logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Sigheteanul István Aranyosi, co-autor al volumului "Idolii Forului" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 01 Mai 2010 16:08

In urma cu cateva luni aparea pe acest site un interviu cu lectorul univ. dr. István Aranyosi, nascut in Sighet, in prezent cadru didactic la Departamentului de Filosofie al Universităţii Bilkent din Ankara, Turcia. Acest interviu a ajuns sa fie citit de catre Sorin Adam Matei (universitar american de origine română, Associate Professor la Purdue University, Indiana, Statele Unite) si sa i se propuna sigheteanului nostru colaborarea la o carte de colectiv pe care Sorin Adam Matei dorea sa o realizeze. Acest demers s-a materializat, asa ca in luna iunie 2010 va fi lansat la Bookfest volumul "Idolii Forului", scos pe piata de catre editura Corint. 

Volumul contine eseuri de Michael Shafir, Sorin Adam Matei, Daniel Barbu, Caius Dobrescu, Mircea Flonta, Gabriel Andreescu, Stelu Șerban, Lucian Năstasă Kovacs, Marius Ghilezan, Adrian Gavrilescu, Vasile Morar, Bruno Ștefan, Alexandru Matei, Istvan Aranyosi, și Mona Momescu. Eseurile se ocupa de mitul genialității, rolul intelectualului în politică, exclusivim intelectual, idei perimate, problemele educației contemporane și modele culturale depășite.

Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:27
Citeşte mai mult...
 
Castiga “rafturi de carti pentru gandurile tale” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 01 Mai 2010 06:34

Curtea Veche Publishing lanseaza noua campanie “Rafturi de carti pentru gandurile tale” destinata tuturor bloggerilor, prieteni ai cartilor. Daca aveti un blog, va place, cu siguranta, sa scrieti si in egala masura, si sa cititi. Prin urmarea, editura va sare in ajutor, oferindu-va cartile preferate de la Curtea Veche.

 

Fie ca aleg beletristica sau colectiile de nonfcitiune, prin cele doua concursuri organizate de Curtea Veche, bloggerii pot aduce volumele care le fac cu ochiul pe propriile rafturi din biblioteca.
La sfarsitul lunii mai, pe castigatori ii vor astepta doua rafturi de carti, ce vor fi oferite de Curtea Veche intr-o intalnire cu cei mai creativi dintre bloggeri.

Ultima actualizare Sâmbătă, 01 Mai 2010 06:41
Citeşte mai mult...
 
Yolanda Covacinschi in Aria Musette, la Boheme (Giacomo Puccini) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 01 Mai 2010 06:16
Opera Maghiara Cluj, 2010; Conductor - József Horváth;
Musette - Yolanda Covacinschi; Marcello - Árpád Sándor; Rodolfo - Adorján Pataki; Schaunard - Béla Naphegyi; Collin - János Szilágyi; Mimi - Daniela Pacurar; Alcindor - László Veress
Ultima actualizare Sâmbătă, 01 Mai 2010 06:23
 
Berti Barbera: Meneaito vs Pavlov PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 01 Mai 2010 05:34

Berti BarberaSe ia o petrecere, o nuntă sau orice adunătură cu salam, cola de 2 litri pe masă sau flori în piept. Orice început al unei astfel de acţiuni reprezintă o probă de rezistenţă sau mai degrabă un concurs care premiază cel mai plictisitor moment al anului. Participanţii se tatonează, îşi urmăresc gesturile, ceasurile, cheile de la maşină, se uită cu coada ochiului la cîte o gambă de soţia altuia, mai discută despre cît de greu e să trăieşti în ţara asta de rahat, despre prostie, despre cît de greu se mai fac banii uşori, despre cît de haios a fost weekend-ul la mare cînd au făcut cursa aia cu 4x4 pe plajă de i-a dat şi la ştiri, despre fotbal neapărat. O masă dezbinată, la fel ca în fiecare zi. Pînă la primele efecte ale alcoolului, atmosfera e mai apăsătoare decît la un concert de colinde. O parte dintre invitaţi contemplă dezolaţi perspectiva unei noi seri ratate.

Ultima actualizare Vineri, 30 Aprilie 2010 20:55
Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare - Programul Spectacolelor pe luna mai PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Aprilie 2010 13:08

Teatrul Municipal Baia Mare - Programul Spectacolelor pe luna mai 2010


Marţi, 04.05  ora 19,00   PROOROCUL ILIE
  Regia: Szabo Istvan; Scenografia: Mihai Vălu

Miercuri, 05.05   ora 19,00   PROOROCUL  ILIE
                            
Joi, 06.05 ora 19,00   ÎNDRĂGOSTIŢII DIN ANCONA
  Regia: Andrei Mihalache;  Scenografia: Mihai Vălu

 

Miercuri, 12.05    ora 19,00 MINUNATA LUME NEBUNĂ
  Regia:  Răzvan Mureşan; Scenografia: Mihai Vălu

Ultima actualizare Miercuri, 28 Aprilie 2010 13:15
Citeşte mai mult...
 
FOTO: Expozitie personala - Robert Carol Balogh - Deschisa la Galeria Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Miercuri, 28 Aprilie 2010 08:41

ROBERT CAROL BALOGH s-a născut la Baia Mare în anul 1975. Este absolvent al Universităţii de Nord-Baia Mare, secţia Arte Plastice, promoţia 2009. A participat până acum la patru expoziţii colective. Este la prima expoziţie personală, un eveniment important în cariera oricărui artist plastic.

 

Tânărul plastician ROBERT BALOGH ne oferă 22 de lucrări în ulei, având ca tematică generală natura surprinsă sub diferite aspecte  şi un claun – tablou intitulat simboloc „melancolie”.

Ultima actualizare Miercuri, 28 Aprilie 2010 09:13
Citeşte mai mult...
 
Prof. Univ. dr. Ovidiu Pecican - Memoria Bratienilor PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 25 Aprilie 2010 09:14
Urmariti in continuare partea a II-a a materialului video cu prof. univ. dr. Ovidiu Pecican (UBB Cluj-Napoca)
Ultima actualizare Duminică, 25 Aprilie 2010 09:31
Vezi VIDEO
 
Carte: De ce nu dispare Dumnezeu – Stiinta creierului si biologia credintei PDF Imprimare Email
Duminică, 25 Aprilie 2010 09:00

Nietzsche, ca si alti mari ganditori rationalisti ai sec. 19 - inc 20 (Freud, Marx, Frazer, Russel), il privea pe Dumnezeu ca un vestigiu al trecutului nestiintific, pe care umanitatea avea sa il depaseasca pe masura ce nivelul educational crestea. Cum stiinta a oferit multe explicatii realiste pentru misterele existentei, se astepta ca atractia irationala pentru religie si Dumnezeu in toate incarnarile sale, sa dispara. Dar iata ca, spun autorii, si in noul mileniu- o epoca a unei iluminari stiintifice si tehnologice fara precedent- religia si spiritualitatea sa continue sa dainuie.


Daca Nietszche si contemporanii sai ar fi trait sa vada aceasta, probabil ca ar considera supravietuirea lui Dumnezeu drept un triumf al ignorantei asupra ratiunii. Convinsi ca credinta religioasa este bazata pe superstitie si iluzionarea eului temator, ar trage concluzia ca oamenii pur si simplu se atarna de Dumnezeu pentru ca le lipseste curajul de a infrunta lumea fara El.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Goethe - "Faust" PDF Imprimare Email
Duminică, 18 Aprilie 2010 07:09

Faust este omul insetat de cunoasterea lucrurilor materiale, vesnic aflat in cautare a ceva nou, vesnic nefericit cu ce are, ajunge sa faca un pact cu diavolul( Mefistofel )pentru a avea acces la cunoasterea absoluta ,interzisa. Diavolul se ofera sa il slujeasca pe pamant, bineinteles in schimbul sufletului sau.


Opera lui Goethe este o tragedie in versuri, in doua parti, la care Goethe a lucrat peste un sfert de secol, insa considerata de multi capodopera literaturii germane, si una dintre cele mai mari scrieri ale literaturii mondiale.
Actiunea are loc in mai multe cadre, primul fiind in Rai, unde Dumnezeu pariaza cu Mefistofel ca acesta nu il poate “seduce” pe muritorul sau preferat, Faust.


Actiunea se muta apoi pe pamant, unde il gasim pe Faust deprimat din cauza limitarilor sale de muritor, aflat in imposibilitatea gasirii unui sens al vietii. Mefistofel ii promite lui Faust ca ii va oferi cunosterea in schimbul sufletului. Faust accepta pactul.


In scurt timp, Faust se indragosteste de tanara Margaret ( sau Gretchen ), pe care o cucereste cu ajutorul lui Mefistofel.
Ultima actualizare Duminică, 18 Aprilie 2010 07:23
Citeşte mai mult...
 
Scoala de Muzica din Nyíregyháza - concert in Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Szonja Kadar   
Luni, 12 Aprilie 2010 14:23
Vedeti in continuare alte secvente video:
Ultima actualizare Luni, 12 Aprilie 2010 14:34
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior271272273274275276277278279280UrmătorSfârşit »

Page 272 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact