logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Epopeea lui Ghilgames PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 16 Iunie 2011 20:41
 Scrisa cu litere cuneiforme, pe tablite de lut, in Mesopotamia, mult inainte de aparitia primelor texte biblice sau a poemelor "Iliada" si "Odiseea", "Epopeea lui Ghilgames" este, fara indoiala, o opera care si azi, dupa cateva mii de ani, are o semnificatie aparte.
Personajul principal al epopeii este Ghilgames, regele Urukului. Oras situat in sudul Mesopotamiei, intemeiat -conform legendei- de Ghilgames, in mileniul al IV-lea inainte de Hristos, Uruk a fost unul dintre importantele asezari umane ale acelor indepartate vremuri.
"Epopeea lui Ghilgames" este prima incercare scrisa a omenirii de a-si raspunde la eternele intrebari ce-i dincolo de aceasta lume si daca putem ajunge acolo, daca ne putem intoarce in lumea noastra fara a plati un pret mare pentru nemaipomenita indrazneala.
Ultima actualizare Vineri, 17 Iunie 2011 06:18
Citeşte mai mult...
 
Despre Pamfil Biltiu si cartea "Prelucrarea artistică a lemnului în arta populară din Maramureş" PDF Imprimare Email
Scris de Ioan D. Maris   
Joi, 16 Iunie 2011 11:03

Etnologul Pamfil Biltiu a publicat 32 de cărţi, a făcut mii de fotografii, muncind enorm pentru valorificarea tezaurul folcloric pe care l-a adunat de-a lungul anilor. Pamfil Bilţiu este unul dintre cei mai apreciaţi etnologi din ţară. Provine dintr-o familie de ţărani din Făureşti, a urmat cursurile şcolii generale şi liceale la Baia Mare, iar facultatea la Cluj-Napoca. Pamfil Bilţiu a lucrat un an în învăţământ, iar apoi la o publicaţie locală. A fost şi metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene Maramureş şi a intrat la pensie de la Inspectoratul pentru Cultură al Judeţeului Maramureş.

 

În urmă cu 20 de ani Pamfil Bilţiu a început să scrie şi a publicat 32 de cărţi despre istoria culturii, cele mai multe din domeniul etnologieicu o pondere mai mare pe sub-zonele folclorice ale judeţului. Etnologul este pasionat şi de fotografie marterialele sale care au văzut lumina tiparului sunt însoţite de fotografii încercând să cuprindă cât mai multe elemente, de la obiecte şi case în care locuiau străbunii, până la artişti contemporani.

 

Citeşte mai mult...
 
LANSARE DE CARTE : „Prelucrarea Artistică a Lemnului în Arta Populară din Maramureş” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 16 Iunie 2011 10:50

Vineri 17 iunie, la Sala Radio de pe str. Plevnei nr.8, de la orele 14,00, va fi prezentată publicului sighetean lucrarea „Prelucrarea Artistică a Lemnului în Arta Populară din Maramureş” a cunoscutului etnolog Pamfil Bilţiu, apărută la Editura Eurotip Baia Mare, o lucrare de o deosebită frumuseţe prin care autorul valorifică un imens tezaur artistic.

 

Sighetenii sunt aşteptaţi cu drag la manifestare, ocazie de a putea intra în posesia acestei lucrări unice în felul ei şi de a primi autograful autorului!

 
Editura DACIA XXI prezinta la Baia Mare 52 de carti! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 15 Iunie 2011 15:21
“Editura "Dacia XXI" în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" din Baia Mare, organizează vineri, 17 iunie 2011, la sediul instituţiei lansarea şi prezentarea a nu mai puţin de 52 de cărţi apărute în ultimul timp sub sigla susnumitei edituri şi care poartă semnătura unor scriitori importanţi ai literaturii române şi ai literaturii maramureşene. Lista celor incluşi în oferta acestei impresionante întâlniri cu Măria Sa Cartea este lungă şi semnificativă. Ea cuprinde prozatori precum: Alexandru Ivasiuc, Augustin Buzura, Ludovic Bruckstein, Marian Ilea, Victor Iancu, Ion Bledea, Ion Boloş, Corin Braga, Ioan Groşan, Nicolae Marian Tomi, Vasile Chira, Leonida Neamţu, Ludovic Filip, Ştefan Jurcă, Vasile Moiş, Petre Dulfu” etc.
De asemenea, poeţii prezentaţi cu această ocazie sunt importanţi nu doar pentru literatura maramureşeană, ci şi pentru cea română. Vom găsi aici nume cu rezonanţă, precum: Ion Iuga, Ion Bogdan, Florica Bud, Vasile Morar, Viorel Mureşan, Vianu Mureşan, Milian Oros, Radu Ulmeanu, Echim Vancea, Vasile Igna, Ion Petrovai, Vasile Muste, Gheorghe Mihai Bârle, Lucian Perţa, Ieremia Lenghel, Ioan Ardelean, Alexa Beuca, Gavril Ciuban, Ioan Ivaşcu, Ioan Dragoş, Ioan Es Pop, Dragomir Ignat, Ion Baias, Ştefan Aurel Drăgan, Szilagyi Domokoş.
Ultima actualizare Joi, 16 Iunie 2011 05:24
Citeşte mai mult...
 
POEZIE: Mihai Eminescu - Floare albastra PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 15 Iunie 2011 10:02
Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani sau Ipoteşti - d. 15 iunie 1889, Bucureşti).  
Ultima actualizare Miercuri, 15 Iunie 2011 10:30
Citeşte mai mult...
 
Lucrarea Nicolae Breban şi metamorfozele romanului este o cercetare meritorie menită să (re)aducă în atenţie straturile eterogene ale structurii esenţiale a romanelor lui Nicolae Breban PDF Imprimare Email
Scris de prof. univ. dr. Gh. Manolache   
Marţi, 14 Iunie 2011 06:52

Pe întreg parcursul cercetării din volumul Nicolae Breban şi metamorfozele romanului, demersul lui Ioan Dorel Todea se arată echilibrat şi atent secondat intenţiei meritorii de a (re)actualiza critic-interdisciplinar şi de a sistematiza informaţii şi opinii sau, după caz, reacţii cu privire la acest romancier aflat, în ciuda „suspiciunilor”, în topul celor mai citiţi autori.

Acribia autorului îşi probează valenţele utilitare în desemnul diacronic şi sistematica referinţelor critice şi teoretice edite, susţinute de o platformă electronică şi radiofonică (cu referinţe critice on-line sau flaschuri radiofonice, transcrise în ordinea înregistrării) inedită.

Acceptat drept unul dintre posibilii întemeitori ai „canonului neo-modernist”, romancierul Nicolae Breban a reţinut şi atenţia lui Ioan Dorel Todea prin absorbirea, dominarea şi convertirea lumii în literatură, fapt ce l-a îndemnat, se pare, tot (în)spre o cerectare de factură monografică. Cu precizarea că, în opţiunea lui Ioan Dorel Todea, autonomia ficţiunii literare brebaniene exprimă, în ultimă analiză, trecerea/saltul „dincolo” de orice distincţie între real/ireal, ficţiune/realitate, fictiv/nonfictiv, romanele lui Nicolae Breban reconstituind proteismul dintotdeauna al romanului; o „formă fără realitate”, indetermina(n)tă, pseudo-referenţială.

Ultima actualizare Marţi, 14 Iunie 2011 07:01
Citeşte mai mult...
 
La editura “Grinta” din Cluj Napoca, a apărut recent de sub tipar lucrarea “Nicolae Breban şi metamorfozele romanului” de Ioan Dorel Todea PDF Imprimare Email
Scris de prof.univ.dr.Gheorghe Glodeanu   
Marţi, 14 Iunie 2011 06:27

Contestat de unii, adulat de alţii, Nicolae Breban rămâne o figură marcantă a literaturii române contemporane. Prozatorul generaţiei 60 a marcat o epocă prin romanele sale, reuşind să rămână în centrul atenţiei şi după 1990. Autorul Drumului la zid a dat dovadă de o vitalitate debordantă, cărţile sale văzând lumina tiparului cu o consecvenţă demnă de invidiat.

De opera acestui creator de excepţie se ocupă în recenta sa carte Ioan Dorel Todea, lucrare intitulată Nicolae Breban şi metamorfozele romanului. Investigaţia conţine trei secţiuni ample, intitulate după cum urmează: Marile teme ale romanelor lui Nicolae Breban, Condiţia personajelor în opera lui Nicolae Breban şi Elemente de naratologie în romanele lui Nicolae Breban. Ele au fost precedate de o Introducere şi urmate de un capitol de Consideraţii finale şi de o Bibliografie  ce reuneşte cele mai importante titluri vizând lucrările critice şi teoretice dedicate romanului.

Ultima actualizare Marţi, 14 Iunie 2011 07:03
Citeşte mai mult...
 
Gheorghe I. Brătianu între opţiunea democrată şi acomodarea la dictatură PDF Imprimare Email
Scris de Prof.univ.dr. Ovidiu Pecican   
Duminică, 12 Iunie 2011 07:08
Atunci când organizatorii mi-au propus să aleg o temă legată de activitatea lui Gheorghe I. Brătianu, am ales-o instantaneu, aproape, pe aceasta. Brătianu era liberal, aşadar inutil să mai spun că aceasta era o opţiune democrată, în perioada democraţiei burgheze, a partidelor care înţelegeau să activeze politic în limitele unui joc democratic, cu alegeri libere, cu competiţie electorală, cu proiecte proprii, cu o serie de elemente care indicau că România se afla într-o zonă de construcţie a stabilităţii, a statului de drept, a funcţionabilităţii sistemice.
Pe de altă parte, după reconstrucţii survenite în urma Marelui Război, un deceniu de tatonări democratice şi criză economică majoră, vremuri şi mai grele s-au abătut asupra lumii, implicit şi a României. Au urmat, în deceniul al patrulea, o serie de dictaturi, brusc, o dată cu decizia regelui Carol al II-lea de a suprima partidele politice şi de a înfiinţa Frontul Renaşterii Naţionale, dar în consonanţă cu evoluţiile din Europa către regimuri autoritariste. Liderii partidelor aşa-zise burgheze – sau istorice, cum li se mai spune –, s-au văzut, oarecum, în afara jocului sau trebuind să-şi reinventeze jocul după noi reguli, să se adapteze la ceea ce se petrecea. Au venit apoi vremuri şi mai grele: dictatura legionară, iar după, aşa-numita Rebeliune (astăzi unii spun că n-ar trebui numită „rebeliune”, fiind vorba despre o încercare de a decanta cine conducea cu adevărat România în interiorul dominaţiei extremei drepte în care a învins, până la urmă, mareşalul Ion Antonescu). După aceea au venit anii Antonescu şi, totodată, anii participării la războiul antisovietic.
Ultima actualizare Duminică, 12 Iunie 2011 07:33
Citeşte mai mult...
 
Victor Tobac (clarinet): Luigi Bassi - Fantasia di concerto sopra motivi del Rigoletto (2011) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 12 Iunie 2011 06:26
Victor Tobac a început studiile muzicale la Sighetu Marmaţiei, la clasa prof. Szekely Ioan, actualmente fiind elev la Liceul de Muzică din Cluj, la clasa prof. László Gheorghe. Încă din primii ani de studii s-a remarcat în cadrul activităţilor competiţionale, astfel că tânărul artist a obţinut în fiecare an multe distincţii, dintre care numeroase Premii I şi II la Olimpiada de Interpretare Instrumentală, Diploma de onoare oferită de Consiliul Judeţean din Maramureş, Premiile I şi II la diferite ediţii ale Concursului Internaţional "Viva la musica" de la Zalău, Premiul I la Festivalul Internaţional "Des Jeunes Artistes", Diploma de Excelenţă pentru olimpici acordată de Guvernul României. De asemenea, Victor Tobac a fost premiat de Primăria Cluj în cadrul Galei "10 pentru România" şi de Clubul Rotary pentru rezultate deosebite. Anul acesta, artistul a făcut încă o dată dovada talentului său şi a obţinut Premiul II la Olimpiada Naţională de Muzică desfăşurată la Cluj Napoca.
 
Materialul video de mai sus face parte din Concertul Simfonic Gradus ad Parnassum susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania", sub bagheta dirijorului Cristian Sandu alături de patru solişti - elevi ai Liceului de Muzică  "Sigismund Toduţă" sustinut pe 31 Mai 2011 in Cluj Napoca.  
Ultima actualizare Duminică, 12 Iunie 2011 09:12
Citeşte mai mult...
 
CARTE: John Polkinghorne - "Quarci, haos si crestinism" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 12 Iunie 2011 06:21

John Polkinghorne este in aceeasi masura un reputat fizician (a fost profesor la Universitatea Cambridge), dar si un  respectat slujitor al Domnului, ca preot anglican. Avand aceste calitati, autorul cartii este indreptatit sa ne vorbeasca despre lucruri atat de diferite, cum sunt cele din titlul lucrarii sale.

Am ales cateva pasaje mai interesante din punctul meu de vedere si ma pregatesc sa vi le ofer si dvs., cititorii site-ului sighet-online.

 

 „Ma imboldeste nevoia de a lua in serios atat stiinta, cat si religia, fiind convins ca ele sunt prietene si nu vrajmase in cautarea comuna pe calea cunoasterii.”

Omul, prin firea lui, este intai religios si apoi isi pune intrebari la care stiinta poate sa raspunda. Pot argumenta cele spuse de mine invitandu-va la un mic exercitiu de imaginatie. Daca sunteti intr-o barca, pe apa, si ambarcatiunea dvs. se scufunda, as zice ca mai degraba va rugati sa scapati cu viata din teribila incercare decat sa va aduceti in acele momente de legea lui Arhimede, cea care ne invata despre plutirea corpurilor.

Ultima actualizare Duminică, 12 Iunie 2011 08:39
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 235 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact