logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Maramuresul este ca un pom de Craciun care n-a fost bagat in priza PDF Imprimare Email
Luni, 02 August 2010 17:27

Peter HurleyEste afirmatia lui Peter Hurley, producatorul Festivalului “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

In perioada 12-15 august, la Sapanta se desfasoara un inedit festival – “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, organizat de Asociatia Culturala irlandezo-romana “New Grange”, in colaborare cu Consiliul Local si Parohia Ortodoxa Sapanta, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures si al mai multor organizatii neguvernamentale. Producatorul evenimentului este irlandezul Peter Hurley, reprezentantul Agentiei “Mercury Productions” din Bucuresti. Sosit la Sapanta pentru a definitiva ultimele detalii, Peter Hurley a avut bunavointa de a ne oferi un interviu.

Am descoperit Maramuresul in 2003, cand am stat la Botiza, si am fost impresionat de armonia dintre om si natura, acea armonie care in lumea occidentala s-a cam pierdut, am descoperit o adevarata comoara vie de autentic, de folclor, muzica, traditii si obiceiuri pe care am simtit ca merita si trebuie facute cunoscute lumii. Apoi nu mica mi-a fost surpriza sa descopar o mare asemanare intre spiritul, felul de a fi al irlandezilor si cel al romanilor si mai ales al maramuresenilor. Diferenta e ca aici e viu ceea ce noi am pierdut de mult. Fortand nota, as spune ca Maramuresul e ca un pom de Craciun care n-a fost bagat in priza! Atatea bunatati si valori care asteapta sa fie culese, care sa ofere bucurie”.

Ultima actualizare Luni, 02 August 2010 19:32
Citeşte mai mult...
 
În labirintul lui Breban PDF Imprimare Email
Luni, 02 August 2010 10:15
Nicolae BrebanAm sub privire teza de doctorat a profesorului Ioan Dorel Todea susţinută recent la Universitatea de Nord din Baia Mare avînd un titlu acaparator: “Nicolae Breban şi metamorfozele romanului” (coordonator ştiinţific   prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu). Tema este extrem de incitantă avînd în vedere dimensiunea prozatorului născut  în Baia Mare. Îţi trebuie curaj şi tenacitate, să sfidezi povara unei opere ca a lui Nicolae Breban pentru a naviga  pe marile teme ale romanelor sale. Dorel Todea dovedeşte capacitate de sinteză, extragerea unor  idei dominante care stau ascunse în miile de pagini de roman. Astfel autorul surprinde cîteva teme esenţiale: religia ca temă culturală, sub semnul voinţei de putere, romanul energiilor frînte, eroticul cotropitor. Capitolul despre personajele operei brebaniene mi se pare centrul de greutate al lucrării. Aici intuiţia autorului şi-a dat dreapta măsură. Capitole cu titluri extrem de inspirate, sugerînd puterea de transfigurare a textului în concept critic luminează multe din culorile marelui labirint romanesc. Dorel Todea scrie cu siguranţă despre condiţia amfitrionică a personajului, despre  portretul unui ins malefic, donjuanismul feminin, despre personajul inutil ca o invenţie brebaniană. Bine articulat este cuplul complementar maestru-discipol sau călău-victimă. Mi-a reţinut în special atenţia felul în care autorul a extras înţelesuri noi din romanul “Bunavestire”, roman polemic în programul estetic al prozei realiste tradiţionale. Lucrarea este rodul unei munci intelectuale - lectură, analiză, sinteză - demnă de toată preţuirea. 
Ultima actualizare Marţi, 03 August 2010 09:22
Citeşte mai mult...
 
Carte: Irvin Yalom - "Plansul lui Nietzsche" PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 01 August 2010 08:36

(…) incearcă să-ţi limpezeşti mintea. Imaginează-ţi acest experiment de gindire! Ce-ar fi dacă un demon ţi-ar spune că viaţa asta — aşa cum o trăieşti acum şi ai trăit-o in trecut — va trebui s-o mai trăieşti incă o dată, incă de nenumărate ori; şi că nu va fi nimic nou in ea, ci fiecare durere, fiecare bucurie şi tot ce este nespus de mic ori important in viaţa ta se vor intoarce la tine, in aceeaşi succesiune?(…) Imaginează-ţi clepsidra eternă a existenţei intoarsă din nou, iarăşi, şi iarăşi, şi iarăşi. Şi de fiecare dată, intorşi la fel, şi noi biete grăunţe ce sintem.


Plinsul lui Nietzsche este romanul de debut al lui Irvin D. Yalom, publicat in anul 1990 care a suscitat entuziasmul publicului si al criticii, dar nu numai. Chiar si astazi este o lectura perfecta pentru dupa-amiezele ploioase ori serile intunecate. Un roman in care realitatea se impleteste cu fictiunea intr-un mod desavarsit. Chiar daca autorul, Irvin D. Yalom (n. 1931) este profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Stanford, nu te astepta sa gasesti printre pagini o lectura greoaie, plina de termeni tehnici ori cu mesaje de neinteles pentru publicul larg. Inca de la primele pagini, in fata ochilor se deschide o lume vieneza, decoruri si portrete din timpuri de demult. Cat de demult? Pe la inceputurile psihanalizei, ca stiinta si pratica, anul 1882. Personajele sunt luate din lumea reala si aruncate intr-o confruntare de idei si framantari asupra vietii: un medic excelent, Josef Breuer (cercetător al fiziologiei respiratiei si echilibrului) si unul dintre cei mai mari filosofi ai tuturor timpurilor, Friedrich Nietzsche. Alaturi este prezentat si Sigmund Freud, fondator al psihanalizei, cu rol de invatacel si formator al primelor idei ce stau la baza acestui tip de terapie. Fiecare rand si pagina intoarsa te indeamna la reflectarea propriei vieti, a propriilor ganduri. De cate ori nu ai dat vina pe alti pentru propriile tale greseli? De cate ori ai avut senzatia ca viata ta putea fi altfel, mai buna, alaturi de o alta persoana pe care ai iubit-o in trecutul tau?

Citeşte mai mult...
 
Leopoldina Bălănuţă - Recital de poezie Ion Barbu / Dan Barbilian PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 31 Iulie 2010 18:01

"DIN CEAS DEDUS ADÂNCUL..."
Recital conceput de Florian Chelu Madeva la împlinirea a 100 de ani de la naşterea poetului şi matematicianului Ion Barbu (Dan Barbilian) şi susţinut la Muzeul Ţării Crişurilor.

Citeşte mai mult...
 
Tabăra de pictură de la Mănăstirea Moisei a reînviat tradiţia şcolii de iconari PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Iulie 2010 11:27

În perioada 19-24 iulie 2010, un grup de elevi de la Şcolile din Moisei, Vişeu de Sus, Borşa, Săcel, Petrova şi Repedea a participat, alături de profesorii lor de religie, la prima ediţie a Taberei de vară şi de pictură "Sf. Sava Brâncovici". Elevii pasionaţi de pictură s-au iniţiat, în această tabără, în tainele îmbinării culorilor şi în tainele realizării icoanelor pe sticlă.

Evenimentul s-a desfăşurat la Mânăstirea Moisei, aflată sub oblăduirea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
"Pentru că în secolele XVII - XVIII la Mânăstirea Moisei a funcţionat o şcoală de iconari, iniţiatorii acestei tabere, Preacuviosul părinte stareţ Teofil Pop şi profesorul de religie Emilian Moldovan, au dorit să reînvie această artă sacră, atât în sufletele copiilor, cât şi în Grădina Maicii Domnului de la Mânăstirea Moisei. Prin această tabără de pictură, biserica şi şcoala şi-au dat mâna în cadrul acestui proiect, deoarece au simţit nevoia de a-l dezvălui pe Hristos tinerei generaţii şi de a le insufla dragostea pentru frumos, respectul pentru valorile tradiţionale româneşti şi cultivarea virtuţilor creştine întru creşterea lor spirituală", a mărturisit prof. Axenia Hapca.

Citeşte mai mult...
 
Un nou roman al premiatei cu Nobel Doris Lessing apare la Polirom PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 29 Iulie 2010 09:53

Saptamana aceasta soseste din tipografie o noua traducere din opera lui Doris Lessing, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, in 2007, anunta un comunicat al Editurii Polirom.

“Memoriile unei supravietuitoare” (traducere de Mihaela Negrila) este o distopie cu tenta stiintifico-fantastica. Candva in viitor, viata urbana s-a destramat, comunicatiile s-au prabusit, iar rezervele de hrana se micsoreaza rapid, in timp ce hoarde de oameni migreaza spre zonele rurale si bande de copii cutreiera strazile. Totul este povestit din pespectiva unei femei intre doua varste, care primeste pe neasteptate, intr-o dimineata, vizita unui strain insotit de o adolescenta pe care, fara nici o explicatie, i-o lasa in grija. Din acel moment, viata naratoarei va oscila intre realitatea lumii care se naruie si o realitate personala, tainica.

“Cu “Memoriile unei supravietuitoare”, Doris Lessing ia distanta nu numai fata de realitatea inconjuratoare, ci si fata de mai vechile ei reprezentari ale acesteia. Eroinele pline de ardoare din romanele sale anterioare sint inlocuite de o naratoare care asista, anonima si impasibila, la prabusirea unei lumi. De la fereastra apartamentului in care locuieste, ea inregistreaza cu detasarea unei camere de luat vederi peisajul apocaliptic pe care il are in fata, iar cuvintele pe care le foloseste pentru a-si descrie experienta sunt de o precizie aproape clinica.” (The New York Times)

Ultima actualizare Joi, 29 Iulie 2010 10:03
Citeşte mai mult...
 
Impresii dupa Scoala de Vara din Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Szonja Kadar   
Miercuri, 28 Iulie 2010 10:44

Cu o mica intarziere, va oferim spre lectura impresiile legate de editia a XIII-a a Scolii de Vara de la Sighet in urma unui set de intrebari adresate catre Marie Louise Paulesc si catre o parte dintre elevii participanti.

Intrebarile mele adresate tuturor celor intervievati au fost: 

 

1.Cum ai ajuns şi ce te-a adus la şcoala de vară?
2.Cum ţi s-a părut experienţa şcolii de Vară?
3.Ce te-a atras cel mai mult în Sighet?
4.Cum te-au întâmpinat sighetenii şi cum ţi se pare oraşul?
5.Ce te-a impresionat cel mai mult la Şcoala de Vară?
6.Te-ai mai întoarce?

Ultima actualizare Miercuri, 28 Iulie 2010 11:00
Citeşte mai mult...
 
Carte: Anatole France - "Insula Pinguinilor" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 25 Iulie 2010 08:55
Viaţa unui popor nu e decât un şir de nenorociri, de crime şi de nebunii, lucru adevărat pentru naţiunea pinguină, ca şi pentru toate naţiunile. Cu excepţia aceasta, istoria pinguinilor este vrednică de admiraţie de la un capăt la altul.”

Un misionar creştin ajunge, păcălit de Diavol, pe o insulă acoperită de gheţuri şi, având o vedere foarte proastă, îi confundă pe marii pinguini din specia Great Auk (dispărută la jumătatea secolului al XIX-lea) cu nişte păgâni ce trebuie creştinaţi. El botează animalele, iar Dumnezeu, care în mod normal le permite doar oamenilor să fie botezaţi, rezolvă problema dăruindu-le pinguinilor suflete şi transformându-i în fiinţe omeneşti. Astfel începe istoria pinguinilor, ce o oglindeşte, satiric, pe cea a Franţei şi a Europei Occidentale. Pinguinii trec prin marile migraţii, prin Evul Mediu eroic, prin Renaştere şi cunosc o epocă modernă, tehnologică; civilizaţia lor ultraindustrială e distrusă, până la urmă, de o campanie teroristă, şi totul porneşte de la capăt. Insula pinguinilor e o critică a naturii umane; morala, obiceiurile şi legile omeneşti sunt obiectul satirei lui Anatole France.
Citeşte mai mult...
 
Ioan J. Popescu - Lectia de Istorie in Cimitirul Evreiesc (2) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 24 Iulie 2010 08:10
Vizionati AICI prima parte a acestui material.
Ultima actualizare Vineri, 15 Mai 2015 12:26
 
Poezie: Florin Piersic - Originea omului PDF Imprimare Email
Scris de Andreea Bianca Grijac   
Sâmbătă, 24 Iulie 2010 07:07
 
« ÎnceputAnterior261262263264265266267268269270UrmătorSfârşit »

Page 265 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact