logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Dr. Iuliu Orient, fondatorul primului muzeu al farmaciei s-a nascut la Bocicoiu Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Octombrie 2009 18:48

Dr. Iuliu OrientLa Cluj-Napoca, in localul unei foste farmacii din Piata Unirii nr.28, se gaseste peima colectie de recipiente destinate leacurilor medicinale, peste trei mii de vase farmaceutice, o exemplara si in felul ei unica colectie a farmaciei medievale transilvanene, a patra ca marime din tara dupa Sibiu, Brasov si Bistrita. Colectia a apartinut profesorului Facultatii de Medicina, dr. Iuliu (Gyula) Orient, nascut la 21 octombrie 1869, la Bocicoiu Mare. Dupa clasele primare in localitatea natala, isi continua studiile la gimnaziul piarist romano-catolic din Sighetu-Marmatiei dar, dupa moartea tatalui – preot greco-catolic – familia nu-si poate permite sa-l intretina in continuare asa ca-si va intrerupe studiile pentru a se angaja ucenic spiter: bacalaureatul si-l va da ulterior, in cadrul unui ordin monahal romano-catolic. Dupa un examen dat in Budapesta, in anul 1891 primeste diploma de farmacist cu care se va angaja pentru un an de zile la Facultatea de :tiinte “Pazmany Peter” si mai apoi farmacist intr-un mic orasel unguresc.In anul 1900 si-a luat doctoratul in farmacie

Din anul 1898 il gasim preparator apoi lector la catedra de farmacie a Facultatii de :tiinte “Ferenc Jozsef” din Cluj. In anul 1900 isi ia doctoratul in farmacie iar sase ani mai tarziu, cel in medicina.

Citeşte mai mult...
 
Prezentarea Avantajelor si Produselor Life Care la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 20 Octombrie 2009 13:52

Vineri - 23 Octombrie orele 18:00 la Restaurantul "Perla Sigheteana" va avea loc Prezentarea Avantajelor si Produselor Life Care.

Proramul integral:

Baia Mare - joi - 22 Octombrie orele 18:00 Pensiunea "La Palaguta!" str.Olarilor nr.2
Sighetu Marmatiei - vineri - 23 Octombrie orele 18:00 Restaurantul "Perla Sigheteana"
Viseul de Sus - sambata -- 24 Octombrie orele 16:00 Muzeul de Etnografie si Istorie
Pentru mai multe informatii sunati-ne! Persoana de contact: Focsa Ludmila tel.0740759716; 0788758369; Va asteptam!

Important: La fiecare prezentare se va organiza o tombola de produse in valoare de 100 RON.

Ultima actualizare Marţi, 20 Octombrie 2009 14:07
Citeşte mai mult...
 
Un medic sighetean de la egal la egal cu mai marii echografiei europene PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 20 Octombrie 2009 12:56

In perioada 15-18 octombrie 2009, in localitatea Opatija, Croatia a avut loc un important eveniment medical european, si anume ''The IV Central European Vascular Forum-International Educational Course and the VI Adriatic Vascular Ultrasound Society Meeting about Vascular Ultrasonography''(Forumul Vascular Central European-Curs Educational International si o intalnire a Societatii Adriatice de Echografie Vasculara). La acest congres au participat peste 400 de medici din intreaga Europa. Conferintele au fost sustinute de specialisti importanti in angiologie si echografie vasculara.

Din Romania a fost prezenta o echipa de 4 medici timisoreni condusi de prof.dr Jecu Avram, iar din Sighetu-Marmatiei a fost prezent dr. Markus Sorin-Adrian, medic specialist boli interne si echografie, manager al Centrului de Diagnostic si Tratament ''Santa-Vita'' din orasul nostru. De la el am primit aceste informatii importante pentru societatea medicala sigheteana, ii multumim pentru aceasta.

Conferinta a constat dintr-un program intensiv de 12 ore zilnic, cu aplicatii ''hands on'' pe modele, practici desfasurate in sali de curs alaturi de radiologi, internisti, nefrologi, gastroenterologi competenti in echografie. Fiecare segment anatomic al corpului uman pe care se poate face ultrasonografie, a fost analizat cu echo Doppler color cca 30 de minute- aorta, carotide, artere periferice, artere renale, vasele tubului digestiv,artere intracraniene, sistem venos abdominal. O mare personalitate in domeniu a fost prezenta la aceste actiuni, si anume prof. Kurt Jager de la Universitatea de Medicina din Basel, Elvetia.

Citeşte mai mult...
 
Doua eleve sighetence au inventat un microscop cu proiectie PDF Imprimare Email
Luni, 19 Octombrie 2009 19:02

Intr-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru scriam despre redeschiderea centrelor de excelenta, centre organizate anume pentru tinerii capabili de performata, si pe lista scolilor unde urmeaza a se desfasura cursuri speciale aparea si Scoala cu clasele I-VIII “George Cosbuc” din Sighetu-Marmatiei. Pentru a confirma faptul ca scoala sigheteana merita sa faca parte dintre cele selectate de Inspectoratul Scolar Judetean, doua eleve de clasa a VII-a, Andrada Opris si Ruxandra Ierima, membre de doi ani ale Clubului de Inventica, condus de profesorul Antoniu Krammer, au “inventat” un microscop cu proiectie.

“La orele de practica, domnul profesor folosea microscopul pentru a ne prezenta diferite preparate microscopice, structuri interne la plante si animale si, cum nu aveam decat un singur microscop, trebuia sa stam la rand ca sa vedem fiecare. Asa ca ne-am gandit cum am putea face sa vedem totii deodata. Am venit cu ideea si, cu ajutorul domnului profesor Krammer, am facut microscopul cu proiector”, povestesc cele doua inventatoare. Ele au modificat un microscop existent ce mareste de 80 de ori, i-au adaugat o sursa de lumina, un sistem de oglinzi. Astfel, intreaga clasa poate urmari in direct ce se petrece sub obiectiv si pot asculta explicatiile profesorului. Nu putem decat sa le felicitam pe cele doua mici inventatoare si sa le dorim la mai mare!

Citeşte mai mult...
 
Video: Tudor Gheorghe prezinta un nou spectacol: Degeaba...?! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 19 Octombrie 2009 10:23

Pe 18 decembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, maestrul Tudor Gheorghe va sustine concertul "Degeaba...?!", un spectacol "ca si Romania, cu disperare, cu frustrare, dar si cu iertare si speranta”, informeaza VreauBilet.ro. Spectacolul va incepe la ora 19:00.

Alaturi de maestrul Tudor Gheorghe se vor afla 74 de instrumentisti, 60 de coristi si o trupa rock, care vor evolua sub bagheta orchestratorului si dirijorului Marius Hristescu.

Biletele costa intre 50 si 160 de lei, in functie de categoria de loc. Tichetele pot fi achizitionate din reteaua magazinelor VreauBilet: [Unirea Shopping Center et.2, Magazinul Ligia F – Pache Protopopescu nr.23, Rin Grand Hotel – Rent –a –Car, Pasajul Universitatii – Trident Touring], la Sala Palatului si online pe www.vreaubilet.ro.

 Tudor Gheorghe este un cântăreţ, compozitor şi actor român, născut la 1 august 1945, în comuna Podari, judeţul Dolj, dintr-o familie de ţărani. Copilaria, dar mai ales adolescenţa, i-au fost dificile. Tatăl, cântareţ la biserică, a fost arestat şi deţinut politic la Aiud.

Ultima actualizare Luni, 19 Octombrie 2009 10:42
Citeşte mai mult...
 
A aparut numarul pe octombrie al revistei “Bruna” PDF Imprimare Email
Luni, 19 Octombrie 2009 08:00

Dedicat implinirii a 50 de ani de cand rasa “Bruna de Maramures” a fost recunoscuta ca populatie de sine statatoare, a aparut numarul 34 al revistei “Bruna”, periodic al Asociatiei Crescatorilor de Taurine (ACT) “Bruna-Schwyz” din Sighetu Marmatiei. Cu toate ca este adresata crescatorilor de animale si specialistilor din domeniul zootehnic, revista – aparuta in conditii grafice excelente, bogat ilustrata si pagini color – cuprinde o serie de articole care pot suscita interesul oricarui cititor. In paginile sale, alaturi de articolele de specialitate privind cresterea animalelor, revista contine un “Mic portret… de mare gospodar”, dedicat fermei de succes din localitatea Petrova, administrata de Ioan Mihalca, un amplu articol privind intrunirea Comitetului Director al Federatiei Europene pentru rasa “Bruna”, ce a avut loc la Sighetu-Marmatiei, articole referitoare la cadrul legislativ al finantarilor nerambursabile destinate mediului rural, factorii care influenteaza depunerea si derularea proiectelor prin Agentia Nationala de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Citeşte mai mult...
 
Întâlnire cu directorii de şcoli din Maramureşul istoric PDF Imprimare Email
Luni, 19 Octombrie 2009 07:07

Vineri, în sala "George Enescu" a Şcolii de Muzică şi Arte din Sighetu Marmaţiei, a avut loc şedinţa cu directorii de unităţi şcolare din Maramureşul istoric.

Ea a fost moderată de către prof. Mariana Pop, inspector şcolar general, şi a debutat cu prezentarea noii echipe manageriale a Inspectoratului Şcolar Maramureş, respectiv a noilor inspectori generali adjuncţi Simion Pop şi Grigore Mureşan. Pe ordinea de zi a întâlnirii, a urmat prezentarea rapoartelor de analiză a activităţii Inspectoratului Şcolar şi a Casei Corpului Didactic pe anul şcolar trecut şi a planurilor manageriale pe anul şcolar 2009-2010. Materialele prezentate în Power-Point au stârnit interesul celor prezenţi în sală, care, la final, le-au votat în unanimitate. În cadrul întâlnirii, au mai vorbit Mioara Tănase din partea Direcţiei Judeţene pentru Apărarea Drepturilor Copilului, Anuţa Bizău, reprezentanta SLI Maramureş, şi ofiţeri din cadrul ISU- Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Elevii de la “George Cosbuc” din Sighet, premianti la concursurile de educatie rutiera PDF Imprimare Email
Duminică, 18 Octombrie 2009 08:40

Scoala cu Clasele I-VIII “George Cosbuc” din Sighetu-Marmatiei se poate lauda ca este abonata la premiile concursurilor de educatie rutiera, fie ca se desfasoara la nivel local, judetean, fie la cel national. Doar in ultimele saptamani, echipajul, condus de profesorul Nelu Miel, a urcat pe podiumul competitiilor organizate in Baia Mare si Vaslui.

Astfel, la faza nationala s-au clasat pe locul II, iar la Cupa CAROM, organizata in Baia Mare de fundatia bucuresteana cu aceeasi nume, condusa de Iulia Iorga Starcz – baimareanca de origine – echipajul Scolii “George Cosbuc” a cucerit locul I, iar elevul Ioan Danut Iusco locul I la clasamentul individual, fiind premiat de senatorul pentru diaspora Raymond Luca. Succesul din Baia Mare a fost urmat de cel de la Cupa “Podu Inalt”, desfasurat la Vaslui, unde echipajul format din elevii Ioan Danut Iusco, Andreea Ardelean, Catalin Bizau si Diana Moisa s-a clasat tot pe locul I. In prezent, echipajul Scolii “George Cosbuc” se pregateste pentru a participa la Cupa “Voicu”, organizata de Scolile “Petru Pavel Aaron” si “Ion Mincu Modovan” din Blaj.

Citeşte mai mult...
 
Teatrul Fantezia - "Itic Strul, Dezertor" in Sighet (17.10.2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 17 Octombrie 2009 14:58
 
Concert metal cu trupa Krepuskul in Baia Mare PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Octombrie 2009 12:15

Fanii muzicii metal sunt asteptati la un super-concert in aceasta seara in Baia Mare. Trupa clujeana Krepuskul va fi prezenta in clubul baimarean Crash Landing, de langa colegiul Mihai Eminescu, alaturi de formatia locala Endless Horizon, care va canta in deschidere.

Show-ul va incepe la ora 20:00, anunta organizatorii, iar biletul de intrare va fi doar 5 lei.

Krepuskul e o trupa foarte bine primita de publicul din Baia Mare, fiind prezenta la aproape toate festivalurile rock desfasurate in municipiul maramuresean, dar si cu concerte speciale, organizate in cluburile de profil.

Ultima actualizare Vineri, 16 Octombrie 2009 12:26
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: David Gilmour de la Pink Floyd va fi numit Doctor in Arte PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Octombrie 2009 10:38

David GilmourDavid Gilmour, chitarist si vocalist al celebrei formatii Pink Floyd, va primi un doctorat onorific din partea Anglia Ruskin University, informeaza nme.com.

David s-a nascut pe 6 martie 1946 si este fiul lui Douglas Gilmour (lector senior in zoologie, la Universitate) si Sylvia (cadru didactic). Este cunoscut mai ales ca vocalist, chitarist si compozitor al celebrei trupe Pink Floyd, in cadrul careia a inceput sa cante in 1967.

In paralel, a pus bazele unei cariere solo si a lansat un prim album in 1978, separat de Pink Floyd. Materialul se numea David Gilmour. Alte albume solo -About Face (1984) si On An Island (2006).

In 1985, David a preluat controlul asupra Pink Floyd, dupa ce Roger Waters a parasit trupa. Alaturi de formatia pe care o conducea, Gilmour a fost inclus in US Rock & Roll Hall Of Fame (1996), primind aceeasi distinctie si in Marea Britanie, in 2005. Este apreciat si pentru colaborari cu nume ca Paul McCartney, Pete Townshend si Kate Bush.

Citeşte mai mult...
 
Ambulanta facuta praf intr-un accident rutier la Leordina PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Octombrie 2009 10:09

O ambulanta s-a facut praf in urma unui accident rutier ce a avut loc ieri, 15 octombrie, la Leordina. Pacientul in varsta de 78 de ani si asistenta ce il insotea au ajuns, raniti, la spital, la fel si soferul masinii care s-a izbit de ambulanta. Evenimentul s-a produs in jurul orei 15.20, cand Matyas K., de 33 de ani, din Bocicoiu Mare conducea o autoutilitara pe DN 18, iar in Leordina, din cauza vitezei, intr-o curba la stanga a trecut pe contrasens si a izbit masina de ambulanta, care a fost distrusa in proportie de 60-70%.

Cele trei victime, pacientul, asistenta din ambulanta si conducatorul auto au ajuns la Spitalul Orasenesc Viseu de Sus pentru ingrijiri medicale.

Ultima actualizare Vineri, 16 Octombrie 2009 10:49
Citeşte mai mult...
 
Tabăra Internaţională de Fotografie Repedea PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Octombrie 2009 09:52

În perioada 17-26 octombrie, Căminul Cultural Repedea, Uniunea Ucrainenilor din România şi Asociaţia pentru Dezvoltare Locală "Ivan Krevan" organizează cea de-a II-a ediţie a Taberei Internaţionale de Fotografie Repedea - 2009.

Organizatorul evenimentului, directorul Căminului Cultural, Vasile Popovici, a specificat că la această ediţie vor participa opt artişti, atât din România, cât şi din Ucraina şi Republica Moldova. Fotografiile realizate în cadrul taberei vor fi donate Căminului Cultural din localitate pentru constituirea unei arhive documentare cu caracter etnografic, antropologic şi turistic de promovare a oamenilor şi locurilor de pe Valea Ruscovei. Participanţii se vor deplasa în Ucraina, în regiunea Zakarpatia, raionul Rachiv, unde localnicii au tradiţii şi obiceiuri comune cu cei din Valea Ruscovei. Fotografiile vor putea surprinde imagini care reflectă meşteşugurile şi tradiţiile specifice zonei. La încheierea taberei, va fi organizată şi o expoziţie.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior201202203204205206207208209210UrmătorSfârşit »

Page 205 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact