logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Carte: Frederic Beigbeder - "29.9 lei" PDF Imprimare Email
Scris de Szonja Kadar   
Duminică, 28 Martie 2010 10:44

Lucrez în publicitate: ei da, poluez universul. Sunt tipul care vinde rahat. Ăla de vă face să visaţi la lucruri pe care n-o să le aveţi niciodată. Cer veşnic albastru, gagici care nu sunt niciodată nasoale, o fericire perfectă, retuşată pe Photoshop. Imagini bibilite, muzică ultimul răcnet. Apostolatul meu este să vă fac să vă curgă balele. În profesia mea, nimeni nu vă doreşte fericirea, pentru că oamenii fericiţi nu consumă.”


Născut în 1965, Frederic Beigbeder şi-a început cariera la 24 de ani, fiind licentiat în marketing şi publicitate. Succesul adevărat a venit după publicarea romanului 29.9 lei, care dezăluia sincer si dur adevărata faţă a publicitaţii. După cum a şi prezis în carte, aceasta sinceritate l-a costat slujba foarte avantajoasa din domeniul advertisingului.

 

 29,9 este prima carte care ne arată că, de fapt, nu suntem atât de liberi precum credem... ne controlează ceva mai puternic ca orice sistem totalitar, ca orice partid, ca orice fel de conducător... Publicitatea. Beigbeder prezintă acest fapt şocant din propria experientă prin prisma lui Octave, un „creativ” care are job-ul de a controla lumea, cu toate că urăste să facă asta, fiindu-i silă de incapacitatea oamenilor de a întelege ce se întâmplă de fapt.
 Fără să ne dăm seama, publicitatea a acaparat lumea, ne-a acaparat mintile chiar dacă nu ne dăm seama, nu vrem şi nu stim. Ne înconjoară, e peste tot şi vrem nu vrem suntem la influenţa ei de sute de ori pe zi, acest lucru influentându-ne mai mult decât ne putem imagina.

Ultima actualizare Duminică, 28 Martie 2010 10:52
Citeşte mai mult...
 
Expozitie de icoane pe sticla realizate de elevii Colegiului National "Dragos Voda" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 28 Martie 2010 08:46
Ultima actualizare Sâmbătă, 27 Martie 2010 21:49
 
Poetul Vasile Muste a publicat volumul “Insingurarea ingerilor” PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 27 Martie 2010 09:42

Vasile MusteSub titlul “Insingurarea ingerilor” (Ed. “Grinta”, Cluj-Napoca, 2010), in aceste zile a iesit de sub tipar cel de-al optulea volum semnat de poetul Vasile Muste (directorul Casei Municipale de Cultura din Sighetu-Marmatiei), volum dificil de incadrat intr-un gen anume: autorul declara ca ar fi vorba de “ganduri care-l munceau”, unii l-ar numi “maxime si cugetari”, iar altii “poeme intr-un vers” dar, indiferent unde l-am incadra, volumul este un frumos dar de Paste oferit cititorilor de poetul pentru care, “cel mai important calcul este sa daruiesti, in fiecare zi, mai mult decat primesti”. Iar Vasile Muste ne-a daruit pana acum “Instelarea frigului” (Ed. “Cybela”, Baia Mare, 1996), “Constelatia copilariei” (Ed. “Odeon”, Bucuresti, 1997), “Un sfert de veac de poezie” (Antologia Festivalului de la Sighet, Ed. Fundatiei Luceafarul, 1998), “Carte de vizita” (Ed. “Grinta”, Cluj-Napoca, 2003), “Coruieni” (Ed. “Grinta”, Cluj-Napoca, 2006), “Proprietarul de distilerii” (Ed. “Galaxia Gutemberg”, Tg. Lapus, 2008), “Mara – 40 de ani de existenta” (Ed. “Grinta”, Cluj-Napoca, 2008), “Constelatia copilariei” (Editia a II-a, Ed. “Grinta”, Cluj-Napoca, 2009).

Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare vă invită sâmbătă, 27 martie 2010, la premiera spectacolului "MINUNATA LUME NEBUNĂ" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 25 Martie 2010 11:01

Teatrul Municipal Baia Mare vă invită sâmbătă, 27 martie 2010, de la ora 18.00, la premiera spectacolului MINUNATA  LUME  NEBUNĂ de Anthony Neilson (Irlanda). Regia este semnată de Răzvan Mureşan, iar scenografia de Mihai Vălu.



Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Gabriela Del Pupo, Inna Andriuca, Gabriela Chirilă, Ciprian Vultur, Ion Costin, Ionuţ Mateescu, Valeriu Doran, Mihai Dămăcuş.

Citeşte mai mult...
 
Andrei Plesu: "Limba romana este in criza" PDF Imprimare Email
Joi, 25 Martie 2010 07:51

Toti cei care asista compatimitor la aceasta agonie sunt neputinciosi. Tratamentul ar trebui sa vina de sus, de la institutii impozante, cum ar fi Ministerul Educatiei si Cercetarii sau Academia Romana. Dar o anumita eficienta ar putea avea si reprezentantii presei scrise si vorbite, profesorii, oamenii de litere si parintii.

Andrei Plesu atrage atentia asupra folosirii degradante a limbii romane in diverse contexte ale spatiului social roman din prezent. “La toate nivelurile, se vorbeste prost romaneste: se folosesc termeni improprii, se fac greseli penibile de gramatica, se muta delirant accentele de pe o silaba pe alta, se construiesc propozitii si fraze talambe, se rosteste rudimentar, se intoneaza precipitat, sleampat, rastit”, sustine Andrei Plesu, intr-un articol comentativ publicat in Adevarul.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Ioan J. Popescu şi-a lansat cartea „O istorie a evreilor din Sighet” PDF Imprimare Email
Scris de Andreea Bianca Grijac   
Miercuri, 24 Martie 2010 12:50

Marţi, 23 martie 2010. de la ora 14:00, în Sala Radio din Sighetu Marmaţiei, colegul nostru de presă Ioan J. Popescu şi-a lansat cartea „O istorie a evreilor din Sighet”, apărută la Editura Echim. La eveniment au participat: ambasadorul Mats Aberg şi scriitoarea suedeză originară din Sighet, Hedi Fried. Despre lucrare au vorbit: scriitoarea invitată, drd. Dorel Ioan Todea, dr. Mihai Dăncuş şi reprezentantul evreilor din Sighet, ing. Marcus Hari.

 

Mai multe detalii despre eveniment aveţi din materialele video următoare:

Ultima actualizare Marţi, 11 Mai 2010 09:07
Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare vă invită sâmbătă la premiera spectacolului MINUNATA LUME NEBUNĂ de Anthony Neilson PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 23 Martie 2010 15:40
Teatrul Municipal Baia Mare vă invită sâmbătă, 27 martie 2010, de la ora 18.00, la premiera spectacolului MINUNATA LUME NEBUNĂ de Anthony Neilson (Irlanda). Regia este semnată de Răzvan Mureşan, iar scenografia de Mihai Vălu.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Gabriela Del Pupo, Inna Andriuca, Gabriela Chirilă, Ciprian Vultur, Ion Costin, Ionuţ Mateescu, Valeriu Doran, Mihai Dămăcuş.

Premiera teatrului băimărean este dedicată ZILEI MONDIALE A TEATRULUI, prilej cu care se vor citi mesajele transmise teatrelor din întreaga lume de către actorii Judi Dench şi Ion Caramitru.

Spectacolul se înscrie în Campania Naţională ARTIŞTI PENTRU ARTIŞTI, o campanie organizată de Uniunea Teatrală din România, cu scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate.

Citeşte mai mult...
 
Harry Tavitian - Amintiri de la concertul din Sighet pe blogul sau PDF Imprimare Email
Luni, 22 Martie 2010 21:49
Spuneam in 1991, intr-un interviu la Radio Moscova, ca „in Romania, in privinta deschiderii, publicul este mult mai bun decat muzicienii”.

Turneul pe care l-am facut saptamana trecuta mi-a demonstrat inca o data ca nu conteaza daca e vorba de un concert intr-o capitala europeana, la Cluj sau intr-un orasel ca Sighetu Marmatiei, unde nu au mai fost pana acum concerte de jazz. Fie ca e vorba de deschiderea celor care sunt deja familiarizati cu jazzul, fie ca e vorba de curajul cuiva – care nu a mai fost la nici un concert – ca sa nu ia in seama prejudecatile si pur si simplu sa incerce sa ne daruiasca doua ore din timpul sau.

Ultima actualizare Miercuri, 24 Martie 2010 06:58
Citeşte mai mult...
 
Carte: Mihail Bulgakov - "Maestrul si Margareta" PDF Imprimare Email
Duminică, 21 Martie 2010 05:27

Maestrul si Margareta e un roman care nu se citeste, ci se simte. Poate sunt un pic subiectiv, dat fiind faptul ca am o mare afinitate pentru Bulgakov, in general, si pentru aceasta scriitura, in special, dar mi se pare ca, pe alocuri, autorul stie sa fie mai profund decat clasicii rusi (Dostoievski, Tolstoi) si chiar eclectic. Eclectic pentru ca reuseste sa imbine atat de frumos polii traditionali ai literaturii, binele si raul.

 

Maestrul si Margareta este, la primul nivel ale lecturii o carte ciudata. Intr-un plan Diavolul insusi rascoleste un oras linistit si monoton, Moscova, iar in alt plan, Hristos isi cunoaste si aproape ca se imprieteneste cu cel ce ii va fi calau, Pilat din Pont. Intretaierea de planuri fundamentale diferite, atat din punct de vedere al continutului, cat si din punct de vedere cronologic, o intalnim, spre pilda, la Llosa. In Paradisul de dupa colt exista doua planuri narative situate, in timp, la doua generatii distanta. Daca acolo scopul este de a releva consecintele in prezent ale faptelor din trecut, aici Bulgakov isi propune cu totul altceva.

 

In contingent, multe lucruri raman nespuse. Orasul este coplesit de mefienta iluzionistului Woland, Satana cu chip de om (motiv intalnit si la alti rusi, de pilda Leonid Andreev). Dragostea Maestrului pentru Margareta isi gaseste un sfarsit abrupt in constrangerile societatii. El, scriitorul ratat al romanului absolut. Ea, claustrata in prejudecatile societatii moscovite, fortata sa conserve o casnicie cu un barbat pe care nu-l iubeste. Dragostea lor devine drama care il arunca pe el in mrejele nebuniei si pe ea in bratele mereu deschise ale Diavolului. In trecut, Iisus isi traieste judecata. Candoarea si intelepciunea lui nu reprezinta nimic in fata omului pornit sa infaptuiasca metodic raul. Este un plan arid, al lipsei de speranta, al neputintei binelui in fata raului absolut.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Dublu eveniment cultural la Sala Radio Sighet: vernisajul expoziţiei de artă fotografică a Laurei Seucan şi spectacolul elevilor de la Liceul „Regele Ferdinand” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 20 Martie 2010 17:13

La Sala Radio Sighet a fost vernisată expoziţia de artă fotografică a tinerei Laura Seuca, elevă în clasa a XII-a la Liceul de arte plastice din Cluj Napoca. Este prima expoziţie organizată de Grupul SIGART de pe lângă Radio Sighet, la iniţiativa d-lui Valentin Rozsnzai şi panotată de Johny Popescu (ambii din conducerea grupului artiştilor sigheteni).


Laura Seuca s-a născut la Carei, un oraş unde arta fotografică are tradiţie. Deşi tânără şi, poate că încă nu are mijloacele tehnice necesare, Laura expune cu talent incontestabil, imagini diverse, unele spontane, altele studiate, cărora le alătură un text semnificativ, adeseori o maximă sau o cugetare. Vernisajul a fost moderat de Dorel Todea, gazdă a evenimentului şi de Valentin Rozsnzai, de data aceasta şi în calitate de artist fotograf, pictor şi preşedinte al Grupului SIGART. La vernisaj a fost prezentă şi familia Laurei, artişti membri ai Grupului SIGART(Elisabeta Peter-preşedinte de onoare) şi numeroşi colegi de generaţie din liceele sighetene. Expoziţia va fi deschisă până pe 20 aprilie şi va putea fi vizitată de luni până vineri între orele 10,00- 16,00, sâmbăta de la 10,00 la 12,00.

Ultima actualizare Vineri, 16 Aprilie 2010 14:44
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior271272273274275276277278279280UrmătorSfârşit »

Page 274 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact