logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Joi se joaca "Caligula" la Teatrul Municipal Baia Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Februarie 2009 11:34

Piesa de mare succes a teatrului baimarean, Caligula, va fi reluata in aceasta saptamana. Spectacolul este semnat Victor Ioan Frunza si va fi jucat joi, 11 februarie, incepand cu ora 18:00.

 Decorul si costumele sunt realizate de Adriana Grand, coregrafia apartine specialistului Tunde Bacza iar muzica va fi asigurata de  Tibor Cari.

 Pretul unui bilet este de 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru elevi studenti si pensionari. “Pentru grupuri  de minim 50 de elevi avem reduceri. Ei pot achizitiona biletul cu doar 5,25 lei de persoana”, a declarat pentru citynews.ro directorul artistic al Teatrului Municipal, Nicolae Weisz.

Citeşte mai mult...
 
Piesa de teatru “Portugalia” se joaca azi si maine in Baia Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Februarie 2009 11:30

Doua noi reprezentatii ale piesei Portugalia sunt programate in aceasta saptamana, in Baia Mare. Spectacolul lui Zoltan Egressy, in directia de scena cunoscutului om de teatru Ioan Frunza, va fi pus in scena atat marti, cat si miercuri seara, la Teatrul Municipal.

 Ambele reprezentatii vor incepe la ora 18:00 iar pretul de intrare va fi 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru elevi, studenti si pensionari.

 Din distrubutie fac parte urmatorii actori: Gabriela Del-Pupo, Gabriela Chirila, George Costin, Valeriu Doran, Ovidiu Mihaita, Ionut Mateescu, Sorin Miron, Inna Andriuca, Ioan Codrea si Ariana Presan.

Citeşte mai mult...
 
Echoteca, biblioteca virtuala a Maramuresului PDF Imprimare Email
Luni, 09 Februarie 2009 08:50

Incepand din acest an, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” va avea pe langa clasicul site al unitatii si un alt portal. Este vorba despre constituirea unei biblioteci virtuale, „Echoteca”, in cadrul careia maramuresenii sa poata beneficia de numeroase informati, atat despre evenimentele culturale cat si despre cele cotidiene.

„In cadrul acestui proiect ne dorim sa realizam o intreaga baza de date, pe care am numit-o deja InfoMaramures, care sa prezinte date din intreg judetul, toate adunate intr-o forma virtuala. Astfel, cei care vor intra pe acest site vor putea sti chiar si care este mersul trenurilor in ziua respectiva, sau al avioanelor...”, a declarat pentru citynews.ro directorul adjunct de specialitate al bibiotecii judetene, Laura Temian.

Echoteca mai vizeaza si realizarea unei serii de activitati de promovare a bibliotecii prin realizarea unei noi pagini web, organizarea unei conferinte internationale cu tema „Biblioteca publica si Web 3.0, precum si organizarea unor caiete biobibliografice aniversare pentru autorii ce vor fi sarbatoriti in acest an.

Citeşte mai mult...
 
Dan Puric lansează, pe 10 februarie, volumul "Omul frumos" PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Februarie 2009 14:12

Dan PuricDan Puric lansează, pe 10 februarie, la Ateneul Român, volumul "Omul frumos", în cadrul unei conferinţe cu acelaşi titlu.

Volumul lansat anterior de actor, "Cine suntem", s-a vândut în 70.000 de exemplare.

Conferinţa "Omul frumos" face parte dintr-o serie de patru prelegeri pe care Dan Puric la va prezenta în 2009, la Ateneul Român.

"Lumea de azi este într-un proces continuu de urâţire. În noul imperiu al urâtului, frumosul este dator cu o amintire care abia mai pâlpâie sub marşul triumfal al unei lumi schilodite, aflată în plină ofensivă. «Omul frumos» este ultimul strigăt de salvare, este ultima redută a umanităţii în lupta cu oceanul de neomenesc ce vine. «Omul frumos» este ultimul suspin hristic pentru o lume aflată în cădere definitivă", a declarat Dan Puric.

Ultima actualizare Duminică, 08 Februarie 2009 14:20
Citeşte mai mult...
 
S-au împlinit 136 ani de la naşterea savantului Friedrich Doezalek, originar din Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 17:24

Friedrich DoezalekS-au împlinit 136 ani de la naşterea savantului Friedrich Doezalek originar din Sighetu Marmaţiei. De numele lui se leagă printre altele acumulatorul cu plumb, telefonia prin cablu şi chiar razele Roentgen

Faptul că la automobile folosim acumulatoare, că avem telefonie prin cablu, că face "raze" la spital şi multe alte lucruri intrate în firescul cotidian se datorează în mare parte unui savant sighetean. Friederich (Ferenc) Dolezalek s-a născut acum 136 de ani, la 5 februarie 1873 la Sighet, într-o familie de ingineri de mină şi farmacişti de la care de mic a deprins tainele meseriei. După terminarea studiilor medii în oraşul natal, la vârsta de 20 de ani se înscrie la Technische Hochschule din Hannover apoi la Universitatea din Göttingen, Germania, unde-l va avea profesor, apoi coleg şi colaborator pe Walther Nernst, laureat al Premiului Nobel pentru chimie. Înteresat deopotrivă de chimie şi de fizică (teza de doctorat susţinută la vârsta de numai 25 de ani este legată de termodinamica amestecurilor omogene), în anul 1896 brevetează o invenţie care va fi folosită de Wihelm Conrad Roentgen în dezvotarea aparatului care-i poartă şi azi numele şi este folosit în toate spitalele din lume.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 17:37
Citeşte mai mult...
 
Cenaclul Acrostih – stimulent de creatie pentru tineri PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 07:08

Oportunitati de afirmare pentru tinerii maramuresenii cu talent intr-ale scrisului. Cenaclul Acrostih, coordonat de jurnalistul Mircea Crisan, si-a extins recent activitatea din Baia Mare inspre localitatea Cavnic.

 “Ideea Cenaclului Acrostih s-a dorit o alternativa culturala. Povestea a inceput acum patru ani, in Baia Mare, iar de la finele anului trecut, Acrostih s-a extins si in Cavnic. Proiectul Acrostih este pur si simplu o alternativa culturala nonconformista, o rampa de lansare pentru tineri”, a declarat pentru citynews.ro Mircea Crisan.

 In cadrul cenaclului, activitatile sunt structurate pe doua parti. Una se axeaza pe discutii si colocvii cu teme date iar alta pe ateliere de creatie in care sunt analizate poezii, replici si alte creatii ale tinerilor.

Citeşte mai mult...
 
Scriitorul maramuresean, Nicolae Breban a fost ales membru titular al Academiei Romane PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 12:14

Nicolae BrebanIn ziua  de 15 ianuarie 2009, scriitorul maramuresean Nicolae Breban a devenit membru titular al Academiei Române. Pe lângă cunoscutul prozator, încă patru oameni de ştiinţă au fost desemnaţi membrii titulari ai Academiei Române.

 Propunerea a fost făcută de Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei, pe considerentul că este, "indiscutabil, unul dintre cei mai importanţi scriitori români în viaţă". Nicolae Breban, în vârstă 75 de ani, a scris, pe lângă romane realiste şi piese de teatru şi  un volum de poezii, “Elegii Parisiene” . "Francisca", romanul de debut, , "În absenţa stăpânilor", "Animale bolnave", "Îngerul de gips", "Bunavestire" sau "Don Juan" sunt printre cele mai importante romane, multe dintre ele premiate de academie sau de Uniunea Scriitorilor.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Ioan Petru Culianu - "Jocul de smarald" PDF Imprimare Email
Duminică, 18 Ianuarie 2009 12:42

I.P.Culianu - Jocul de smaraldAm pornit întru lectura acestui roman, prevenită că se va asemăna foarte mult cu Numele Trandafirului. Cum acesta din urmă a avut o mare înrâurire asupra mea, m-am bucurat. Urma să găsesc o poveste pasionantă, ce avea să mă ţină cu sufletul la gură în aşteptarea revelării misterelor.

Cartea lui Culianu este, în fapt, o punte între romanul lui Eco şi cel al mult mai popularului Dan Brown. În legătură cu autorul american, Culianu a folosit şi el o reţetă cu priză la public: un etern student britanic soseşte la Florenţa, în vremuri de restrişte, pentru a-şi reîntâlni un vechi prieten. Însă acesta din urmă moare în chiar ziua sosirii lui, ucis în chip misterios. Pe acelaşi calapod, urmează o serie de crime în care victimele sunt asasinate în ziua care corespunde planetelor ce le guvernează soarta. Toate aceste crime se vădesc în relaţie foarte strânsă cu tabloul lui Sandro Botticelli La Primavera. Pânza ascunde un secret monstru care ameninţă integritatea mai-marilor cetăţii, hotărâţi s-o distrugă.

De la Eco, Culianu a introdus în romanul său exact acele pasaje (răspândite pe zeci de pagini) care fac lectura greoaie pentru un public nespecializat, neavizat. Astfel, avem de-a face cu ample analize astrologice, dialoguri filosofice unde figura lui Platon apare ca leitmotiv şi vaste descrieri ale proceselor alchimice.

Ultima actualizare Joi, 21 Mai 2015 12:01
Citeşte mai mult...
 
Clubul Rotary si Sighet Online va invita la piesa de teatru "Monoloagele vaginului", vineri, 13 martie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 13 Ianuarie 2009 15:09

Se gasesc bilete la piesa de teatru "Monoloagele vaginului" la OMNIASIG (vis-a-vis de Doina Maramuresului). Bilete se vor putea cumpara si de la Scoala de Muzica, insa doar inaintea spectacolului. Pretul unui bilet este de doar 10 LEI. Detalii pot fi obtinute pe adresa noastra de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau telefonic (Godja Daniel - 0766.672217 sau Aldea Alexandru - 0768.544965).

La iniţiativa Sighet Online şi cu sprijinul Clubului Rotary Sighet, pe data de 13 martie 2009, de la ora 19:00, la sala “George Enescu” din Sighet, va avea loc spectacolul de teatru “Monoloagele vaginului”, după cartea scriitoarei americane Eve Ensler, în regia tinerei regizoare Mona Gavrilaş, având-o ca protagonistă pe actriţa Diana Giubernea.

“Monoloagele vaginului” este un one-woman-show interesant, incitant, viu. Sub titlul în aparenţă şocant, se ascunde un text plin de nuanţe, care explorează cu îndrăzneală universul feminin, dărâmă prejudecăţi, cheamă spre dialog. La data apariţiei textului, devenit imediat best-seller, în 1999, acesta a fost declarat „Biblia feminismului mileniului trei”.

Ultima actualizare Miercuri, 21 Septembrie 2016 11:03
Citeşte mai mult...
 
La Sighet a avut loc întâlnirea anuală a Federaţiei Naţionale de Folclor din România PDF Imprimare Email
Luni, 15 Decembrie 2008 18:03

La sfârşitul săptămânii trecute, Casa Municipală de Cultură din Sighetu Marmaţiei a găzduit adunarea generală a Federaţiei Naţionale de Folclor din România (FNFR). Au participat specialişti implicaţi în promovarea folclorului din întreaga ţară, precum şi reprezentanţi ai Federaţiilor de Folclor din Serbia şi Spania. După raportul de activitate pe anul 2008, preşedintele FNFR, prof. dr. Dorel Cosma (directorul Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” din Bistriţa), în calitate de vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale al Asociaţiilor de Folclor, a prezentat concluziile adunării generale a acesteia desfăşurată la Pesaro, Italia.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior311312313UrmătorSfârşit »

Page 312 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact