logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Actiuni ale jandarmeriei si politiei PDF Imprimare Email
Luni, 14 Septembrie 2009 10:05

În cadrul unei acţiuni pe domeniul silvic executată vineri, 11 septembrie, jandarmii sigheteni i-au surprins, în jurul orei 00.30, pe P. Ioan, de 30 ani şi Ţ. Ioan, de 49 ani, ambii din Sighetu Marmaţiei în timp ce ridicau material lemnos dintr-o zonă împădurită din locul numit „Pripor”, aparţinând Ocolului Silvic Sighet, fără a avea aprobarea organelor abilitate. Pentru fapta lor cei doi au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională în valoare de câte 60 lei.

Joi 10 septembrie 2009, în urma unei acţiuni executate în cooperare cu Poliţia Sighetu Marmaţiei, echipele de jandarmi au surprins trei persoane care încercau să comercializeze ţigări şi cafea de provenienţă ucraineană, fără a deţine documentele legale de provenienţă a mărfi. După identificare s-a stabilit că este vorba despre V. Andrei, de 51 ani, L. Daniel de 19 ani, ambii din Sighetu Marmaţiei şi G. Maryna, de 53 ani din localitatea Solotvino, Ucraina. Cei trei au fost sancţionaţi, fiecare, cu avertisment scris şi s-a dispus totodată confiscarea mărfii pe care o aveau asupra lor.

Citeşte mai mult...
 
Crestinii sarbatoresc azi Inaltarea Sfintei Cruci PDF Imprimare Email
Luni, 14 Septembrie 2009 09:09

Constantin cel Mare, întâiul împarat al crestinilor, avea razboi, precum zic unii din istorici, la Roma împotriva lui Maxentiu, pâna a nu lua împaratia. Iar altii zic ca la apa Dunarii împotriva scitilor.

Vazând ca multimea potrivnicilor era mai multa decât oastea lui, era cuprins de nedumerire si frica. Atunci i s-a aratat în amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer, si litere romane împrejurul Crucii, care si acelea erau închipuite cu stele si ziceau: "Întru aceasta vei birui". Facând numaidecât o cruce de aur, dupa chipul celei ce i se aratase, si poruncind sa fie purtata înaintea ostasilor sai, au dat razboi cu vrajmasii, dintre care cei mai multi au pierit, iar altii au fugit.

Pentru aceasta, gândind întru sine la puterea Celui ce a fost rastignit pe Cruce, si crezând ca Acesta este Adevaratul Dumnezeu si întarindu-se cu Botezul împreuna cu maica-sa, a trimis-o la Ierusalim ca sa gaseasca Crucea lui Hristos. Si a aflat-o ascunsa, împreuna cu celelalte doua cruci, pe care fusesera rastigniti tâlharii; si nu numai crucile, ci si piroanele le-au aflat. Nestiind împarateasa care ar fi Crucea Domnului, s-a aratat aceasta prin minune. O femeie vaduva moarta, de care s-a atins Crucea a înviat; iar celelalte doua cruci ale tâlharilor nu au aratat nici un semn de minune. Atunci împarateasa s-a închinat si a sarutat Crucea, împreuna cu toata suita. Si neputând încapea tot poporul sa se închine s-a rugat ca macar sa o vada. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, si a înaltat deasupra amvonului Cinstita Cruce, si vazând-o poporul, a început a striga: "Doamne miluieste!" Si de atunci a început a se tine sarbatoarea Înaltarii Cinstitei Cruci.

Citeşte mai mult...
 
Nicoara Mihali Bandris a fos prins PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Septembrie 2009 09:25

Nicoara Mihali Bandris, tanarul de 22 de ani cautat de cateva saptamani de politistii maramureseni, a fost prins in dimineata zilei de azi, 13 septembrie, in momentul in care incerca sa intre in casa actualei prietene, Lavinia. Borseanul nu a stiut ca locuinta este supravegheata, iar in momentul in care si-a facut aparitia in zona a fost pins si dus direct la sedul politiei.

Informatia a fost confimata de seful Politiei Borsa, Vasile Siman, care a spus ca tanarul  a fost adus la sediul unitatii pentru audieri. Pe numele lui Bandris era emis deja un madat de arestare in lipsa, astfel incat in cursul zilei de azi, 13 septembrie, urmeaza sa fi adus in arestul IPJ Maramures din Baia Mare. Purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Voichita Zehan, nu a putut indica ora la care se va face transferul acestuia din Borsa in Baia Mare.

Potrivit primelor informatii, Nicoara Mihali Bandris a fost prins si incatusat in timp ce incerca sa intre in casa iubitei Lavinia, cea care urmaza sa aduca pe lume o mostenitoare tanarului borsean. Imprejurarile in care s-a desfasurat actiunea nu sunt foarte clare. Se stie doar ca gospodaria tinerei era supravegheata.

Ultima actualizare Duminică, 13 Septembrie 2009 11:29
Citeşte mai mult...
 
Politistii aflati pe urmele lui Bandris, in pericol de electrocutare PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 12 Septembrie 2009 17:34

Echipele de interventie ale IPJ Maramures angrenate in cautarea lui Nicoara Mihali Bandris au avut parte de o misiune cu emotii in cursul zilei de azi, 12 septembrie. Politistii au efectuat o descindere acasa la un borsean, iar acestia au fost la un pas de electrocutare. Proprietatea perchezitionata era imprejmuita cu un gard electric, insa norocul oamenilor legii a fost ca in momentul in care au intrat in curte, instalatia nu era pusa in functiune. Nicaieri nu era precizat ca in zona exista pericol de electrocutare, dupa cum se impune prin lege.

Incidentul a fost confirmat pe surse, insa oamenii legii nu au dorit sa faca vreo declaratie despre descinderea de azi din Borsa, precizand ca le-ar putea fi periclitata ancheta. In orasul maramuresean continua sa fie prezente mai multe echipe de cercetare si urmarire, care incearca sa il prinda pe tanarul de 22 de ani, Nicoara Mihali Bandris, care in urma cu o saptamana a reusit sa scape chiar de sub nasul politistilor, fugind cu o masina de teren in padurile din Pasul Prislop.

Citeşte mai mult...
 
P.S. Sa JUSTIN SIGHETEANUL, la „Înălţarea Sfintei Cruci”,va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea Săpânţa Peri PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 12 Septembrie 2009 17:26

'' În calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, în 14 septembrie, avem sărbătoarea „ Înălţarea Sfintei Cruci”, zi de praznic împărătesc, în care rugăciunea o unim cu post şi ajunare.
        Luni, 14 septembrie 2009, P.S.Sa JUSTIN SIGHETEANUL la ora 9,30, va sosi la Mănăstirea Săpânţa Peri, din Săpânţa, unde începând cu ora 10,00 va sluji Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
       Mănăstirea Săpânţa Peri, cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa, ctitorie a părintelui Grigore Luţai şi a bunilor credincioşi din Săpânţa, este continuatoarea, peste veacuri, a Mănăstirii din Perii Maramureşului, ctitorie a Drăgoşeştilor, stavropighie patriarhală din anul 1391.
       Maica Agnia, stareţa mănăstirii, împreună cu părintele paroh al Săpânţei şi ctitor al acestei mănăstiri, Pr. Grigore Luţai, invită pe toţi maramureşenii la această sărbătoare, ca împreună să cântăm: „Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi sfântă Învierea Ta,  o lăudăm şi  o mărim”.

Citeşte mai mult...
 
Mita refuzata de un politist de frontiera PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 12 Septembrie 2009 14:15

La sesizarea unui politist de frontiera, lucratorii IJPF Maramures sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, au realizat prinderea in flagrant a unui cetatean ucrainean care a oferit suma de 50 de euro unui lucrator din cadrul PTF Sighet, pentru a i se permite intrarea ilegala in Romania.  

          Astfel, ieri, 11 septembrie a.c., in jurul orei 10.00, s-a prezentat pe sensul de intrare in Romania cetateanul ucrainean S. Ivan de 34 de ani.

           La controlul specific, politistul de frontiera a constatat ca cel in cauza nu prezenta in documentul de calatorie viza valabila de intrare in Romania, totodata aducandu-i-se la cunostinta acest lucru.

          Cetateanul ucrainean i-a propus, in mod direct, suma de 50 de euro pentru a-i permite intrarea ilegala in Romania, fapt pentru care a fost sesizat procurorul anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures.

          In aceste conditii, politistii de frontiera delegati de procuror in vederea realizarii flagrantului, l-au surprins si retinut pe cetateanul ucrainean in timp ce dadea mita suma de 50 de euro lucratorului din cadrul PTF Sighet.

            Persoanei in cauza i s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de dare de mita, fapta prevazuta si pedepsita de art. 255 din Codul Penal si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, fapta prevazuta si pedepsita de art. 20 din acelasi act normativ raportat la art. 70, alin. 3 din OUG 105/2001.

Citeşte mai mult...
 
Liceul “George Pop de Basesti” si-a inaugurat un nou sediu la Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2009 12:43

Pentru Liceul particular “George Pop de Basesti” anul scolar 2009/2010 debuteaza cu un eveniment greu de egalat de invatamantul de stat din Romania: inaugurarea la Sighetu-Marmatiei a unui sediu nou, o cladire situata peste drum de Politia Municipiului si de respectabilul si venerabilul (implineste 90 de ani de la infiintare) Colegiu National “Dragos Voda”.

“Sunt deosebit de emotionata si multumesc lui Dumnezeu ca ne-a ajutat sa deschidem aceasta institutie de invatamant privata – de altfel singura de acest gen din Sighetu-Marmatiei si Maramures – care ofera o sansa celor care, chiar inzestrati intelectual, nu au avut posibilitatea sa  se afirme”, a declarat Aurora Puscas, presedinta Fundatiei “Sfantul Anton de Padova”, care patroneaza liceul. Aceleasi sentimente de emotie si-a exprimat si primarul Eugenia Godja si Mariana Pop, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, care, impreuna cu Aurora Puscas, au taiat panglica inaugurala in prezenta vicepresedintelui Consiliului Judetean, Emil Marinescu, a reprezentantilor unor institutii de invatamant din Sighet, Baia Mare, Viseu de Sus si Ulmeni, a sefului Politiei Municipale, comisar sef Gheorghe Botis, si a publicului alcatuit in mare parte de profesorii liceului.

Citeşte mai mult...
 
Unul dintre precursorii pedagogiei moderne, Cavaler al Ordinului Sf. Grigore, scriitorul Lonkay Antal s-a născut în comuna Bocicoi PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2009 06:50
Lonkay AntalUnul dintre fondatorii primelor reviste de pedagogie din lume, profesorul, scriitorul şi traducătorul Lonkay Antal s-a născut în Bocicoi la 12 septembrie 1827. După terminarea liceului piarist din Sighet, îşi continuă studiile la Satu Mare şi apoi Budapesta, este angajat profesor preot-novice la Nagybecskerek. După Revoluţia Paşoptistă la care ia parte ca locotenent şi este rănit în bătălia de la Arad, se dedică studiului istoriei, literaturii şi pedagogiei. În scurt timp devine cunoscut ca jurnalist şi pentru traducerea operelor lui Pliniu cel Tânăr şi a operei lui Demostene. Din 1855 este profesor la gimnaziul romano-catolic din Budapesta. La 1 mai 1856 fondează revista "Pagini didactice" ("Tanodai Lapok") - una dintre cele mai importante reviste de pedagogie modernă - şi publică cotidianul politic romano-catolic "Martorul vremurilor" ("Idők tanuja"). Opera lui cuprinde o serie de lucrări de valoare din domeniul istoriei, literaturii şi pedagogiei. Este deputat, fondator de liceu catolic şi organizator de pelerinaje. Pentru activitatea sa profund religioasă, Papa de la Roma l-a ridicat la rangul de Cavaler al Ordinului Sfântul Grigore şi comendator al Ordinului Sfântului Silvestru cu gradul Pintenul de Aur. Lonkay Antal a murit la 29 august 1888 în vila din Balatonfüred. Alături de traducerile amintite, Lonkay Antal a publicat manuale şcolare, eseuri teologice, poezie, proză şi piese de teatru.
Citeşte mai mult...
 
Non Orchestra Machine la NOM FEST 4 PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 10 Septembrie 2009 16:34

NOMN.O.M. a pornit la drum in 2002, in Sighetul Marmatiei, sub titulatura New Order of Messiah, o formatie care includea si un instrument cel putin interesant pentru acest gen muzical: flautul. O data ce trupa a decis sa renunte la flaut, piesele vechi au fost prelucrate intr-un stil mai dur, mai agresiv, bazandu-se pe un sound curat, cu teme si mesaje concrete. Astfel, numele trupei New Order of Messiah s-a schimbat in Non Orchestra Machine, gasind astfel imaginea si stilul potrivit, versurile lui George Bacovia fiind inlocuite cu versuri proprii, tematica acestora fiind viata suprarealista imaginara.

N.O.M. abordeaza un stil pe care ei il numesc math core (core matematic). Daca acest gen reprezinta mai mult decat o curiozitate, va invitam sa-i urmariti pe 13 septembrie 2009 in Sighet la NOM FEST.

Ultima actualizare Joi, 10 Septembrie 2009 17:08
Citeşte mai mult...
 
13 Septembrie, Ziua Pompierilor din România PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 10 Septembrie 2009 13:59

SCURT ISTORIC AL ACTIVTĂŢII POMPIERILOR DIN JUDEŢUL MARAMUREŞ:

Aflată permanent la datorie, prin specificul ei, atât in timp de pace cât şi de război, instituţia pompierilor s-a afirmat prin înalta conştiinţa civică manifestată în salvarea vieţii oamenilor, în apărarea bunurilor de flagelul incendiilor, s-a implicat şi încadrat în momente şi evenimente deosebite ce au marcat lupta poporului roman pentru libertate, unitate naţionala şi independenţă statală, înscriindu-se între acele forţe ce au răspuns şi corespuns misiunilor primite.

La 13 septembrie, ostaşii pompieri de sub comanda căpitanului Pavel Zaganescu, au dat dovada de eroism, curaj, spirit de jertfa si patriotism, în lupta inegală de forţe cu trupele otomane din Dealul Spirii. Cei aproape 100 de eroi căzuţi au reînnodat, prin sângele lor, glorioase tradiţii de luptă lăsate moştenire armatei române de vitejii lui Mircea, Ştefan şi Mihai Viteazul. Inscrisa cu litere de aur în cartea de istorie a neamului nostru, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri din anul 1959 a fost declarată - Ziua de 13 Septembrie - ca ,,ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA” în semn de profunda admiratie şi perenă recunoştiinţă faţă de glorioasele fapte de arme săvârşite de Detaşamentul de Pompieri comandat de bravul căpitan Pavel Zăgănescu.

Citeşte mai mult...
 
Finala Festivalului National de Arte pentru Liceeni - LicArt 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 10 Septembrie 2009 12:05

In zilele de 7 si 8 septembrie a avut loc in Bucuresti Finala Festivalului National de Arte pentru Liceeni - LicArt 2009, eveniment organizat de Societatea pentru Cultura, Oameni si Prietenie si Clubul “Noua ne pasa!” in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si portalul www.fotolitera.com.

Ajuns in al 8-lea an de prezenta in viata liceenilor din Romania, festivalul a fost gandit ca un spatiu si o provocare pentru tinerii liceeni de a incerca, comunicand si exprimandu-se prin arta, sa-si descopere nevoia de a evolua valoric uman, descoperindu-se si constientizandu-se mai bine in raport cu realitatea in care traiesc. LicArt s-a impus in acesti 8 ani atat prin participarea numeroasa (anul acesta s-au inscris peste 2200 de elevi - 1702 la sectiunile poezie si fotografie si 500 in trupele de teatru) cat si prin personalitatile invitate si valoarea premiilor acordate, ca cel mai mare festival-concurs de gen adresat liceenilor. Au fost prezenti cu acest prilej peste 100 de nominalizati din Bucuresti si din tara, care s-au putut bucura de 2 zile deosebite, special dedicate lor, de teatru, muzica, poezie si fotografie.

Citeşte mai mult...
 
Ansamblul “Iza” al scolii din Barsana a debutat cu un spectacol de exceptie PDF Imprimare Email
Joi, 10 Septembrie 2009 08:09

Marti, 8 septembrie, sub genericul “Inspiratie, Zeste, Ambitie”, la Caminul Cultural din comuna Barsana a avut loc un spectacol inaugural sustinut de Ansamblul “Iza” al Scolii cu clasele I-VIII “Mircea Vulcanescu” din localitate, ansamblu realizat prin efortul, generozitatea si – de ce nu – tenacitatea sotilor Miorita si Stefan Bologa si a invatatoarei Maria Giurgi.

Este de admirat rabdarea si dragostea cu care i-au instruit pe cei 50 de copii cu varstele cuprinse intre 4 si 12 ani, ca doar in doua luni si jumatate sa devina un adevarat ansamblu folcloric care sa sustina fara intrerupere un spectacol de o ora si jumatate de cantece, dansuri si momente autentice de obiceiuri populare din zona Barsanei.

Micutul Stefan Bologa a interpretat cu aplomb si haz “Asa beu oamenii buni”

Spectacolul a fost deschis, dupa traditie, prin taierea panglicii tricolore, de primarul comunei, Petru Cudrici, si cuvintele celor doua instructoare. Acestea au vorbit despre importanta transmiterii din generatie in generatie a valorilor culturale si au multumit tuturor celor care au contribuit si sprijinit efortul lor si cel al micilor interpreti.

Citeşte mai mult...
 
Prinşi cu mâna-ntinsă PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Septembrie 2009 09:16

În urma executării misiunii de asigurare a ordinii şi liniştii publice cu ocazia sărbătoririi Hramului Bisericii Ortodoxe din localitatea Rozavlea, care a avut loc marţi 8 septembrie, jandarmii sigheteni au surprins-o pe V. Doina, în vârstă de 51 ani, din Ruscova, în timp ce apela în mod repetat la mila publicului deşi este o persoană aptă de muncă, faptă care a dus la indignarea credincioşilor aflaţi în faţa bisericii. Pentru fapta sa a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 100 lei.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior201202203204205206207208209210UrmătorSfârşit »

Page 210 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact