logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Daca te-ai trezi maine cu chef de scris, despre ce ai povesti? PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 12 Iunie 2010 10:23
Faimosi sau neconoscuti, bogati sau saraci, toti au un singur lucru in comun: citesc.

Vezi ce au raspuns 16 cititori prezenti la Bookfest la una si aceeasi intrebare: "Daca te-ai trezi maine cu chef de scris, despre ce ai povesti?"
Ultima actualizare Sâmbătă, 12 Iunie 2010 10:32
Citeşte mai mult...
 
Expozitie - NUMITORUL COMUN: MOARTEA PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 10 Iunie 2010 14:11
Expozitia - NUMITORUL COMUN: MOARTEA este expusa în clădirea Universităţii Babeş-Bolyai – Extensiunea Universitară Sighetu Marmaţiei, str. Avram Iancu nr. 6, sala Ioan Mihalyi de Apşa, publicul interesat putând să o viziteze liber în perioada 10 iunie – 12 iulie 2010 intre orele 10-14.
Ultima actualizare Luni, 14 Iunie 2010 09:11
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: La extensiunea Sighet a Univeristăţii "Babeş-Bolyai" a avut loc vernisajul expoziţiei "Numitorul comun: moartea" şi conferinţa "Comunismul nu este istorie" PDF Imprimare Email
Joi, 10 Iunie 2010 13:51
Marius Oprea"Avem şi noi Katyn-ul nostru dar, morţii noştrii sunt împrăştiaţi pe tot teritoriul ţării" spune dr. Marius Oprea cu referire la cei aproape zece mii de oameni executaţi ilegal, fără judecată şi condamnare între anii 1948- la începuturile comunismului românesc. "Aceste crime trebuie scoase la lumină, nu muşamalizate". O astfel de lumină a oferit joi, 10 iunie, la Sighetu-Marmaţiei Societatea Academică "Gheorghe I Brăteanu" - filiala Sighet care, împreună cu Fundaţia Societatea Civilă - Centrul de Investigaţie a Crimelor Comunismului din România, Fundaţia "Konrad Adenauer", Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda au organizat conferinţa "Comunismul nu este istorie", susţinută de dr. Marius Oprea - coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, conferinţă însoţită de proiecţia filmului documentar "Vânătorii de securişti", realizat de o echipă de cineaşti francezi şi de vernisajul expoziţiei itinerante "Numitorul comun: moartea". Seria de evenimente s-a bucurat de o largă participare, fiind onorată de reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din municipiu, membrii ai Partidului Naţional Liberal şi ai Partidului Naţional Ţărănesc din Sighetu-Marmaţiei şi Baia Mare, profesori, studenţi şi reprezentanţi ai Asociaţiei Deţinuţilor Politici.
Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:33
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Romeo si Julia SALENO - recital de exceptie in Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 07 Iunie 2010 16:44

Clubul Rotary Sighet a organizat ieri, 6 iunie 2010 de la ora 18:00, la sala "George Enescu" din Sighet, un spectacol de exceptie pentru publicul sighetean in care i-a avut ca invitati pe Romeo si Julia SALENO, primul cuplu de Pop Opera din Romania. Cei prezenti la eveniment au putut sa se bucure timp de aproape doua ore de multe teme muzicale celebe de opera si pop cantate exceptional de acest duet, de la teme din "Romeo si Julieta" (Serghei Prokofiev),  "Fantoma de la Opera" (Andrew Lloyd Weber), "Carmen" (Bizet) si multe altele,  pana la "Time to Say Good-Bye" (Sarah Brighman) sau "We Are The Champions" (Queen), de exemplu, inclusiv doua piese proprii. Dupa spectacol, a avut loc o cina festiva a rotarienilor la care invitati de onoare au fost Romeo si Julia SALENO, cei doi fiind si membrii ai Clubului Rotary Bucuresti, ocazie cu care au avut loc schimburi de impresii. 

Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:34
Citeşte mai mult...
 
Carte: Ernest Hemingway - "Adio, arme" PDF Imprimare Email
Duminică, 06 Iunie 2010 06:33

Nu ştiu ce îl face pe un scriitor să fie considerat “clasic”.
Cert este că un “clasic” este acel scriitor pe care toată lumea vrea să îl citească şi de care toată lumea a auzit câte ceva.

 

Ca cititor, când încep un roman clasic, simt o presiune ce apasă pe umerii mei, o cerinţă nerostită de a fi cucerită de roman, de a-i recunoaşte valoarea şi de a-l aprecia. În plus, cu cât scriitorul este mai celebru (cazul lui Hemingway este grăitor), însăşi numele său vine ca o garanţie a calităţii fiecărui roman semnat de el. Astfel încât, când se întâmplă ca romanul să ne displacă, rămâne în urmă un gust amar şi o dezamăgire usturătoare.

 

Probabil, ca mulţi dintre voi, de mică am auzit lăudat romanul Adio, arme. Ba că ar fi cel mai frumos roman de dragoste, ba că ar fi cel mai frumos roman de război, ba că ar fi amândouă. Toate calităţile sale erau însoţite doar de superlative.
L-am citit pentru prima oara cu mulţi ani în urmă, când eram doar un copil. Am fost dezamăgită de el şi mai ales pentru că nu am găsit nimic spectaculos în povestea de iubire şi nu am reuşit să simt atmosferă sumbră a războiului. Mi-am zis ca probabil nu sunt suficient de matură să înţeleg. De aceea, la aproape un deceniu distanţă, am decis să reiau lectura. Rezultatul a fost acelaşi.

Citeşte mai mult...
 
Originalul Laurei, ultimul roman al lui Vladimir Nabokov, tradus la Polirom PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 04 Iunie 2010 08:09

Originalul Laurei, ultimul roman, neterminat, al celui considerat a fi unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, Vladimir Nabokov, a asteptat 32 de ani intr-un seif din Elvetia pana sa fie redat lumii literare. La numai citeva luni de la aparitia cartii in Statele Unite, traducerea in limba romana a iesit de sub tipar. Romanul Originalul Laurei va fi lansat in cadrul Tirgului de Carte Bookfest, simbata 12 iunie.

 

Manuscrisul are o poveste interesanta. El ar fi trebuit distrus de catre sotia scriitorului, Vera, potrivit ultimei dorinte a lui Nabokov, care a murit in 1977. In 1991, Dmitri Nabokov, fiul scriitorului, preia prin testament de la mama sa imputernicirea de a distruge manuscrisul Originalul Laurei. Opt ani mai tirziu, Dmitri Nabokov face prima declaratie publica referitoare la manuscris, prin care lasa sa se inteleaga ca este dispus sa-l doneze unei universitati, lucru care nu s-a intamplat. Dupa ce in 2005, Dmitri Nabokov declara ca este pregatit sa arda manuscrisul, in 2008 ia hotararea sa publice manuscrisul. Decizia atat de controversata de a face public ultimul manuscris al tatalui sau este justificata de Dmitri Nabokov in prefata cartii. Volumul a aparut la sfarsitul anului trecut in SUA este considerat cartea anului 2009.

Citeşte mai mult...
 
Trupa de Teatru "MOZAIC" va invita la "GALCEAVA ZEILOR" in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 03 Iunie 2010 13:09
Trupa de Teatru "MOZAIC" are deosebita placere sa va invite in data de 04 iunie, la ora 19, la premierea piesei "GALCEAVA ZEILOR" de Radu Stanca, la CASA TINERETULUI din Baia Mare (langa clubul Gold Time)!
 
Un spectacol care merita urmarit, realizat de studentii de la Universitatea de Nord Baia Mare!
 
Intrarea este libera!!
Citeşte mai mult...
 
Pagina de istorie: Congresul XII - PARVULESCU vs. CEAUSESCU PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 30 Mai 2010 10:27
 
Va invit sa urmariti in continuare raspunsul lui Nicolae Ceausescu la atacul lui Parvulescu de la Congresul al XII-lea al Partidului Comunist Roman din 1976:
Ultima actualizare Duminică, 30 Mai 2010 11:18
Vezi VIDEO
 
Carte: Haruki Murakami - "La sud de graniţă, la vest de soare" PDF Imprimare Email
Duminică, 30 Mai 2010 08:34

Aş vrea să am o poveste interesantă despre cum am descoperit cartea asta şi locurile exotice prin care am citit-o, dar din păcate întreg şirul de evenimente a fost destul de banal. Prin insistenţele colegilor am ajuns săptamâna trecută la târgul Kilipirim, aflat deja la ediţia a treia, care se ţinea la Sala Dalles. Iniţial nu aveam nici o idee despre ce era vorba – imaginaţi-vă surpriza mea când m-am găsit într-o sală plină ochi cu cărţi de la mai toate editurile româneşti. Era şi un stand cu muzică, ocaziu cu care mi-am luat un cd dublu cu Jimi Hendrix.



Pe o masă din colţ mă aştepta toată colecţia Murakami scoasă de Polirom, pe care o cunoşteam destul de bine deoarece citisem deja Cronica păsării-arc, Pădurea Norvegiană sau La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor.



Exemplarul meu din La sud de graniţă, la vest de soare nu a avut aventuri la fel de interesante ca Bufoniada pe care am prezentat-o lunea trecută, şi pe care am cărat-o după mine vreo două zile, citind-o în metrou, la cursuri, pe stradă sau la un moment dat pe o trecere de pietoni.

Citeşte mai mult...
 
Colocviile Pro-Memoria la Memorial Sighet (editia a II-a) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 29 Mai 2010 15:52
 
« ÎnceputAnterior261262263264265266267268269270UrmătorSfârşit »

Page 269 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact