logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici isi lanseaza cea mai recenta carte in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 31 Mai 2011 07:00
Eugen Ovidiu Chirovici, unul dintre cei mai prolifici scriitori romani contemporani, isi va lansa vineri, 3 iunie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare cea mai recenta carte, intitulata „Hoodoo Creek”. Cartea a fost scoasa de sub tipar in acest an, iar autorul si-a facut deja o obisnuinta din a-si lansa volumele in Baia Mare. 
Lansarea va incepe la ora 13:00 si va avea loc in Salonul Artelor.  
 
 
Eugen Ovidiu Chirovici (n. 11 mai 1964, Făgăraş, judeţul Braşov) este de profesie economist, scriitor şi jurnalist român şi a îndeplinit funcţia de Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România în perioada nov.2003-nov.2010.
Deţine trei titluri de Doctor Honoris Causa la: Universitatea Bioterra, Bucuresti, Universitatea Aurel Vlaicu Arad, şi Universitatea Oradea, este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România din anul 2007 şi membru al Clubului de la Berna. I-a fost decernată distincţia „Kent Medallion” de către Alteţa Sa Regală Ducele de Kent.
 
Cărţi publicate 
Ultima actualizare Marţi, 31 Mai 2011 08:06
Citeşte mai mult...
 
Al şaptelea recital de poezie şi muzică la Teatrul Municipal din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 31 Mai 2011 06:54
Teatrul Municipal din Baia Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş,  în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare, Revista „Nord Literar”, Cenaclul Scriitorilor din Maramureş şi Direcţia pentru Cultură Maramureş organizează seria de recitaluri de poezie şi muzică „Miercurea de poezie”, care are loc din două în două săptămâni la sala „Studio” a Teatrului Municipal din Baia Mare.
  Manifestarea se va desfăşura pe parcursul întregului an, intrarea este liberă, iar poeţii care vor recita din propria lor creaţie – selecţionaţi dintre cei mai valoroşi creatori maramureşeni - vor beneficia de o prezentare făcută de o personalitate din domeniul artistic şi de acompaniamentul muzical al pianistului Gheorghe Balogh. 
Ultima actualizare Marţi, 31 Mai 2011 07:17
Citeşte mai mult...
 
Carte: Ioan Petru Culianu - Calatorii in lumea de dincolo PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 29 Mai 2011 05:44

Aflu de pe un site de achizitionat carti ca pentru „Calatorii in lumea de dincolo” pretul este 32,4 lei. Am facut un exercitiu de imaginatie si mi-am zis ca daca pretul Calatoriei in lumea de dincolo costa atat, sau, ma rog, costa un pret in bani, cine ar fi dispus sa plateasca? Nimeni, normal...Totusi, in cultura omenirii exista niste intrebari referitoare la acest subiect, pe care ni le punem de cateva mii de ani.

Culianu, in lucrarea sa, face o incursiune in diferite culturi si perioade istorice, incercand sa gaseasca raspunsuri. Lawrence E.Sullivan (director al Institurului de Studii Religioase de la Universitatea Harvard, S.U.A.) „Prezentarea facuta de Culianu calatoriilor egiptene de dupa moarte, fantomelor chinezesti, extazului iranian, medicinei grecesti sau misticismului evreiesc ne face sa regandim acele dezbateri despre spirit, materie si aparente . Culianu avanseaza o ipoteza cognitiva: traditiile culturale sunt rezultatul unui set limitat de reguli simple, cum ar fi: «Exista o alta lume», «Lumea cealalta este plasata in cer», «Exista trup si suflet» si «Trupul moare, sufletul merge pe lumea cealalta»

Nu vreau 
să se înţeleagă că I.P. Culianu ar fi conceput o carte de popularizare sau comercială - cu sensul peiorativ al termenilor -, ci că, sub masca unei relative accesibilităţi, el a vehiculat multe concepte şi teorii inedite şi că a reuşit să exprime cele mai abstracte şi nuanţate idei în forme mai accesibile. Este o performanţă care nu stă la îndemîna oricui, iar rezultatul acestui demers este o carte a cărei lectură este profitabilă atît pentru nespecialist, cît şi pentru cel mai exigent specialist. Am să punctez un singur exemplu. Pentru a comenta şi explica manifestările extatice, viziunile unor lumi paralele şi călă­toriile în alte lumi, autorul vehiculează teoria spaţiilor n-dimensionale (cap. 1). Or, pentru toată lumea, inclusiv pentru oamenii de ştiinţă, spaţiul cu mai mult de trei dimensiuni (spaţiul cvadridimensional, de exemplu) rămîne, dacă nu un construct matematic, cel puţin un concept teoretic abstract. Unii îl folosesc în teoriile lor pentru a justifica tot ce este neînţeles, tot ce se referă la spiritism, parapsihologic, puteri extrasenzoriale etc. Spaţiul n-dimensional a devenit un fel de depozit comod şi supraaglomerat, în care aruncăm toate ignorantele şi nepu­tinţele noastre. Cert este faptul că nu putem înţelege şi nici măcar intui un astfel de spaţiu, pentru că - fiind extrasenzorial - nu-l putem percepe. Pornind de la o carte desuetă azi, Fiat land (Platlanda), publicată în 1883 de reverendul englez Edwin Abbott, I.P. Culianu recurge la o foarte ingenioasă şi inteligentă translare a problemei: putem intui ce ar însemna un (ipotetic) spaţiu cvadridimensional în raport cu nişte fiinţe tridimensionale, analizînd ce ar însemna un spaţiu tridimensional în raport cu nişte (ipotetice) fiinţe bidimensio­nale '. Pornind de la astfel de teorii cvasiempirice şi analizîndu-le pe cele ale spiritiştilor (din jurul anului 1900), Culianu ajunge la teoria relativităţii şi la conceptul de „continuum spaţio-temporal" elaborate de A. Einstein.
Ultima actualizare Duminică, 31 August 2014 08:56
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Istoria Jazzului - episodul 4 PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 29 Mai 2011 05:35

Motto:”Jazzul nu este doar muzica,este un mod de viata,este un fel de a fi, un mod de a gandi” - Nina Simone

Stilul Chicago

Muzica executată în Chicago în jurul anului 1920 de către muzicantii proveniti din New Orleans. Aici se dezvoltă în mod deosebit stilul Blues, reprezentat de renumita cântăreață Bessie Smith. În "Stilul Chicago" predomină rolul solistului improvizator si saxofonul devine tot mai mult folosit. Cornetistul Bix Beiderbecke a întruchipat în mod deosebit stilul dezvoltat în Chicago. În formațiile lui Louis Armstrong componentii improvizau în acelasi timp, dintre acestia se detasa însă sunetul trompetei lui Satchmo, capabil să creeze variatii infinite pornind de la aceeasi temă. Armstrong a exercitat o influență considerabilă  asupra cântăretilor de jazz, nu atât prin felul cum interpreta textele melodiilor, cât prin forma denumită  Scat, o succesiune de vocale si silabe care imitau sunetul unui instrument. Alți muzicieni importanti din această perioadă sunt Jack Teagarden (trombon), Eddie Condon (banjo), Gene Krupa , Pee Wee Russell

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Mai 2011 22:52
Citeşte mai mult...
 
“Cum ne construim duşmanul” de Umberto Eco, in curand in librarii PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 27 Mai 2011 10:05
La Editura Polirom, în colecţia “Plural M”, va apărea in curand volumul “Cum ne construim duşmanul” de Umberto Eco, în traducerea Ştefaniei Mincu.

Pentru a se putea defini, o societate are nevoie de un duşman care să fie complet diferit de ea; o dovedesc regimurile rasiste, în frunte cu naziştii şi fasciştii, care şi-au inventat un inamic monstruos folosindu-se de argumente intolerabile. O dovedesc de asemenea, astăzi, societăţile ce urmăresc să obţină consensul general prin găsirea unui duşman în „alteritatea“ imigranţilor. Pornind de la o serie de reflecţii critice, Eco abordează pe rând toate temele sale predilecte: sistemele media, utilizarea abuzivă a ştiinţei, literatura şi cultura populară.

Umberto Eco este scriitor, profesor de semiotică, unul dintre cei mai importanţi gânditori contemporani. A scris romane, studii de semiotică, estetică şi teorie literară. De acelaşi autor la Editura Polirom au mai apărut: Misterioasa flacără a reginei Loana (2004),  Pendulul lui Foucault (2005), Cum se face o teză de licenţă (2006), Numele trandafirului (2007, 2010), Baudolino (2007), Limitele interpretării (2007),  A spune cam acelaşi lucru (2008), Apocaliptici şi integraţi (2008), Insula din ziua de ieri (2009), De la arbore spre labirint. Studii istorice despre semn şi interpretare (2009), Kant şi ornitorincul (ed. a II-a, 2010), Cimitirul din Praga (2010).
Citeşte mai mult...
 
Maramureseni prezenti la un simpozion international PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Mai 2011 13:06
Între 18 şi 21 mai 2011, la Universitatea „Taras Şevchenko” din Kiev, a avut loc Simpozionul internaţional „Moştenirea ştiinţifică a lui Stanislav Semcinski şi filologia contemporană”. De la Universitatea de Nord din Baia Mare a participat lector univ. dr. Ioan-Mircea Fărcaş care ne-a precizat că România a fost bine reprezentatăla acest simpozion.
 
Astfel, din Maramureş au mai fost prezenţi: prof. dr. Odarca Bout, de la Sighetu Marmaţiei şi prof. dr. Ion Petrovai, din Petrova. Au mai participat de la Cluj-Napoca: prof. univ. dr. Onufrie Vinţeler, prof. univ. dr. Ioan Semeniuc şi conf. univ. dr. Diana Tetean. Bucureştiul a fost reprezentat de către Vasile Captaru, trimis special al Radio România Internaţional.
Citeşte mai mult...
 
Piesa de teatru ”Janka” in regia lui Oscar Speace PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 24 Mai 2011 15:12

Janka.21 mai 2011 de SighetOnline
Ultima actualizare Marţi, 24 Mai 2011 19:04
 
O actrita americana a facut un adevarat regal la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Mai 2011 09:57
Sambata, 21 mai, Sala Radio Sighet a gazduit un eveniment cultural unic in felul sau< actrita americana Janice Noga a interpretat monodrama “Janka”, de Oscar Speace, in regia autorului, piesa care descrie experientele dramatice traite in Holocaust de sigheteanca Janka Festinger si apoi refacerea vietii in America.
 
Autorul piesei – prezent si el la Sighetu-Marmatiei – este un producator, regizor si dramaturg recunoscut, cu peste 550 de spectacole de teatru, emisiuni de radio si TV la activ care i-au adus prestigiosul premiu Emmy. Cea care si-a asumat dificila recreare pe scena a dramei Jankai, Janice Noga, s-a facut cunoscuta in musicalurile interpretate pe Broadway-ul new yorkez. O operatie pe creier i-a intrerupt cariera, dar, asemeni Jankai, nu s-a lasat invinsa de soarta< a avut puterea de a se reinscrie la institutul de teatru si, dupa trei ani de exercitii, a revenit pe scena cu roluri de mare dramatism si, de asemenea, in salile institutului de teatru din Fresno, California, pentru a-si impartasi cunostintele tinerei generatii de actori.
Ultima actualizare Marţi, 24 Mai 2011 12:06
Citeşte mai mult...
 
Ion Zubaşcu, sau memorialul durerii celui în ţărîna ţării lui dezţărat! PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Gogea   
Luni, 23 Mai 2011 11:50

Am mai scris aici  ( http://vasilegogea.wordpress.com/2010/07/08/ion-zubascu-intre-estetica-mortii-si-etica-vietii/ ) despre acest discret-monumental poet, una dintre cele mai tragice figuri dintre exilaţii Maramureşului istoric, probabil din toate timpurile. Căci, în ţărîna lui şi a strămoşilor lui, in illo tempore, dezţărat, Ion s-a “ascuns” în Cuvînt, şi Cuvîntul i-a ţinut loc de viaţă, iară nu de moarte. Din “spaţiul” acesta sublim, al poeziei şi limbii “cu ocazia cărora” scrii şi trăieşti, nu poţi fi exilat! Revin, acum, îndemnat, chiar mai mult: “poruncit“, de apariţia unui nou volum* zguduitor, semnat, dar mai ales scris cu sîngele memoriei, de cel ce se autodefineşte astfel (în chiar primul “recitativ” – intitulat Vestitorul - al acestui amplu poem simfonic, cu cor şi solişti, recviem şi odă în acelaşi timp, modern atonal dar şi cu modulaţii armonice arhaice):

Citeşte mai mult...
 
Trupa de teatru Ferdy a liceului Regele Ferdinand, reprezentatie 19 mai 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 22 Mai 2011 22:04

Trupa Ferdy. Reprezentatie 19 mai 2011. partea I de SighetOnline
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 237 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact