logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Teatru radiofonic: William Shakespeare- Visul unei nopţi de vară PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 21 August 2010 07:59
Ascultati in continuare celelalte parti ale acestui material radiofonic:
Citeşte mai mult...
 
O noua aparitie la editura Herald: KABBALA CRESTINA de Franciscus Mercurius van Helmont PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 19 August 2010 08:56

Kabbala denudata, documentul cel mai important al intregii literaturi kabalistice crestine, incepe cu o expunere sistematica a doctrinelor din Zohar, carora Knorr von Rosenroth le adauga pasaje paralele din Noul Testament. Aceeasi tehnica este folosita si in Kabbala crestina (Adumbratio kabbalae christianae), ultimul tratat din Kabbala denudata, care a fost scris de van Helmont si publicat separat din cauza importantei sale deosebite in actiunea de convertire a evreilor la crestinism.



   Kabbala a permis ca unii oameni sa accepte ideea ca profetiile kabalistice referitoare la Mesia si-au aflat deplina realizare in Isus Christos; insa Kabbala nu este compatibila cu invataturile Bisericii despre Treime caci, prin doctrina Sephiroturilor, ea da o interpretare diferita vietii divine. Astfel, spune Ernst Benz, „ s-a intamplat frecvent ca plecand de la iudaism kabalistii evrei sa faca un pas spre crestinism; insa ei n-au ajuns niciodata la acceptarea totala a dogmelor crestine. Invers, gandirea kabalistilor crestini, plecand de la o perspectiva crestina, a evoluat de o asemenea maniera incat i-a dus la un conflict deschis cu doctrina traditionala a Bisericii lor. In felul acesta, grupurile esoterice de evrei si crestini s-au gasit intr-o zona aflata dincolo de granitele propriilor lor religii”.

Ultima actualizare Joi, 19 August 2010 09:24
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Concert de jazz cu Bega Blues Band in Sighet pe 18 septembrie PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 17 August 2010 14:56

ACTUALIZARE: Incepand din 06.09.2010 s-au pus in vanzare biletele pentru spectacol. Pretul unui bilet este de doar 10 LEI si se gasesc in urmatoarele locatii: Libraria Luceafarul, Farmacia IDM Consulting (langa pizzeria Primavera), Omniasig (vis-a-vis de Doina Maramuresului) si in ziua spectacolului la intrarea in Sala  "George Enescu".

Pretul unui bilet va fi unul simbolic de doar 10 LEI, organizatorii propunandu-si sa incurajeze astfel prezenta sighetenilor la acest gen de evenimente culturale. chiar daca nu se acopera cheltuielile ce le implica acest spectacol. Biletele vor fi disponibile in curand in locatille ce le vom anunta in perioada imediat urmatoare.

Sambata, 18 septembrie 2010, sighetenii o sa benefiecieze de un concert de exceptie! Sighet Online ramane perseverent cu implicarea in viata culturala a orasului nostru si, cu ajutorul domnilor Ioan Maris (vice-presedinte Rotary Sighet si membru de baza al Asociatiei Valea Verde) si Cristi Fernea (Libraria Luceafarul) care s-au aratat deschisi sa sprijine evenimentul, am reusit sa ajungem la o intelegere si sa aducem in concert in orasul nostru trupa de jazz BEGA BLUES BAND (celebra formatie de jazz formata in 1983). Organizatorii spectacolului: Clubul Rotary si Sighet Online. Sponsorii evenimentului sunt Asociatia Valea Verde, Libraria Luceafarul si Casa IURCA DE CALINESTI.

Spectacolul va avea loc sambata 18 septembrie 2010 de la ora 19:00 la Sala "George Enescu" din Sighet.

Ultima actualizare Marţi, 28 Septembrie 2010 19:10
Citeşte mai mult...
 
Inscrie-ti copilul in e-Vacanta ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 15 August 2010 12:18
“e-Vacanta!” este un proiect al Programului “Economia Bazata pe Cunoastere” (EBC) ajuns la editia a VI-a si se refera la o competitie intre scoli initiata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (organizator)in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Sportului.
 
Concursul se adreseaza elevilor din scolile primare si gimnaziale (I-VIII) si are ca scop formarea unei comunitati active si dinamice de parinti-educatori-profesori si elevi. Perioada de desfasurare este intre 05.07.2010- 15.09.2010. Proiectul consta in organizarea si derularea la nivelul scolilora unui numar de 6 din cele 9 activitati propuse:
Profesor IT la PAPI Reportaj cu intreprinzator
Micii poznasi, ambasadorii societatii informationale
Citeşte mai mult...
 
Carte: Pia Degermark - "Dumnezeu numără lacrimile femeilor" PDF Imprimare Email
Duminică, 15 August 2010 07:02

Am încredinţarea că o femeie-mamă poate muta munţii din loc în numele maternităţii ce o bântuie şi chiar să scrie o carte plină de emoţie, fără ca vreodată să fi plănuit un asemenea gest. Căci până la urmă, concentratul volum de memorii al Piei Degermark este scris din pricina unei complicaţii a sentimentelor materne: „Mă umple de iubire scrisul acesta, fiindcă este nu numai spre binele meu, ci implicit spre binele copiilor mei.” ( p. 14)



Pia Degermark debutează în literatura suedeză la 57 de ani. Recunosc, numele său nu mi-a spus nimic când am luat de pe raft ediţia românească a scrierii, apărută la Humanitas, beneficiind de o copertă atât de…suedeză. Ajunsă acasă, am dat un search pe Google ca să aflu cine este autoarea. De pe prima pagină deja, descopăr că numele său se leagă de filmul lui Bo Widerberg, „Elvira Madigan”. În secvenţa de pe internet, o tânără solară, cu o incredibilă profunzime a privirii, aleargă după fluturi într-o vară suedeză cum numai un iunie în provincia Skane poate oferi. Un erotism desăvârşit, insidios, alături de un bărbat superb, tot suedez, brunet, un dejeuner sur l` herbe care prefaţează o moarte, şi totul pe muzica de pian şi de orchestră din concertul cu nr. 21 de Mozart.

Ultima actualizare Duminică, 15 August 2010 07:14
Citeşte mai mult...
 
La Salistea de Sus are loc simpozionul “Cultura si civilizatie romaneasca” PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 August 2010 10:09

Poate cea mai importanta manifestare dedicata istoriei, culturii si civilizatiei romanesti din acest an are loc in orasul Salistea de Sus; eveniment care are loc in aceste zile, 14-15 august, cu participarea unor academicieni, profesori universitari doctori, cercetatori, literati sau ziaristi din tara si din judet.


O adevarata sarbatoare a spiritului stiintific aflata la cea de-a II-a editie a sa. Si-au anuntat prezenta, printre altii: noul vicepresedinte al Academiei Romane, prof. univ. dr. Valentin Vlad, fiu al acestor meleaguri, prof. dr. Ion Iuga, conf. univ. Alexandru Frunza, prof. dr. Catalin Bobb, conf. dr. Nicolae Iuga, lector dr. Gherhes, Ion Vadan, scriitor, editorul Editurii “Dacia” din Cluj Napoca, inginer Mihai Iuga, ing. dr. Dorina Vlad, Monica Maier, Felicia Iuga, sotia regretatului poet Ion Iuga, Georgeta Maria Iuga, prof. dr. Anamaria Iuga de la muzeul Taranului Roman din Bucuresti, prof. dr. Ion Petrovai, prof. Alexandru Petrovai, scriitorii: Lucian Perta, Marian Nicolae Tomi, Dumitru Iuga, Simion Iuga, Ion Burnar, din Maramures. Dar si iubitori de cultura: Valer Griga sau Aurel Ghilezan.

Citeşte mai mult...
 
Poezie: Ionut Caragea - Pasiunea lui Cupidon PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 14 August 2010 10:05
Ionut Caragea - Pasiunea lui Cupidon, volumul Delirium Tremens, Iasi, 2006, interpterare de Vanda Florea
 
Poeziile maramureseanului Ioan Es. Pop, transmise la Radiodifuziunea suedeza PDF Imprimare Email
Marţi, 10 August 2010 05:19

Poetul maramuresean Ioan Es. Pop s-a aflat in aceste zile in atentia Radiodifuziunii suedeze, SR. Selectii din volumul sau de versuri “Ieud utan utgang – Ieudul fara iesire”, aparut in limba suedeza anul trecut, au fost prezentate in prima saptamana a lunii august la cea mai veche emisiune din grila de programe SR, Dagens dikt (Poemul zilei). Pe parcursul saptamanii trecute, zilnic a fost difuzata cate o poezie in lectura actorului suedez Olof Buckard, fondul sonor fiind asigurat de piese ale unor compozitori romani (George Enescu si Julien Matei) sau de inspiratie romaneasca (Bela Bartok). Traducerea volumului de versuri “Ieudul fara iesire” in limba suedeza, a fost realizata de Dan Shafran. Dagens dikt se difuzeaza de luni pana sambata la ora 12, din 1937 incoace.

Alti poeti romani care s-au bucurat in trecut de portrete similare sunt Nina Cassian si Marin Sorescu.

Ultima actualizare Marţi, 10 August 2010 05:33
Citeşte mai mult...
 
Carte: Pier Paolo Pasolini - "Teorema" PDF Imprimare Email
Duminică, 08 August 2010 06:40

Personajele unui roman aparte scris de un regizor italian cu stil răvăşitor se recunosc de la distanţă, sunt cinematice. Cei patru membri ai „sfintei familii burgheze de Milano” din Teorema beneficiază de o descriere precisă cu privire la detaliul semnificant şi la diferenţa specifică, cum numai un cineast ar fi capabil să ofere. În calitate de cititoare, deşi cartea este spaţiul unor ample şi simbolice tăceri, am avut senzaţia că aud paşii Odettei( fiica) pe caldarâm revenind de la Şcoala Surorilor Marceline sau că o remarc oftând vag de la un burghez snobism pe Lucia (mama) când „aceasta s-a ridicat leneş şi a aruncat la fel de leneş cartea în locul cel mai puţin potrivit, eventual lăsând-o pur şi simplu să cadă pe jos.” (p. 18)

Fabula romanului este simplă precum o teoremă: cinci personaje (Mama, Tata, Odette, Pietro şi servitoarea Emilia) sunt tulburate profund şi ireversibil de apariţia celui de al şasele personaj, intitulat Oaspetele. Deşi titlul cărţii ar sugestiona o interpretare filozofică şi parabolică, volumul este în primul şi în primul rând un roman libidinal. Argumentez această aserţiune prin faptul că toţi cei cinci, după ce Oaspetele soseşte în chiar casa lor, sunt devoraţi de un libido inconturnabil, sfârşind în consumarea actului. Tema dinamitării liniştii meschine a unei „familii italiene burgheze de deceniul şapte”, sec. XX, este una reconfortantă pentru Pier Paolo Pasolini. Şi pentru mulţi cititori, nădăjduiesc. Ea îmi apare şi mie însămi ca o temă plină de exotism, dat fiind că nu este specifică literaturii sud-est-europene, cu atât mai puţin literaturii române. O ştim prea bine, timp de o jumătate de secol, elementele şi moravurile burgheze nu doar că nu au supravieţuit în aerul infect al comunismului, dar ele n-au putut fi nici măcar reinventate la nivel epic. La Pasolini, burghezul debândeşte o definiţie atemporală însă şi fără coloratură locală: el este tipul proaspăt îmbogăţit, consumerist, preasatisfăcut de sine şi având o viziune neoriginală şi meschină despre viaţă. Cu atât mai mult ne vom întreba cine este Oaspetele, venit să tulbure complet dulcea lâncezeală burgheză? Până la acel moment, mă voi opri o clipă asupra semnificaţiei cuvântului teoremă. Prin urmare, teorema este enunţarea unui adevăr ce poate fi demonstrat, de tipul „dacă p, atunci q”.

Citeşte mai mult...
 
Video: Editura Herald lanseaza Campania 'Te asteptam in librarie!' si concursul 'Astazi cititor, maine scriitor!" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 05 August 2010 16:29

Aflata la cea de-a doua editie, campania "Te asteptam in librarie!" se va desfasura timp de trei luni, in perioada 01 august - 01 noiembrie 2010 si va avea acoperire nationala, fiind sustinuta de peste 120 de librarii din toata tara.

 

Campania "Te asteptam in librarie!" urmareste sa-l faca pe cititor sa redescopere libraria ca loc privilegiat de intalnire cu universul cartii si pe librar ca promotor activ al culturii scrise. Reunind doua mesaje distincte, campania isi propune sa evidentieze cele mai bune modalitati de comunicare intre editor, librar si cititor in scopul sustinerii unei lecturi de calitate.

Mediator cultural activ intre editura si cititor, librarul se adreseaza direct cititorului oferindu-i doua motive suplimentare pentru a pasi pragul librariei sale, timp de trei luni. Prima initiativă consta in reducerea de 20% acordata pentru 20 de carti de succes aparute in 2010 la editura Herald. A doua initiativa se refera la un concurs de eseuri intitulat "Astazi cititor, maine scriitor!", prin care cititorului i se ofera sansa de a se face cunoscut intr-o noua ipostaza, cea de scriitor. El este invitat ca in intervalul campaniei sa scrie un eseu despre cautarile sale spirituale, iar daca se arata talentat, acesta va fi publicat intr-un volum intitulat: "Curajul de a fi tu insuti!". Volumul urmareste sa reuneasca experiente unice pe calea cunoasterii de sine si a dezvoltarii personale. Cei dornici sa afle mai multe informatii despre concurs si desfasurarea campaniei vor  solicita informatii in cea mai apropiata librarie.

Ultima actualizare Joi, 05 August 2010 17:03
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior261262263264265266267268269270UrmătorSfârşit »

Page 264 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact