logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Anton Pavlovici Cehov (1860-15iulie 1904) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 15 Iulie 2011 07:51

Azi, 15 iulie, comemoram un mare scriitor al lumii, Anton Pavlovici Cehov.
Nascut in 1860, in oraselul Taganrog, in Ucraina, primii ani din viata au trecut sub influenta fanatismului religios a tatalui sau. Peste ani va absolvi Facultatea de Medicina din Moscova. Din 1884 pana in 1892 practica meseria invatata in facultate. Cu siguranta ca nu activitatea sa ca medic l-au facut cunoscut in intreaga lume, ci talentul  de scriitor.
Anton Pavlovici Cehov are o ativitate literara foarte intensa si foarte diversificata . Sa ne amintim de piesele sale de teatru:”Platonov”, „Pescarusul”, „Unchiul Vania”, „Trei surori”, „Livada cu visini”, nuvelele: ”Drama la vanatoare”, „Stepa”, „Un duel” si multe schite si povestiri.

 

Cand citesti o povestire a lui, iti lasa un „ceva” care nu se poate explica in cuvinte. Poate fi bucurie, poate fi o enorma tristete, sau oricare alta stare . Cateodata, personajele imaginate de scriitorul rus par atat de reale, incat iti  vine sa razi cu ele, sau sa le imbarbatezi pentru a trece mai usor prin suferintele pe care destinul nemilos il scoate in calea lor. De multe ori cateva pasaje din opera unui scriitor sunt suficiente pentru a-i aprecia valoarea. Am selectat cateva, din diferite povestiri:

Ultima actualizare Vineri, 15 Iulie 2011 12:05
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Franta - ziua nationala PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 14 Iulie 2011 13:57


Prezența umană pe actualul teritoriu al Franței datează încă de acum 1.800.000 de ani. De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de culturi, printre cele mai cunoscute fiind cea de la Lascaux, fiind datată la 15.000 de ani î.Hr. La  începutul secolului al IX-lea în regiune apar galii, un trib de origine celtica.
Frontierele Franței moderne se suprapun aproape perfect cu cele ale vechiului teritoriu al Galiei, locuit de către gali. Galia a fost cucerită de către romani în sec. I d.Hr.

Ultima actualizare Joi, 14 Iulie 2011 14:39
Citeşte mai mult...
 
CARTE: „Simbolistica artelor non-verbale. Aplicaţii hermeneutice” de Ioan Marchiş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 14 Iulie 2011 10:37

„Simbolistica artelor non-verbale. Aplicaţii hermeneutice” de Ioan Marchiş, sculptor şi director al Direcţiei pentru cultură Maramureş

 

 Autorul parcurge o complicata si densa istorie a conceptelor de sens, semn, simbol, din perspective diverse: semiologica, pragmatica, hermeneutica, filosofica, estetica, elemente care nu trebuie sa surprinda, intrucat atat domeniile non-verbalitatii, cat si domeniul simbolurilor sunt caracterizate de o evolutie continua a conceptelor, a modalitatilor de abordare, a demersurilor de interpretare. Lucrarea aduce un plus de cunoastere, este o carte de care Maramuresul avea nevoie si in acelasi timp este o implinire majora in plan stiintific.

Ultima actualizare Joi, 14 Iulie 2011 10:51
Citeşte mai mult...
 
TABARA ANTICOMUNISTA - Ana Blandiana a strans peste 100 de tineri la Memorialul din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Iulie 2011 14:53

Tineri si profesori din toate colturile tari se afla in aceste zile la Sighetu Marmatiei pentru traditionala tabara de vara de la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Subiectul asupra carora se concentreaza e istoria, motiv pentru care, in cadrul unor seminarii multiple, dezbat atat ororile comunismului, cat problemele de coruptie inregistratre de-a lungul anilor, respeciv incalcarea drepturilor omului.

Tabara a inceput de doua zile si se va incheia in 18 iulie, timp in care cei peste 100 de participanti vor avea prilejul sa calce pe urmele trecutului.

“Inca din prima zi, temele de dezbatere au fost incitante ‘Istoria ca legatura între trecut şi viitor’ si subintitulata ‘Sunt adolescentii de azi responsabili pentru istoria de maine?’, prin care s-a dorit sa se sondeze vocatia celei mai tinere generatii pentru implicarea civica si profesionala.

Ultima actualizare Miercuri, 13 Iulie 2011 15:01
Citeşte mai mult...
 
Carte editura HERALD: Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient. Consideratii asupra vindecarii si regenerarii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 12 Iulie 2011 09:41

Editura Herald prezinta cartea ”Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient. Consideratii asupra vindecarii si regenerarii”(1979).

 

Prefatata de Rene Dubos, autorul aduce in discutie chestiunea relatiei din pacient si medic, subliniind importanta participarii active a bolnavului la alegerea tratamentului si mai ales responsabilizarea acestuia in procesul de reabilitare. Forta de a ride si vointa de a trai sint conditii indispensabile unei vieti sanatoase si unei longevitati biologic legitime. Fara colaborarea deplina dintre minte si trup, care "sa se integreze pe baza vointei intr-un proces creativ de schimbare adaptativa" nici sanatatea, nici longevitatea nu sint posibile. Notiuni precum placebo, asumarea durerii, creatia si experienta medicala sint integrate holist intr-un discurs argumentativ care se sprijina pe o cantitate impresionanta de cazuri clinice.

 

Citeşte mai mult...
 
Nae Ionescu:Filosofia religiei PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 12 Iulie 2011 05:18

Nae Ionescu (1890-1940) filozof roman, le-a fost profesor universitar lui Mircea Eliade, Constantin Noica, Emil Cioran, Mircea Vulcanescu. Magistru al lui Petre Tutea.  A fost unul din principalii ideologi ai legionarismului, determinand pe multi dintre discipolii sai sa se indrepte spre extrema dreapta. Cu toate acestea, meritul lui Nae Ionescu in formarea unor mari filozofi cu care se mandreste intreaga lume, este incontestabil.


 Uitati ce scria Nicolae Tatu la moartea lui Nae Ionescu in 1940 :

"In filozofie mai ales, a scris prea putin. Nu pentru ca n-ar fi avut ce scrie sau n-ar fi putut-o face, ci fiindca avea credinta ca inainte de a fi trait, controlat si copt, un gand nu trebuie asternut pe hartie.[...] Daca studentii nu paraseau sala de curs cu bagajul de cunostinte sporit, plecau in schimb cu altceva, mult mai pretios, mai rar si mai greu de gasit: cu indemnul de a nu se rezuma sa invete numai, sa primeasca ideile de-a gata, ci sa mediteze, sa traiasca si sa verifice personal problemele."

Am ales pentru  site cateva fragmente din cursul de Filozofia religiei , tinut de Nae Ionescu in anul universitar 1924-1925 la Facultatea de Litere si Filozofie , Universitatea Bucuresti.

"Experienta religioasa este constituita de totalitatea actelor religioase, adica de totalitatea actelor in care un om este in legatura cu altceva propriu-zis decat el insusi, si anume, cu un caracter deosebit de caracterul realitatii sensibile, cu anumite caractere pe care noi le numim divine."

Ultima actualizare Luni, 11 Iulie 2011 18:33
Citeşte mai mult...
 
Carte: Viata lui Kostas Venetis, autor Octavian Soviany PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 09 Iulie 2011 18:57
Romanul Viata lui Kostas Venetis contine aventurile unui picaro cu identitate scindata – virtual ascet convertit la o religie a viciului. Tinarul Kostas Venetis, care uceniceste in anii copilariei intr-o manastire din Grecia de la sfirsitul secolului al XIX-lea, cunoaste o spectaculoasa schimbare la fata: invertit demonic (cu orgolii de supraom nietzscheean), strabate spatii dintre cele mai variate – cunoaste mizeria si fascinatia Istanbulului, pitorescul unui Bucuresti ce aminteste de atmosfera din Princepele si din Saptamina nebunilor, efervescenta Parisului revolutionar, splendoarea Vienei, melancolia Venetiei, miscindu-se prin felurite medii, de la pegra tavernelor la cercurile nobiliare.
Poveste despre initierea intru Rau, in care Sodomia si jocul intertextual, violenta si notatia rasfatat calofila, cabalismul si mitul conspirationist, fictiunea si documentarismul, crima si complexele oedipiene se imbina in urzeala unei istorisiri initiatice deghizate in thriller, Viata lui Kostas Venetis se plaseaza in linia decadentilor de acum un veac. Dincolo de luxurianta actiunii si pitorescul descrierilor, cititorul este invitat sa descopere taina vietii lui Kostas Venetis si pe romancierul Octavian Soviany, care egaleaza acum si pe teren prozastic bine-cunoscutele sale performante poetice.
Ultima actualizare Duminică, 10 Iulie 2011 10:32
Citeşte mai mult...
 
POEZIE: Daca vrei sa fii rege- Marcel Iures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 09 Iulie 2011 16:17
Ultima actualizare Sâmbătă, 09 Iulie 2011 20:33
 
VIDEO: Istoria jazzului - episodul 9 PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 09 Iulie 2011 09:40

 

Motto:”Jazzul nu este doar muzica, este un mod de viata, este un fel de a fi, un mod de a gandi." Nina Simone
                                                                                                                         

free-jazz

Aparut in 1958 datorita saxofonistului Ornette Coleman si pianistului Cecil Taylor. Se caracterizeaza prin libertate totala de improvizatie, continuitate ritmica si adeseori prin improvizatie colectiva. Foloseste sonoritati agresive, obsesive, respectandu-se doar anumite curbe de variatie a intensitatii tumultului sonor.

                                                                sursa: Mihai Berindei - Dictionar de jazz

Citeşte mai mult...
 
La multi ani- Angela Similea, Margareta Paslaru si Mirabela Dauer, 9 iulie- ziua de nastere a muzicii usoare romanesti ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 08 Iulie 2011 20:05
Trei artiste isi sarbatoresc pe 9 iule ziua de nastere. Cine? Iata:
Angela Similea s-a nascut pe 9 iulie, in anul 1946 in comuna 1 Decembrie, Ilfov si este cunoscuta publicului roman drept o cantareata desavarsita, care a adus in prim plan muzica usoara si gratie careia, Romania a castigat numeroase premii de-a lungul anilor, la diverse competitii. Chiar daca timpul a trecut, vocea ei inconfundabila i-a adus nenumarate succese si in “epoca moderna”, alaturi de Ovidiu Komornyik
 
În anul 2003, într-un turneu in Germania, Ovidiu Komornyik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album.Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec şi adunasem suficientă «ocară» din partea publicului, care ma dojenea pentru «abandon». Aşa ca am pornit lucrul şi, exact dupa nouă luni, s-a nascut «Lumea mea». O dată cu aceasta am revenit pe scena, iar publicul m-a aşezat pe acelaşi loc, al meu: aşa am simţit! Avându-l pe Ovidiu alături mi-a fost mai uşor să mă adaptez în noua formă de întâlnire dintre artist şi publicul de azi!” —Angela Similea
 
Chiar daca si-ar fi dorit sa ajunga medic, cu siguranta nu regreta anii minunati in care a cantat si incantat publicul roman din tara si de peste hotare.
Ultima actualizare Duminică, 10 Iulie 2011 10:34
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 231 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact