logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA


Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVIII-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:05

Doamna întreabă: <Ce mai scrii ?>. <Vreau să scriu despre Sfântul Leonte de la Rădăuți.>. <Cum e corect: Leonte sau Leontie ?>. <Unii spun Leontie, dar e omonim cu Leonte>. <Spune ce scrii cu glas tare>. <E vorba despre un episcop al Rădăuților din timpul domnitorului Alexandru cel Bun. A fost un vestit sihastru înmormântat în biserica de lemn din Schitul Laura de către ucenicii săi>. <Şi prin ce s-a remarcat ?>. <La strămutarea trupului său în Catedrala Episcopală (pe atunci actuala Mănăstire Bogdana) din Rădăuți s-a găsit corp întreg şi nestricat>. La mormântul său se petreceau vindecări. Zaharia Kopystenski din Kiev scrie în 1621-1622: "În Rădăuți, în Episcopie, Sfântul Leontie făcătorul de minuni zace cu trupul întreg". Era sărbătorit la 01 iulie în fiecare an>. <Şi ce importanță are ?>. <De ce să nu fie canonizat și artistul plastic Marius Leonte și să fie sărbătorit la 01 iulie ?>. <Trebuie dovedit că a făptuit minuni>. <Era cu adevărat un om erect din Homo Erectus, dar şi cu sapiens de Săpânța>. 

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVII-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:01

Doamna întreabă: <Ce tot clocești ?>. <Fac proiectul tapițeriei.>. <Şi ce e așa de greu ?>. <Albinuța care zboară pe deasupra lui Dotty seamănă la ochelari cu artistul plastic Marius Leonte 20.02.1964- 11.08.2021>. <Şi ce dacă ?>. <Dacă o omoară şi pe ea ?>. <De ce ?>. <Pare că zboară prea liber. Adică nu ascultă de turnul de control al zborurilor albinuțelor libere>. <Cine să omoare ?>. <Oligarhii. Marius Leonte de ce a murit ?>. <Exact. De ce ?>. <A amplasat o lucrare plastică în Piața Revoluției. Dar era plagiat după Brâncuși, după Principesa foarte X>. <Şi de ce a deranjat ? Că era plagiat ?>. <Păi tocmai, că nu era. Era o torpilă care pătrundea într-un zid>. <Şi ei ce-au zis ?>. <"Mișcă în Front Statuia Libertății ?" s-au întrebat ei>.  <Şi mișcă ?>. <Deloc>. <Dar de ce a deranjat ? Că le torpila un zid ?>. <Au zis, citez: "Acesta-i evreu german U-boot berlinez. Ei au interpretat lucrarea drept o replică din Piața Revoluției: o să folosesc numele unui om politic antic. 

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVI-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 18:57

Doamna întreabă: <De ce zaci degeaba şi nu scrii pro-bono ?>. <La ei e pauză. Oamenii sacrifică Marele Porc şi acum servesc țuică şi degustă șorici şi slăninuţă>. <De unde știi ?>. <Au anunțat anticipat că e fericit Crăciunul, asta ca să știe writerii pro-bono că nu se mai publică în anul curgătoriu>. <Şi dacă-ți publică ce câștigi ?>. <La alegere: dacă nu mai îmi dai boabe de orez mor de foame, iar dacă e vijelie mare mor de frig între ziduri>. <Ei ce câștigă ?>. <Ei câștigă sighet-online. Numai că nu fac ce am zis eu>. <Şi ce ai zis tu ?>. <Am dat idei de filme: nu am văzut niciunul realizat. Am dat ideea troleibuzului ori tramvaiului sanitar şi le ignoră. Apoi, trebuie reabilitat omul politic și de arme Ion Antonescu. Ideile nu costă. Dar până când nu este reabilitat, ei cad sub incidența legii>. <Dar tu ai scris articolul>. <Nu am scris niciun articol. Un articol are o etichetă cu prețul pe el. 

Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare: Elisabeth, ducesă în Bavaria P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:58

În timpul Primului Enorm Război Mondial, regele Albert I refuză refugiul în Franța și rămâne în fruntea armatei. Regina Elisabeth i se alătură, făcându-se utilă prin pansarea și îngrijirea răniților. De unde supranumele Regina Infirmieră care o arată cât de inimoasă se dovedea la suferințele oamenilor.

Jean Cocteau i-a adus un omagiu zicând: <En Belgique, il n'y a qu'une reine, petite de taille et d'âme grande, qui sut toujours mettre sa modestie de reine à dire : “Je ne suis qu'une artiste” et sa modestie d'artiste à dire : “Je ne suis qu'une reine”>. 

Pentru nercunoscătorii de rârâită, încercăm o traducere : <În Belgia nu se află decât o regină, micuță de înălțime, dar cu sufletul tare mare, care știe să etaleze modestia de regină spunând : "Nu sunt decât o artistă" şi modestia sa de artistă zicând : "Nu sunt decât o regină">.

Contele de Flandra îi scria fiicei sale Josephine : "Tânăra Elisabeth nu e foarte drăguță şi este mărunțică. Dar e veselă și inteligentă și îl iubește pe Albert într-un  mod de neînchipuit şi se lasă adorată (răsfățată). Suntem obișnuiți cu prințese înalte, precum Mama Voastră (Marie de Hohenzollern, sora regelui Carol I) și cu voi două, fetele mele, cred că va fi puțină decepție în public alături de mărunțica Elisabeth".

Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2022 18:00
Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare: Elisabeth, ducesă în Bavaria P I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:56

Elisabeth, ducesă în Bavaria şi regină a Belgiei a fost onorată cu titlul de drept între popoare cu dosarul 45 din 1965 cu numele Elisabeth, regină-mamă a Belgiei. Era memțoaică (după mamă portugheză de sânge regal), vorbea, scria, coresponda în limba germană.

Supranumită Regina Infirmieră în timpul Primului Război Mondial, primește din partea României patru medalii (între care Medalia Virtuţii Militare, Medalia de Ordin a Crucii Roșii, Marea Cruce de Onoare a ordinului Carol I, Doamnă a Marii Cruci a Ordinului Meritului Aeronautic Român), precum şi medalii ale altor țări (Germania, Franța, Etiopia, Egipt, Spania, Estonia, Marea Britanie, Spania, Italia, Japonia, Maroc, Iran, Polonia, Rusia, Țările de Jos, Serbia, Vatican, Ordinul de Malta). Sunt distincții de tip militar pe linia Crucii ori Semilunii Roșii îndeosebi. A fost doctor honoris causa a cinci universități şi foruri științifice în Belgia și Franța.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 16 of 626

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact