logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
VIDEO: Istoria jazzului - episodul 5 PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 12 Iunie 2011 06:05

Motto:”Jazzul nu este doar muzica, este un mod de viata,este un fel de a fi, un mod de a gandi” Nina Simone

 Stillul scat

 In episodul al 4-lea am amintit de interpretarea cu totul originala a unor piese ale  inegalabilului Louis Armstrong. Originalitatea consta in inlocuirea cuvintelor cu sunete alese spontan, cu mare valoare fonetica si ritmica.Inventatorul acestui stil, Louis Armstrong, l-a folosit pentru prima data in piesa „Heerbies Jeerbies”, in 1926, pentru ca...uitase textul melodiei!

Ultima actualizare Duminică, 12 Iunie 2011 06:31
Citeşte mai mult...
 
Maria Banuş - Poezie PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 11 Iunie 2011 05:39
 
Din albumul „MARIA BANUŞ, Zăbale rupte". Poeme rostite la Radio, 1999 şi ilustrate de Tudor BANUŞ, Editura Casa Radio, 2009 (Colecţia „Biblioteca de poezie românească").
Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Iunie 2011 05:41
Citeşte mai mult...
 
LES PAUL PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 09 Iunie 2011 17:17

 

 

Azi, 9 iunie, Google ne reaminteste de legendarul Les Paul. A excelat in domeniul manuirii chitarei, dar, cu siguranta ca multi muzicieni pot sa-i fie recunoscatori pentru chitara marca "Gibson Les Paul " . Alt mare merit al lui Les Paul este inventia sa magnetofonul multipista, imediat dupa incetarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Magnetofonul lui Les Paul a permis muzicienilor sa isi inregistreze propriile bucati muzicale, iar apoi a permis mixarea tuturor acestor fragmente muzicale pe discuri.

Ultima actualizare Joi, 09 Iunie 2011 19:09
Citeşte mai mult...
 
Concert Romeo si Julia Saleno in Sighet (6 iunie 2011) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 07 Iunie 2011 10:09
 
După ce au cucerit America pe Broadway la New York de 1 mai 2011 şi au cântat în The Starling Club din Las Vegas la Gala celebrităţilor româno-americane, unde le-a fost decernat premiul de excelenţă pentru cel mai faimos cuplu de pop-opera româno-american, soliştii Romeo & Julia SALENO au revenit în Sighet cu un concert la data de 06 iunie 2011, ora 19:00, la sala “George Enescu” a Şcolii de Muzică. Acest concert il puteti urmari INTEGRAL pe site-ul nostru, impartit in doua parti.
Vizionati in continuare partea a doua a concertului si premierea de catre Clubul Rotary Sighet a 50 de tineri valorosi din orasul nostru, castigatori de premii nationale si internationale. 
Ultima actualizare Marţi, 07 Iunie 2011 11:59
Vezi VIDEO
 
Savantul roman Henri Coanda s-a nascut pe 7 iunie 1886 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 07 Iunie 2011 08:07

Henri Marie Coandă a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918. Încă din copilărie viitorul inginer și fizician era fascinat de miracolul vântului, după își va și aminti mai târziu.

 

Henri Coandă a fost mai întâi elev al Școlii Petrache Poenaru din București, apoi al Liceului Sf. Sava 1896 unde a urmat primele 3 clase, după care, la 13 ani, a fost trimis de tatăl său, care voia să-l îndrume spre cariera militară, la Liceul Militar din Iași 1899. Termină liceul în 1903 primind gradul de sergent major și își continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București.

 

Invenții și descoperiri

Dispozitiv pentru măsurători de portanță și rezistentă la deplasarea în aer a diferitelor tipuri de suprafete portante (profile de aripă) cu posibilitatea inregistrării valorilor pe diagrame pentru posibilitatea comparației si stabilirii profilului ideal. Dispozitivul era montat pe un vagon in fața unei locomotive, iar experimentele se desfășurau în mișcare, la o viteză de 90 km/h, pe linia Paris-Saint Quentin. Ulterior a putut face aceste determinări folosind un tunel de vânt cu fum, și o cameră fotografică specială, de concepție proprie. Datorită acestor experimente a stabilit un profil de aripă funcțional pentru viitoarele sale aparate de zbor.

 

Citeşte mai mult...
 
Carte: William Faulkner - "Zgomotul si furia" PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Iunie 2011 05:26
De ce cinci stele? Pentru ca Zgomotul si furia este o carte geniala, aproape in intregime pentru modul in care este structurata. Stiind ca o intamplare are loc in felul in care este ea perceputa, Faulkner imparte romanul in patru parti, fiecare avand un narator diferit. Modernismul reiese, printre altele, din impletirea a doua moduri de expunere, cel la persoana intai, bazat pe aceeasi tehnica exploatata de Proust in In cautarea timpului pierdut si cel la persoana a treia, al autorului omniscient.

La baza, povestea nu este diferita de celelalte romane ale lui Faulkner, a caror actiune are loc in acelasi Yoknapatawpha. Dupa razboiul civil, Reconstructia gaseste marile familii aristocrate sudiste intr-un declin total, cu valorile si codurile lor spulberate, incercand mai mult, sau mai degraba mai putin sa salveze ceea ce nu a ramas decat o umbra.

Familia Compson se incadreaza cu success in aceeasi categorie. Tatal este alcoolic, mama este ipohondra si egocentrista, fratele cel mare, Quentin, un deprimat incercand fara succes sa tina familia pe linia de plutire; Caddy, obsesia fratilor, ramane insarcinata mult prea devreme, fapt care si declanseaza “actiunea” romanului; Jason, al treilea frate, este incapabil de orice sentiment de afectiune si se remarca prin avaritie si o ura profunda fata de cei care il inconjoara; Benjy, cel mai mic dintre frati, este bolnav mintal si castrat in timpul copilariei; si nu in ultimul rand, Domnisoara Quentin, fiica lui Caddy, care o ia pe urmele mamei sale.
Ultima actualizare Duminică, 05 Iunie 2011 07:09
Citeşte mai mult...
 
Ion Zubaşcu spre pacea eternă. Războiul lui mondial cu praful şi pulberea s-a încheiat PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Gogea   
Sâmbătă, 04 Iunie 2011 10:35
Iar trebuie să şterg praful de pe fotografia tatălui meu Ilie

sprijinită de imprimantă pe masa de lucru

praful acesta care se depune necontenit zi şi noapte

înceţoşînd ca un strat fin de făină ochii blînzi ai tatălui meu

care au văzut al Doilea Război Mondial din armata ungară, la Gyor

şi-apoi din lagărul sovietic unde l-au îndoctrinat după ce-a căzut prizonier

duşmanul de moarte al meu şi al cărţilor mele e însă praful

cu el mă lupt de o viaţă şi te vei lupta şi tu

dragul meu fiu Ilie cînd vei şterge la rîndul tău
Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Iunie 2011 10:40
Citeşte mai mult...
 
Jurnalista Anca Goja isi lanseaza la Baia Mare volumul "Convorbiri cu elite" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 03 Iunie 2011 08:01

Miercuri, 8 iunie, de la ora 14, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" Baia Mare va avea loc lansarea cărţii "Convorbiri cu elite" de Anca GOJA. 

În circa 330 de pagini, volumul cuprinde 65 de interviuri publicate, în perioada 2004 - 2010, în cotidianul "Graiul Maramureşului". Au fost alese cele mai bune interviuri cu personalităţi culturale realizate de Anca Goja în perioada în care ea a reflectat în "Graiul Maramureşului" evenimentele culturale din Baia Mare şi din judeţ. Se regăsesc, astfel, mărturisiri ale unor artişti plastici şi vizuali, etnologi, filosofi, actori, regizori, critici de film şi de teatru, scriitori, muzicieni şi jurnalişti, fie aceştia personalităţi născute sau trăitoare în Maramureş, fie spirite alese care au avut ocazia să viziteze aceste locuri cu diverse ocazii. Iată câteva nume: Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ, Teodor Dima, Alexandru Ofrim, Andrei Gorzo, Ada Milea, Alex Leo Şerban, Nicolae Balotă, Mihai Ignat, Nicolae Prelipceanu, Eugen Ovidiu Chirovici, Florentin Crihălmeanu, Adam Puslojic, George Vulturescu, Ştefan Hruşcă, Ioan Groşan, Radu Afrim, dar şi maramureşenii Ioan Marchiş, Ion Burnar, Florian Roatiş, Lucian Perţa, Claudiu Pintican, Aurel Dan, Petru Dunca sau Georgeta Iuga. Volumul a apărut la Editura Proema, în colecţia Vox Septentrionis. 

Ultima actualizare Vineri, 03 Iunie 2011 08:42
Citeşte mai mult...
 
Programul festivalului de teatru "ATELIER" 2011 din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 03 Iunie 2011 07:21

Festivalul Atelier din Baia Mare a ajuns in 2011 la editia a XIX-a, fiind cel mai vechi festival international de teatru din Romania. In acest an, Festivalul Atelier se va desfasura in perioada 12 – 18 iunie. Organizatorii au facut public si programul manifestarii culturale. Nici de la aceasta editie nu vor lipsi "Portretele in Atelier", iar noutatea absoluta o reprezinta premierele a doua piese de teatru 3D, una cu actori si alta cu marionete.

Programul Festivalului "ATELIER": 

Ultima actualizare Vineri, 03 Iunie 2011 12:47
Citeşte mai mult...
 
In memoriam ION ZUBASCU PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris (Asociatia Valea Verde)   
Marţi, 31 Mai 2011 13:47
ION ZUBAŞCU – Epilog

Am trăit tot ceea ce se putea trăi într-o viaţă încercată de om/
ca poezia mea să fie deplină nu mi-a mai rămas decât moartea.” (Epitaf)

S-a dus poetul, cantautorul, jurnalistul şi nu în ultimul rând profesorul Ion Zubaşcu. S-a stins lent, în suferinţă, dar, cu resemnarea maramureşanului ce-şi acceptă soarta în credinţă şi cu speranţa Învierii. Şi-a consumat viaţa luptându-se cu prejudecăţile, bărbăteşte, şi n-a fost învins de lumea pe care a văzut-o în toată deşertăciunea ei.

A crezut în cuvânt, în cânt şi-n încercata limbă română pe care a respectat-o cu sfinţenie. A tratat viaţa cu demnitate – aşa cum unii maramureşeni ştiu s-o facă – şi nu s-a lăsat  înfrânt decât de marea trecere.  

A luptat cu îndârjire pentru viaţă – cum tot neamul lui a facut-o – pentru că „am vrut eu însumi să surprind moartea scriind...”.

Ultima actualizare Marţi, 31 Mai 2011 14:53
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 236 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact