logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Istoria jazzului - Stilul ”bebop” - episodul 7 PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 23 Iunie 2011 16:57

Motto:”Jazzul nu este doar muzica,este un mod de viata,este un fel de a fi, un mod de a gandi”    Nina Simone 

Este considerat stilul de jazz modern.A aparut in 1944 in New York.Se caracterizeaza prin introducerea unui sunet sincopat la pian , accente uneori brutale la toba, invaluirea sonoritatii intr-un murmur continuu de cinel.

Marchează o evoluţie importantă axată pe abilitatea tehnică a interpreţilor şi pe complexitatea ritmică şi armonică, datorat în primul rând pianistului Thelonious Monk, saxofonistului Charlie Parker şi trompetistului Dizzy Gillespie. Acest stil a însemnat o schimbare radicală în jazz: din muzică dancing a devenit o artă intelectuală de prim rang, fără concesii făcute marelui public.  

 

Ultima actualizare Vineri, 24 Iunie 2011 16:54
Citeşte mai mult...
 
Lansare de carte - Stelian Gombos PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 23 Iunie 2011 15:32
Azi, la Palatul Cultural de la ora 11a avut loc lansarea unei cărţi, cu titlul: „DUMNEZEIASCA EUHARISTIE CENTRUL VIEŢII LITURGICE ŞI DUHOVNICEŞTI A CREŞTINULUI”, autor fiind D-l STELIAN GOMBOŞ, doctorand în Teologie, Consilier superior la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României din Bucureşti. Cartea este adresată în primul rând preoţilor şi studenţilor teologi dar şi tuturor celor care doresc să cunoască mai mult despre Euharistie.  
Ultima actualizare Joi, 23 Iunie 2011 15:58
 
Un scriitor care se publică singur pe internet a vândut peste 1 milion de volume PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 23 Iunie 2011 10:58

Un scriitor a reuşit să răstoarne cutumele lumii autorilor devenind primul romancier care a vândut peste 1 milion de exemplare în format electronic (e-book) fără să aibă vreun contract cu vreo editură, conform cotidianului The Telegraph.John Locke, 60 de ani, care îşi publică şi îşi promovează singur cărţile, se bucură de un succes, exprimat în volumul vânzărilor, apropiat de mari scriitori contemporani precum Stieg Larsson, James Patterson sau Michael Connelly.Spre deosebire de aceştia însă, el a reuşit să se impună fără ajutorul unui agent sau al unei edituri, şi practic fără un buget de promovare. Faima sa a crescut constant pe internet unde a cucerit o armată de fani de devotaţi cu ajutorul unui site şi al unui cont de Twitter.Această realizare cu totul remarcabilă este considerată de mulţi drept începutul unei noi ere pe internet, o adevărată revoluţie privind felul în care sunt vândute cărţile.John Locke este originar din Louisville, Kentucky, SUA, şi recunoaşte că pentru el activitatea de scriitor este un hobby după ce a făcut deja avere în lumea afacerilor. Cu un simţ al afacerilor extrem de dezvoltat, el a găsit oportunitatea de a îmbina plăcutul cu utilul şi, în timp ce majoritatea autorilor consacraţi îşi vând cărţile în format e-book pentru 10 dolari, el a cerut doar 99 de cenţi pentru cărţile sale.Departe de a avea pretenţii literare, aceste cărţi despre un fost asasin al CIA care are o slăbiciune pentru prostituate şi despre aventurile unui pistolar din Vestul Sălbatic, se dovedesc extrem de populare printre internauţi, fiind vândute cu o frecvenţă de o carte la 7 secunde pe site-ul Amazon.com.

Ultima actualizare Joi, 23 Iunie 2011 12:14
Citeşte mai mult...
 
Despre Pamfil Biltiu- vorbeste prof. dr. Ioan Dorel Todea PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 19 Iunie 2011 14:51
 
Prof. Valeriu Oros despre cartea etnologului Pamfil Biltiu PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 19 Iunie 2011 13:11
Lansarea cartii etnologului Pamfil Biltiu a avut loc vineri, 17 iunie, 2011 la sala Radio Sighet, de la ora 14.
 
Carte: Basarab Nicolescu - "Moartea astazi" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 19 Iunie 2011 10:19

Basarab Nicolescu, embru de onoare al Academiei Romane, fizician si in egala masura filozof. (NR. AICI puteti viziona un interviu realizat de Sighet Online cu Basarab Nicolescu in 2010, cand acesta a fost prezent in Sighet)

Ştiinţa este integrată în căutarea sensului lumii şi este imposibil de separat de religie. Sigur, este distinctă, are alte mijloace, altă metodologie, dar dialogul dintre ştiinţă şi religie este natural.

În toată metafizica modernă, noi am învăţat că subiectul şi obiectul sînt cu totul separate. Revoluţia cuantică şi fondatorii, Werner Heisenberg, Wolfgang Pauli, Niels Bohr, au adus această idee extraordinară că există un terţ, între subiect şi obiect, care nu se poate reduce nici la obiect, nici la subiect. Eu am formalizat acest lucru în cărţile mele: există un terţ mediator care este sursa realităţii şi a realului, nu este Dumnezeu, este o putere a lui Dumnezeu, dacă vrem să ne exprimăm în termeni teologici.” (sursa: www.observatorcultural.ro)

Ultima actualizare Duminică, 19 Iunie 2011 10:50
Citeşte mai mult...
 
Istoria Jazzului - episodul 6 PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 18 Iunie 2011 20:32
 Motto:”Jazzul nu este doar muzica,este un mod de viata,este un fel de a fi, un mod de a gandi” Nina Simone

 Stilul "Swing"-episodul 6

Cuvântul "swing" este folosit în două sensuri. Pe de o parte indică un element ritmic, din care se obtine o tensiune caracteristică jazzului, pe de altă parte desemnează stilul de jazz al anilor treizeci, cu aparitia marilor orchestre (Big Bands), în frunte cu cea a clarinetistului Benny Goodman, "The King of Jazz". Benny Goodman a inclus în orchestra sa si muzicieni de culoare, ca pianistul Teddy Wilson, vibrafonistul Lionel Hampton, chitaristul Charlie Christian, împotriva principiilor segregatiei rasiale. Altă mare orchestră era aceea a lui Fletcher Henderson, care reunea acordurile orchestrei cu strălucirea improvizatiilor individuale.

Ultima actualizare Sâmbătă, 18 Iunie 2011 22:40
Citeşte mai mult...
 
În penumbra „Codului lui da Vinci”... PDF Imprimare Email
Scris de Lavinia Grijac   
Sâmbătă, 18 Iunie 2011 08:53
În această primăvară am citit o carte extraordinară, pe care cu drag o numeam şi o numesc „cartea interzisă”, şi anume „Codul lui da Vinci”. Atât de multe zvonuri şi critici răutăcioase am auzit că a primit romanul lui Dan Brown; voiam de mult să analizez personal paginile acelei cărţi, ca să văd adevărul... în ochii mei. Nu ironic, nu sarcastic, sincer mi se pare „demnă de citit”, aşa cum am făcut eu – cu sufletul la gură – , mai ales de către cei care caută în fiecare pictură câte un „indiciu” ascuns.
Încă din primele pagini, m-am îndrăgostit de felul lui Brown de a scrie. Nu găsesc cuvintele să îl descriu, poate fiindcă seamănă cu... felul meu de a scrie. Romanul ar fi o cursă plină de provocări într-un labirint cu o singură intrare, dar, ticălos, cu mai multe ieşiri... Erau cinci ieşiri care mi-au apărut în faţă – pentagrama – , dar la sfârşit eu, ca şi cititor, am fost nevoită să merg în spate câţiva paşi, lectura fiind depăşită de propria-mi imaginaţie. Povestea s-a încheiat brusc, parcă în punctul culminant, iar restul naraţiunii fiecare cititor îl va interpreta altfel. După ce am terminat de citit cartea, o săptămână întreagă am stat pe gânduri...
Ultima actualizare Sâmbătă, 18 Iunie 2011 10:57
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Un muzeu in labirint sau o istorie subiectiva a autoportretului (1) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 18 Iunie 2011 08:18

„Rege Midas al reflexivităţii, tot ce atinge Paler se face eseu, şi mai ales confesiune” George Pruteanu

 Octavian Paler spune ca „Un muzeu in labirint” este o carte „despre ce vede intr-o istorie a autoportretului un om care iubeste pictura fara sa fie nici pictor, nici critic de arta plastica si care, in plus, pentru a scrie despre un artist are nevoie nu numai sa-i cunoasca opera si viata, ci si de o legatura afectiva cu personalitatea celui in cauza.

Scriu despre Michelangelo cu dorinta de a-mi incuraja orgoliul in momentele dificile, despre Van Gogh pentru ca simt in ceasurile de singuratate cum ma  pedepseste o tandrete ( ce frumos spune Paler!) pe care am risipit-o sau n-am daruit-o niciodata, despre Botticelli pentru ca „reteta garantata contra melancoliei” [...] s-a dovedit in cazul meu nula, despre Rembrandt fiindca banuiesc in relatia lui cu negustorii din amsterdam un adevar mai adanc, iar in tacerea batranilor lui o intreaga morala,despre Masaccio fiindca a spus la douazeci si cinci de ani adevaruri pe care multi nu le intelegem nici la batranete, despre El Greco  fiindca in pulberea problemelor mele si-a facut loc uneori reveria metafizica, despre Caravaggio fiindca ma ispiteste ssa trag cu ochiul la un insolent dupa ce n-am reusit niciodata sa fiu asa ceva , despre Hals fiindca imi plac oamenii care rad , despre Velazquez fiindca incontinentelor verbale le prefer tacerea, [...] despre Tintoretto fiindca imi amimnteste de Venetia, despre Dürer fiindca imi aminteste de Sisif, despre Géricault fiindaca ma impresioneaza cursa lui spre o moarte prematura, despre Gaugain fiindca, desi sunt un sedentar, ma fascineaza aventurile, despre Munch  fiindca mai aveam  inca reverii polare cand am privit un tablou cu o femeie tipand, dspre Andreescu  fiindca il socot cel mai mare pictor roman , despre Luchian fiindca ma tulbura creatorii care au avut o Golgota a lor, despre Tonitza deoarece cred ca exista o victorie a invinsilor, despre Petrascu fiindca am vazut odata niste nuci de piatra pe care nu-i pot uita, despre Magritte fiindca sunt lipsit de umor , dar inteleg cat de serioase sunt glumele belgianului, despre Malevici fiindca a avut indrazneala sa duca pictura pana la forma ei zero, dovedind ca drumul nu se sfarseste acolo, ci reincepe.

Ultima actualizare Sâmbătă, 18 Iunie 2011 10:56
Citeşte mai mult...
 
Călin-Andrei Mihăilescu și Dumitru Radu Popa în Baia Mare – dublă lansare de carte, pentru cei mari și pentru cei mici PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 17 Iunie 2011 07:46
Editura Curtea Veche și Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” vă invită la o dublă lansare de carte ce îi va încânta atât pe cei mari, cât și pe cei mici: “Happy New Fear!” de Călin-Andrei Mihăilescu și „Închide ochii! Povestea seminței” de Dumitru Radu Popa. Lansarea va avea loc marți, 21 iunie, începând cu ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” (B-dul Independenței, nr. 4B). La eveniment vor lua cuvântul, alături de cei doi autori, Crina Bud și Adrian Oțoiu. 
Lansarea din Baia Mare face parte dintr-o serie de lansări ale celor două cărți în orașe importante ale țării și urmează după evenimentele din București (14 iunie), Brașov (18 iunie), Cluj(19 iunie), după Baia Mare urmând Timișoara pe 23 iunie. 

“Happy New Fear!” de Călin-Andrei Mihăilescu, scris în limba română a secolului XXII “pentru doamne, domni și români”, este un volum de eseuri ce spune: Do worry! Be happy! Îngrijorarea și fericirea se urmăresc și reciproc se umbresc și se neagă până când ajung să se privească față în față. Apoi o iau de la început, prin paginile acestui volum împărțit în cinci: "A fi (român)", "Criță-n criză", "Obiceiuri la oameni", "Cică niscai theoroi" și "P-ici, pe colo". Personajul central al cărții este omul pixelat - român, în criză, asuprit și calmat de obiceiuri, teoretician și călător.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 234 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact