logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
VIDEO: Un muzeu in labirint sau o istorie subiectiva a autoportretului (3) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 02 Iulie 2011 06:40

„Rege Midas al reflexivităţii, tot ce atinge Paler se face eseu, şi mai ales confesiune” George Pruteanu

3. Masaccio (1401-1428)    

Un pictor care a murit mai tanar decat Giorgione si Rafael a spus, cel dintai,ca nimic nu egaleaza gloria de a trai.

„Nu stiu daca Masaccio a respectat traditia din Quattrocento care vroia ca pictorii sa duca o viata fara prihana pentru a fi vrednici de subiectele divine.Vazandu-i chipul intr-o fresca, unde e singurul care intoarce capul spre noi dintre credinciosii ce asista la un miracol, am inclinat sa cred ca nu. Dintre toti pictorii care i-au zugravit pe primii oameni parasind Paradisul, [ la ] acest tanar pictor, mort  inainte de douazeci si sapte de ani, Eva lui urla pur si simplu, desfigurata de durere, iar Adam isi acopera obrazul cu mainile ca sa-si ascunda rusinea si stupoarea.[...] Ceea ce a zugravit el pe zidul ce i-a fost incredintat nu este o legenda divina, ci o omeneasca si sfasietoare poveste de dragoste. 

Ultima actualizare Sâmbătă, 02 Iulie 2011 13:15
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Istoria jazzului - episodul 8 PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 02 Iulie 2011 06:32

Stilul "cool-jazz"- episodul 8

Stil aparut in 1948 la formatia lui Miles Davis , ca o reactie la be-bop. Se caracterizeaza prin sobrietate in expresie, ritm relaxat si sonoritati calme, rafinate, cu mai putin vibrato si un rol redus al percutiei. 
                                                                                                                                            

sursa: Mihai Berindei-Dictionar de jazz

 

Ultima actualizare Vineri, 01 Iulie 2011 17:06
Citeşte mai mult...
 
Vali Petreus - vernisajul expozitiei de pictura - 1 iulie 2011 - Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 01 Iulie 2011 20:28

Vali Petreus - vernisajul expozitiei de pictura... de SighetOnline
 
VIDEO: Tenori castrati PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 01 Iulie 2011 08:06

De multe ori suntem incantati de anumite voci de tenori, contratenori, soprane, sau de alte categorii de cantareti si cantarete de opera. De cate ori  ne gandim la munca asidua pe care acesti oameni o depun pentru a atinge performantele muzicale care ne incanta atat de placut pe noi, ascultatorii?
Munca acestor artisti e imensa, cere multe sacrificii, dar nu se compara cu sacrificiul de neimaginat astazi cu cel pe care trebuiau sa-l faca multi cantareti de opera  - sa  fie castrati...

In secolul al XVI-lea, o bula papala interzice femeilor sa cante  in biserici. In aceste conditii, pentru a acoperi toate tipurile de voci necesare intr-un cor sau intr-o opera, unii baieti cu voci de soprane erau castrati in acea perioada a vietii lor. Avantajul acestei cruzimi- ciudat sa spunem azi ca asa ceva era un avantaj- era ca vocile baietilor ramaneau si la maturitate la fel, dar se schimba amplitudinea lor, prin dezvoltarea anatomica obisnuita la oricare baiat devenit om matur ( as fi vrut sa scriu barbat, dar, din pacate, nu-i pot numi asa). Abia in anul 1902 un alt act papal interzice castratilor sa cante in biserici. Din acel moment, castrarea devine un act strict medical, absolut necesar in anumite situatii, iar acceptarea de buna voie a unor asemenea metode inumane este interzisa, chiar pedepsita.

Ultima actualizare Vineri, 01 Iulie 2011 08:46
Citeşte mai mult...
 
Pe 1 iulie are loc la Sala Radio Sighet vernisajul expozitiei de pictura - Vali Petreus PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 29 Iunie 2011 11:52
Ultima actualizare Miercuri, 29 Iunie 2011 12:09
 
1 iulie, vernisajul expozitiei de fotografii "Alb-Negru" in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 29 Iunie 2011 06:37
Membrii fondatori ai Asociaţiei Artiştilor Fotografi „Prisma” preşedintele Dan Bâle, vicepreşedinţii Alexandru Adrian Ardelean şi Vasile Carja, secretarul Ciprian Jula şi reprezentantul tuturor membrilor înscrişi până acum în asociaţie, Radu Mihalca., au avut ideea înfiinţării unei asociaţii încă din toamna anului trecut şi a fost nevoie de câteva luni până să oficializeze această iniţiativă, iar acum se dedică activităţii cu multă plăcere, simţind că au nişte ţeluri comune.
 
AAFP îşi propune să organizeze workshopuri, expoziţii, concursuri şi saloane de artă fotografică, atât la nivel local, cât şi naţional sau chiar internaţional, profitând de relaţiile personale pe care le au membrii asociaţiei cu colegi din alte judeţe sau ţări.
 
A doua  acţiune, cu care doresc să se prezinte în faţa iubitorilor artei fotografice, va avea loc vineri 1 iulie de la orele 15:00 la Biblioteca Judeşeana “Petru Dulfu”, b-dul Independenţei nr. 4B din Baia Mare, sub titlul „Alb-Negru”, cu fotografii din domenii diferite realizate doar în cele două culori de bază. 
Ultima actualizare Miercuri, 29 Iunie 2011 16:11
Citeşte mai mult...
 
CARTE: Nicoale Steinhardt - "Jurnalul fericirii" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 26 Iunie 2011 06:00

 "Creion si hartie nici gand sa fi avut la inchisoare. Ar fi asadar nesincer sa incerc a sustine ca 'jurnalul' acesta a fost tinut cronologic; e scris apres coup, in temeiul unor amintiri proaspete si vii. De vreme ce nu l-am putut insera in durata, cred ca-mi este permis a-l prezenta pe sarite, asa cum, de data aceasta in mod real, mi s-au perindat imaginile, aducerile aminte, cugetele in acel puhoi de impresii caruia ne place a-i da numele de constiinta. Efectul, desigur, bate inspre artificial; e un risc pe care trebuie sa-l accept." Spune Nicolae Steinhardt in paginile Jurnalului sau. 

Cine (re)citeste „Jurnalul fericirii”, trece de la momente care iti provoaca buna-dispozitie (aveti un exemplu savuros putin mai jos), la momente de formidabil dramatism sau de puternica incarcatura emotionala cand sunt povestite intamplarile de multe ori tragice din inchisoare. Steinhardt doar spune cum a fost. Nu acuza pe nimeni...Cata noblete sufleteasca! Dar, cea mai mare calitate a acestei lucrari este ca ni se ofera o lectie de viata, autorul aducand argumente foarte solide pentru a alege calea credintei. Steinhardt a fost un om foarte modern in gandire. Se refera in scrierea aceasta la opera rock  „Jesus Christ Superstar”! Poti sa nu indragesti o asemenea personalitate? Eu spun ca nu...

Fragmentele selectate sper sa fie un argument suficient pentru a va determina sa cititi „Jurnalul fericirii”. 

Ultima actualizare Duminică, 26 Iunie 2011 06:58
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Un muzeu in labirint sau o istorie subiectiva a autoportretului (2) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 25 Iunie 2011 19:06

„Rege Midas al reflexivităţii, tot ce atinge Paler se face eseu, şi mai ales confesiune” George Pruteanu

 2.Albrecht Dürer (1471-1528)      

„Nu s-a vazut niciodata ceva mai fin decat degetele sale.” (un contemporan)

Frumos, elegant, constient de valoarea sa. Doar Tiţian mai priveste lumea in felul acesta, princiar, senioral.Numai ca  Tiţian capata aceasta privire spre batranete, cand stie cine este, in vreme ce Dürer

-observati-l in autoprtretul de la douazeci si doi de ani- nici n-ai zice ca era fiul unui modest argintar, intr-atat seamana unui tanar nobil.

Frapeaza grija savanta cu care s-a imbracat inainte de a se aseza in fata oglinzii.E limpede ca-i placeau hainele bune, scumpe, si ca n-a vazut niciun motiv sa ascunda asta. Abia acum observam ca tine in mana o floare. Floarea e modesta, nepretentioasa. Parca prea modesta, prea nepretentioasa pentru un barbat atat de elegant si atat de sigur de valoarea sa. Aceasta saracacioasa tulpina inflorita simbolizeaza, poate, in simplitatea ei caracterul secret, imprevizibil al existentei.Lasandu-ti intreaga libertate sa alegi singur intre ceea ce te imputineaza si ceea ce iti da curaj, o modesta floare secreta poate fi mai bogata in saracia ei decat cel mai pretios trandafir. Ea iti aminteste ca daca destinul nu depinde de tine, numai de tine depinde ce faci cu ceea ce iti da destinul. 

Ultima actualizare Duminică, 26 Iunie 2011 06:58
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Dezbatere HISTORIA - 22 iunie 1941: România atacă URSS PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Iunie 2011 12:59
La 70 de ani de la emiterea de către generalul Ion Antonescu a ordinului - „Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul“, revista „Historia“ a organizat dezbaterea: „22 iunie 1941: România atacă URSS“.

Trebuia România să atace Uniunea Sovietică? A fost pregătită Armata Română să susţină războiul contra URSS? Care era colaborarea cu aliaţii germani? Cine au fost generalii care au condus armata care a eliberat Basarabia şi Bucovina de Nord? La toate aceste întrebări, precum şi la multe altele, au răspuns istoricii Adrian Cioroianu, Alexandru Manafu şi jurnalistul Ion Cristoiu, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă, prilejuită de lansarea numărului de colecţie din luna iunie al revistei „Historia“. Veţi vedea în premieră mărturiile emoţionante ale unor veterani de război care au participat la campania de „desrobire“ a celor două provincii istorice.
Ultima actualizare Duminică, 26 Iunie 2011 07:15
Citeşte mai mult...
 
dezbatere PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 24 Iunie 2011 12:49
7CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="620" height="500" id="player_mediadirect">
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 233 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact