logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
La Sighetu Marmaţiei, Ziua Holocaustului a fost comemorată de elevii şcolii nr. 2 PDF Imprimare Email
Vineri, 09 Octombrie 2009 17:03
Zi Holocaust Casa Elie WieselÎn urma deciziei Guvernului României, începând din anul 2005, data de 9 octombrie este dedicată comemorării "Zilei Holocaustului", o zi de aducere aminte şi omagiere a victimelor celui mai barbar eveniment al istoriei recente, aleasă în amintirea deportărilor evreilor din sudul Bucovinei în Transnistria. Evenimentul comemorativ a fost marcat şi la Sighetu-Marmaţiei cu toate că, pentru localnici şi, cu atât mai mult pentru evreii din Sighet şi Maramureş - încorporate de Ungaria hortystă la 30 august 1940 - datele marcante ale Holocaustul sunt: 8 iulie 1941, data emiterii decretului antisemit al prefectului judeţului dr. Ajtay Gabor; august 1941, data masacrului de la Kamenets-Podolsk; 3 martie 1944 când a fost instituită obligativitatea purtării stelei galbene; 16 martie 1944 când în sfânta zi de Paşti şi Pesah evreii sigheteni au fost înghesuiţi în cele două ghetouri şi apoi, zilele de 16-21 mai 1944 când, cele patru garnituri de tren au dus spre lagărele de la Auschwitz şi Birchenau peste 13 mii de evrei din care au supravieţuit doar aporximativ trei mii de suflete.  De toate astea şi-au amintit cei prezenţi la Ziua Holocaustului comemorată la Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti - cunoscută de sigheteni şi nu numai drept "Casa Elie Wiesel".
Citeşte mai mult...
 
3-6 octombrie 1914: Sighetul, evreii şi ocupaţia rusească PDF Imprimare Email
Vineri, 09 Octombrie 2009 06:15
Sighet 3-6 octombrie 1914În timpul Primului Război Mondial, Sighetul a căzut pentru câteva zile (3-6 octombrie 1914) sub ocupaţie rusească. Faptul că ocuparea s-a făcut fără bombardamente şi violenţă, i se datorează unui evreu - Lázár Feuerwerger, fiul rabinului Aitzik Leib, care a mediat între administraţia locală şi armatele ruseşti. În momentul în care trupele ungureşti părăsiseră deja oraşul şi armatele ruseşti se aflau în apropiere, primarul Dobay Sándor şi consilierii oraşului se sfătuiau asupra modului în care să salveze oraşul de bombardamente şi cum să anunţe comandantul armatei ruseşti că la Sighet nu mai există soldaţi şi că oraşul demilitarizat, e gata să se predea. Lázár Feutwerger s-a oferit să ducă ştirea. Iniţial, ajuns în apropierea trupelor de „muscali”, cum erau numiţi la acea vreme, Lázár a fost prins şi declarat spion, gata de a fi înpuşcat. Ca norocul, printre muscali erau şi evrei aşa că a reuşit să scape şi, legat fedeleş, să fie dus în faţa polcovnicului: se pare că "diplomaţia" i-a reuşit, pentru că ruşii au intrat în Sighet fără o singură împuşcătură.
Întâmplător sau nu, în cele trei zile cât armatele ruseşti au staţionat în oraş, tot un evreu - medicul dr. Izrael Klein - a fost singurul medic care, alături de câteva călugăriţe „clarise” catolice, a rămas să se îngrijească de bolnavii secţiei contagioase, rămaşi în spital după evacuare. " Toţi ceilalţi medici s-au refugiat: în doar câteva ore, întregul personal al spitalului şi cei peste 400 bolnavi au fost încărcaţi în mijloace de transport, lăsând în urmă doar pe cei contagioşi.
Ultima actualizare Vineri, 09 Octombrie 2009 06:21
Citeşte mai mult...
 
Duminica, in Remeti are loc Festivalul “Obiceiuri de toamna la ucraineni” PDF Imprimare Email
Vineri, 09 Octombrie 2009 06:12

Duminica, 11 octombrie, de Ziua Recoltei, in comuna Remeti are loc cea de-a X-a editie a festivalul “Obiceiuri de toamna la ucraineni” (”Sviato urojaiu v ucrainskomu seli”). Este o sarbatoare traditionala, trecuta in calendarul oficial al comunei abia in anul 1999, cu toate ca a fost sarbatorita anual cu mai mult sau mai putin fast timp de sute de ani. Organizat de filiala Maramures a Uniunii Ucrainenilor din Romania, festivalul cuprinde expozitia de pictura semnata de Mihai Branzanic, un mic campionat de fotbal la care participa echipe din Repedea, Crasna Viseului, Bocicoiu Mare si localitatea gazda. Va urma un program artistic in care vor evolua grupuri corale si folclorice din Poienile de Sub Munte, Ruscova, Bistra, Lunca la Tisa, Craciunesti si Remeti, precum si deja celebrul cor si ansamblu folcloric din Rona de Sus, “Glasurile Ronei”, condus de Geta Petretchi, al carui cor a implint in aceste zile 60 de ani.

Citeşte mai mult...
 
Video: Concert PUYA pe 30 octombrie in Sighet, la Club Metropolis PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 08 Octombrie 2009 09:56

PuyaIn 30 octombrie 2009, Puya va concerta in Sighetu Marmatiei, in Club Metropolis din incinta cladirii Curtea Veche, in cadrul unui turneu national pe care acesta il face cu ocazia lansarii noului album Puya - Romanisme II.

Pe parcursul a doua luni, CHANGE TOUR 2009 se va opri in cluburi din 23 de orase ale tarii, Puya incercand sa convinga publicul prezent la evenimente sa nu mai acorde atentie vedetelor de carton atat de mediatizate in ultima vreme.

"Daca publicul nu s-ar mai uita televiziunile nu ar mai acorda atata atentie non-valorilor. Din pacate, in 2009 se pare ca nu mai exista spatiu de mediatizare si pentru oameni cu adevarat valorosi." (Puya)

Ultima actualizare Joi, 08 Octombrie 2009 10:13
Citeşte mai mult...
 
Elevii Scolii “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa” din Sighet, implicati intr-un proiect de mediu PDF Imprimare Email
Joi, 08 Octombrie 2009 06:25

Miercuri, 7 octombrie, apa a fost prietena elevilor Scolii cu clasele I-VIII “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa” din Sighetu-Marmatiei sau, mai exact, elevii au fost prietenii apei, ai copacilor si ai unui mediu mai curat. Initiat de UNICEF, proiectul “Apa prietena mea”, realizat impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures si in colaborare cu Asociatia Ecologie Turism “Nordica” si Ocolul Silvic, a constat dintr-o serie de activitati care au pus la treaba toata suflarea scolii: peretii au fost impodobiti cu postere, articole, eseuri si desene, iar in fiecare clasa trona la loc de cinste o diorama pe tema data, toate realizate de elevi.

Dupa o scurta prezentare facuta de profesorul Florin Simion, care alaturi de Laura Simion si Mariana Rad a fost coordonatorul proiectului, elevii s-au impartit in trei echipe si s-au pus pe treaba< unii au plantat arbori in zona Podul Ronisorii, sub indrumarea celor de la Asociatia “Nordica”, altii, inarmati cu saci si manusi din plastic, au colectat PET-urile de pe malul Izei si din Parcul Dendrologic, iar cei mai mici au curatat parcul central al municipiului. “Scopul proiectului nostru – care va fi reluat si in primavara anului viitor – este sporirea gradului de constientizare al elevilor asupra problemelor de mediu in zonele urbane si periurbane si responsabilizarea lor in pastrarea unui mediu curat. Actiunile noastre sunt de fapt un curs practic de ecologie”, a declarat Laura Simion.

Citeşte mai mult...
 
Incepe Jazz And More Festival Sibiu 2009 PDF Imprimare Email
Luni, 05 Octombrie 2009 15:37

Cea de-a V-a editie a festivalului de muzica Jazz And More se va desfasura la Sibiu, in perioada 16-19 octombrie, informeaza organizatorii. Evenimentul va fi gazduit de Teatrul Gong din Sibiu si va prezenta cele mai reprezentative curente muzicale contemporane.

Jazz And More Festival Sibiu este festivalul celor mai reprezentative curente muzicale contemporane. Ideea festivalului a venit de la necesitatea suplinirii lipsei de informare a publicului din aceasta nisa muzicala, de elucidare a confuziilor, de iesire din izolare si de conectare la timpul prezent, la contemporaneitate. Sibiul ar putea deveni prin acest festival cel mai reprezentativ exponent al muzicii de avangarda din Romania. Aproape ca nu exista nici o activitate culturala care sa apara mai efemera, mai volatila ca improvizatia muzicala.

Jazz-ul, muzica contemporana, muzica creativa, muzica libera si muzica improvizata sunt domenii muzicale ce folosesc in mare masura improvizatia muzicala. Legaturile transversale dintre aceste domenii muzicale aproape ca ascund total diferentele dintre stiluri. In interiorul lor se combina mai mult sau mai putin muzica scrisa cu muzica improvizata.

Citeşte mai mult...
 
O australianca si doi americani impart anul acesta Premiul Nobel pentru Medicina PDF Imprimare Email
Luni, 05 Octombrie 2009 15:10

Premiul Nobel pentru Medicina are, anul acesta, 3 laureati: Elizabeth Blackburn, care are atat cetatenie australiana, cat si americana, Carol Greider si Jack Szostak, ambii americani. Cei trei au fost premiati pentru munca lor in domeniul cercetarii telomerazei, o enzima folosita in lupta impotriva cancerului, anunta AFP.

In plus, telomeraza are un rol determinant in imbatranirea celulelor, iar studierea ei ar putea fi cheia catre "tineretea eterna".

Premiul pentru Medicina decernat luni este primul din seria de premii Nobel anuntate in acest an. Saptamana aceasta urmeaza sa fie anuntati si laureatii premiilor pentru Fizica, Chimie, Literatura si Pace. Castigatorul ultimului Nobel, cel pentru Economie, va fi anuntat pe 12 octombrie.

Citeşte mai mult...
 
Studenti olandezi, in stagiu de practica la casele de tip familial din Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 05 Octombrie 2009 07:11

Timp de o saptamana, 30 de studenti olandezi au desfasurat un stagiu de practica aplicata la Sighetu-Marmatiei in cadrul unui proiect pilot implementat de Fundatia “Ajuta” din Apeldoorn, Olanda, impreuna cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures si Spitalul Municipal Sighet.

Concluziile si rezultatele proiectului au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de Nicolae Boitor si Dorina Toma, director general, respectiv director adjunct DGASPC, precum si de olandezii Lourens Keers, Huub Meijer si Arend van der Beek, reprezentanti ai Fundatiei “Ajuta”.

“Una dintre institutiile de invatamant superior care are si o sectie speciala de sport recuperatoriu pentru persoanele cu handicap a venit cu ideea ca studentii din ultimul an de studiu sa fie formati si sa capete experienta intr-o situatie complet noua, in care nu cunosc limba pacientilor, cu relatii si reflexe sociale diferite”, a explicat Lourens Keers.

Citeşte mai mult...
 
La Bistra a fost inaugurat noul pod peste Viseu, distrus de inundatiile de anul trecut PDF Imprimare Email
Luni, 05 Octombrie 2009 07:04

Sambata, la Bistra, a fost inaugurat podul peste raul Viseu, distrus in urma inundatiilor care au avut loc in vara anului trecut. Festivitatile de inaugurare au fost onorate de prezenta prefectului Sandu Pocol, senatorului Gheorghe Mihai Barlea, sefului cabinetului presedintelui Consiliului Judetean, Gheorghe Marian, primarului comunei Bistra, Vasile Bumbar, al comunei Petrova, Ioan Petrovai, consilierilor judeteni, locali si a cetatenilor din zona.

Un grup de preoti ortodocsi a savarsit slujba religioasa si a sfintit obiectivul, atat de asteptat de comunitate. Primarul Vasile Bumbar a multumit autoritatilor judetene pentru sprijinul acordat in finalizarea lucrarii. Podul peste raul Viseu, dar si lucrarile de infrastructura necesare pentru viitorul punct de trecere a frontierei ce urmeaza sa se deschida in Bistra vor duce la dezvoltarea economica si sociala a acestei zone, vitregita de investitii pana nu demult. Senatorul Barlea a precizat ca redarea in folosinta a podului vine in sprijinul locuitorilor comunelor Petrova si Bistra, le faciliteaza accesul la terenurile agricole si la gospodariile proprii, fara sa mai fie nevoiti sa treaca prin albia raului.

Citeşte mai mult...
 
Video: Doina, inclusa in patrimoniul intangibil al UNESCO. Autoritatile romane nu au mediatizat informatia PDF Imprimare Email
Duminică, 04 Octombrie 2009 16:10

Doina a fost inclusa in patrimoniul intangibil al UNESCO, alaturi de tango, scrie Mihnea Maruta, care remarca, pe blogul lui, ca autoritatile romane n-au gasit de cuviinta sa comunice public aceasta reusita. "E un exemplu edificator despre decalajul de notorietate al brandurilor, dar mai ales despre stiinta de a transforma un asemenea eveniment intr-o stire de presa", afirma el.

Decizia a fost luata in cadrul reuniunii de la Abu Dhabi, care s-a desfasurat in perioada 28 septembrie - 2 octombrie. Patrimoniul intangibil, uneori amenintat de degradare sau disparitie, este format din practici si cunostinte recunoscute de comunitati umane ca facand parte din patrimoniul lor cultural.

Ultima actualizare Duminică, 04 Octombrie 2009 16:18
Citeşte mai mult...
 
Crosul Sighetului - 26 septembrie 2009 (partea a III-a) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 04 Octombrie 2009 07:20
 
Crosul Sighetului - 26 septembrie 2009 (partea a II-a) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 04 Octombrie 2009 07:19
Ultima actualizare Duminică, 04 Octombrie 2009 07:20
 
Crosul Sighetului - 26 septembrie 2009 (partea I) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 04 Octombrie 2009 07:18
 
« ÎnceputAnterior201202203204205206207208209210UrmătorSfârşit »

Page 207 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact