logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Primul cercetator al topografiei Maramuresului a fost preotul piarist Simoncsics János PDF Imprimare Email
Luni, 12 Aprilie 2010 09:40

In Europa secolelor al XVIII-lea si XIX-lea, invatamantul sighetean a luat un avant rar intalnit la orasele mici, faima celor doua institutii – gimnaziul reformat si cel piarist romano-catolic – fiind cunoscute si apreciate in intreaga Europa. Succesul li se datoreaza unor personalitati precum preotul profesor piarist, Simoncsics Incze János de la a carui moarte s-au implinit 201 ani. Simoncsics Incze Janos s-a nascut la 13 mai 1750 in localitatea Rovna, din Slovacia, ca fiu al episcopului romano-catolic de Trencin, Simoncsics Géza. La varsta de 16 ani (14 octombrie 1766) adera la ordinul piarist, ordin calugaresc romano-catolic infiintat la Roma in anul 1597 a carui misiune este educarea tineretului. Elev studios al ordinului, dupa doar doi ani i se incredinteaza prima misiune pedagogica: preda gramatica, retorica, caligrafia in diferite convicturi. Intre anii 1778 si 1781 il gasim preot si profesor la Sighet unde – dupa scurte perioade de misionariat petrecute in diferite orase printre care Timisoara si Carei – isi va petrece restul vietii ca profesor de literatura si ulterior la gimnaziul piarist, functie pe care o va indeplini pana la moartea survenita la 10 aprilie 1807.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Margaret Atwood - "Penelopiada" PDF Imprimare Email
Scris de Szonja Kadar   
Duminică, 11 Aprilie 2010 20:53
“Margaret Atwood intră în pielea Penelopei cu o vervă extraordinară… ea explorează însăşi natura povestirii mitice.” The Guardian
 
 “Penelopiada”  de Margaret Atwood, cea mai cunoscută scriitoare canadiană, face parte din seria Mituri,  lansată la editura Leda, România. Proiectul Mituri a fost înfiinţat de editura britanică Canongate în 2005, şi până astăzi aproximativ 40 de edituri din întreaga lume sunt implicate. Dar ce urmăreşte acest proiect? Repovestirea miturilor iubite atât de copii, dar şi de către adulţi,  într-o variantă modernă, idee pe care personal, o apreciez foarte mult.

  Pe langă Margaret Atwood, în acest proiect mai sunt implicaţi mulţi alţi autori de renume ca şi Karen Armstrong, David Grossman, Milton Hatoum, Natsuo Kirino, Ali Smith, Su Tong,  Salley Vickers Jeanette Winterson, etc.

  După cum spune şi titlul cărţii, “Penelopiada” se inspiră din mitul care se învârte în jurul Penelopei, verişoara frumoasei Elena din Troia.. Pentru cei care nu ştiu în ce constă acest mit, poate Pânza  Penelopei vă spune ceva…

  Ceea ce este captivant la această carte este modul în care autoarea a reuşit să  transforme o poveste atât de veche într-una modernă, contrastul dintre cele două fiind distractiv şi fascinant de observat.

Pentru a vă trezi interesul, voi pune câteva citate din carte:

Ultima actualizare Luni, 12 Aprilie 2010 08:04
Citeşte mai mult...
 
“Indragostitii din Ancona” - duminica la Teatrul Municipal Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 09 Aprilie 2010 08:55
Duminica, 11 aprilie, de la ora 19, pe scena Teatrului Municipal din Baia Mare se va pune in scena spectacolul “Indragostitii din Ancona”, in regia lui Andrei Mihalache, scenografia – Mihai Valu. Vor urca pe scena actorii Valeriu Doran, Gabriela Chirila, Ionut Mateescu, Aurora Prodan, Sanda Savolszky, Dorin Griguta, Gabriela Del-Pupo, Dan Cordea si Diana Podareanu. Asta dupa ce joi s-a jucat piesa “Femeie doar femeie”, dupa A.P. Cehov, regia – Anton Tauf, scenografia – Mihai Valu.
 
"Femeie doar femeie" la Teatrul Municipal Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 06 Aprilie 2010 14:57

Data:    8 aprilie 2010
Ora:    19:00 - 21:00
Locaţie:     Teatrul Municipal Baia Mare

 

Spectacolul de teatru: "Femeie doar femeie"

 

Regia este semnata de Anton Tauf, iar scenografia de Mihai Valu.


Distributia : Aurora Prodan alaturi de:

Diana Podareanu, Ion Costin

 

 Pretul unui bilet va fi de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere pentru elevi si studenti.

Ultima actualizare Marţi, 06 Aprilie 2010 15:18
Citeşte mai mult...
 
Carte: Søren Kierkegaard - "Frica si cutremur" PDF Imprimare Email
Duminică, 04 Aprilie 2010 06:34

La mijlocul secolului al XIX-lea, Søren Kierkegaard este primul teolog ce va trage un semnal de alarma asupra urmarilor dezastruoase pe care rationalismul occidental le va genera in lumea spiritului. Promotoare a existentialismului filozofic si crestin, gandirea kierkegaardiana evidentiaza mutatiile suferite de ratiune in demersul ei iluzoriu de a merge mai departe (rationalismul, filozofia), “dincolo de Bine si de Bine si de Rau” (nihilismul multiculturalismului), in sfera secularizarii trufase (“etica ce ignora pacatul” sau “stiinta zadarnica”). Pe aceste mutatii ale ratiunii, generatiile ajung sa nu se mai inteleaga intre ele, astfel viitorul devine pieirea noastra, intrucat “umanitatea autentica este pasiunea prin care o generatie o intelege cu desavarsire pe cealalta, intelegandu-se simultan pe sine. Fiecare neam incepe de la inceput si nu ajunge mai departe decat precedentul in masura in care a ramas fidela exigentei sale si nu a abandonat-o”. Insa care este pasiunea si exigenta cea mai inalta a unui neam sau a unui individual? Raspunsul este unul singur: credinta. Opusul credintei il constituie filozofia care merge mai departe, dincolo de credinta, dar fara sa ajunga undeva. In acest fel, filozofia creaza individualului iluzia progresului pe terenul regresului spiritual: “Filozofia merge mai departe. Teologia sade sulemenita la fereastra curtandu-i favoarea si oferindu-si filozofiei frumusetea. Filozofia nu poate si nu trebuie sa dea nastere credintei, ci sa se inteleaga [pe sine] si sa stie ce are de oferit, sa nu ia nimic si sa pagubeasca oamenii de cat mai putine lucruri considerandu-le niste fleacuri”.

Citeşte mai mult...
 
Mariuca Verdes - Cand fu seara linistita PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 03 Aprilie 2010 08:17
Ultima actualizare Sâmbătă, 03 Aprilie 2010 08:21
 
Mariuca Verdes - In joi seara dupa cina PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 02 Aprilie 2010 15:18
 
Carte: Papus - "Stiinta numerelor" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 01 Aprilie 2010 12:19

Papus este figura proeminenta a diferitelor organizatii oculte si cercuri literare pariziene aflate la cumpana secolelor XIX si XX. S-a nascut in orasul La Coruna din Spania, pe data de 13 iulie 1865, dar familia sa se muta la Paris cand acesta avea patru ani, educatia sa fiind una franceza.

 

Inca din tinerete, Encausse isi petrecea cea mai mare parte din timp la Biblioteca Nationala studiind Kabbala, Tarotul, stiintele magiei si alchimiei. Se alatura Societatii Teozofice Franceze la scurt timp dupa infiintarea acesteia de catre Madame Blavatsky in 1884-85, dar nu dupa mult timp se retrage fiindca se impotrivea accentului pus de Societate pe ocultismul oriental. In 1888, el si prietenul sau Lucien Chamuel infiinteaza Librarie du Merveilleux si revista lunara L'Initiation, publicata pana in 1914.

 

Urmeaza studii academice conventionale la Universitatea din Paris. Obtine titlul de Doctor in Medicina in 1894, cu o lucrare despre anatomia filozofica. Deschide o clinica pe Rue Rodin care s-a bucurat de succes.

 

In 1908, la Paris, Papus a organizat "Conferinta Internationala Masonica", punand bazele unui "Consiliu General Suprem al Riturilor Unite ale Masoneriei Antice si Primitive a Marelui Orient al Frantei.". In 1913 este ales in functia de Mare Hierofant (conducator international) al Ritului Antic si Primitiv Memphis si Mizraim.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Paracelsus - "Ars Alchimica" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 30 Martie 2010 10:10

Ars Alchimica cuprinde 7 tratate de alchimie scrise de Paracelsus in diferite perioade. Scrierile lui Paracelsus se disting mai ales prin maniera concisa si totodata cuprinzatoare in care sunt expuse ideile. Din acest punct de vedere, ele pot fi comparate cu lucrarile lui Tales, Heraclit, Pitagora, Anaxagora si Hipocrat. Dupa cum spune un discipol al sau: "In tratatele lui Paracelsus nu exista nicio neclaritate si daca vom urma caile pe care ni le-a aratat, avansand in acelasi timp in domeniul stiintei fizice, vom descoperi cele mai insemnate comori ingropate in locurile pe care ni le-a indicat cu ajutorul baghetei sale magice".



Cu toate ca este posibil sa-l privim pe Paracelsus in lumina oricarei perspective, singura cale de a intelege corect omul si stradania sa este aceea de a evita tendinta de a ignora caracterul mistic in favoarea celui rational, pe scurt, de a accepta dualitatea naturii sale. El a scris foarte mult despre tainele Cabalei si secretele alchimiei si magiei naturale. Pe de alta parte, a fost un sustinator fidel al cercetarii experimentale, criticandu-i vehement si constant pe cei ce refuzau sa scruteze problemele la originile lor si care acceptau cu ochii inchisi autoritatea celor din vechime: "Am inceput sa-mi desavarsesc arta imaginandu-mi ca nu exista niciun profesor in toata lumea capabil sa ma invete, si ca a trebuit sa capat eu insumi cunostintele in acest scop. Singura carte pe care am studiat-o a fost cartea Naturii scrisa de degetul lui Dumnezeu".

Citeşte mai mult...
 
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei SIGHET – tur virtual online PDF Imprimare Email
Luni, 29 Martie 2010 19:21

Aplicatia este disponibila online AICI si necesita instalarea programului gratuit 3Dvisit ce este disponibil pe site.Un proiect maret, chiar extraordinar ce ofera posibilitatea vizionarii virtuale a unuia dintre cele mai grozave lagare de exterminare din Romania comunista.I.T.

Memorialul are ca scop reconstituirea si pastrarea memoriei unor popoare, in particular a celui roman, carora timp de jumatate de secol li s-a indus in constiinta o istorie falsa.

Vizita virtuala va permite accesul in toate spatiile si incintele muzeului si vizualizarea tuturor obiectelor si documentelor expuse.

Transpunerea in plan tridimensional virtual a locatiei in cel mai mic detaliu seamana cu procesul invers proiectarii unei cladiri. Daca un arhitect proiecteaza mai intai o cladire pe calculator in cazul nostru a trebuit sa transpunem cladirea fostei inchisorii intr-un proiect tridimensional de anvergura.

Ultima actualizare Marţi, 30 Martie 2010 18:16
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior271272273274275276277278279280UrmătorSfârşit »

Page 273 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact