logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Teatru radiofonic: Procesul - Franz Kafka PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 25 Septembrie 2010 08:07
Ascultati in continuare celelate 8 parti ale piesei de teatru radiofonic:
Citeşte mai mult...
 
Vasile Muste: hamalul “sacilor de aer”. Un preambul la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighet, 1-3 octombrie 2010 PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Gogea   
Vineri, 24 Septembrie 2010 07:49
Un elegiac, un melanolic, rareori un ”militant” (dar nicidecum încruntat) şi atunci, doar “forţînd” Tisa cu disciplinata gramatică a limbii române, acceptînd un loc “singur în cuvinte”, un Orfeu răsturnat,  urcînd pe urmele părinţilor care “numai în cer ară“, luminînd o întunecare ce devine tot mai densă cu oasele fosforescente ale cuvintelor, un Sisif nordic, ce “urcă Luna pe munţi“, un Dionisie Exiguus ce decretează poetic un al cincilea anotimp, în afara calendarului dar în sfinţenia darului, un Bărnuţ obsedat de misiunea de a “traduce iarba în limba română”…

       Vine peste noi din nou, ca un spărgător (ceaikovskian) de frontiere (arbitrare), pentru a XXXVII-a dată, Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighet. Vasile Muste (căci despre el încerc să povestesc aici), credincios crezului că “loc fără prieteni nu este” (cum efesianul Heraclit spunea despre zei…) va aduna din nou un “batalion” de “grăniceri” ai unei patrii fără frontiere.

       Vine, vine, vine peste noi festivalul ca un al cincilea anotimp, al poeziei, nu temporal-liniar ci, expresiv-ascendent. Din văile înşelătoare ale poemelor va ţîşni fleşa sveltă şi nobilă a Poeziei. Încă o dată, ceea ce e aparent efemer şi umil va cîştiga un titlu de nobleţe întru eternitate. 

Ultima actualizare Vineri, 24 Septembrie 2010 10:02
Citeşte mai mult...
 
Editura Herald prezinta cartea „filosofului necunoscut” PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 23 Septembrie 2010 07:53
Aparută  în cadrul colecţiei Quinta Essentia, lucrarea Despre numere ii apartine lui Claude de Saint-Martin, cel caruia i se spunea si Filosoful necunoscut. Studiul de fata isi propune in primul rand sa prezinte liniile generale ale viziunii elaborate de Saint-Martin ca pe niste principii fundamentale ale matematicii; in al doilea rand, realizeaza o sinteza a afirmatiilor ce se afla raspandite in lucrarile sale, care apoi sunt prezentate ca o filozofie a numerelor; si in ultimul rand intocmeste o diagrama continand proprietatile mistice atribuite celor zece numere.

  Filosofia lui Saint-Martin a fost fondata pe afirmatiile milenare ale vechii Religii-Intelepciune. „Cum poate subzista o ordine a lucrurilor daca nu ar exista o Esenta de Viata raspandita pretutindeni?” se intreba el. Trebuie sa existe o Esenta vie in spatele universului manifestat, o Substanta de Viata care este temelia existentei, O Prezenta Unica pe care fiecare om o percepe ca fiind el insusi.
Ultima actualizare Joi, 23 Septembrie 2010 07:58
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Trupa de jazz Bega Blues Band a incantat publicul sighetean, iar trei dintre membrii si-au dezvaluit radacinile cu Maramuresul Voievodal PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 19 Septembrie 2010 19:26

Sambata 18 septembrie 2010  in Sighetu Marmatiei a avut loc un concert de muzica jazz, pe scena salii “George Enescu” ajungand pentru prima oara in intreaga cariera de 26 de ani trupa Bega Blues Band. Acesta a fost al doilea concert de jazz de anul acesta realizat de Rotary Club & Sighet Online dupa cel din martie cu Harry Tavitian & Cserey Csaba si trebuie sa recunosc ca am avut mari temeri inaintea spectacolului in ceea ce priveste receptivitatea sighetenilor fata de acest concert. Surpriza a fost una cat se poate de placuta pentr organizatorii acestui eveniment deoarece sala “G. Enescu” a fost ocupata aproape complet la inceperea concertului, sighetenii dovedind ca sunt un public cald si foarte deschis spre jazz in ciuda faptului ca nu prea au avut loc astfel de concerte in orasul nostru. Chiar daca nu exista o formare catre acest gen muzical, nu s-a vazut  nicio diferenta intre spectatorii sigheteni si cei din marile orase, crescuti si obisunuiti sa asiste constant la astfel de evenimente. Aceasta a fost o supriza extrem de placuta pentru trupa Bega Blues Band care a venit in Sighet cu unele temeri legate de publicul sighetean. Cei sase muzicieni au venit pregatiti pentru Sighet cu multe piese din repertoriul international cu priza la public, dar si cu hituri proprii, precum “Blues-ul porcului” si “Te sponsorizez”.

Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:44
Citeşte mai mult...
 
Carte: Charles Dickens - "Marile speranțe" PDF Imprimare Email
Duminică, 19 Septembrie 2010 09:44
Frumuseţea unui sfârşit misterios cuprinde, adânc, orice formă de tristeţe pe care o trăiesc eroii unei cărţi. Spre deosebire de cărţile tehnice, care nu au un sfârşit concret, o carte începe cu o literă mare şi se termină cu punct. Iar Punctul din această carte este unul reconfortant şi de care ţi se face dor când auzi de Charles Dickens.

Marile Speranţe este o lucrare universală de proporţii medii, dar care reuşeşte să închidă în cercul ei multe, foarte multe minute de imaginaţie, emoţie şi talent. Am văzut în talentul lui Dickens puterea de a transpune clar, negru pe alb, atât calitatea clipei, cât şi un simţ ascuţit al umorului. Rar te mai fac azi cărţile să râzi…

Aşa cum învăţam în clasele de liceu, că „binele” nu este întotdeauna spre confortul eroului… Mi-a plăcut că lectura este structurată în capitole scurte, iar Charles Dickens ştie bine să sfârşească propoziţiile de la finalurile capitolelor astfel încât nu-ţi mai vine să laşi cartea din mână. Deşi lungă, cartea se mulează la aşteptările oricărui cititor însetat de noi intrigi şi noi învăţăminte.
Ultima actualizare Duminică, 19 Septembrie 2010 09:53
Citeşte mai mult...
 
Singuratate (Dialogul tacerii). Versuri de Iulia Sirbu PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 18 Septembrie 2010 09:17
 
Carte: Octavian Paler- Viata pe un peron PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 12 Septembrie 2010 12:51
Cele mai ahtiate intrebari dupa un raspuns prompt, in cazul meu, au fost: Ce e viata? sau Care e sensul vietii? La prima intrebare am gasit un raspuns in opera lui Octavian Paler, iar la a doua caut inca un raspuns adecvat si logic.
 
Viata însasi e o stare de tranzit între nastere si moarte… un peron unde te zbati sa ocupi un loc într-un tren… esti fericit ca ai prins un loc la clasa I sau la fereastra… altul e necajit ca a ramas în picioare pe culoar… altii nu reusesc sa se prinda nici de scari, ramân pe peron sa astepte urmatorul tren… Si fiecare uita, poate, un singur lucru… ca trenurile astea nu duc nicaieri… cel care a ocupat un loc la fereastra este, fara sa stie, egal cu cel care sta în picioare pe culoar si cu cel care vine abia cu urmatorul tren… în cele din urma se vor întâlni toti undeva, într-un desert, unde chiar sinele se transforma în nisip… în loc sa se uite în jur, oamenii se îmbulzesc, se calca în picioare, îsi dau ghionturi…”-Viata pe un peron.
 
Raspunsul la prima intrebare este de o justete incorigibila. Maestrul mi-a relevant un adevar pe care nu il observasem datorita detaliilor pe care le omiteam. Viata…un peron. Cate asemanari intre agitatia peronului si viata fiecarui individ. Eram convins ca fericirea ca veni daca voi prinde un loc cat mai bun la fereastra primului tren dar “intotdeauna iti faci idei exagerate despre ceea ce nu cunosti”(A.Camus). Probabil nu am sesizat insignifianta trenurilor, in care am fost sau voi fi, deoarece pierdeam esentialul. ”Poate ca trebuie sa simti sudoarea mortii ca sa întelegi, într-adevar, cât de frumoasa e o cupola care straluceste. Pe care, altfel, o privesti întrebându-te cât e de veche sau în ce stil e construita. Sau pur si simplu n-o observi deloc.”
Ultima actualizare Duminică, 12 Septembrie 2010 12:55
Citeşte mai mult...
 
Bega Blues Band - concert in Sighet pe 18 septembrie 2010 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010 12:13
Ultima actualizare Duminică, 12 Septembrie 2010 18:46
 
Poezie: Romeo Morari - "Asemanari" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010 10:18
 
Carte: Meyer Levin - " "Baal Shem Tov - Povestiri hasidice despre minunile lui Rabbi Israel " PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 08 Septembrie 2010 15:47

Cu doua sute de ani in urma, intr-o coliba indepartata din Muntii Carpati, a trait un facator de minuni pe nume Rabbi Israel. Unii spun ca nu a existat niciodata; la fel s-a spus si despre regele Arthur si despre Iisus Hristos insa legendele lor s-au pastrat pana in ziua de azi. Unii spun ca Israel nu a fost niciodata rabin, ci mai degraba un taran neinstruit care si a creat singur autoritatea. Se spune ca inca de cand era copil a parasit scoala din sat, ca sa fuga in padure, unde a invatat graiul animalelor si pe cel al pasarilor, al copacilor, pietrelor si florilor. Israel a coborat din munti pentru a-i invata pe oameni sa traiasca cu bucurie nemasurata, caci bucuria din fiecare lucru viu, spunea el, este forma cea mai inalta de venerare. Padurile sunt sfinte, la fel si campiile, fiecare piatra si fiecare fir de iarba contin o scanteie din Sufletul viu; fiecare act al vietii, respiratia, mancatul, mersul, trebuie indeplinit cu ardoare, bucurie, extaz, caci fiecare dintre ele vorbeste despre Dumnezeu.

Invatatii care isi petrecusera tineretea searbada aplecati peste volumele Legii si au ridicat capetele si, pentru prima oara, au vazut cerul; el i-a scos din sinagoga intunecoasa si i-a dus in campiile deschise si acolo, le-a spus el, ii va auzi Dumnezeu. El nu a incalcat traditia, ci a extins o. A respectat fiecare punct al Legii si s a inchinat in casa de rugaciune, dar a reafirmat ca adevarul divin se pierde in ritualul tuturor religiilor. A spus ca dorinta inimii de a adora este mai pretioasa decat forma sau locul adorarii. In jurul sau s-au adunat multi discipoli. Curand, a inceput sa se amplifice legenda despre faptele minunate si invataturile lui Rabbi Israel, iar apoi a fost numit Baal Shem Tov, (NR. Aveti AICI cateva detalii de la Ioan J. Popescu) care inseamna Maestrul Numelui Minunat. Prin Numele acela, el a avut puterea sa savarseasca fapte minunate.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior261262263264265266267268269270UrmătorSfârşit »

Page 262 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact