logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
ANUNȚ IMPORTANT! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 23 Martie 2024 01:49

La solicitarea mai multor elevi, părinți, cadre didactice și bibliotecari, data de predare a lucrărilor pentru cea de-a V-a ediție a Olimpiadei de Benzi Desenate se va prelungi.

Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Martie 2024 01:52
Citeşte mai mult...
 
O jumătate de veac de poezie la Sighetu Marmației ! „Festivalul de Poezie de la Sighetu Marmației” 50 de ani de la prima formă de organizare, 70 de ani de la înființarea Cenaclului literar „George Coșbuc” ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 09 Octombrie 2023 08:27

În anul 1973 s-au aniversat 20 de ani de activitate a Cenaclului literar „George Coșbuc” (președintele cenaclului poetul Gheorghe Chivu, președinte al Comitetului municipal de cultură prof. Cornelia Circa, prof. Constantin Calogherato secretar cu probleme de propagandă și cultură, prof. Ioan Dorel Todea, director Casa de cultură, prof. Ignat Dragomir, metodist care avea în atribuții activitatea cenaclului). Pe lângă întâlnirile cu poeții locali, de la Baia Mare, invitații din țară, s-a organizat (pentru prima oară) un concurs de creație literară (poezie), de interpretare și de muzică folk, care s-a repetat și în anii următori.

Festivalul  de Poezie de la Sighetu Marmației a avut o evoluție constantă de la festival local, județean, interjudețean, național din anul 1980 şi internaţional din anul 1992. Din 1979, se organizează la Deseşti „Serile de Poezie  „Nichita Stănescu”( din 2000, se acordă şi Marele Premiu” Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Deseşti). La Festivalul de poezie de la Sighetu Marmatiei au fost prezenti poeți importanți  din România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, SUA, Elveţia, Irak, Israel.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul Internațional de Poezie de la Sighet - ediție jubileu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 21 Septembrie 2023 14:20

 
BENZI DESENATE ROMÂNEȘTI LA GAUDEAMUS! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 09 Decembrie 2022 21:27

Vă propunem o întâlnire - o sesiune de autografe - cu Mihai I. Grăjdeanu, autorul romanelor grafice interactive MOMENTE din ISTORIE - la Târgul de carte GAUDEAMUS - sâmbătă, 10 decembrie, ora 12,30 - Stand 22.

 

Deși cuvântul „roman” duce cu gândul la lucrări ce conțin zeci, sute de pagini, termenul „roman grafic” este aplicat azi, pe scară largă, incluzând lucrări de ficțiune, non-ficțiune și antologizate … în benzi desenate.

 

„Adaptarea romanelor istorice sub formă de benzi desenate a devenit în ultimii ani foarte populară pe piața internațională. Prin forța sa narativă și grafică, prin preocuparea sa pentru adevărul istoric, romanul grafic cu subiect istoric se pretează foarte bine unui studiu începând cu clasa a V-a până la liceu și facultate.

Ultima actualizare Vineri, 09 Decembrie 2022 21:39
Citeşte mai mult...
 
Manifestare culturală dedicată bucovinenilor şi românilor de pretutindeni! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 29 Noiembrie 2022 15:53

Sâmbătă, pe 26 noiembrie 2022, în sala de spectacole a Cercului Militar din Iaşi a avut loc o nouă manifestare culturală dedicată, de data aceasta,  Bucovinei şi românilor de pretutindeni!   
Organizatorii manifestării au fost Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est,  Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi.
În debutul evenimentului, în cinstea zilei de 1 decembrie, Ziua României şi a românilor de pretutindeni,  eleva de numai 13 ani, Karla Ursu, a intonat Imnul României, iar în continuare s-a derulat conferinţa cu tema "28 noiembrie 1918 - Unirea Bucovinei cu România", prezentată în faţa unui numeros public de ing. Solo Rotenstain.

Citeşte mai mult...
 
Dan Teodorescu, la 55 ani de activitate culturală PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 21 Septembrie 2022 02:55

Născut pe 19 aprilie 1950 la Iaşi, în România, inginerul constructor Dan Teodorescu a împletit în permanenţă meseria sa de bază cu cea a jurnalistului de sport şi cultură şi a poetului care a debutat în mass-media naţională, mai precis la Radio Bucureşti, în 1967, la 17 ani, cu Cenaclul elevilor din "Oraşul celor Şapte Coline". Aşadar, în toamna anului 2022, Dan Teodorescu împlineşte 55 ani de activitate culturală, cu multe realizări în acest domeniu în care talentul şi munca de zi cu zi au dat roade în toate etapele parcurse.

Citeşte mai mult...
 
Schengen cultural PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 17 Martie 2022 01:47
 
Autor: Dan Teodorescu
 
Editura Pim, 2022, Iași
 
 
 
Ionel Pintilii
 
 
 
Pentru jurnalistul Dan Teodorescu, privitul zilnic pe geam sau la televizor nu face parte din cotidian, din preocupările care să-i facă deosebită plăcere.
 
În ultimii ani „fuge” de așa ceva știind faptul că inactivitatea nu-i un lucru bun și nu te determină să ajungi departe.
 
Având la bază aceste considerente, suntem îndreptățiți să putem afirma că în ultimii șapte ani DanTe cum îi spun prietenii, decanul jurnaliștilor ieșeni a publicat 31 de volume, dintre care „Schengen cultural” a văzut lumina tiparului de mărțișor 2022.
Ultima actualizare Joi, 17 Martie 2022 02:46
Citeşte mai mult...
 
Manifestare culturală la Iaşi, în cadrul LSR - Filiala Iaşi Nord Est PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 11 Martie 2022 00:12