logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Ioan Marchis - lansarea volumului "Simbolica artelor non-verbale" la Sala Radio Sighet (21 iulie 2011) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 22 Iulie 2011 08:23

Ioan Marchis - lansarea volumului "Simbolica... de SighetOnline
 
Program Garana Jazz 2011 (editia a XV-a) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 20 Iulie 2011 13:39
Între 21 şi 24 iulie 2011, în Poiana Lupului are loc festivalul Gărâna International Jazz Festival ediţia cu numărul XV. 
Evenimentul invită publicul la o serie de manifestări culturale. Astfel, pe toată durata festivalului vor putea fi vizitate două expoziţii:

- “All my Jazz”, a artistului Charles Giuliano
- “Arthouse Gărâna Wolfs-berg 154, Expoziţia Internaţională de Artă Vizuală”, organizată de Elisabeth Lili Ochsenfeld.

Începând de sâmbătă, 23 iulie 2011, vor avea loc proiecţii foto şi prezentarea proiectului “Locomotiva Jazz”, dezvoltat de ICR Budapesta. În plus, în cadrul festivalului vor avea loc două lansării de carte: “Turnul de apă” lui Nicolae Strâmbeanu şi “O tranziţie mai lungă decât veacul. România după 20 de ani” scrisă de Mircea Mihăieş şi Vladimir Tismăneanu.
 
Abonamente şi bilete Gărâna International Jazz Festival 2011

Preţul unui abonament pentru întregul festival (joi-duminică) este de 200 lei, pentru trei zile (vineri-duminică) este de 160 lei, iar biletul pentru o singură zi este de 60 lei.

Copii sub 14 ani au acces gratuit pe toată durata evenimentului. 
Ultima actualizare Miercuri, 20 Iulie 2011 16:39
Citeşte mai mult...
 
Maria Ploae - ”Poezia dupa gratii” la Memorial Sighet (17 iulie 2011) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 18 Iulie 2011 07:50
 
Duminica, 17 iulie 2011, de la ora 20:00 a avut loc in cadrul Scolii de Vara de la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighet, un recital extraordinar - ”Poezia dupa gratii” - sustinut de catre actrita Maria Ploae.
Pe parcursul celor 60 de minute, marea actrita a impresionat audienta cu recital de exceptie continand poezii ale unor poeti mai mult sau mai putin cunoscuti publicului larg, majoritatea patimand in inchisorile comuniste. Evident, nu au putut sa lipseasca poeziile semnate Radu Gyr, Vasile Voiculescu si Ana Blandiana. 
Ultima actualizare Luni, 18 Iulie 2011 08:15
Citeşte mai mult...
 
Editura „Grinta” împreună cu editura „Singur” va edita volumul „CUVÂNTUL ÎN TIMP” – antologie de poezie, proză şi eseistică PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 18 Iulie 2011 07:34
Editura „Grinta” împreună cu editura „Singur” va edita şi va tipări până la data de 15.08.2011, volumul „CUVÂNTUL ÎN TIMP” – antologie de poezie, proză şi eseistică.

Cartea va avea un număr de 384 de pagini dintre care 24 color (cu pozele autorilor), format 15x22cm., coperta policromie, plastifiată lucios. Textele, CV-urile şi fotografiile color ale autorilor se vor expedia în format electronic pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza până la data de 25.07.2011. De asemenea, autorii vor trimite şi un scurt răspuns la întrebarea:
Ultima actualizare Luni, 18 Iulie 2011 08:42
Citeşte mai mult...
 
Asasinarea familiei regale ruse PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 17 Iulie 2011 08:13

Tarul Nicolae al II-lea  a fost ultimul  imparat al Rusiei. Dupa cum se stie, el si intrega sa familie au fost executati in noaptea dintre 16 si 17 iulie 1918, in orasul Ekaterinburg, in subsolul Casei Ipatiev. Nicolae al II-lea, sau Nikolai Alexandrovici Romanov a domnit intre anii 1894 -1917. La ceremonia incoronarii sale din 1895, de la Moscova, mai multi oameni au murit in imbulzeala iscata la festivitate.

 

Atunci, multi au prevazut ca acest lucru va fi de rau augur pentru proaspatul tar. Schimbarea regimului politic in Rusia in urma Revolutiei Bolsevice conduse de Lenin a avut urmari dramatice in randurile intregii populatii ruse. Nici familia tarului n-a scapat de opresiune, totul culminand cu asasinarea din 17 iulie 1918. Un lucru interesant pe care vreau sa-l amintesc e acela ca Rasputin, cu calitatile sale extrasenzoriale, a prevazut ca intrega familie a tarului va fi asasinata . A trimis semnale de avertizare tarului, care n-au fost luate in seama. Urmarile, se stiu...

Ultima actualizare Duminică, 17 Iulie 2011 09:13
Citeşte mai mult...
 
Carte: Victimele Comunistilor si Persecutorii Lor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 17 Iulie 2011 05:48

Victimele Comunistilor si Persecutorii Lor (Victims of Communism and Their Persecutors) publicata in acest an de Publish America, este o noua carte a lui Gabriel Gherasim, care imbina marturiile supravietuitorilor din temnitele comuniste, cu o analiza paralela a persecutiilor populatiilor neputincioase din aparheidului Africii de Sud, din lagarele de exterminare naziste, si din suferintele de pe ambele fronturi ale conflictului israelo-palestinian. In plus, raspunde dorintei de dreptate a victimelor comunistilor si a urmasilor lor, cu o metodologie de mediere care s-a dovedit a da rezultate pozitive de-a lungul istoriei, atunci cand a fost implementata in mod etic si impartial fata de toate partile afectate de conflict.

 

In mod in mod diferit de justitia punitiva, care cere numai retributii de la abuzatori, fara a se interesa de recalibrarea dinamicii dintre victime si persecutorii lor, Victimele Comunistilor si Persecutorii Lor propune o paradigma de justitie restaurativa, respectiv, de a crea premizele reparatorii pentru victime, in timp ce persecutorii si/sau urmasii acestora se reincadreaza in sanul societatii de be baze egalitare, si nu privilegiate ca pana acum.

Ultima actualizare Duminică, 17 Iulie 2011 11:32
Citeşte mai mult...
 
VIDEO : Istoria jazzului-episodul 10 PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 17 Iulie 2011 05:41

jazz-rock fusion

Apariția rock-and-roll-lui, cu mare priză la tineret, nu a lăsat indiferenți nici pe reprezentanții jazzului. Același Miles Davis, deschis la orice inovație, inaugurează o formă hibridă intitulată "jazz-rock fusion" cu albumul său "Bitches Brew", în care se folosesc și instrumente electronice. Dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului "fusion" sunt de menționat Herbie Hancock și Chick Corea.

 

Apar și se impun pianiști extraordinari cum ar fi Keith Jarrett, Paul Bley, Andrew Hill sau Brad Mehldau. Diversitatea stilistică nu a scăzut, noi curente se dezvoltă, recunoscându-se și o tendință de reîntoarcere la tradițiile jazzului clasic sub forma "Neoclasicismului", cu saxofonistul David Murray și trompetistul Lester Bowie sau "Clasicismului" în jurul trompetistului Wynton Marsalis.

Dimpotrivă, ceea ce s-a numit "Groove Jazz", "Acid Jazz" sau "Nu-Jazz" a îmbinat funk-ul, soul-ul sau muzicile etnice (indeosebi bossa nova, dar si hip-hop-ul) cu tehnicile si efectele electronice cele mai recente (sampling, loops, beats, remix). Reprezentativi pentru aceasta direcție, care a readus jazz-ul pe ringul de dans si în cluburi sunt: Brand New Heavies, Gilles Peterson, Ronny Jordan, Jazzanova sau Jamiroquai.

Ultima actualizare Duminică, 17 Iulie 2011 09:11
Citeşte mai mult...
 
Marea Schisma din 16 iulie 1054 PDF Imprimare Email
Scris de Horatiu Vescan   
Sâmbătă, 16 Iulie 2011 15:36

Evenimentul din 16 iulie 1054 îşi trage seva din neînţelegerile politice şi religioase, desfăşurate pe parcursul mai multor secole, dintre Biserica Apuseană şi cea Răsăriteană, alte rupturi producându-se între cele două Biserici  în anii 472 (Schisma Acachiana), respectiv în 867 (Schisma lui Fotie).

 

 În anul 330, împăratul Constantin a mutat capitala Imperiului Roman la Constantinopol, acesta  pavând practic drumul pentru separarea politică şi în final ecleziastică a Bisericii de Răsărit şi Apus. Apoi, in 395, Teodosius a pus administraţia regiunilor răsăritene şi apusene ale Imperiului sub conduceri separate, împărţind Imperiul Roman între fii săi Arcadius şi Honorius. Odată cu căderea Impriului Roman de Apus, la sfârşitul secolului V, divizarea religioasă se realiza complet.

 

Biserica din Răsărit nu a reuşit niciodată să fie atât de independentă ca şi cea din Apus, deoarece era sub ochii împăratului de la Constantinopol şi pentru că trebuia să facă faţă tradiţiei culturii greco-romane. Între timp, Apusul trecea prin haosul cultural al epocii întunecate şi nu exista un control politic asupra papei care a devenit atât conducător spiritual cât şi secular. Pe lângă aceste diferenţe de ordin politic şi mental, au existat şi neînţegeri de ordin religios care priveau chestiuni ca: celibatul, purtarea bărbii, utilizarea în liturghie a limbilor latină, gracă şi mai apoi slavă, a datei când trebuia serbat Paştele, criza iconoclastă, a inserării clauzei filioque, folosirea pâinii nedospite în euharistie, postul de sâmbătă, etc.

Ultima actualizare Sâmbătă, 16 Iulie 2011 21:04
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Despre Dark Bombastic Evening 3 si Cetatea Alba Iulia PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 16 Iulie 2011 08:29

Dark Bombastic Evening se doreste a fi un festival nonconformist, ce promoveaza si sustine spiritul Underground, in modul cel mai liber si neconditionat! A fost creat cu dorinta sincera de a oferi prietenie, de a organiza evenimente culturale diverse si de a pune bazele unei platforme muzicale Underground unice in Romania si nu numai. Totul a fost creat din admiratie pentru artistii talentati care doresc sa impartaseasca in cel mai onest mod viziunile lor catre un public explorator de elemente noi, experimentale, atipice. Dupa Brasov, Bucuresti si Suceava, DonisArt va poposi acum si in Cetatea Alba Iulia.

 

Cei ce vor gazdui editia a 3-a a festivalului Dark Bombastic Evening sunt prietenii de la RYMA (www.ryma.ro), o asociatie culturala locala ce isi propune promovarea culturii contemporane si a artei urbane. RYMA povesteste: “Alba Iulia – trecut si prezent Orasul se afla in inima Transilvaniei, pe principalul drum european ce traverseaza Romania, la 250 km de granita cu Ungaria si 390 km de Bucuresti. Aici se afla cea mai mare Cetate din sud-estul Europei , intinsa pe o suprafata de peste 100 ha.

 

Ultima actualizare Sâmbătă, 06 August 2011 14:13
Citeşte mai mult...
 
VIDEO:Un muzeu in labirint sau o istorie subiectiva a autoportretului (5) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 15 Iulie 2011 15:43


„Rege Midas al reflexivităţii, tot ce atinge Paler se face eseu, şi mai ales confesiune”
George Pruteanu

Michelangelo Buonarroti (1475-1564)

                           "Nu se stie cat sange costa."
                          (Insemnare pe spatele unui desen)

"Cine parcurge scrisorile lui Michelangelo si marturiile despre el nu poate evita un moment de perplexitate : imaginea care se incheaga din amanunte e mai degraba a unui invingator invins! Pare mereu indecis, urmarit de un blestem: sa nu poata sfarsi niciunul din marile sale proiecte, in ciuda faptului ca pana la aproape optzeci si noua de ani se istoveste ca un cal de povara, traind numai pentru truda sa."

" Il persecuta ideea ca Moise e numai un fragment din ceea ce trebuia sa fie monumentul consacrat lui Iuliu al II-lea , ca Ganditorul si cele patru statui ale timpului sunt doar o parte din ceea ce a vrut sa faca in Capela Medici.

Ultima actualizare Sâmbătă, 16 Iulie 2011 13:17
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 230 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact