logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Expozitie Valentin Rozsnyai - 25 de ani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 16 Mai 2011 22:12
 
VIDEO: Valentin Rozsnyai - unul din cei mai valoroşi pictori sigheteni! PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Luni, 16 Mai 2011 21:45
Vernisajul expoziţiei de pictura Valentin Rozsnyai constituie unul din cele mai importante evenimente artistice de  la Galeria de artă de la Radio Sighet, de pe strada Pleveni nr.8.  Expoziţia este organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare; Cenaclul SIGART al artiştilor plastici din Sighetu Marmaţiei şi Radio Sighet. 
Valentin Rozsnyai s-a născut la 22. 02.1952 în localitatea Carei, dar a crescut şi s-a format la Sighetu Marmaţiei. Este licenţiat al Universităţii de Nord Baia Mare, secţia de Arte Plastice şi Decorative, specializarea Pictură.
Prima expoziţie la care a participat a fost în anul 1972, la Casa de Cultură a municipiului Sighetu Marmaţiei ( director pe acea vreme Dorel Todea). În anii 70-80  în municipiu exista o mişcare puternică în domeniul artei plastice şi se organizau periodic  expoziţii, unde alături de consacraţii Gheorghe Chivu. Andrasz Csabo, Elisabeta Peter, au debutat mulţi din artiştii care azi au devenit nume consacrate. De doi ani pe lângă Radio Sighet s-a constituit Cenaclul SIGART, al artiştilor plastici din Sighetu Marmaţiei, organizator al principalelor expoziţii de artă plastică din ultima vreme, care îl are ca preşedinte pe Valentin Rozsnyai !
Ultima actualizare Luni, 16 Mai 2011 22:11
Citeşte mai mult...
 
“Dictionarul de Jazz” se lanseaza la Bookfest 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 16 Mai 2011 20:42
Volumul “Dictionar de Jazz” de Adrian Andries, aparut la Editura Tracus Arte se va lansa pe 27 mai, ora 17.00, in cadrul Bookfest 2011.

Volumul este o lucrare de anvergura, cu peste 1000 de pagini, care prezinta fenomenul jazzistic in toata amploarea lui. Selectia autorilor a fost facuta in primul rand respectand principiul anvergurii muzicale a autorului (rezultate obtinute, influenta exercitata, recunoastere critica de specialitate, succes in randul publicului larg sau doar al celui de specialitate etc.), aceste criterii valorice neimpiedicand insa constructia unui dictionar exhaustiv in care sunt prezenti nu doar muzicieni de prima mana ai jazz-ului, ci majoritatea muzicienilor de jazz consacrati.

O asemenea lucrare este recomandata nu doar de ineditul specificului sau de complexitatea ei, ci si de pertinenta si seriozitatea autorului, unul dintre cei mai constiinciosi cunoscatori ai fenomenului jazzistic.
Citeşte mai mult...
 
Ce a schimbat iluminismul în mentalitatea româneascã? PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Mai 2011 09:32
Iluminismul este o mişcare ideologicã şi filozoficã, cu importante consecinţe culturale, sociale şi politice, caracterizatã printr-un vãdit cult al raţiunii, ştiinţei şi umanismului, manifestat în întreaga Europã a secolului al XVIII-lea. Prin iluminism se atacã fundamentele absolutismului în viaţa politicã, pe cele ale dogmatismului în ştiinţã şi religie, introducându-se o perspectivã mai criticã şi sistematicã, în ciuda mecanicismului sãu uşor rudimentar, care cautã sã articuleze toate cunoştinţele despre lume şi societate într-o singurã construcţie echilibratã şi sinteticã.
Ultima actualizare Duminică, 15 Mai 2011 09:47
Citeşte mai mult...
 
Carte: Gabriel Garcia Marquez - "Despre dragoste si alti demoni" PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Mai 2011 08:50
Despre dragoste si alti demoni face parte din categoria romanelor scurte ale lui Gabriel Garcia Marquez, care au iesit la lumina in ultimii ani, si care au fost criticate oarecum datorita scaderii progresive a numarului de pagini ale fiecaruia.

Ceea ce nu are insa nici o legatura cu numarul de pagini este povestea in sine, inspirata dintr-o relatare adevarata si transformata prin realism magic in fluxul incarcat si pe alocuri tragic al unei povesti de dragoste nerealizabile.

Fundalul realist al povestii se regaseste in prefata, unde autorul ne face relatarea stirii gazetaresti pe care acesta trebuia sa o faca la o manastire din Columbia. Acolo a asistat la scoaterea ramasitelor lumesti ale unei tinere, Sierva Maria de Todos Los Angeles, a carei podoaba capilara masura peste douazeci de metri lungime. Pe baza acestui substrat, Marquez dezvolta o poveste pe care o situeaza undeva la jumatatea secolului al XVIII-lea.

Sierva Maria este singurul copil al lui Don Ygnacio si al Bernardei, fapt care nu o avantajeaza pe tanara, intrucat ambii parinti nu stiu sa se descurce deloc in aceasta postura. Fiind adesea ignorata, micuta Sierva isi petrece timpul in compania sclavilor negri care muncesc la mosia tatalui. Aceasta situatie face ca atunci cand Sierva Maria este muscata de un caine nimeni sa nu afle de acest eveniment decat dupa ce se vorbeste despre turbarea animalului.
Ultima actualizare Duminică, 15 Mai 2011 09:20
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Istoria jazz-ului (episodul al doilea) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 15 Mai 2011 07:10
Motto:”Jazzul nu este doar muzica,este un mod de viata, este un fel de a fi, un mod de a gandi.” (Nina Simone)

New Orleans (1910)

Stil de jazz aparut in New Orleans si in general in statele americane din sud. Formatiile erau formate din 7-8 persoane, negri care practicau improvizatia colectiva pe trei voci. Cornetul canta tema aproape nealterata,clarinetul improviza variatii intr-un registru superior, iar trombonul, cu rol si de bas, echilibra sonoritatea generala. Executiile erau caracterizate prin simplitate, prospetimee si veselie. Datorita personalitatii deosebite a lui Louis Armstrong, improvizatia capata o importanta din ce in ce mai mare.
Ultima actualizare Duminică, 15 Mai 2011 09:22
Citeşte mai mult...
 
”La noi toata lumea e multumita”- Teatru TV: Toma Caragiu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Mai 2011 14:17
 
Supravietuitoarea Holocaustului: Hedi Fried – “A treia viata” PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Mai 2011 07:07

In aceste zile, scriitoarea suedeza Hedi Fried, s-a intors in orasul natal, Sighetu Marmatiei, pentru a lansa volumul “A treia viata”. Dar si pentru a povesti tinerilor  despre Sighetul interbelic si ororile Holocaustului. “Dupa ce am scris si publicat doua carti, prima in care-mi povestesc copilaria, tineretea si iadul nazist, iar in cealalta dificilul drum catre propria regasire, am simtit necesitatea de a documenta si contributia profesionala pe care am avut-o dupa pensionare” – scrie autoarea in prefata volumului “A treia viata”. Dupa lansarea de la Muzeul Culturii si Civilizatiei Evreiesti (Casa Elie Wiesel) si intalnirea cu tinerii  Centrului de Excelenta de Limba si Literatura romana de la Liceul “Regele Ferdinand”, Hedi Fried a fost invitata la Clubului Rotary Sighet – District 2241. Acolo i s-a inmanat o diploma de excelenta pentru neobosita activitate pusa in slujba intelegerii si bunei convietuiri intre oameni. Amintim ca pentru straduinta cu care mentine vie in constiinta umanitatii monstruozitatea Holocaustului si lupta ei impotriva oricarei forme de rasism, a primit nenumarate decoratii si distinctii. In 1996 fiind declarata Femeia Europeana a Anului.

Citeşte mai mult...
 
Mihai Dancus prezent cu ocazia lansarii de carte a doamnei Heidi Fried - Sighet, 9 mai 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 09 Mai 2011 19:17
Ultima actualizare Luni, 09 Mai 2011 20:05
 
Poezie: Lucian Blaga - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 09 Mai 2011 12:41
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 239 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact