logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
VIDEO: Un muzeu in labirint sau o istorie subiectiva a autoportretului (4) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 08 Iulie 2011 15:28

"Rege Midas al reflexivitatii,tot ce atinge Paler se face eseu,
                                        si mai ales confesiune"

                                       George Pruteanu
Sandro Botticelli (1445- 1510)

“ De inaltime medie, e infasurat intr-o mantie de un portocaliu inchis. Fata e rotunda, comuna, numai gura trista si ochii visatori ne ingaduie sa banuim o sensibilitate feminina si o neliniste bine ascunsa, de om slab, influentabil.[...] Exista in nesiguranta lui ceva din ezitarea fecioarelor botticelliene care nu se hotarasc  pentru nimic, nici sa se bucure, nici sa sufere, si merg dansand pentru ca nu stiu sa mearga normal."

Pe numele sau adevarat Alessandro di Mariano Filipepi, pictorul a avut un frate mai mare care l-a adoptat, si care, din punct de vedere fizic era un dolofan, semanand, probabil, cu un butoi (botticello). Porecla a fost preluata de fratele mai tanar, viitorul pictor (Botticelli).

"Am citit undeva ca melancolia e un produs al epocilor fericite. In definitiv, si umbra se vede numai pe vreme insorita. O asemenea explicatie [...] ar motiva si melancolia ciudata din  "Primavara", care te poate face sa crezi ca samburele bucuriei e totdeauna amar. Oamenii, ma gandesc, nu se pot lipsi la nesfarsit  de dragoste si de frumusete. Oricat de grav i-ar imbolnavi uratul si ura, in cele din urma trebuie sa-si dea seama ca le lipseste ceva esential. De aceea  vad in "Nasterea  Venerei" un manifest care anunta ca, dupa o lunga absenta, zeita dragostei si a frumusetii se reintorcea printre oameni."
Ultima actualizare Vineri, 08 Iulie 2011 20:27
Citeşte mai mult...
 
VIDEO- Arta- Camera de chihlimbar PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 08 Iulie 2011 10:27

Chihlimbarul (sau ambra) este o rasina fosilizata, formata in urma cu 50-60 milioane de ani, din specii de pin. Are culoarea aurie. Numele provine din araba (al anbar), care inseamna auriu.

 

Unele bucati de chihlimbar sunt foarte pretioase, in ele gasindu-se mici vietati „consevate” astfel de milioane de ani. De la descoperirea sa, chihlimbarul a fost utilizat pentru confectionarea de obiecte de podoaba. Probabil ca cea mai spectaculoasa utilizare a chihlimbarului este „Camera de chihlimbar”.

 

 

Un salon al Palatului Ekaterina din Sankt Petersburg a fost impodobit cu lambriuri din aur si ornamente din aur si din pietre pretioase. Salonul a fost  un cadou facut de regele Prusiei, Wilhelm al II-lea, tarului Rusiei, Petru cel Mare, in 1716. 

Ultima actualizare Sâmbătă, 09 Iulie 2011 20:36
Citeşte mai mult...
 
Formația Bucovina va reprezenta România la finala internațională a WOA Metal Battle PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 08 Iulie 2011 08:41
După X-plod în 2009 și Altar în 2010 a venit rândul formației Bucovina să reprezinte România la cel mai important festival de rock din Europa: Wacken Open Air (Germania). Bucovina a fost desemnată câștigătoare în cadrul finalei naționale ce s-a desfășurat ieri, 7 iulie 2011, în Oldies Pub din Sibiu.
 
Formația Bucovina s-a înființat în anul 2000, muzica lor fiind o combinație între heavy-metal șI black- metal, punctat pe alocuri cu elemente folclorice. Anul 2006 este anul lansării primului produs de studio LP-ul “Ceasul Aducerii-aminte” ce conține opt piese atât agresive cât și melodice, album ce a fost desemnat ”best newcoming LP of the year”. Bucovina a cântat pe scene alături de Nokturnal Mortum, Arkona, Moonsorrow, Korpiklaani, Finntroll, Eluveitie, etc. Este de asemenea prima trupă din România care a lucrat cu producătorul Dan Swano, EPul ”Duh” fiind o dovadă vie a cât de bine poate suna o trupă românească. În prezent Bucovina lucreaza tot împreună cu Dan Swano la un nou album ce este programat să apară în această toamnă. „Muzica Bucovina este expresia romantică a sentimentului de apartenenţă, forma auditivă a unei dorinţe ancestrale de a patrunde şi rămâne într-un spaţiu accesibil doar conştiinţei superioare şi izolat de tumultul contemporan.
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Proiectul Montauk - Preston B. Nichols & Peter Moon PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 07 Iulie 2011 16:54

Astronautul Edgar Mitchell:”...sunt convins ca exista mult mai multe informatii despre vastele investigatii cu privire la prezenta pe Pamant a diferitelor rase de extraterestri decat cele la care publicul a avut acces pana in prezent.”

 

Dan Bozaru (cel care a scris prefata acestei carti): „Sansa a facut sa pot lua legatura cu Preston Nichols si Peter Moon si astfel sa aflu anumite aspecte pe care, insa, nu le pot dezvalui deocamdata aici" ( in cartea prezentata).

"Totusi, trebuie sa mentionez faptul ca domnului Nichols i-a fost refuzata in repetate randuri eliberarea unui pasaport international de catre autoritatile americane. Prin urmare, P. Nichols nu poate calatori in nicio tara; mai mult, prezenta lui este supravegheata mereu in mod discret, fiind considerata o persoana implicata in actiuni specifice care sunt incadrate in categoria „secretelor de stat”. Daca, intr-adevar, totul este o minciuna, de ce toate aceste precautii?”

Este foarte posibil ca, dintre toate misterele şi necunoscutele care au marcat istoria planetei şi a existenţei umane, „PROIECTUL MONTAUK” să reprezinte cea mai uluitoare şi totodată cea mai ocultată acţiune de anvergură a oamenilor. Aspectele care sunt prezentate în această carte (şi în seria de cărţi care va urma, vizând acelaşi subiect) sunt atât de neobişnuite şi, practic, atât de uimitoare prin conţinutul şi natura lor, încât ele pot fi încadrate cu uşurinţă la capitolul de science-fiction.

Ultima actualizare Joi, 07 Iulie 2011 17:33
Citeşte mai mult...
 
Dirty Shirt s-au retras din finala Metal Battle PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 07 Iulie 2011 11:00

In urma preselecţiei naţionale în finala WOA Metal Battle Romania s-au calificat patru formaţii: Bucovina, Dirty Shirt, God şi Gothic. Din păcate în cursul zilei premergătoare concursului formaţia Dirty Shirt şi-a anunţat retragerea din concurs. Anunţul a venit prea târziu pentru a mai putea invita trupa clasată pe locul cinci în faza de preselecţie, motiv pentru care lupta pentru participarea la finala internaţională a concursului se va da între celelalte trei formaţii rămase în concurs.

 

Finala WOA Metal Battle Romaniase va desfăşura în această seară în Oldies Pub din Sibiu cu începere de la ora 21. Câştigătoarea din această seară va avea şansa de a urca pe scena unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume: WACKEN OPEN AIR, eveniment care se desfăşoară anual la Wacken, în Germania, şi se bucurăde participarea a aproximativ 80.000 de spectatori din întreaga lume!Trupele participane la finala de la Wacken vor primi din partea partenerilor concursului, premii precum Artist Price Endorsement Deals. Trupa care câştigă marea finală internaţională a concursului se bucură de premiul principal, constând într-un contract cu casa de discuri Wacken Records.

 

Ultima actualizare Joi, 07 Iulie 2011 11:20
Citeşte mai mult...
 
ISTORIA BANILOR ROMANESTI PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 05 Iulie 2011 20:03



Originea cuvantului ban
 Navalirea tatara din 1241 a favorizat patruderea unor monede germane si englezesti, inlocuite, la randul lor, de dinarii banali din Slavonia si Ungaria. Probabil ca denarii banales - moneda curenta de argint a regilor unguri, a carei amintire a ramas in cuvantul ban pana astazi - au circulat si la romani. S-au gasit in sapaturile de la Curtea de Arges din aceste monede si in alte tezaure, spune C. I. Condurache in Buletinul Societatii Numismatice Romane.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Ion Minulescu-Corigent la limba romana PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 05 Iulie 2011 09:48


Ion Minulescu ne descrie cu deosebitul sau talent  anii de liceu si orasul de provincie in care si-a petrecut copilaria, a iubit pentru prima data si in care a ramas corigent la ... limba romana.


In intentia mea cand m-am hotarat sa va prezint aceasta carte a fost nu sa fac un rezumat al operei, ci sa scot in evidenta cateva pasaje care reliefeaza harul de mare scriitor al lui Minulescu, poate asa voi determina pe unii dintre concetatenii nostri sa (re)capete bucuria lecturii.

Cotan este scurt, gras şi gălăgios. Parcă ar fi un dop de sticlă de şampanie proptit pe două beţe de chibrituri cu gămăliile negre.

Dar superstiţiile sunt produsul realităţilor nebănuite.    

Braţele ei mă strâng în serpentină de la umeri până la genunchi. Oasele mele trosnesc resemnate ca nişte scânduri de brad prinse în minghinea unui tâmplar, şi pe urmă...

Ultima actualizare Marţi, 05 Iulie 2011 15:02
Citeşte mai mult...
 
Tortura la români în timpul Evului Mediu PDF Imprimare Email
Duminică, 03 Iulie 2011 11:59
„Codul Penal“ din vremea Imperiului Habsburgic a fost scos la lumină de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Timiş. El este expus acum într-o expoziţie. Un document publicat în 1768 arată tortura la care erau supuşi suspecţii de comiterea unor infracţiuni. Chinuiţi, unii inculpaţi mărturiseau şi ce nu au făcut.

Metodele de anchetă din ziua de astăzi au ajuns la un nivel de tehnologie greu de imaginat şi în urmă cu 20 de ani, cu atât mai mult în urmă cu câteva sute de ani. Există printre anchetatorii zilelor noastre specialişti care susţin că tehnica a ajuns atât de avansată încât poţi fi urmărit şi în gaură de şarpe pentru administrarea probelor. În urmă cu câteva sute de ani, colectarea probelor se făcea cu mijloace la-ndemână. Spre exemplu, în secolul al XIV-lea, vinovăţia se stabilea de către divinitate, suspecţii de comiterea unor infracţiuni erau arşi în palmă şi bandajaţi, iar dacă după un anumit interval de timp rana se vindeca, suspectul era declarat nevinovat. Dacă plaga avansa, suspectul era declarat vinovat.
Ultima actualizare Duminică, 03 Iulie 2011 14:10
Citeşte mai mult...
 
CARTE: Ciuma - de Albert Camus PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 03 Iulie 2011 10:25

  Probabil ca Albert Camus a intentionat sa privim romanul sau si din punct de vedere  al celor care vad dincolo de stricta prezentare a  intamplarii imaginate. La fel ca alti oameni de cultura francezi (Yves Montand este un exemplu), Camus a fost in tinerete un simpatizant al partidului comunist francez, apoi a avut o lunga perioada de lupta impotriva totalitarismului, de orice fel ar fi fost acesta. Cum se poate lupta impotriva unui flagel, ca e vorba de ciuma,  de o „binecuvantare” nazista sau comunista, putem citi „printre randuri”. Interesanta abordare a studiului comportamentului unor oameni care sunt pusi intr-o situatie disperata prin declansarea in orasul lor a unei molime extrem de contagioase si cu sfarsit tragic pentru cei care o contacteaza, ciuma.
Romanul lui Camus e o parabola. Chiar laureatul Premiului Nobel  lamureste lucrurile de la inceput, folosind un citat al lui Daniel Defoe, care a trait cu 200 de ani inaintea scriitorului francez:” Poti atat de bine sa infatisezi un fel de intemnitare prin altul, dupa cum poti sa infatisezi orice lucru care exista cu adevarat, prin ceva care nu exista.”

Ultima actualizare Duminică, 03 Iulie 2011 14:08
Citeşte mai mult...
 
Expozitie Vali Petreus la Sala Radio Sighet (1 iulie 2011) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 02 Iulie 2011 08:36

Expozitie Vali Petreus la Sala Radio Sighet (1... de SighetOnline
Ultima actualizare Sâmbătă, 02 Iulie 2011 09:42
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 232 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact