logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT


La Sighetu Marmaţiei, la evenimente dedicate zilei de 15 martie care marchează începerea Revoluţiei de la 1848 au participat deputaţii :Stefan Bereş şi Koto Jozsef PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Martie 2009 18:17

Foto: Ioan J PopescuChiar dacă în mod tradiţional, ziua de 15 martie - ziua izbucnirii la Pesta a Revoluţiei de la 1848, este sărbătorită doar de comunitatea maghiară, pentru Sighet, acele zile de primăvară ale anului 1848 şi apoi anul Revoluţiei paşoptiste înseamnă o pagină de istorie a luptei pentru libertate în care, cu litere de aur, şi-au înscris numele sighetenii Leovey Klara, fondatoarea şcolii de fete, pictorul ofiţer Asztalos Istvan, scriitorul şi politicanul Varady Borbely Gabor, graficianul Orszagh Antal - inventatorul fotografiei lucioase, profesorul Hanak Janos, medicul Pete Zsigmond, Moricz Samuel şi cei peste o sută de sigheteni care l-au urmat pe generalul Lenkey Janos şi husarii regimentului Wurtenberg. Aceştia nu sunt martirii unei etnii ci martirii luptei pentru un ideal măreţ. Lor le-au fost dedicate evenimentele desfăşurate duminică, 15 martie, la Sighetu Marmaţiei, în organizarea Bisericilor Reformată şi Romano-Catolică, în colaborare cu liceul de predare în limba maghiară "Leovey Klara", asociaţia culturală "Hollosy Simon" şi UDMR Sighet. Evenientele au debutat la Biserica Reformată cu o slujbă oficiată de pastorii Sipos Istvan, protopop din Sighetu Marmaţiei şi protopopul Molnar Kalman din Cehu Silvaniei, urmată de cuvântul deputaţilor :Stefan Bereş şi Koto Jozsef şi de spectacolul de poezie şi muzică în interpretarea elevilor liceului "Leovey Klara" şi al corului cu acelşi nume.

Ultima actualizare Duminică, 15 Martie 2009 18:32
Citeşte mai mult...
 
Duminica a II- a din Postul Mare. Sfântul Grigorie Palama PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 15 Martie 2009 09:45

În această duminică, în sfintele noastre biserici, citim şi ascultăm un fragment din Sfânta Evanghelie de la Marcu , cap. 2, v. 1- 12. Din nou cunoaştem şi ne lăsăm copleşiţi de dragostea şi bunătatea nemăsurată a Fiului lui Dumnezeu, întrupat pentru mântuirea neamului omenesc.
Iisus Hristos se afla într- o casă, în Capernaum, şi vorbea celor prezenţi cuvântul lui Dumnezeu. Aici este adus un slăbănog, purtat, cu patul în care zăcea, de  patru bărbaţi, de bună seamă prieteni ai bolnavului. Pentru că nu puteau nicidecum să ajungă la Iisus, au făcut o spărtură prin acoperiş şi aşa l- au lăsat cu pat cu tot în faţa Celui în care credeau,  şi credeau neclintit, că- l poate vindeca. Lucru minunat ce s- a şi întâmplat, încât cei prezenţi „...erau toţi uimiţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Asemenea lucruri n- am văzut niciodată” ( Marcu 2. 12 ) „.
Aşa sunt răsplătiţi de către Dumnezeu toţi cei care cred cu toată tăria în El şi îşi pun nădejdea în bunătatea şi dragostea lui. Slăbănogul credea în Iisus, asemenea şi cei patru bărbaţi ce l- au adus. Vindecarea slăbănogului este un răspuns şi la credinţa şi iubirea celor patru bărbaţi faţă de semenul lor aflat în neputinţă.

Citeşte mai mult...
 
Ziarista Anca Goja îşi lansează cartea “Un jurnalist prin bibliotecă” PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:15

Anca Goja

Miercuri, 18 martie, de la ora 13, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc lansarea volumului “Un jurnalist prin bibliotecă” de Anca Goja. Este o culegere de articole despre Biblioteca Judeţeană şi manifestările culturale găzduite aici, de la mutarea în noul sediu până la sfârşitul anului 2008. Materialele de presă au fost scrise în ultimii 5 ani şi publicate în cotidianul “Graiul Maramureşului”. Lucrarea a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene, în cadrul programuluui cultural “Maramureşul perpetuu” şi se încadrează în seria Interferenţe culturale. Coordonatorul cărţii este dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei gazdă, iar consultant editorial - Laura Temian, directorul adjunct al aceleiaşi instituţii.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:21
Citeşte mai mult...
 
Trupa clujeana Kumm, premiata de Uniunea Compozitorilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 11:41

KUMMRealizare importanta pentru componentii trupei Kumm. Acestia vor fi premiati pentru activitatea muzicala avuta pe parcursul anului 2008.

Trofeul, castigat pe sectiunea muzica rock, le va fi inmanat clujenilor maine, 12 martie, in cadrul unei ceremonii speciale organizata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

De altfel si premiul vine din partea acestui for, el fiind atribuit de catre revista Actualitatea Muzicala care a luat nastere si fiinteaza sub egida uniunii.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Martie 2009 11:50
Citeşte mai mult...
 
Muzica: Turneul Allied Forces trece si prin Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Martie 2009 13:33

Allied Forces TourTrei trupe rock din Ungaria si cinci formatii romanesti vor poposi incepand de miercuri, 11 martie, in mai multe orase din Transilvania pentru o serie de concerte speciale. Turneul, denumit Allied Forces Tour, va fi continuat si in tara vecina, unde au fost programate alte doua show-uri de exceptie.

 Cap de afis al turneului va fi trupa maghiara Superbutt, insotita de AWS si Void, venite de asemenea din Ungaria. In ce priveste trupele romanesti care vor concerta, acestea sunt Implant pentru Refuz (Bucuresti), Dirty Shirt (Seini), Coroziv (Timisoara), Antidot (Cluj-Napoca) si Smog (Satu Mare).

 Organizatorii sunt convinsi ca amatorii de petreceri cu headbanging, pogo, bere si, nu in ultimul rand, muzica live vor fi incantati de concertele Allied Forces Tour. Spectatorii sunt asteptati mai intai in Timisoara, dupa care in Cluj-Napoca, in Baia Mare, respectiv in Satu Mare. Concerte sunt programate si in localitatile maghiare Szeged si Balmazujvaros.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior611612613614615616617618619620UrmătorSfârşit »

Page 614 of 623

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact