logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Carte: Iris Murdoch - "Clopotul" PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Aprilie 2009 08:31

Iris Murdoch - ClopotulIris Murdoch reprezinta unul dintre cele mai puternice nume ale literaturii postbelice. Un scriitor modern, dar de un clasicism ce o apropie foarte mult de Thomas Hardy, Henry James sau Tolstoi. Ca si ei, Murdoch incearca sa gaseasca in romanele sale un raspuns la numeroase probleme de etica.

Mi-ar fi foarte greu sa fac o clasificare intre romanele scrise de Murdoch pentru ca toate par a fi la fel de puternice, la fel de profunde si perfect construite.

Clopotul este cu atat mai surprinzator cu cat, pentru un roman scris la inceputul anilor 50, trateaza concomitent teme precum problemele religioase si cele de natura sexuala. Curajul si deschiderea cu care Murdoch analizeaza suprapunerea credintei peste viata sexuala, drama personajelor sfasiate intre doua realitati la fel de puternice, fac din Clopotul un roman ce se incumeta sa vorbeasca despre subiecte deseori tacute, dintr-un fals inteles pudism, sub tacere.

Actiunea este plasata intr-o societate religioasa inchisa, situata in imediata apropiere a unei manastiri – Imber. In acest microcosmos se reunesc personajele (nefericite), venite pentru a se redescoperi, pentru a regasi dragostea sau credinta. Aceasta mica societate inchisa, relatiile dintre membri ei, evolutia sentimentelor, toate parca gravitand in jurul unui clopot (niciodata acelasi), fac din Clopotul, nu doar un roman tratand teme spinoase, dar mai ales un roman filozofic.

Citeşte mai mult...
 
Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” Cluj-Napoca a finalizat traducerea celor 366 de Diplome maramureşene, editate de Ioan Mihalyi de Apsa PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 08:02

Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” Cluj-Napoca a finalizat traducerea celor 366 de Diplome maramureşene, editate de Ioan Mihalyi de Apşa în anul 1900 şi reeditate în anul 2002. Această ediţie este coordonată şi completată cu biografia autorului, cu indice onomastic şi toponimic, hărţi, de Vasile Iuga de Sălişte.

Aceste diplome sunt traduse integral de cei mai buni specialişti în latina medievală de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cele 366 de diplome traduse s-au extins pe 906 pagini A4 la care  se adaugă încă 300 de pagini ce conţin: prefaţa (semnată de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop), postfaţa (semnată de istoric Aurel Răduţiu), anexe, indici şi blazoanele color pentru familiile nobile înscrise în aceste diplome.

Volumul va fi tipărit la preţul de 500 lei/exemplar cu vignete alb-negru la fiecare diplomă iar pentru ediţie de lux cu vignete color la fiecare diplomă, la preţul de 700 lei/exemplar. Tirajul este limitat, va fi numerotat şi va fi tipărit în funcţie de comenzile şi plata anticipată a volumului.

Citeşte mai mult...
 
A apărut un nou număr al revistei “Iluminări” PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 06:34

Liceul Regele FerdinandÎn aceste zile a ieşit de sub tipar nr. 11 al revistei “Iluminări”, publicaţia elevilor Liceului “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei. Acest număr este dedicat nu senatorului, nu conferenţiarului universitar, ci poetului Gheorghe Mihai Bârlea. De fapt, portretul poetului sighetean continuă seria numerelor dedicate personalităţilor culturale maramureşene. În continuare, revista cuprinde evenimente din viaţa liceenilor, pagini din creaţia acestora, un portret al “profului de francă” Gelu Marian şi nu lipsesc nici elevii premiaţi la olimpiade şi diferite concursuri. Toate acestea şi faptul că este bogat ilustrată şi are o ţinută grafică remarcabilă fac din “Iluminări” o revistă ce merită citită.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Jean Mattern - "Baile Kiraly" PDF Imprimare Email
Joi, 02 Aprilie 2009 09:46

Scriitorul Jean Mattern si-a lansat romanul de debut miercuri, 1 aprilie, la Bucuresti.  Baile Kiraly este o carte ce a stirnit o adevarata senzatie in Franta si peste hotare, fiind in curs de aparitie in mai multe tari. La evenimentul care va avea loc la Clubul Taranului Roman alaturi de Jean Mattern vor mai participa scriitoarea Gabriela Adamesteanu, Carmen Musat, redactor-sef Observator cultural, si Bogdan-Alexandru Stanescu, director editorial Polirom. Volumul a aparut in traducere din limba franceza de Silviu Lupescu in colectia „Biblioteca Polirom”: 

Baile Kiraly reprezinta povestea unei triple cautari: a identitatii, a originilor si a cuvintelor. Copil solitar, marcat de moartea tragica a surorii mai mari si de tacerea parintilor ziditi in doliul lor, Gabriel devine un om incapabil sa-si exprime sentimentele profunde si autentice fata de sotia sa si de cel mai bun prieten. In mod paradoxal, meseria lui consta in gasirea cuvintelor potrivite; dar si acesta se dovedeste a fi doar un alt mod de a fugi de realitate, caci Gabriel nu face altceva decit sa traduca vorbele asternute de altii pe hirtie, baricadat in spatele unui munte de dictionare. O calatorie la Budapesta, unde participa la un colocviu al traducatorilor lui Thomas Mann, ii ofera ocazia de a reinnoda legatura cu o tara despre care parintii au refuzat sa-i vorbeasca si din care nu cunoaste decit savoarea preparatelor culinare si murmurul stins al unei limbi care i-a fost interzisa. Confruntat cu propriile amintiri, taceri si tradari, Gabriel isi incepe lunga si emotionanta confesiune adresata unui fiu al carui nume inca nu il cunoaste. 

Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare invită maramureşenii la spectacol PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 08:05

Teatrul Municipal Baia MareÎn prima săptămână a lunii aprilie, Teatrul Municipal din Baia Mare va pune în scenă mai multe spectacole. Astfel, miercuri, 1 aprilie, de la ora 18, va avea loc spectacolul “Casa Bernardei Alba”, de Federico Garcia Lorca, în regia lui Kincses Elemer. Joi, 2 aprilie, de la ora 18, va fi reluată piesa “Portugalia”, de Zoltan Egressy (direcţia de scenă - Victor Ioan Frunză), iar vineri “Caligula”, de Albert Camus (direcţia de scenă - Victor Ioan Frunză). Duminică, 5 aprilie, de la ora 19, se va relua piesa “Casa Bernardei Alba”. La fiecare spectacol preţul de intrare este 21 lei. Beneficiază de bilet redus elevii şi studenţii, care vor achita doar 10,5 lei de persoană.

Citeşte mai mult...
 
Spune pe scurt la festivalul online de scurt metraje PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 07:23

Pentru toti pasionatii de film, care isi doresc sa se lanseze pe cont propriu in proiecte cinematografice, spunepescurt.ro a lansat de curand un festival de film de scurt metraj desfasurat exclusiv in mediul online.

Sub deviza - Orice idee se poate transforma in film - festivalul are misiunea de a educa, de a implica, informa, promova si stimula tinerii cineasti, dar si aspirantii din Romania.

Exista foarte multi oameni din industria cinematografiei, dar si iubitori de film, care isi doresc sa se implice in proiecte cinematografie, dar nu exista din pacate prea multe optiuni, iar televiziunile si mass-media uita in general de existanta acestei ramuri a filmului, cea de scurt metraj.

In plus, un proiect online are avantajul de a oferi unui numar mare de oameni posibilitatea de a viziona filme, fara costuri si fara a le rapi mult timp.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Amin Maalouf - Periplul lui Baldassare PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 00:50

Amin Maalouf - Periplul lui Baldassare666 este, dupa cum am fost invatati inca din scutece, numarul diavolului. The Number of The Beast. Prin urmare, un numar de care fuge toata lumea. Compusii lui sunt, de asemenea, priviti cu la fel de multa teama si neincredere. Biblia (partea cu Apocalipsa) pomeneste despre acest numar ca fiind « al omului », asociat cu « Fiara », dar nu explica foarte clar simbolistica lui, ci lasa la interpretarea cititorului. Care cititor, cum spuneam, se grabeste sa asocieze cu 666 tot felul de nenorociri . « Periplul lui Baldassare » de Amin Maalouf este si el legat de acest numar.

Mai exact, actiunea se petrece in anul 1665, cand toata populatia planetei este innebunita de spaima si se pregateste de somnul cel vesnic, pentru ca urmeaza - da, ati ghicit - anul 1666, cunoscut si sub dragalasa denumire de Anul Fiarei. Povestitorul nostru este Baldassare, un prosper si cinstit negustor librar din Levant, care, desi nu se sperie prea tare de apropierea Zilei Maniei, este si el incercat, din cand in cand, de ganduri contradictorii. Toate raspunsurile la intrebarile omenirii legate de Anul Fiarei par sa fie cuprinse in paginile cartii « Al o sutalea nume » (pe care, de altfel, nimeni n-a pus mana, toti vorbesc despre ea din auzite). Baldassare primeste la un moment dat aceasta carte (sau o copie a ei), dar nu reuseste sa o pastreze, asa ca, indemnat mai mult de nepotii lui care aveau chef de o calatorie prin lume, porneste peste mari si tari sa recupereze cartea si are parte de tot felul de aventuri placute si neplacute. Asa se face ca ajunge prin Smirna, Constantinopol, Londra si chiar Genova (orasul natal al neamului sau) si reuseste, in cele din urma, sa puna mana pe carte, dar… surpriza: nu o poate citi decat fragmentar, pentru ca de fiecare data un val de intuneric ii incetoseaza privirea.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 21:56
Citeşte mai mult...
 
Spectacol gratuit dedicat Zilei Mondiale a Teatrului PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Martie 2009 12:32

Teatrul Municipal Baia Mare27 martie este declarata Ziua Mondiala a Teatrului. Cu aceasta ocazie, la Teatrul Municipal din Baia Mare va avea loc o reprezentatie speciala - Sarah Bernardt – cu intrare gratuita pentru public. Piesa, de John Murrel, este in regia lui Kincses Elemer si va fi pusa in scena la ora 18:00.

“Inca din 1961 in an se sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului. Cu aceasta ocazie, in fiecare teatru din lume va avea loc un spectacol si va fi citit mesajul unei personalitati din lumea teatrului. In acest an mesajul este semnat de omul de teatru brazilian Augusto Boal”, a declarat pentru citynews.ro directorul artistic al Teatrului Municipal, Nicolae Weisz.

Ultima actualizare Vineri, 27 Martie 2009 12:36
Citeşte mai mult...
 
Carte: Alekscandr Soljenitin - "O zi din viata lui Ivan Denisovici" PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 10:41

Alekscandr Soljenitin - O zi din viata lui Ivan DenisoviciIntre 1929 si 1953, aproximativ 40 de milioane de oameni din Uniunea Sovietica au disparut. Abia dupa publicarea nuvelei “O zi din viata lui Ivan Denisovici” a scriitorului rus Aleksandr Soljenitin, intreaga lume a aflat ceea ce recensamintele oficiale uitasera sa mentioneze: toti acei oameni au fost inghititi de gulag.

Publicata in 1962 cu acceptul lui Hrusciov, care dorea sa demonteze vechiul idol sovietic pe nume Stalin si practicile sale criminale, nuvela lui Soljenitin introduce termenul de gulag in literatura universala. Si o face intr-un mod care va spulbera definitiv iluziile Vestului cu privire la drepturile omului in societatea sovietica. Ororile comunismului sunt expuse in aceasta poveste despre o zi din viata unui prizonier in gulag, lantul de lagare de munca fortata din imensitatea inghetata a URSS-ului.

El insusi prizonier politic intr-un astfel de lagar intre 1945-1953, pentru o scrisoare ce continea un comentariu malitios la adresa lui Stalin, Soljenitin furnizeaza informatii detaliate despre o zi din viata unui om obisnuit, fortat sa munceasca (si sa supravietuiasca) in conditii subumane. Programul infernal al detinutilor, lipsa mancarii, a hainelor si a igienei, munca la -40 de grade, pedepsele colective pentru imposibilitatea fizica a unui detinut de a mai munci, toate acestea sunt descrise din perspectiva personajului central, Ivan Denisovici, un posibil alter-ego al autorului.

Citeşte mai mult...
 
Primavara Poetilor - 26 martie 2009 - Agenda zilei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 26 Martie 2009 10:07

Astăzi, în Sighet, în cadrul festivalului de poezie „Primavara Poeţilor”, au loc trei acţiuni dedicate evenimentului:
- la Liceul Regele Ferdinand, ora 8.00-12.00: Semne de carte - semne de carte cu citate din poeţii români, confecţionate de către elevi spre a fi dăruite celor dragi.
- la Colegiul Naţional Dragoş Vodă, ora 11.00: Atelier literar Ad-Hoc
- la Biblioteca municipală Laurenţiu Ulici, ora 13.00: Poemul "IMPERFECT" - atelier creativ-writer.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior301302303304305306307308309310UrmătorSfârşit »

Page 306 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact