logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Cenaclului de Pictură “SIGART” al Centrului Cultural Sighetu Marmației a deschis “SALONUL DE IARNĂ”-2016 al pictorilor profesioniști din zona Maramureșului istoric PDF Imprimare Email
Scris de prof.dr. Ioan Dorel Todea   
Joi, 15 Decembrie 2016 09:00

“SALONUL DE IARNĂ”- 2016  al pictorilor profesioniști din zona Maramureșului istoric  este cea de-a 15-a expoziție deschisă la Centrului Cultural Sighetu Marmației din ultimii doi ani. În această perioadă, sub egida Cenaclului de Pictură “SIGART”  al Centrului Cultural Sighetu Marmației, au avut loc expoziții personale sau colective de pictură,  în tehnici diferite: pictură în ulei, acuarelă, guașă, acrylic, cerapastel, sculptură în lemn, piatră sau corn de mici dimensiuni, covoare în culori vegetale, fotografie (de regulă expoziții documentare) fără a avea o tematică impusă. Artiștii sigheteni au fost prezenți cu lucrări în expoziții din alte localități și au participat la tabere de creație în țără și în străinătate. Cenaclului de Pictură “SIGART”  se dorește un continuator al unei tradiții în pictura sigheteană, care a grupat de-a lungul ultimilor cincizeci de ani artiștii locali în jurul unor personalități care s-au dovedit artiști-formatori de adevărate talente.
Citeşte mai mult...
 
Cum mi-am facut propria lista de carti de citit intr-o viata PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 11 Decembrie 2016 15:11

Recunosc ca am deprins dragostea de carte destul de tarziu, adica prin clasa a X-a de liceu. Prin clasa a IX-a sustineam sus si tare ca in viata reala nu ne folosim niciodata de informatiile pe care le gasim in romanele pe care le vcitim, asa ca, mai bine imi dezvolt experiente vietii decat experiente lecturii. Important e ca acest tip de gandire m-a parasit destul de repede.


 

A trecut doar un an de cand faceam astfel de afirmatii, pana cand am deprins drag de carte. Imi aduc aminte si acum de senzatia pe care am avut-o citind “Notre Dames de Paris” de Victor Hugo. Am savurat cele doua volume in doar cateva zile. De atunci, am luat in mana tot mai multe carti, multe din ele fiind atat de bune incat nu le mai lasam din mana pana nu le terminam de citit.

Ultima actualizare Duminică, 11 Decembrie 2016 15:14
Citeşte mai mult...
 
Ne-a părăsit scriitorul Romulus Rusan - cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 10 Decembrie 2016 20:37

Ne obișnuisem ca an de an să-l vedem pe Romulus Rusan- cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației-mergând agale pe străzile orașului, cu un ușor zâmbet îngândurat, prezent în orașul nostru la evenimentele importante sau la cursurile organizate pentru tineri, menite să cunoască istoria adevărată a României. Este o pierdere uriașă și regretabilă!  Nu-l vom uita și ne înclinăm cu respect profund pentru tot ce a făcut!

Romulus Rusan, alături de soția sa, poeta Ana Blandiana, s-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet, a coordonat colecţia de mărturii şi zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor, a fost inițiatorul programului de istorie orală, coorganizator și moderator, al simpozioanelor internaționale de la Memorialul Sighet, din lucrările cărora a editat colecția „Anale Sighet” (1994-2003), primul compendiu de istorie orală al perioadei 1944-1989, cuprinzând 7388 pagini (peste 600 autori), al Școlii de Vară de la Sighet (1998-2014) și al Zilei Porților Deschise.

Ultima actualizare Duminică, 11 Decembrie 2016 09:29
Citeşte mai mult...
 
„O noapte furtunoasă” de IL Caragiale cu spectatori din trei generații PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 24 Noiembrie 2016 09:36
Un spectacol  special:  actori din trei generații au jucat pentru adolescenții de la Liceul Pedagogic Regele Ferdinad, studenții Universitații Babeș Bolyai - extensia Sighet și  pentru membrii Asociației Pensionarilor din Sighetu Marmației !
Secția de Teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmației a susținut o nouă reprezentație cu piesa „O noapte furtunoasă” de IL Caragiale având ca spectatori grupuri din trei generații. Spectacolul a fost organizat  cu sprijinul d-nei prof. dr. Odarca Bout, conf.univ.dr.Ilieș Marin și d-nei Eva Báthory,președinta Asociației Pensionarilor din Sighetu Marmației.
 De la premiera cu piesele montate în prima stagiune de la reluarea activității în sectorul teatru, actorii sigheteni au evoluat în aproape 30 de spectacole, în fața a peste șase mii cinci sute de spectatori din oraș dar și din străinătate (Elveția, Austria, Ucraina).  Acum se pregătesc pentru turneul de la Cernăuți-Ucraina și pentru cel din Israel-Tel Aviv, în luna ianuarie 2017 !
Citeşte mai mult...
 
A apărut volumul ”Reflecţii III – Din caietele Arhiepiscopului Justinian. Caietele 193 şi 194” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 24 Noiembrie 2016 09:29
A ieşit din tipar volumul ”Reflecţii III – Din caietele Arhiepiscopului Justinian. Caietele 193 şi 194”. Este vorba de ultimul volum pe care l-a văzut integral Î.P.S. Justinian şi pentru care a dat ultimele indicaţii şi binecuvântarea de tipărire cu câteva zile înainte de a pleca să ne aştepte la poarta Raiului. Cartea este o sinteză a celor mai importante gânduri pe care şi le-a notat în Caiete Ahiepiscopul, în perioada 6 martie 2016 – 16 septembrie 2016, la care a adăugat o notă din data de 23 octombrie 2016, scrisă fix cu o săptămână înainte de a începe să se roage pentru noi din cer.
 
Ca şi volumele anterioare din Reflecţii, cartea aceasta a apărut la Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, iar aceasta are prefaţa semnată de scriitorul Marcel Petrişor. Cartea poate fi găsită la Magazinul Episcopiei din strada Avram Iancu nr. 5 Baia Mare, la pangarul Catedralei Episcopale ”Sfânta Treime” din Baia Mare, la Mănăstirea Rohia, precum şi la toate mănăstirile şi bisericile din Episcopie.  Preţul este de 15 lei.
Ultima actualizare Joi, 24 Noiembrie 2016 09:34
Citeşte mai mult...
 
Primul tren a ajuns la Sighet pe 19.11.1872 (articol de Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Duminică, 20 Noiembrie 2016 09:49

Istoria căilor ferate maramureşene începe odată cu primul tren, ce a ajuns la Sighet pe data de 19 noiembrie 1872. 
Lucrările la linia MÉKV de pe ruta Debrecen-Valea lui Mihai-Satu Mare-Halmeu-Craia-Sighet, lungă de 220 km, au început în 1868, ultimul tronson fiind terminat pe 19 noiembrie 1872 (când un tren de probă a parcurs întreaga distanţă) şi inaugurat oficial la data de 4 decembrie 1872. 
Citeşte mai mult...
 
ultimele zdrobiri (I) (poezie de Antonia Zavalic-Dubovici) PDF Imprimare Email
Scris de Antonia Luiza Zavalic-Dubovici   
Duminică, 13 Noiembrie 2016 12:19

Ultima oară când mi-am închis ochii
devenea prima oară când te întorceai în brațele mele.
Timpul meu curgea prea frumos
printre sângerări. 
Un loc tandru se risipea ca o ceață
 
Dragostea mea,
mâinile mele vor trece peste corăbii
și peste valurile care mocnesc sub imensitatea dorințelor  
dar tu vei pune capul peste pernă
și îndată vei adormi
și-n visele tale dulci vei începe să tremuri când vei privi ceasul 
ticâind în întuneric. Fiecare zi va fi despre ascultare și rugăciune. 
Fisuri încercând să nu tulbure liniștea apelor. Colțuri uriașe în care ne amintim
cum arătam atunci când
ni se vedea sufletul gol. Alei frământate înlăuntrul gândurilor. 
Depărtări peste care se lasă noaptea.
Citeşte mai mult...
 
Recital Florin ionescu Galati pe 22 noiembrie in Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 09 Noiembrie 2016 20:43

 
Poezie: hand writing (autor: Antonia Zavalic Dubovici) PDF Imprimare Email
Scris de Antonia Zavalic-Dubovici   
Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 09:42

 dacă această lume se va ofili cândva, o vom pune pe un raft
al gândurilor trecătoare,
o vom ține pitită sub pecetea ploii.
Ne vom bucura de pajiștile înverzite, de florile care cresc
pe unde nu sunt așteptate. De inimile mici și desfăcute de cât le-au mai rămas de iubit.
Ochii noștri se vor sătura de viață,
fără rațiuni, fără cuvinte de mângâiere. Vom fi blânzi și puri
mai tandri decât orice revărsare a nopții.
Vom știi că moartea nu are nimic de spus
sau poate că singura ei vorbă
va trece 
 
ca o mângâiere caldă
pe unde și păsările trec
și
suspină
 
se așterne
o toamnă lungă.
Ultima actualizare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 09:46
Citeşte mai mult...
 
Recital Dan Cavassi in Sighet pe 27.10.2016 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 24 Octombrie 2016 17:18

Recital Dan Cavassi in Sighet pe 27.10.2016 

 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 11 of 249

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact