logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Carte: Xiaolu Guo - Mic dictionar pentru îndrăgostiti PDF Imprimare Email
Duminică, 21 Februarie 2010 07:21
 Citind primele capitole din Mic dicționar pentru îndrăgostiți mi-am adus aminte fragmente dintr-o teorie pe care am învățat-o în facultate, care se numea ipoteza Sapir-Whorf și care pornea de la prezumția că nu putem cunoaște lumea în afara limbajului pe care îl folosim de la naștere. Această ipoteză devine cu atât mai interesantă, cu cât implică și dimensiunile majore ale modului în care noi ne raportăm la ”lumea înconjurătoare” – timp, spațiu etc. pe care noi le percepem și definim în conformitate cu structura limbii native.


Romanul lui Xiaolu Guo este fascinant din acest punct de vedere, el putând fi interpretat pe numeroase ”paliere” de lectură – structurat întocmai unui dicționar, fiecare capitol este desemnat printr-un cuvânt a cărei definiție este dată apoi, însă conform limbii engleze. Pentru a înțelege mai bine despre ce ”este vorba” în roman, povestea-bază este aceea a unei chinezoaice care își spune Z (occidentalii nu știu să pronunțe numele asiatice, spune ea), venită în Londra pentru un curs de limbă engleză, care se îndrăgostește de un englez cu 20 de ani mai în vârstă decât ea și care îi deschide noi perspective asupra vieții de-a lungul unui an. De aici, însă, situația se complică, limba engleză devenind pentru Z un termen de comparație între două culturi extrem de diferite – cea britanică și cea chineză, între două regimuri politice opuse – democrație și communism, dar și între două stiluri incompatibile de a percepe și trăi iubirea .

Citeşte mai mult...
 
Yolanda Covacinschi in "Rigoletto" (Giuseppe Verdi) - Opera Maghiara Cluj PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 20 Februarie 2010 09:43

Va spuneam in urma cu cateva zile ca sigheteanca Yolanda Covacinschi a debutat în al nouălea său rol ca soprană a Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Este vorba de rolul Gildei din “Rigoletto” de Giuseppe Verdi. Spectacolul este in regia lui Selmeczi György, dirijor fiind Horváth József.  Rigoletto - Márton Fülöp, Gilda - Yolanda Covacinschi, Duke of Mantua - Adorján Pataki.

Va prezentam doua secvente video din “Rigoletto” de Giuseppe Verdi jucat la Opera Maghiara din Cluj-Napoca in 11 februarie 2010.

Ultima actualizare Sâmbătă, 20 Februarie 2010 09:59
Citeşte mai mult...
 
Teatrul Ararat prezinta spectacolul “Bigudiurile” in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 20 Februarie 2010 09:06

Claudiu PinticanLuni, 22 februarie, de la ora 19, Teatrul Independent Profesionist Ararat va invita la spectacol. Este vorba de piesa “Bigudiurile” de Mimi Cornel Branescu, in regia lui Claudiu Pintican, avandu-i in distributie pe actorii Dana Ilie Barbosu, Diana Podareanu, Wanda Farkas si Claudiu Pintican. Asadar, toti cei care doresc sa se distreze pentru cateva ore pot savura o comedie amara despre singuratate, saracie si nevoia fiecaruia dintre noi de a gasi, sub o forma sau alta, un strop de fericire. Evenimentul va avea loc la Pizzeria-Restaurant “Cinque Cento” din Baia Mare, vis-a-vis de Liceul de Arta.

Ultima actualizare Sâmbătă, 20 Februarie 2010 09:13
Citeşte mai mult...
 
Parteneriate interculturale desfasurate in Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 16 Februarie 2010 11:55

In perioada 01-14.02.2010 trei elevi ai Grupului Scolar pentru Industrie Mica si Servicii au participat ca si voluntari la un proiect intercultural desfasurat intre Turcia si Romania, proiectul Leonardo DaVinci, impreuna cu alti sase elevi ai liceului ,, Karacabey Tehnical and Vocational high school” din Turcia , regiunea Bursa.

Elevii au fost insotiti de profesorul de limba engleza Orcun Arat si de presedintii asociatiei Mansio , fodatorii proiectului Ioana si Adrian Hochia.

Timp de doua saptamani elevii romani au locuit impreuna cu elevii turci , aratandu-le valorile si viata romaneasca , dar la randul lor invatand despre Turcia si modul lor de viata.

Legaturi stranse au fost create in aceste doua saptamani ,  schimburi interculturale au fost impartasite intre elevi.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Maitreyi Devi - Dragostea nu moare PDF Imprimare Email
Duminică, 14 Februarie 2010 09:46
 Fiecare dintre noi a citit ori cel puţin auzit de romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade. Unii dintre noi am avut şansa să-l şi studiem în liceu. Şi nu pot uita ceea ce ni s-a spus în momentul imediat lecturării romanului – există un răspuns, Maitreyi a existat cu adevărat, iar aceasta a vorbit despre cealaltă faţă a dragostei dintre ea şi Allan (Mircea). Astfel am aflat pentru prima dată de romanul Dragostea nu moare de Maitreyi Devi.


Romanul poate fi privit ca o oglindă a naraţiunii din Maitreyi şi asta pentru că personajele principale sunt Amrita şi Mircea Euclid (spre deosebire de romanului lui Eliade unde aceştia erau Maitreyi şi Allan). Şi care a fost prima impresie după ce am terminat romanul lui Devi? A fost aceea a unui roman autobiografic, care transcende cu mult naraţiunea şi ficţiunea în care s-a îngropat Mircea Eliade. Astfel, Dragostea nu moare este nu numai viaţa lui Maitreyi Devi, este şi viaţa celor din jurul acesteia, sentimentele, trăirile şi, nu în ultimul rând, dorinţele unei femei.


Ceea ce m-a surprins de la bun început a fost faptul că romanul a fost scris în 1972, la 40 de ani de la apariţia romanului Maitreyi. Dacă mulţi cititori au privit Dragostea nu moare drept un răspuns la cartea lui Eliade – ei bine, nu pot să nu trec dincolo de această opinie şi să văd de fapt o mărturie a unei vieţi, a unei femei din India care a avut curajul să scrie despre ceea ce a fost şi este.

Citeşte mai mult...
 
Video: Yolanda Covacinschi a debutat in al nouălea său rol la Opera Maghiară din Cluj PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 12 Februarie 2010 12:07

Yolanda CovacinschiIeri, 11 februarie 2010, sigheteanca Yolanda Covacinschi a debutat în al nouălea său rol ca soprană a Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Este vorba de rolul Gildei din “Rigoletto” de Giuseppe Verdi. Spectacolul este in regia lui Selmeczi György, dirijor fiind Horváth József. Spectacolul este in limba italiană şi se desfăşoară pe parcursul a circa 3 ore, ceea ce presupune multă muncă pentru un cântăreţ de opera. Acest spectacol se va mai juca si duminică, 14 martie 2010, aşa că cei interesaţi, pot să facă un mic efort să o vadă pe scena din Cluj. Talentul şi devotamentul Yolandei  au ajutat-o să devină în 2007 angajată a Operei Maghiare din Cluj, debutând cu rolul Cleopatrei din opera “Giulio Cesare in Egitto”, de G.F.Handel, sub bagheta dirijorului Gh.V.Dumanescu.

Ultima actualizare Marţi, 09 Martie 2010 09:41
Citeşte mai mult...
 
Volumul Texte captive, de Jorge Luis Borges a aparut in traducere la Polirom PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 10 Februarie 2010 15:26

De curand, o noua traducere din opera lui Jorge Luis Borges a aparut in seria de autor dedicata cunoscutului scriitor argentinian din cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”. Este vorba despre Texte captive (editie ingrijita si texte introductive de Andrei Ionescu / traducere de Andrei Ionescu, Irina Dogaru si Tudora Sandru-Mehedinti), un volum ce reuneste o buna parte din contributiile lui Borges la rubrica de carti si autori straini a revistei argentiniene El Hugar din perioada 1936-1939 si cuprinde texte de natura variata, de la eseuri relativ ample consacrate diferitor scriitori si observatii dezinvolte pe marginea vietii literare la simple recenzii si scurte biografii. 

Daca in eseuri si biografii, ce constituie un fel de exercitii la alegere, pentru ca se ocupa de autorii sai predilecti (Unamuno, Paul Valery, Virginia Woolf, Joyce, Kipling etc.), Borges ramine acelasi potentiator de valori pe care il cunoastem din Alte investigari sau Sapte seri, in recenzii, ce reprezinta un fel de exercitii impuse, cerute de rubrica incredintata lui, nu-si poate infrina uneori iritarea, manifestata prin accente de ironie si uneori chiar de causticitate.

Ultima actualizare Miercuri, 10 Februarie 2010 15:33
Citeşte mai mult...
 
Carte: Leo Schaya - "Omul si Absolutul dupa doctrina Kabbalei" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 09 Februarie 2010 13:27
 Ultima aparitie in cadrul colectiei "Philosophia Perennis" este cartea lui Leo Schaya, Omul si Absolutul dupa doctrina Kabbalei. Ideea fundamentala a acestei lucrari este unitatea primordiala dintre Dumnezeu si Om vazuta prin prisma ezoterismului ebraic.

 

Autorul isi propune sa surprinda acea intelepciune universala sau philosophia perennis ce sta la baza tututor religiilor prin expunerea invataturilor unei singure doctrine si anume iudaismul de tip kabbalistic. Identitatea Principiilor esentiale ale diferitelor revelatii poate fi descoperita prin aprofundarea metafizica a dogmelor si simbolurilor ce variaza de la o religie la alta, dar care in lumina Adevarului universal se confunda in Unul. Totodata, unitatea fiecarei religii poate fi descoperita respectand unicitatea fiecareia, caci un singur "Tata si Dumnezeu" le-a creat. Autorul se refera la diferitele traditii ca la raze de lumina ce pornesc in directii diferite de la acelasi soare pentru a revela aceleasi mistere si a-i aduce pe cei care si le insusesc la acelasi Inceput si Sfarsit al tuturor lucrurilor.

Citeşte mai mult...
 
Video: Interviu cu tânărul interpret de muzică populară, Paul Ananie PDF Imprimare Email
Scris de Andreea Bianca Grijac   
Duminică, 07 Februarie 2010 06:25

Paul AnanieAnanie Paul Daniel este un tânăr interpret de muzică populară din Vadu Izei. Deoarece este la începutul carierei, vă oferim un scurt interviu care să vă ajute să-l cunoaşteţi mai bine:

Andreea Bianca Grijac : Bună, Paul. Deoarece puţini te cunosc, spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Ananie Paul: Mă numesc Ananie Paul Daniel. Vin din Vadu Izei, am şaisprezece ani şi reprezint zona Maramureşului Istoric.

Andreea Bianca Grijac: Când ai avut primul contact cu muzica populară?

Ananie Paul: Primul meu contact cu muzica populară a fost la grădiniţă, unde s-a organizat un concurs gen  „Tip Top Minitop”, am cântat „După pui de Moroşan” şi am luat marele premiu.

Andreea Bianca Grijac: Cum a fost începutul tău ca interpret?

Ananie Paul: Am debutat în 2005 în emisiunea „Tezaur folcloric” organizată de doamna Mărioara Murărescu, unde, în urma unei preselecţii au fost selectaţi paisprezece tineri printre care şi eu, şi am participat la concursul „Mugurii de tezaur”. Sunt mândru să spun că sunt şi eu un mugure de tezaur.

Ultima actualizare Miercuri, 23 Iunie 2010 10:49
Citeşte mai mult...
 
Carte: J.D. Salinger - "De veghe în lanul de secară" PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Februarie 2010 05:57

Săptămâna trecută unul dintre marii scriitori ai secolului XX a murit, plecând dintre noi în acelaşi stil în care şi-a trăit viaţa, departe de atenţia nedorită a mulţimilor de fani. Jerome David Salinger a revoluţionat proza americană, lăsând o amprentă de netăgăduit asupra modului în care este percepută scriitura contemporană, asupra unor scriitori precum John Updike. Acesta a publicat însă numai o parte din lucrările sale, iar la un moment dat scriitorul a hotărât să se retragă din viaţa publică, puţinele sale interacţiuni cu lumea literară fiind realizate prin intermediul editorilor săi Harold Ober Associates.

 

La doi ani după publicarea romanului De veghe în lanul de secară, scriitorul s-a retras din viaţa publică, refuzând numeroasele propuneri de ecranizare a romanului, unele dintre acestea venite din partea unor persoane importante ale cinematografiei actuale, Billy Wilder sau Steven Speilberg, chiar şi cererea de adaptare pentru o piesă de teatru de pe Broadway a regizorului Elia Kazan. Conform presei internaţionale, însă, după moartea sa romanul ar putea fi ecranizat, intenţia scriitorului fiind de a lăsa ca moştenire drepturile de ecranizare.

 

Despre influenţa romanului acesta s-a discutat mult, numeroase referinţe existând atât în literatură şi cinematografie, cât şi în viaţa reală. Impactul personajului creat de J.D. Salinger, Holden Caulfield, a fost atât de puternic, acesta devenind un exemplu al anti-eroului perfect.  Până şi asasinul lui John Lennon, Mark David Chapman, întrebat de ce a comis acel delict şi-a motivat acţiunile prin referinţă la romanul lui Salinger, identificându-se cu Holden.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior271272273274275276277278279280UrmătorSfârşit »

Page 277 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact