logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Video: Mini Maxi Dance Club din Sighet, reprezentantul Romaniei la Campionatele Mondiale de Dans PDF Imprimare Email
Joi, 12 Noiembrie 2009 09:26

Mini Maxi Dance ClubLa sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lui decembrie, in Germania au loc Campionatele Mondiale de Dans Sportiv, mai exact cele de dansuri standard (Weltmeisterschaft der Standardormationen 2009), in la Ludwigsburg, iar cele pentru dansurile latino (Weltmeisterschaft der Lateinformationen 2009), la Bremen. Ca o confirmare a valorii si calitatilor interpretative ale formatiei Mini Maxi Dance Club, ansamblul sighetean a fost nominalizata de catre Federatia Romana de Dans Sportiv sa reprezinte Romania la cele doua competitii de prestigiu.

Clubul de dans sportiv sighetean nu este un novice in materie< de-a lungul anilor a participat la mai multe competitii europene si mondiale, cucerind de fiecare data sufragiile publicului. Ba mai mult, la editia din 2007, desfasurata tot la Ludwigsburg, formatia condusa de coregrafa arbitru international Cristina Cincu-Kovy a fost felicitata personal de Horst Kohler, presedintele Republicii Federale Germane. In editia din acest an, Mini Maxi Dance Club va concura cu 18 formatii din noua tari, o concurenta stransa, avand in vedere ca formatiile participante sunt campioanele si vicecampioanele tarilor pe care le reprezinta.

Citeşte mai mult...
 
Video: Grupul maramuresean Iza, la Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Noiembrie 2009 12:20

Grupul IZAPotrivit site-ului de stiri InfoMM.ro, grupul maramuresean Iza va participa la unicul festival din Romania dedicat exclusiv artelor spectacolului muzical: Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical - “Viata e frumoasa!”, organizat de Teatrul National de Opereta “Ion Dacian” din Bucuresti. Cea de-a doua editie a regalului muzical, care incepe maine si care se va desfasura in perioada 12-22 noiembrie, cuprinde peste 60 de evenimente culturale.

La editia din acest an, Grupul Iza, considerat de specialisti ca facand parte din elita tarafurilor din Romania, va participa alaturi de Teatrul de Stat de Comedie Muzicala din Sankt Petersburg, Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, Opera de Stat din Slovacia, Teatrul National de Opereta din Bucuresti, Teatrul National Slovac din Bratislava, formatiile Pink Martini si The Tiger Lillies (ambele Marea Britanie), grupul de muzica veche “Trei parale”.

Citeşte mai mult...
 
Video: Maraton de jazz si poezie cu Mike Godoroja si Dan Cipariu, pe 15 noiembrie, in Baia Mare PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Noiembrie 2009 11:29

Concertul pe care Mike Godoroja, impreuna cu trupa Blue Spirit, urmeaza sa il sustina in Clubul Gold Time din Baia Mare, duminica 15 noiembrie, va incepe la ora 19.00. Spectacolul este o propunere speciala din partea a doi artisti extremi de speciali: Mike Godoroja si poetul Dan Mircea Cipariu. Pretul biletului va fi de 15 lei, respectiv 10 lei pentru studenti si elevi.

Va fi o seara inspirata din esenta maratonului de poezie si jazz, realizat de cunoscutul poet Dan Cipariu. De aceasta data este o chemare catre blues-ul de natura arhaica si foarte acustic imbinandu-se estetic la nivelul relatiei artistice dintre cei doi cunoscuti artisti , Mike Godoroja si Dan Cipariu.

Stari de conflict sau buna intelegere, momente de improvizatie la limita bunului ghid artistic, care este autoironia sau instant composing, iata doar cateva repere ale unei seri pe care o anticipam ca fiind de neuitat.

 

Citeşte mai mult...
 
Video: Concert rock cu trupa Crimson in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 11 Noiembrie 2009 11:10

Trupa satmareana Crimson va sustine un concert duminica, 15 noiembrie, in Clubul Evolution din Baia Mare, incepand cu ora 20:00.

Formatia, mai cunoscuta poate publicului baimarean cu vechea titulatura – Florian Band, va canta atat piese proprii cat si cover-uri ale unor trupe consacrate precum Metallica, Scorpions, Toto, Bon Jovi, Whitesnake sau Deep Purple. Intrarea la concert va costa 5 lei.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Noiembrie 2009 11:17
Citeşte mai mult...
 
Video: Clarinetistul şi compozitorul american Michael Winograd susţine un concert la Sighetu-Marmaţiei PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Noiembrie 2009 14:21

Criticii, presa de specialitate, colegii instrumentişti şi prietenii îi descriu muzica drept "atinsă de dumnezeire": considerat maestrul modern al stilului klezmer, clarinetistul şi compozitorul Michael Winograd "a avut onoarea" - cum afirmă el - să cânte alături de mai toate personalităţile genului, printre care şi binecunoscuţii Sarah Alden, Deborah Strauss şi Jeff Warschauer cunoscuţi sighetenilor din concertele susţinute în cursul acestui an. In cariera lui, Michel Winograd a urcat pe scenă şi a înregistrat melodii alături de formaţii celebre precum "The Klezmatics", The Klezmer Conservatory Band", "Mikveh" sau "Streiml", a îmfiinţat şi conduce trupele "Michel Winograd's Infection", "Michel Winograd Klezmer Ensemble", "Pop Phenom Yiddish Princess" şi "Khevre", formaţii care explorează posibilităţile cântecului idiş în muzica contemporană, precum şi sincretismul muzical, spectacolele lui Michael Winograd încluzând folclorul central european, jazz-ul şi rock-ul cu nonşalanţă şi vitalitate debordantă ceea ce-l face invitat de onoare la festivalurile din New York, Montreal, Cracovia, Paris - ca să amintim doar câteva. Împrună cu o seamă de muzicieni newyorkezi, a fondat clubul "Yiddish Tanzheyz" unde, muzica şi dansurile evreieşti din centrul Europei sunt predate de către cei mai de seamă muzicieni şi dansatori contemporani ai genului. Michael Winograd, susţine joi, 19 noiembrie, un concert la sala "Geroge Enescu" a Şcolii de Muzică şi Artă Plastică din Sighetu-Marmaţiei alături de pianista Carmen Staff, vilonistul Jake Shulman-Ment şi basistul Benjy Fox-Rosen.

Ultima actualizare Vineri, 20 Noiembrie 2009 11:13
Citeşte mai mult...
 
O eleva din Sighet, membra in Consiliul Judetean al Elevilor Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 09 Noiembrie 2009 09:41

Zilele trecute, la nivelul Inspectoratului Şcolar Maramureş, s-au desfăşurat alegerile în cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor Maramureş (CJE), la care au fost invitaţi să participe preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor elevilor din cadrul colegiilor naţionale, liceelor teoretice şi grupurilor şcolare din judeţ.

Acţiunea a fost moderată de profesor psiholog Amelia Baciu şi de Cristian Roman, preşedintele CJE Maramureş, clasa a XII-a, Colegiul Naţional "Dragoş Vodă", Sighetu Marmaţiei.

• Bianca Pintean - preşedinte CJE Maramureş

Cu ocazia întâlnirii, tinerii şi-au desemnat preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul în cadrul CJE Maramureş. Astfel, funcţia de preşedinte a fost ocupată de Bianca Pintean (Grupul Şcolar Cavnic). Vicepreşedinţi: Alexandra Jurje (Liceul de Artă), Marius Aniţaş (Colegiul Naţional "Mihai Eminescu"), Daria Dicu (Colegiul Naţional "Dragoş Vodă", Sighetu Marmaţiei), Csongor Varady (Liceul Teoretic "Nemeth Laszlo"), Renate Husti (Colegiul Tehnic "Anghel Saligny"), Adina Zele (Liceul "Emil Racoviţă"). Secretar: Răzvan Urminişan (Colegiul Tehnic "Carmen Silva", Baia Mare). În planurile de viitor intră realizarea unei pagini de informare pe site-ul ISJ Maramureş şi implementarea unui proiect al ISJ, care se va desfăşura în colaborare cu Organizaţia Naţională "Salvaţi Copiii", ce se va derula în nouă şcoli maramureşene.

Citeşte mai mult...
 
Balul Bobocilor la liceul ucrainean PDF Imprimare Email
Luni, 09 Noiembrie 2009 08:57

Duminică, 29 noiembrie, începînd cu ora 21, Liceul ucrainean “Taras Sevcenco” din Sighetu Marmaţiei organizează o nouă ediţie a balului bobocilor. Stilistul maramureşean Lorand Coza, care cochetează şi cu muzica, este invitat în cadrul acestui spectacol pentru a susţine un concert. El va cînta piese de pe albumul muzical “Confesiunile unui păcătos”, dar şi coveruri după formaţii de succes internaţionale: ABBA, Modern Talking, Chama, Rednex etc. El va fi acompaniat de patru dansatori (două fete şi doi băieţi), iar împreună promit un spectacol pe cinste publicului sighetean.

Citeşte mai mult...
 
PS Justinian Chira a predicat la hramul Bisericii “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 09 Noiembrie 2009 06:55

Ieri, la Sighetu-Marmatiei a avut loc hramul Bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, pastorita de preotul Paul Tomoiaga. Sarbatoarea a inceput de sambata seara, cu Litia de binecuvantare a vinului, untelemnului si graului din recolta acestui an si a continuat cu sfanta taina a Maslului, urmata duminica de Utrenie, liturgia arhiereasca si cuvantul de invatatura al arhiepiscopului PS Justinian Chira Maramureseanul si agapa frateasca.

Hramul bisericii a fost onorat de preoti ortodocsi din localitatile maramuresene, alaturi de zeci de credinciosi, sositi din tot Maramuresul Istoric, cei mai multi fiind din Moisei, ca semn de pretuire si inalta cinstire adusa fostului lor paroh, preotul Paul Tomoiaga. N-au lipsit nici credinciosii din dreapta Tisei, care, sfidand carantina impusa de Ucraina la Punctul de Trecere a Frontierei de stat de la Podul Istoric, au tinut sa fie alaturi de sigheteni la sarbatoarea bisericii care poarta pecetea Manastirii Peri care a avut hramul tot Sfintii Arhangheli.

Citeşte mai mult...
 
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Noiembrie 2009 12:54

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Lumea ingereasca a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent si nici din fiinta Sa. Referatul biblic despre creatie nu vorbeste in mod precis despre crearea ingerilor. Sfintii Parinti afirma ca la creatie nu se vorbeste explicit despre ingeridin doua motive:  evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.

In ceea ce priveste ierarhia ingereasca, Dionisie Areopagitul vede cetele ingeresti in numar de noua, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri. Biserica si-a dat consimtamantul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei in pictura bisericeasca.

Pentru ca ingerii sunt netrupesti, la ei nu se poate vorbi de sex si nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se casatoresc, nu se inmultesc (Matei 22,30) si nici nu mor (Luca 20, 35-36). Ingerii isi transmit unii altora propriile lor ganduri si hotarari fara sa rosteasca cuvinte. Insa, pentru indeplinirea slujbei lor, pot lua infatisare omeneasca (II Reg 6,17), pot sa vorbeasca, sa manance, sa apara imbracati si uneori purtand aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).

Lucrarea principala a ingerilor este aceea de a-l intari si sustine pe om in a transfigura lumea.

Citeşte mai mult...
 
Profesor de drept al Univeristăţilor din Cluj, Oradea şi Budapesta, Grosschmidt Béni s-a născut la Sighet în 1852 PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Noiembrie 2009 22:21

Grosschmidt BenjaminUnul dintre cei mai importanţi profesori de drept, ai cărui lucrări sunt studiate şi azi, Grosschmidt Benjamin (Béni) s-a născut la Sighet la 6 noiembrie 1852. Elev de excepţie al Gimnaziului Reformat şi al Facultăţii de Drept din oraşul natal, îşi continuă studiile la Viena pe care le va termina cu Magna Cum Laude, publicând şi prima lucrare "Moştenirea şi proprietatea dobândită" ("Örökölt és szerzett vagyon", Budapesta, 1879), ceea ce-i aduc o primă angajare la Ministerul Justiţiei. Între anii 1882 şi 1885 îl găsim profesor la Academia de Drept din Oradea, apoi până în anul 1890 profesor de drept la Cluj când va fi chemat profesor la Academia de Drept din Budapesta de unde se va pensiona în anul 1928 când se retrage la Visegrád pentru a se dedica scrisului. Grosschmidt Béni a murit la Visegrád la 7 septembrie 1938, lăsând în urma sa o importantă operă, studii de drept civil apărute sub psudonimul Zsogod Beno, lucrări dintre care amintim "Legea falimentului" ("Csődtörvény", Bp. 1881), "Legile mariajului" ("A házassági törvény", I-II, Bp. 1898, 1901), "Studii asupra proprietăţii" ("Magánjogi tanulmányok" I-II, Bp. 1901), "Werbőczy şi legislaţia britanică" ("Werbőczy és az angol jog", Bp. 1928).

Citeşte mai mult...
 
Video: Voices Of Silence - 15 ani de existenta PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 07 Noiembrie 2009 09:35

Voices Of SilenceVOICES OF SILENCE se pregatesc pentru momentul aniversar: 15 ani de existenta! Parca cu un nume predestinat, Remember Pub(fostul club FIRE) din Cluj-Napoca va fi, marti, 10 noiembrie, de la ora 22:00, locul de (re)aducere aminte a activitatii acestei importante trupe clujene.

Incarcat de semnificatie, momentul va fi punctat si prin lansarea ultimului album VOS, “The Human Saga”, in varianta CD, intr-o editie limitata, pentru colectionari. Cu o coperta inspirata, care semnifica unicitatea fiecarui individ, CD-ul va reprezenta certitudinea unei activitatii care nu poate fi data uitarii. Realizarea apartine echipei de la Agressione Group, cei care, in 1994, au fost primii oameni care au ajutat tanara trupa VOICES OF SILENCE.

Citeşte mai mult...
 
Duminica are loc hramul Bisericii “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Noiembrie 2009 09:30

Duminica, 8 noiembrie, are loc hramul Bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” al Parohiei Ortodoxe nr. 1 din Sighetu-Marmatiei, pastorita de preotul Paul Tomoiaga. Sfantasi Dumnezeiasca Liturghie Arhiereasca va fi oficiata de arhiepiscopul Justinian Chira al Maramuresului si Satmarului. Piatra de temelie a fost sfintita in 24 octombrie 1937 de episcopul Maramuresului, PS dr. Vasile Stan, pe atunci arhiereu vicar la Mitropolia din Sibiu. Ulterior, regele Carol al II-lea a daruit bisericii un clopot, iar credinciosii au inceput sa adune bani pentru ridicarea sfantului lacas. Dar au venit anii de dupa dictatul de la Viena in care fundatia a fost aruncata in Tisa, iar clopotul a fost donat Bisericii Ortodoxe ucrainene din Rona de Sus, unde se afla si acum.

Dupa razboi, regimul comunist a confiscat terenul si tot ce s-a adunat. Abia in anul 1975 s-a turnat o noua fundatie, dar slujbele au continuat sa fie tinute in vechea casa parohiala, cu toate ca se afla intr-o grava stare de degradare, cu tavanul sustinut de barne. In asemenea conditii, preotul paroh si consiliul parohial au facut demersuri pentru a primi aprobarile necesare ridicarii unei biserici, acestea fiind primite abia in anul 1985. A urmat o munca sustinuta si, cu ajutorul unor mesteri si sponsori, dupa 13 ani, biserica a fost terminata.

Citeşte mai mult...
 
Cheful scorpionilor in Satu Mare PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 05 Noiembrie 2009 15:29

Cheful scorpionilor la Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu” din Satu Mare... şi nu un chef oarecare ci un concert rock cu formaţii apreciate de publicul sătmărean: Crimson (ex Florian Band) şi Stand Alone din Satu Mare, Fire Ball din Baia Mare şi invitaţii speciali din Ungaria, formaţia Nazty Tricks!

Prin acest concert, Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu” îşi sărbătoreşte trei colaboratori de suflet fără de care viaţa rockeristică sătmăreană ar fi mult mai săracă: Florian Oprea, liderul formaţiei Crimson, Ion Maşniţă despre care prietenii spun că „daca ar fi sa rezumam, putem rosti urmatoarea fraza: acolo unde este rock, este si Ion, acolo unde rock-ul are nevoie de ajutor, intotdeauna il vei gasi si pe Ion dornic sa se implice”şi neobositul Marius Deac-Florian, co-organizator şi prezentator al numeroase evenimente rock (şi nu numai) din Satu Mare!

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior201202203204205206207208209210UrmătorSfârşit »

Page 201 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact