logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Ipoteza aportului migraţiei gepide ca etapă în constituirea poporului român PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 23 Noiembrie 2020 08:23

Migraţia gepidă pare să fi avut un aport mai important decât cele precedente la constituirea poporului român. Foarte documentată este Colectiv-"Istoria României de la începuturi până în secolul al VIII-lea", Editura Didactică şi Pedagogică R.A., Bucureşti, 1995, pag. 279-325 cu privire la această perioadă a migraţiilor, dar care nu cuantifică explicit acest aport.

Practic însă de o altă modalitate de a explica oiconime existente pe teritoriile Estoniei şi Finlandei şi respectiv cu populaţia saami (laponă), precum şi regiunea catalană (de descendenţă got-alanică) pentru care sesizăm unele coincidenţe fonetice cu România nu dispunem. Desigur, aceste comparaţii sunt discutabile. Unele reproduc poate nume tribale sau au cine ştie ce alte explicaţii. Nici Edward Gibbon- "Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman" nu tratează explicit această temă, gepizii fiind aşezaţi în teritorii care nu mai aparţineau Imperiului.

Citeşte mai mult...
 
**Poezii de DAN TEODORESCU (pentru concursul Armonii literare 2020 - Tg. Mureş) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:56

Musteşte pământul

Musteşte pământul din reavănul serii
Copitele cailor trosnesc la amiezi,
mă port ca o şoaptă străpunsă de rodul
cel falnic din vis, iar tu nu mă crezi.

Plezneşte-n crepuscul şi-n neantul ce creşte
un vers de izvoare doinind rugăminţi,
acum ne petrecem braţele prin fructul
ce naşte în mine cu lacrimi fierbinţi.

Ultima actualizare Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:57
Citeşte mai mult...
 
În memoria inginerului ceferist Timotei Leon PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:43

La Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, în urmă cu doi ani, a fost format un Comitet de iniţiativă de înfiinţare a Centrului muzeal al locomotivelor Iaşi, de fapt un muzeu feroviar în toată regula.

La Comitetul de iniţiativă au aderat foşti şi actuali ceferişti, salariaţi şi pensionari, de la Regionalele CFR Infrastructură şi de Călători din Iaşi, în frunte cu ing. Timotei Leon, ales preşedinte. Din acest Comitet mai fac parte ing. Gabriel Mărgineanu, ing. Petru Naslău, ing. Emil Gnatenco, ing. Dan Teodorescu, ing. Costel Gugeanu, ec. Iulian Trufanda şi prof. Paul Zamfir, ultimul fiind şi directorului clubului ceferist mai sus menţionat.

Ultima actualizare Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:54
Citeşte mai mult...
 
OLIMPIADA DE BENZI DESENATE - Ediția I PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020 02:39

Spiritul Olimpic merge înainte chiar și într-un an atipic în care Jocurile Olimpice au fost amânate. La 100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic, autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu a propus marcarea acestui moment istoric prin inițierea primei ediții a Olimpiadei de Benzi Desenate, un concurs național de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic și conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal. Proiectul se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică - filiala Caraș Severin și Muzeul Municipiului București.

Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând cu data de 1 Decembrie 2020, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr 151), lucrări prezentate sub genericul Olimpiada de Benzi Desenate - Editia I. Expoziția prezintă publicului lucrările câștigătorilor care au participat la competiție pe parcursul acestui an. Pentru a respecta măsurile sanitare dispuse de autoritățile de sănătate publică, vernisajul și gala de premiere se vor transmite online marți, 1 decembrie 2020, ora 10:00, pe paginile de Facebook: Olimpiada de benzi desenate și Casa Filipescu-Cesianu.

Citeşte mai mult...
 
După aproape 50 ani... PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 09 Noiembrie 2020 22:20

În anii '70, pe timpul studenţiei, am fost redactor şef adjunct la revista Viaţa Politehnicii, publicaţia Institutului Politehnic "Gheorghe Asachi" din Iaşi, acolo unde am absolvit Facultatea de Construcţii şi am devenit inginer cu "patalama" la mână. În piesa studenţească din acea vreme au lucrat multe nume sonore, care au devenit de-a lungul timpului jurnalişti şi scriitori de renume în ţară şi străinătate, printre ei fiind şi Vasile George Puiu, colegul meu de redacţie şi care a absolvit la Iaşi Facultatea de Mecanică. Pe timpul nostru, redactorii şefi ai revistei Viaţa Politehnicii, care obligatoriu trebuiau să fie cadre didactice, au fost Ovidiu Alexandrescu şi NV Turcu, dar noi, studenţii, şi mai ales Dan Teodorescu, Vasile George Puiu, Silviu Lupescu, Silvian Zilberman, D.N. Zaharia, Mathy Botezatu, Cristina Mihăilescu şi mai apoi Daniel Condurache, aveam mână liberă şi tot noi mergeam cu fiecare număr al revistei la Direcţia Presei (Cenzura!) de la Palatul Culturii, acolo unde domnii Iordăchescu şi Zamfirescu ne dădeau BT-ul pentru publicare, iar poetul-tipograf Mihai Gachi tehnoredacta cu litere de plumb, la tipografia de pe str. Vasile Alecsandri din Iaşi, fiecare număr al publicaţiei noastre studenţeşti.

Citeşte mai mult...
 
Prin Cultură, la desăvârşire: interviu cu profesorul Traian Lupu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 02:17

Profesorul Traian Lupu este timişorean, trăieşte în Mangalia de multă vreme şi are numeroase preocupări şi realizări în domeniul Culturii. A fost interpret de muzică, profesor de Desen, director al Căminului Cultural din Cobadin, director al Casei de Cultură din Mangalia, apoi, mulți ani, ”dascăl de Frumos artistic”, cum îi place să se autodenumească, adică profesor de Arte Plastice, la Școala ”Gala Galaction” din Mangalia, dar și profund implicat în viața ”Cetății”...

Citeşte mai mult...
 
U.Z.P.R. lansează concursul profesional „Sens și contrasens în mass-media” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 25 Octombrie 2020 16:01

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România lansează concursul pe anul 2020 cu tema „Sens și contrasens în mass-media”, adresat tuturor membrilor organizației.
Materialele de presă care vor fi transmise spre jurizare vor trebui să reflecte nenumăratele fațete care au schimbat cursul profesiei jurnalistice în anul 2020, marcat de criza sanitară mondială, care a afectat toate domeniile vieții sociale și politice de pe întreaga planetă.
Vor fi luate în considerare referirile la abordarea jurnalistică în noile condiții, la respectarea deontologiei, la identificarea știrilor false în noianul de informații contradictorii care au fluctuat pe toate canalele de comunicare, la informarea publicului și la episoadele de dezinformare, la relația dintre jurnalist, în calitate de comunicator, și oficilitățile care au manifestat în unele rânduri deficiențe de transmitere a informațiilor și lipsă de transparență, aspecte semnalate și de organizațiile internaționale de presă. De asemenea, se va juriza importanța demersului jurnalistic în tabloul social general și se vor puncta acuratețea, corectitudinea, adevărul, susținerea interesului cetățeanului și profesionalismul materialelor de presă care vor intra în competiție.

Ultima actualizare Luni, 26 Octombrie 2020 08:13
Citeşte mai mult...
 
Continuă înscrierile la „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XIV-a, 2020-2021 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 24 Octombrie 2020 21:07