logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Concert aniversar Legion - 15 ani de activitate PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 01 Octombrie 2009 09:19

Duminica, 4 octombrie - Club Evolution Baia Mare (fostul Old Time). Concert aniversar Legion - 15 ani de activitate.

Pret bilet :10 lei (in pretul biletului este inclus CD-ul aniversar "15"

Mai canta: Smog, Ultimu’ Nivel, Dirty Shirt, si Stopyt (HU)
Locatie: Baia Mare, Unirii nr. 11, ora: 22.00.

 Istoric LEGION:

Formatia LEGION s-a infiintat in 1994 in oraselul Seini din nord-vestul romaniei. Componenta de atunci era :

Stauder Rudolf - voce, Tarta Ciprian - drms, Ullmann Otto - chitara,Szollosy Csaba - bass.

Formatia Legion aborda un Power-Hardcore cu diferite influente, stil care s-a mai schimbat cu trecerea timpului.

Citeşte mai mult...
 
Video: Expozitie HEGEDÜŞ ISTVÁN la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 30 Septembrie 2009 17:55
În perioada 2 – 23 octombrie 2009, în Sala Radio de pe str. Plevnei nr.8 puteţi vizita EXPOZIŢIA DE PICTURĂ a artistului HEGEDÜŞ ISTVÁN ŞTEFAN .

Pictorul HEGEDÜŞ ŞTEFAN s-a născut la 14 octombrie 1960 la Sighetu Marmaţiei. Face parte din grupul de artişti care s-au format la „şcoala sigheteană de pictură”. Tematica tablourilor sale cuprinde : peisaje maramureşene, obiecte statice, dar şi teme abstracte. Tehnica este clasică în ulei pe pânză, carton dar şi pe lemn vechi. Tablourile sale cu iz impresionist poartă amprenta lumii în care tărieşte. Artistul ofera o operă care poate satisface toate gusturile, de la cei cunoscători în ale artelor plastice până la cei care doresc să-şi facă mai plăcut locul în care trăiesc.

Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Octombrie 2009 07:25
Citeşte mai mult...
 
Laureatul Premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel implineste 81 de ani PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Septembrie 2009 07:39

Romancier, dramaturg, eseist si subtil politician, Elie Wiesel s-a nascut la 30 septembrie 1928, la Sighet, in casa care cu 15 ani mai apoi va deveni coltul ghetoului care i-a marcat viata, locul unde i-a avut pentru ultima oara aproape pe parinti si una dintre surori, ucisi in Holocaust. Eliberat in anul 1945 din lagarul de la Buchenwald, studiaza filozofia si psihologia la Sorbona, unde il cunoaste pe scriitorul Francois Mauriac, care-l incurajeaza sa scrie o carte despre amintirile din lagar. Cartea, intitulata “Noaptea”, apare in 1958 si devine repede succes editorial. Este urmata de o serie de povestiri si romane, traduse toate si in limba romana. Dupa ce a primit mai multe premii, activitatea lui Elie Wiesel este incununata, in anul 1986, cu Premiul Nobel pentru Pace. A fost insarcinat de presedintele american Jimmy Carter sa coordoneze construirea Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington. “Ca omagiu pentru eminenta opera spirituala si morala inchinata umanitatii”, este ales membru de onoare al Academiei Romane, iar in anul 2002 este decorat cu cea mai inalta distinctie a tarii – “Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter – si, nu in ultima instanta, este cetatean de onoare al orasului natal, Sighetu-Marmatiei.

Citeşte mai mult...
 
Franta ii acorda Anei Blandiana Ordinul Legiunii de Onoare in grad de Cavaler PDF Imprimare Email
Marţi, 29 Septembrie 2009 13:39
Cunoscutul om de cultura Ana Blandiana va fi primi Ordinul Legiunii de Onoare in grad de Cavaler. Distinctia, ce ii va fi inmanata, miercuri, de catre ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, se vrea o rasplata pentru activitatea ei sustinuta de investigare a comunismului romanesc si a victimelor acestuia, potrivit NewsIn. Franta aduce astfel un omagiu deosebit presedintei Fundatiei Academia civica, care este la originea Centrului international de studii asupra comunismului si a Memorialului victimelor comunismului si al rezistentei de la Sighet, se arata in comunicatul ambasadei Frantei la Bucuresti.

Ana Blandiana, numele literar al Otiliei-Valeria Coman, este unul dintre initiatorii Aliantei Civice pe care o conduce intre 1991 si 2001 si fondatorul si presedintele Academiei Civice, care realizeaza, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.

Citeşte mai mult...
 
Politisti si jandarmi mobilizati pentru inmormantarea barbatului ucis la Calinesti PDF Imprimare Email
Marţi, 29 Septembrie 2009 10:57

Astazi, 29 septembrie, de la ora 13.00, are loc slujba de inmormantare a lui Gheorghe Sandor din Calinesti, barbatul ucis se pare de vecinul sau Ioan Tantas. Pentru a preveni eventuale incidente, tinand cont ca in ziua priveghiului doua imobile din curtea familiei celui care se preupune ca e criminalul au fost incendiate de sateni, IPJ Maramures a dispus suplimentarea politistilor din zona. Mai sunt si patru lucratori de la Departamentul Politiei de Interventie Rapida (DPIR). De asemenea, s-a dispus trimiterea unor echipaje ale jandarmeriei in Calinesti, ca sa nu existe incidente in timpul inmormantarii.

"Avand in vedere faptul ca locuinta celui decedat este in vecinatatea suspectilor, in zona au fost trimisi politisti si jandarmi pentru a asigura ordinea si linistea publica", a precizat comisar Voichita Zehan, purtator de cuvant al IPJ Maramures.

Ultima actualizare Marţi, 29 Septembrie 2009 11:34
Citeşte mai mult...
 
Concurs de biciclete pe drumul verde PDF Imprimare Email
Marţi, 29 Septembrie 2009 08:51

Astăzi, se va desfăşura concursul de biciclete pe drumul verde - "Drumul Moştenirii Maramureşene". Acţiunea va avea loc începând cu ora 11.00.

Startul va fi dat la Ocna-Şugatag, din centrul comunal, iar sosirea va fi planificată în Deseşti, în dreptul căminului cultural.
"Drumul Moştenirii maramureşene" beneficiază, din această vară, de o reţea de transport nemotorizat, cu biciclete, administrat pe plan local de trei pensiuni. Turiştii interesaţi pot apela la pensiunile "Irina" din Deseşti, "Mărioara" din Breb şi "Popasul din
Deal", din Ocna- Şugatag, care oferă spre închiriere zece biciclete. Pentru conştientizarea publicului în vederea utilizării drumului verde pentru un stil de viaţă sănătos, Asociaţia EcoLogoc organizează competiţia, la care sunt invitaţi atât reprezentanţi ai comunităţilor locale, cât şi din împrejurimi.

Ultima actualizare Marţi, 29 Septembrie 2009 11:36
Citeşte mai mult...
 
Lyceum Consort - 500 de ani de la nasterea lui Jean Calvin PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 28 Septembrie 2009 06:28
 
La Sighet a avut loc hramul Bisericii ortodoxe ucrainene “Inaltarea Sfintei Cruci” PDF Imprimare Email
Duminică, 27 Septembrie 2009 17:56

Conform calendarului Iulian, duminica, 27 septembrie, comunitatea ortodoxa ucraineana a sarbatorit Inaltarea Sfintei Cruci (Voznesenia Ceasnoho Hresta), zi in care s-a sarbatorit si hramul bisericii ucrainene din Sighetu Marmatiei, pastorita de preotul dr. Nicolae Lauruc. Sarbatoarea bisericii a inceput sambata, 26 septembrie, la ora 19, cu Vecernia, Litia, Sfintirea apei si Sfanta Taina a Maslului, slujite de un sobor de preoti, urmat duminica, la ora 7, cu marturisirile celor peste 300 de credinciosi, apoi Utrenia si Sfanta Liturghie, oficiate de un sobor de preoti in frunte cu parintele vicar Ioan Pitura, la care au participat calugari de la Manastirea Sihastria si calugarite de la Manastirea Salva.

Hramul bisericii “Inaltarea Sfintei Cruci” a fost onorata de prezenta consilierului Stelian Gombos de la Ministerul Culturii si Cultelor. Biserica ortodoxa ucraineana cu hramul “Inaltarea Sfintei Cruci” a fost construita intre anii 1803 si 1804, in locul unei biserici de lemn. Ea detine incastrata in iconostas o particica din Sfanta Cruce de pe Golgota, primita de la o biserica din Ucraina, in anul 2002, precum si particele din moastele sfintilor Epictet si Astion (+290) din Dobrogea, ale Mitropolitului Vladimir (+1918), ale cuviosilor Moise (+1043) si Iov de la Pociaiev (+1651). Printre sfintele moaste, iconostasul mai contine si o particica din moastele sfantului cuvios Alexie Carpatinul (+1947), cel care intre anii 1914 si 1918 a fost inchis in inchisoarea din Sighet, fiind astfel primul martir care a patimit pentru ortodoxie in temnita sigheteana, azi Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului si Rezistentei. Pe langa aceste obiecte sfinte, biserica detine si o cruce nefacuta de mana de om, descoperita in anul 1996 in inima unei bucati de lemn de foc.

Citeşte mai mult...
 
Evreii sarbatoresc luni Yom Kippur (Ziua Ispasirii) PDF Imprimare Email
Duminică, 27 Septembrie 2009 17:43

Luni, comunitatea evreiasca sarbatoreste Yom Kippur, adica Ziua Ispasirii, cum apare in Vechiul Testament (Leviticul 23:28). Aceasta zi marcheaza coborarea lui Moise de pe Muntele Sinai cu cea de-a doua tabla de legi, continand cele zece porunci. Considerata cea mai sfanta zi din calendarul iudaic, Yom Kippur este ziua abtinerii, pentru a fi demni de curatirea de pacate. Se sarbatoreste la opt zile dupa Anul Nou evreiesc, Rosh Hashanah. Se crede ca de Rosh Hashanah, Dumnezeu inscrie numele evreilor in “Cartea Vietii”, iar dupa judecata, de Yom Kippur, cartea pecetluieste soarta fiecaruia. Intreaga zi se petrece in rugaciune pentru iertarea pacatelor fata de Dumnezeu, precum si a celor comise cu sau fara stiinta fata de semeni, pentru a aparea curati si puri in fata Domnului, asa cum apar ingerii. De Yom Kippur, fiecare evreu devine asemenei ingerilor. Asa cum explica rabinul Maharal de Praga: “Legea pe care Domnul ni l-a ordonat de Yom Kippur este pentru a ne desprinde de cele lumesti, in rugaciune si abstinenta, pana devenim asemeni ingerilor”.

Citeşte mai mult...
 
Crosul Sighetului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 26 Septembrie 2009 17:22
 
Video: Vaya Con Dios – spectacol acustic in Romania PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 24 Septembrie 2009 14:11

Vaya Con Dios va sustine la Sala Palatului, pe 13 octombrie 2009, un concert acustic de exceptie. Cu influente gispy, cu voce usor francofona, Vaya Con Dios este una dintre trupele cele mai de succes a anilor ’90. Acum, biletele pot fi achizitionate si in 3 rate lunare, doar prin Card Avantaj, in urmatoarele locatii: Diverta Unirii, Diverta Magheru, Diverta Mall Vitan, Diverta Plaza Romania si la sediul Eventim din strada Magura Vulturilor, nr 34.

Este greu sa ii incadrezi pe belgienii de la Vaya Con Dios intr-un gen muzical: nu sunt pop, cu siguranta, insa nu sunt nici jazz. Ei de fapt sunt vocea atat de versatila a solistei Dani Klein, care trece cu usurinta de la a canta in engleza, la latina, la muzica cu influente gitane, toate acestea cu un accent frantuzesc abia sesizabil si totusi irezistibil. Sunt chitara de flamenco omniprezenta, care da aerul fierbinte, latin, muzicii belgienilor.

Ultima actualizare Joi, 24 Septembrie 2009 14:37
Citeşte mai mult...
 
La Sighetu-Marmaţiei are loc un concert de muzică sacră şi profană din Evul Mediu şi Renaştere PDF Imprimare Email
Joi, 24 Septembrie 2009 06:43
Sâmbătă, 26 septembrie, ora 18, la biserica reformată din Sighetu-Marmaţiei are loc un concert de muzică veche în interpretarea prestigioasei formaţii "Lyceum Consort" din Bucureşti, concert dedicat aniversării a 500 de ani de la naşterea lui Jean Calvin (1509-1564), reformator religios francez, unul dintre iniţiatorii bisericii protestante. Înfiinţată în anul 1992 la Bucureşti, formaţia de muzică veche "Lyceum Consort" are ca repertoriu muzică sacră şi profană din Evul Mediu şi Renaştere, interpretată vocal şi la instrumente de epocă. Pe lângă numeroasele concerte susţinute în capitală, formaţia este prezentă anual la festivalurile de muzică veche din România, a susţinut concerte în ţară şi peste hotare, a colaborat cu orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române sub bagheta lui Ludovic Bacs şi a fost distinsă cu mai multe premii româneşti şi internaţionale. Concertul susţinut la biserica reformată din Sighetu-Marmaţiei cuprinde 22 de psalmi pe patru voci de Claude Goudimel (1505-1572), în diferite prelucrări.
Citeşte mai mult...
 
Update: Astazi, elefantii s-au intors (Elefanti in Gradina Morii) PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Septembrie 2009 18:58
 
Cei care s-au perindat astazi prin centrul micutului nostru orasel au putut sa vada doi elefanti plimbandu-se galant pe mijlocul drumului, intrecandu-se reciproc, indiferent daca a fost vorba de linie continua sau intrerupta. Ei se afla de cateva zile in orasul nostru pentru a oferi momente pline de haz copiilor, prin intermediul acrobatiilor pe care le-au invatat in interiorul circului. Dar ne-am adus aminte ca am mai avut in Sighet musafiri-elefanti. Sa fie vorba tot despre ei?
Filmulet primit de la un cititor!
Ultima actualizare Joi, 12 Aprilie 2012 17:54
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior201202203204205206207208209210UrmătorSfârşit »

Page 208 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact