logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Radio Sighet a implinit cinci ani de activitate PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Noiembrie 2009 14:25

Luni s-au implinit cinci ani de cand aparatele de radio din zona Maramuresului Istoric si Transcarpatia receptionau pe frecventa 1.404 kHz prima emisiune a postului Radio Sighet, transmis din studiourile de pe strada Plevnei nr. 8, primul post de radio din municipiu. In scurt timp, postul teritorial al Societatii Romane de Radiodifuziune s-a impus pe piata mass-media prin seriozitatea si impartialitatea cu care abordeaza subiectele zilei, prin felul in care stie sa mentina echilibru intre emisiunile culturale, informative si cele interactive, fiind intr-o permanenta legatura cu ascultatorii.

In fata microfonului s-au perindat invitati din Europa si SUA

Dincolo de prezenta virtuala in casele cetatenilor, chiar din primele zile de existenta, Radio Sighet s-a impus in viata urbei prin nenumaratele evenimentele culturale organizate, de la expozitiile de arta plastica si fotografica, la concerte cu invitati de prestigiu din tara si de peste hotare, de la forumurile pe diverse teme de interes public si lansari de carte la prezentari de moda si programe pentru elevi. Prin emisiunile transmise prin Radio Romania International a adus in fata microfonului personalitati ale vietii politice si culturale din intreaga Europa si Statele Unite ale Americii.

Citeşte mai mult...
 
Brandusa Oanta si Johnny Popescu - Stirile vesele la aniversarea a 5 ani de Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Noiembrie 2009 21:40
Ultima actualizare Luni, 02 Noiembrie 2009 21:42
 
Dorel Todea la aniversarea a 5 ani de Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Noiembrie 2009 21:26
Ultima actualizare Luni, 02 Noiembrie 2009 21:19
 
Maria si Petre Orza la Aniversarea a 5 ani de Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Noiembrie 2009 20:40
 
Radio Sighet - 5 ani de la prima emisie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Noiembrie 2009 11:01

Înfiinţarea unui post de radio în Maramureşul istoric a fost un vis mai vechi al sighetenilor care, aveau o anumita tradiţie creată printr-un Centrul de Radioficare foarte activ peste un sfert de veac, apoi prin colaborarea cu Postul Naţional de Radio, care a realizat aici numeroase emisiuni, unele în direct , aşa cum a fost celebra emisiune „De la unu la trei”. Datorita conditiilor geografice, locuitorii din zona Maramuresului istoric nu puteau receptiona în condiţii bune posturile publice regionale iar programele Postului National de Radio se receptionau in conditii dificile. Iata , ca prin infiinţarea Postului local Radio Sighet , al Societăţii Române de Radiodifuziune, se poate vorbi despre cresterea audientei si notorietatii posturilor de radio publice; despre difuzarea unor programe speciale (social-cultural-educative) consacrate locuitorilor unei zone cu o populaţie eterogenă; promovarea programelor de dezvoltare economică si turistică, a valorilor culturii populare maramureşene; promovarea multiculturalitaţii in zonă( în prezent se difuzează o emisiune de o oră în limba ucraineană şi de 30 de minute pentru comunitatea maghiară), pastrarea limbii si culturii românilor din Maramuresul istoric.

Ultima actualizare Luni, 16 Noiembrie 2009 19:58
Citeşte mai mult...
 
Peste 4.000 de imagini realizate în tabăra de fotografie de la Repedea PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Noiembrie 2009 23:50

De curând s-a încheiat şi cea de-a doua ediţie a Taberei Internaţionale de Fotografie de la Repedea. La această tabără au participat cinci fotografi din Maramureş, Alba şi Ucraina: Dan Moldovan, Florin Puşcaş (Glasul Maramureşului), Felician Săteanu, Daniela Stănoiu, Ivan Misinchuk. Misiunea lor a fost să surprindă în imagini obiceiurile şi tradiţiile localnicilor din regiunea Zakarpatia (Ucraina).

"Prima ediţie am organizat-o anul trecut în primăvară-vară, acum am ales toamna. Am prins multă vreme ploioasă, dar, cu toate acestea, am reuşit să atingem obiectivele propuse în proiectul nostru. S-au realizat 4.000 de fotografii. Dintre acestea au fost selectate 60, care vor face subiectul unei expoziţii ce va fi vernisată la sfârşitul anului 2009, la Casa Radio din Sighetu Marmaţiei şi în Ucraina la Palatul Administrativ al Consiliului Raional din Rakhiv. Singura supărare pe care am avut-o a ţinut de faptul că invitaţii din Republica Moldova nu au putut participa la această tabără pentru că nu au obţinut viza. Fotografiile din expoziţie vor fi donate Căminului Cultural din Repedea, pentru iniţierea unei arhive documentare cu caracter etnografic. Sperăm să organizăm chiar şi un album foto cu lucrările realizate în ambele tabere de fotografie", a precizat Vasile Popovici, directorul Căminului Cultural Repedea.
Proiectul acestei tabere a fost finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş, iar partenerii de proiect  au fost Uniunea Ucrainenilor din România (filiala Maramureş), Asociaţia pentru Dezvoltare Locală "Ivan Krevan" şi Casa Raională de Cultură Rakhiv, Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
1 Noiembrie - Luminatia/ Ziua Mortilor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Noiembrie 2009 08:36

Ziua Mortilor, Luminatia, Luminatiile se sarbatoreste in 1 noiembrie, mai ales in Transilvania, Banat, Maramures.
Se stie ca in Maramures cultul mortilor e foarte important. An de an, in prima zi de Brumar, localnicii aprind lumanari in cimitire si dau de pomana saracilor, conform credintei solide pe care o au cum ca in noaptea Luminatiei sufletele celor plecati se intorc in mijlocul celor dragi.1 noiembrie e ziua cand o mare parte a romanilor merge la cimitir sa puna flori si lumanari pe mormintele celor disparuti. Valoarea unui om consta nu doar in importanta pe care o da vietii, ci si a respectului fata de memoria celor care nu mai sunt.

Toti curata mormintele inainte de 1 noiembrie: se smulg buruienile, se matura, se spala crucea, gunoaiele stranse se arunca in locuri special amenajate. Pe mormintele curatate se pun lumanari si flori, fiecare se roaga pentru sufletele celor plecati. In seara de 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate, iluminate. Si acum cateva randuri despre acest obicei. Sarbatoarea si ceremonia sunt de origine catolica. Sarbatoarea catolica “Ziua Tuturor Sfintilor” s-a transformat, in Transilvania, in “Ziua Mortilor”, fiind numita in unele zone si “Luminatia”.

Ultima actualizare Duminică, 01 Noiembrie 2009 14:22
Citeşte mai mult...
 
Balul Bobocilor UBB ii aduce in Sighet pe Doru Octavian Dumitru si pe Dj Sterbinszky PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 30 Octombrie 2009 15:05

Vineri, 13 noiembrie 2009, va avea loc in Sala "Viorel Costin" (ex-STUDIO), Balul Bobocilor U.B.B (extensia Sighet). Nume mari se anunta la acest eveniment, fiind singurul bal din istoria balurilor din Sighet cu o asa mare investitie. Doru Octavian Dumitru nu necesita prezentari, iar Dj Sterbinszky vine din Ungaria si este printre primii 100 dj-i din lume. Atmosfera va fi intretinuta de DJ Tony Shake. Balul Bobocilor UBB beneficiaza de un numar foarte mare de sponsori, fapt ce a facut posibil realizarea unui eveniment de o asa anvergura. Dj Sterbinszky este adus in Sighet de catre UBB si Clubul "Versus".

Pretul unui bilet este de 15 LEI.

ATENTIE: Bilete se gasesc doar la Secretariatul Universitatii Babes Bolyai si la intrare, in ziua spectacolului. Nu cumparati bilete de la persoane straine!

Parteneri media ai evenimentului sunt Sighet FM, Radio Transilvania si Sighet Online.

Sunteti asteptati in numar cat mai mare la acest eveniment.

Ultima actualizare Vineri, 30 Octombrie 2009 16:19
Citeşte mai mult...
 
Marius Sidau - Vernisajul expozitiei de icoane bizantine PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 30 Octombrie 2009 13:40

DR. Ralph Glen, Marius Sidau si Dr. Maria HunciagVa anuntam ieri despre vernisajul expozitiei personale de icoane religioase a sigheteanului Marius Sidau ce a avut loc pe 29 octombrie 2009, la Galeria Universitatii Madonna din Southfield (Detroit, Michigan). In acest moment putem sa va oferim informatii de dupa vernisaj plus imagini de la eveniment. Marius Sidau a avut la expozitie in jur de 80 de persoane, ceea ce nu e rau avand in vedere ca expozitia a fost la mijloc de saptamana. Presedinta universitatii, (care apartine ordinului Felician, Romano-Catolic), maica Rose-Maria Kujawa, a onorat cu prezenta ei, la fel si multe calugarite romano-catolice din ordinul Surorilor Feliciene. De asemeni, au fost prezenti profesori ai universitatii Madonna, studenti, preoti etc. si in jur de 20 de romani. S-au discutat multe subiecte printre care, s-a rememorat de catre Dr. Hunciag (doctor in arta bizantina de la univeritatea Sorbona (Paris), si la "Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu" din Bucuresti) anii de teroare ai comunismului ateu, cu demolarile de biserici care au avut loc in Bucuresti, Dr. Hunciag fiind direct implicata in acele teribile evenimente, ca persoana care a lucrat pentru Galeria Bizantina a Muzeului de Arte a Romaniei. A descris demolarea bisericii manastire "Sf. Vineri" din capitala la 19 iunie 1987, si eforturile disperate ale muzeografilor de a salva ceea ce se mai putea salva, in miez de noapte in fata buldozerelor comuniste, avand securitatea gata sa demoleze biserica peste ei, in un fel foarte emotionant, incat si publicul american a fost foarte miscat.

Ultima actualizare Vineri, 30 Octombrie 2009 16:58
Citeşte mai mult...
 
Aniversare Colegiul National Dragos Voda 90 de ani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 29 Octombrie 2009 20:47
 
Azi are loc in Michigan (SUA) vernisajul expozitiei de icoane bizantine a sigheteanului Marius Sidau PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 29 Octombrie 2009 10:21

Azi, 29 octombrie 2009, la Galeria Universitatii Madonna din Southfield (Detroit, Michigan), are loc vernisajul expozitiei personale de icoane religioase a sigheteanului Marius Sidau. Aceasta s-a nascut in urma cu 30 de ani in Sighetu Marmatiei, este artist plastic si student la sociologie la Universitatea Madonna din Southfield (Michigan) si se afla la a patra expozitie personala din SUA. "Icoanele religioase sunt ferestre spre Rai, conectand lumile fizice si psihice". Picturile sale au o puternica influenta bizantina, inspirate de manastirile romanesti. Marius Sidau picteaza icoane religioase de peste 10 ani.

Expozitia va fi deschisa de Dr. Maria Hunciag (romanca), doctor in arta bizantina de la univeritatea Sorbona (Paris), si la "Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu" din Bucuresti.

Ultima actualizare Joi, 29 Octombrie 2009 11:09
Citeşte mai mult...
 
Video: Celebra pianista Carmen Staff concerteaza la Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 29 Octombrie 2009 08:56

De ceva vreme, iubitorii de muzica din Sighetu-Marmatiei au satisfactia de a-i avea “live” pe scenele municipiului pe cativa dintre cei mai cunoscuti si apreciati interpreti contemporani de jazz si klezmer. Dupa succesul rasunator din primavara acestui an a patru interpreti newyorkezi de klezmer, iata ca in aceasta luna, pe scena Scolii de Muzica si Arta Plastica “George Enescu” va evolua pianista si acordeonista Carmen Staff din New York, Statele Unite ale Americii. Nascuta la Seattle, interpreta Carmen Staff este o obisnuita a festivalurilor de jazz, doar in ultimii doi ani fiind invitata in Franta, Portugalia, Panama, Elvetia, Olanda, Cuba, Viena, Budapesta si bineinteles SUA. In cariera ei de interpreta, Carmen Staff a urcat pe scena si a inregistrat CD-uri alaturi de muzicieni de marca ai jazz-ului si klezmerului contemporan, printre care Bob Brookmeyer, George Garzone, Stefan Harris, Dave Liberman, Rufus Reid si Ernestine Anderson. In prezent, este membra a trupei “Khevre” condus de clarinetistul Michael Winograd unde canta atat la pian, cat si acordeon si este profesoara de pian la “Berklee College of Music” din Boston. Compozitiile si aranjamentele sale muzicale au fost preluate de o serie de interpreti si formatii printre care si “Seattle Women’s Jazz Orchestra”. Stilul interpretativ al pianistei Carmen Staff este tributar muzicii traditionale evreiesti central-europeane si celei sud-americane. La Sighetu-Marmatiei va concerta alaturi de clarinetistul Michael Winograd, violonistul Jake Shulman-Ment si basistul Benjy Fox-Rosen, interpret cunoscut sighetenilor datorita celor trei concerte de succes sustinute in ultimii doi ani in municipiu.

Ultima actualizare Joi, 29 Octombrie 2009 11:12
Citeşte mai mult...
 
Deschiderea adapostului de caini din Sighet (2) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Octombrie 2009 14:40
 
« ÎnceputAnterior201202203204205206207208209210UrmătorSfârşit »

Page 202 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact