logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Savantul Friedrich Dolezalek s-a nascut in 5 februarie 1873, la Sighet PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 06 Februarie 2010 08:52

Faptul ca la automobile folosim acumulatoare, ca avem telefonie prin cablu, ca face “raze” la spital si multe alte lucruri intrate in firescul cotidian se datoreaza in mare parte unui savant sighetean. Friedrich (Ferenc) Dolezalek s-a nascut in urma cu 135 de ani, la 5 februarie 1873, la Sighet, intr-o familie de ingineri de mina si farmacisti de la care de mic a deprins tainele meseriei. Dupa terminarea studiilor medii in orasul natal, se inscrie la Technische Hochschule din Hannover apoi la Universitatea din Gottingen, Germania. Interesat deopotriva de chimie si de fizica, in anul 1896 breveteaza o inventie care va fi folosita de Wilhelm Conrad Roentgen in dezvoltarea aparatului care-i poarta si azi numele si este folosit in toate spitalele din lume. Din anul 1900 este invitat sa lucreze in cercetare la Institutul de Fizica si Chimie din Berlin sau la celebra firma Siemens & Halske.

Citeşte mai mult...
 
Video: Jazzadezz isi lanseaza albumul "Inimani Mal " PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 03 Februarie 2010 17:18

Jazzadezz îşi lansează albumul de debut, Inimani Mal, în varianta CD, după ce la sfârşitul anului trecut l-au oferit publicului spre ascultare pe siteul trupei www.jazzadezz.ro. Evenimentul va avea loc in Bucuresti, vineri, 5 februarie, ora 20:30, în Club Prometheus, din Pţa. Naţiunilor Unite nr. 3-5. Jazzadezz îi va avea ca invitaţi pe Victor Popescu (Brazda lui Novac) şi Saşa Stoianovici, iar după concert, responsabil cu muzica va fi Lucian Ştefănescu.
 
“Jazzadezz vrea să mângâie, să atingă, să pună sub microscop simţiri pe care le avem cu toţii la un moment dat. Şi-aşa, probabil, mulţi se regăsesc în muzica noastră, care nu trânteşte chitara de zid, nu-şi rade părul pe margini, lăsând creasta pe mijloc, ci doar vrea să scoată untul din sufletul celor care au nevoie de ceva pe pâinea seacă din farfurie. Inimani Mal, albumul nostru de debut, este despre inimă. Inima care bate uneori prea tare, alteori aproape inexistent. Inima rea, care se-neacă în propriul ei suc gastric, inima care, însă, la un moment dat, ne scoate din animalul în care ne-am născut şi ne traduce într-un infinit de trăiri.” spune Dezdemona, vocalista formatiei.

Citeşte mai mult...
 
Liga Scriitorilor din Romania cere Patriarhiei canonizarea lui Mihai Eminescu PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 Februarie 2010 08:39

Liga Scriitorilor din Romania a cerut, marti, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane canonizarea poetului Mihai Eminescu ca sfant in calendarul ortodox roman, transmite Mediafax. Liga sustine ca unul dintre motive ar fi acela ca din paginile scrise de Eminescu "razbate spiritul national-ortodox".

Liga Scriitorilor din Romania, care are sediul la Cluj-Napoca, i-a adresat o scrisoare Patriarhului Daniel in care afirma ca spera ca propunerea "va gasi ecoul cuvenit la Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, pentru a-l aseza pe Mihai Eminescu la locul cuvenit in calendarul Sfintilor Ortodocsi Romani".

In opinia Ligii, Eminescu merita canonizat din mai multe motive, printre care se numara si faptul ca din volumele sale "razbate spiritul national-ortodox": "Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxa, caminarul Gheorghe Eminovici, tatal poetului, provenea dintr-o familie de tarani romani-ortodocsi din nordul Moldovei si Raluca Eminovici, mama poetului, nascuta Jurascu, era ortodoxa". De asemenea, Eminescu a urmat, intre anii 1858-1860, scoala primara National Hauptschule (Scoala Primara Ortodoxa Orientala) din Cernauti. In plus, in operele sale, "Eminescu reaminteste, mereu, de prima imagine vazuta la nasterea sa, un Hristos bland si iubitor, luminat la chip de o lumina de candela".

Citeşte mai mult...
 
În localitatea Topcino, Ucraina s-a desfăşurat a IV-a ediţie a „Concursului Mihai Eminescu” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 31 Ianuarie 2010 14:22

La 30 ianuarie 2010, românii din localităţile din drepta Tisei au sărbătorit 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, simbol al unităţii românilor de pretutindeni. În organizarea Asociaţiei Culturale „Dacia”, preşedinte medicul Ioan Mihai Botoş, a Primăriei şi a Şcolii de cultură generală Topcino, s-a desfăşurat a IV-a ediţie a „Concursului Mihai Eminescu”. La concurs au participat elevii şcolilor cu predare în limba română din 12 localităţi, aprope 100 de concurenţi care au prezentat montaje (colaje de texte) literar-muzicale, recitări şi interpretări de mare sensibilitate a versurilor eminesciene transpuse pe muzică. Cel mai mare câştig al concursului a fost faptul că un număr mare de copii învaţă şi recită versurile lui Eminescu, îndrumaţi cu dragoste de profesorii lor, că la şcoala din Topcino s-a adunat vreo 300 de români pentru a fi împreună sub semnul lui Eminescu!

Ultima actualizare Luni, 01 Februarie 2010 16:21
Citeşte mai mult...
 
Carte: Intermitenţele morţii, de José Saramago PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Ianuarie 2010 08:21

Nisipurile în care se scaldă José Saramago sunt cu siguranţă mişcătoare. Frazele aproape că se extind în paragrafe, cuvintele se răzgândesc precum oamenii, iar realitatea suferă o modificare care o distorsionează în cele mai fine detalii.

 

Laureat al premiului Nobel, Saramago obişnuieşte să întoarcă problemele umanităţii pe toate părţile, lăsând senzaţia că se afla pe un tărâm confortabil. După ce distruge în totalitate ceea ce noi considerăm normal şi stabil, el îşi lasă personajele să reconstruiască totul din nimic într-un context nemaiîntâlnit. După ce s-a folosit de această tehnică în romane precum Eseu despre orbire, Peştera sau Toate numele, urmează, în Intermiţentele morţii, să-şi dovedească abilitatea de a medita la una din cele mai mari provocări umane.

 

“A doua zi nu a murit nimeni.” este zidul de care ne lovim odată cu prima propoziţie a cărţii. După ce şi-a privat personajele de diverse funcţii ale corpului, Saramago le interzice acestora dreptul la deces: cei care ar trebui să închidă ochii pe veci rămân suspendaţi între viaţă şi moarte, fără posibilitatea de a-şi curma viaţa, cauzând inevitabil probleme din ce în ce mai mari şi făcând ca expresii precum “Nimic nu e sigur. Doar moartea.” să stârnească pofta de râs.

Citeşte mai mult...
 
Premiere si Expozitie Foto la Colegiul National Dragos Voda PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 29 Ianuarie 2010 15:50
Vizionati in continuare secvente video de la acest eveniment:
Ultima actualizare Vineri, 29 Ianuarie 2010 16:49
Citeşte mai mult...
 
A murit scriitorul J.D. Salinger, autorul cunoscutului roman "De veghe in lanul de secara" PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Ianuarie 2010 07:43

J.D. SalingerScriitorul american J. D. Salinger, cunoscut pentru romanul "De veghe in lanul de secara", care a marcat puternic literatura americana a secolului al XX-lea, s-a stins din viata miercuri, la varsta de 91 ani, informeaza BBC News.

Salinger a murit din cauze naturale, in casa sa din New Hampshire (nord-estul Statelor Unite), precizeaza fiul scriitorului, intr-un comunicat transmis joi de agentul sau literar.

Volumul "De veghe in lanul de secara", care urmareste povestea clasica a adolescentului neadaptat, a devenit unul dintre cele mai influente romane americane din perioada moderna, de la publicarea acestuia in 1951. Cartea s-a vandut in peste 60 de milioane de copii in toata lumea.

Fiul unui evreu si al unei scotiano-irlandeze, Jerome David Salinger s-a nascut la 1 ianuarie 1919, in New York. Retras din viata publica inca de cand se afla pe culmile succesului, Salinger nu a mai acordat niciun interviu de 30 de ani.

Citeşte mai mult...
 
Mircea Cartarescu: "Calitatea oamenilor e problema Romaniei!" PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Ianuarie 2010 16:49

Mircea Cartarescu"In Romania, marea problema este calitatea morala a oamenilor. E socant cit de multa lipsa de educatie exista, cit de putine aspiratii! Televiziunile si ziarele, generalizez, desigur, flateaza straturile sociale joase", spune Mircea Cartarescu intr-un interviu acordat lui Catalin Tolontan. Scriitorul vorbeste despre impactul tehnologiei asupra obiceiurilor de lectura, cu o zi inainte de lansarea, in premiera in Romania, a volumului Nostalgia intr-un format inedit.

- Cum va suna, puse impreuna, Gazeta Sporturilor, Mircea Cartarescu, Humanitas si un format nou de carte? Nu e un moft?
- Nicidecum! Formatul pe care-l oferiti cititorilor Gazetei Sporturilor mi se pare minunat. Cuprind “Nostalgia” in mina si cred ca varianta aceasta olandeza e prima inovatie tipografica la nivel de carte dupa zeci de ani. Cit despre legatura cu Gazeta, sint convins ca e o asociere foarte buna! Ideea revolutionara a acestei carti de buzunar va ajunge exact la publicul tinar. Vor gasi in carte un fel de Ipod, un omolog al gadgeturilor moderne cu care sint obisnuiti.

Citeşte mai mult...
 
Expozitia Foto "INDIA locul uimitoarei diversitati" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 26 Ianuarie 2010 19:48
Ultima actualizare Marţi, 26 Ianuarie 2010 19:49
 
Spectacolul "Jocul de-a vacanta" la Teatrul din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 26 Ianuarie 2010 15:44

Duminica 31 ianuarie si luni 1 februarie, ora 18, se reiau la Teatrul Municipal Baia Mare reprezentatiile cu spectacolul JOCUL DE-A VACANTA (OPTIUNE 9) dupa Mihail Sebastian, regia Radu Afrim, scenografia 9 Optiune, costumele Ioana Matei, Marele Premiu la Festivalul International de Teatru ATELIER 2009, ocazie de a-i revedea pe Matei Rotaru, Ionut Mateescu (premiul pentru cel mai bun actor la festivalul ATELIER), Ioan Codrea (premiul pentru cel mai bun actor la festivalul ATELIER si la festivalul PLEDEZ PENTRU TINE(RI) de la Piatra Neamt), Gabriela Del-Pupo, Lucian Rus.

Ultima actualizare Marţi, 26 Ianuarie 2010 15:53
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior271272273274275276277278279280UrmătorSfârşit »

Page 278 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact