logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
O jumătate de veac de poezie la Sighetu Marmației ! „Festivalul de Poezie de la Sighetu Marmației” 50 de ani de la prima formă de organizare, 70 de ani de la înființarea Cenaclului literar „George Coșbuc” ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 09 Octombrie 2023 08:27

În anul 1973 s-au aniversat 20 de ani de activitate a Cenaclului literar „George Coșbuc” (președintele cenaclului poetul Gheorghe Chivu, președinte al Comitetului municipal de cultură prof. Cornelia Circa, prof. Constantin Calogherato secretar cu probleme de propagandă și cultură, prof. Ioan Dorel Todea, director Casa de cultură, prof. Ignat Dragomir, metodist care avea în atribuții activitatea cenaclului). Pe lângă întâlnirile cu poeții locali, de la Baia Mare, invitații din țară, s-a organizat (pentru prima oară) un concurs de creație literară (poezie), de interpretare și de muzică folk, care s-a repetat și în anii următori.

Festivalul  de Poezie de la Sighetu Marmației a avut o evoluție constantă de la festival local, județean, interjudețean, național din anul 1980 şi internaţional din anul 1992. Din 1979, se organizează la Deseşti „Serile de Poezie  „Nichita Stănescu”( din 2000, se acordă şi Marele Premiu” Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Deseşti). La Festivalul de poezie de la Sighetu Marmatiei au fost prezenti poeți importanți  din România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, SUA, Elveţia, Irak, Israel.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul Internațional de Poezie de la Sighet - ediție jubileu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 21 Septembrie 2023 14:20

 
BENZI DESENATE ROMÂNEȘTI LA GAUDEAMUS! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 09 Decembrie 2022 21:27

Vă propunem o întâlnire - o sesiune de autografe - cu Mihai I. Grăjdeanu, autorul romanelor grafice interactive MOMENTE din ISTORIE - la Târgul de carte GAUDEAMUS - sâmbătă, 10 decembrie, ora 12,30 - Stand 22.

 

Deși cuvântul „roman” duce cu gândul la lucrări ce conțin zeci, sute de pagini, termenul „roman grafic” este aplicat azi, pe scară largă, incluzând lucrări de ficțiune, non-ficțiune și antologizate … în benzi desenate.

 

„Adaptarea romanelor istorice sub formă de benzi desenate a devenit în ultimii ani foarte populară pe piața internațională. Prin forța sa narativă și grafică, prin preocuparea sa pentru adevărul istoric, romanul grafic cu subiect istoric se pretează foarte bine unui studiu începând cu clasa a V-a până la liceu și facultate.

Ultima actualizare Vineri, 09 Decembrie 2022 21:39
Citeşte mai mult...
 
Manifestare culturală dedicată bucovinenilor şi românilor de pretutindeni! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 29 Noiembrie 2022 15:53

Sâmbătă, pe 26 noiembrie 2022, în sala de spectacole a Cercului Militar din Iaşi a avut loc o nouă manifestare culturală dedicată, de data aceasta,  Bucovinei şi românilor de pretutindeni!   
Organizatorii manifestării au fost Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est,  Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi.
În debutul evenimentului, în cinstea zilei de 1 decembrie, Ziua României şi a românilor de pretutindeni,  eleva de numai 13 ani, Karla Ursu, a intonat Imnul României, iar în continuare s-a derulat conferinţa cu tema "28 noiembrie 1918 - Unirea Bucovinei cu România", prezentată în faţa unui numeros public de ing. Solo Rotenstain.

Citeşte mai mult...
 
Dan Teodorescu, la 55 ani de activitate culturală PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 21 Septembrie 2022 02:55

Născut pe 19 aprilie 1950 la Iaşi, în România, inginerul constructor Dan Teodorescu a împletit în permanenţă meseria sa de bază cu cea a jurnalistului de sport şi cultură şi a poetului care a debutat în mass-media naţională, mai precis la Radio Bucureşti, în 1967, la 17 ani, cu Cenaclul elevilor din "Oraşul celor Şapte Coline". Aşadar, în toamna anului 2022, Dan Teodorescu împlineşte 55 ani de activitate culturală, cu multe realizări în acest domeniu în care talentul şi munca de zi cu zi au dat roade în toate etapele parcurse.

Citeşte mai mult...
 
Schengen cultural PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 17 Martie 2022 01:47
 
Autor: Dan Teodorescu
 
Editura Pim, 2022, Iași
 
 
 
Ionel Pintilii
 
 
 
Pentru jurnalistul Dan Teodorescu, privitul zilnic pe geam sau la televizor nu face parte din cotidian, din preocupările care să-i facă deosebită plăcere.
 
În ultimii ani „fuge” de așa ceva știind faptul că inactivitatea nu-i un lucru bun și nu te determină să ajungi departe.
 
Având la bază aceste considerente, suntem îndreptățiți să putem afirma că în ultimii șapte ani DanTe cum îi spun prietenii, decanul jurnaliștilor ieșeni a publicat 31 de volume, dintre care „Schengen cultural” a văzut lumina tiparului de mărțișor 2022.
Ultima actualizare Joi, 17 Martie 2022 02:46
Citeşte mai mult...
 
Manifestare culturală la Iaşi, în cadrul LSR - Filiala Iaşi Nord Est PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 11 Martie 2022 00:12

În pragul primăverii ieşene şi a zilei de 8 martie

Pe 6 martie a avut loc "În pragul primăverii - Mărțișor 2022", o manifestare culturală găzduită de Hotelul ARNIA și organizată de LSR - Filiala Iaşi-Nord Est. A fost frumos, mulțumim de participare şi implicare, iar evenimentul a fost dedicat şi doamnelor şi domnişoarelor din viaţa noastră, cu ocazia zilei lor, din 8 martie!
În cadrul programului muzical-artistic au evoluat: frații italiano-români Moise (care au obținut patru de DA la emisiunea Românii au talent), Karla Ursu, Ovidiu Enea, Silviu Labeș, Marinică Botea, Aurel Niamţu (care a obținut recent un mare succes la Românii au talent, de la Pro TV, ajungând direct în semifinale), plus umoriștii Ioan Hodaș, Silvia Hodaș, Cornelia Livia Bejan. 

Ultima actualizare Vineri, 11 Martie 2022 00:45
Citeşte mai mult...
 
Eveniment cultural de amploare la Cercul Militar Iaşi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 28 Februarie 2022 02:42

Sâmbătă, 26 februarie 2022, pe durata a 4 ore şi 30 minute, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, în parteneriat cu Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi a organizat o nouă manifestare culturală de amploare. La Cercul Militar Iaşi, în prezenţa unui numeros public avid de cultură de bună calitate, evenimentul a fost deschis de grupul LIRICA, care, sub conducerea doamnei Nuşa Apostol a interpretat câteva frumoase piese corale. În continuare, preşedintele LSR - Filiala Iaşi-Nord Est , Dan Teodorescu, a urat un bun sosit participanţilor şi a propus în ziua Moşilor de Iarnă un moment de reculegere în memoria celui care a fost Constantin Toni Dârţu, primul preşedinte al filialei ieşene în anii din urmă. 

Citeşte mai mult...
 
Lansare volum de poezie Pleșa Dragoș Florian PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 24 Februarie 2022 08:45

După lung timp de așteptare, chiar și pentru mine, am reușit să îmi public primul volum de poezie. Deocamdată, doar varianta online, dar sunt mulțumit și de această variantă, pentru că poate să ajungă la oamenii din toate colțurile lumii.

Am ales să public ”Poezie - vol. I” pentru că am ajuns într-un punct în care sunt dezgustat de ”artă”. Arta pe care mulți pretind că o susțin și o trăiesc, respectiv cei care învârt milioane de euro pentru finanțarea proiectelor culturale, instituții culturale care nu se gândesc să promoveze persoanele cu adevărat talentate, ci doar ”prieteni”, indivizi care se îmbracă cu haine largi, care merg pe stradă fără să aibă vreo grijă și care își schimbă look-ul în fiecare săptămână, pretinzând că sunt actori, pictori, cântăreți, etc., ”scriitori” care ar publica volume de poezii în fiecare zi doar ca să creadă lumea despre ei că nu stau degeaba și care vor să se lipească de cercurile culturale cu orice preț, regizori de film care sunt sprijiniți fără obiecții ca să își producă mizeriile și așa mai departe. Există oameni care caută atenție, care vor validări și pe care îi înțeleg. Doar că există și chirurgi care au nevoie de atenție și validare, însă ei nu se afișează public în combinezoane sau halate, purtând cu ei un stetoscop, un bisturiu sau vreun specul rectal și privindu-te cu aroganța unui personaj din filmele cu gangsteri. E doar un exemplu, cel cu chirurgii.

Ultima actualizare Joi, 24 Februarie 2022 08:49
Citeşte mai mult...
 
Batalia Cartilor - eveniment in organizarea Bibliotecii municipale Laurentiu Ulici PDF Imprimare Email
Scris de Radio Sighet - Ioana Popovici   
Miercuri, 23 Februarie 2022 16:46

O noua ediție Bătălia Cărților a avut loc astăzi, 23 Februarie la Biblioteca municipală Laurențiu Ulici.

După ce au citit cărțile propuse pentru acest an, concurenții au făcut fișe de lectura pentru fiecare, iar azi și-au prezentat cartea preferată în fața unui juriu.

La categoria copii, 10 - 14 ani premiul I Cititorul anului a fost câștigat de Grigor Miruna, eleva a Colegiului Național Dragoș Vodă.

Locul al doilea a fost câștigat de Meșter Alexandru, elev la Școala gimnaziala George Coșbuc.

La categoria adolescenți, 14 - 18 ani:

Premiul Cititorul anului a fost obținut de Daria Bococi, de la Colegiul Național Dragoș Vodă.

Locul al doilea a fost luat de Bledea Alina Maria, de la Colegiul Național Dragos Vida, iar locul al treilea Kvasciuc Rebeca, de la Colegiul Național Pedagogic Regele Ferdinand.

Au fost acordate premii și pentru cea mai buna fisa de lectura, premii obținute de Daria Bococi la categoria adolescenți și Grigor Miruna, la categoria copii.

Pe lângă experiența unui concurs, câștigătorii au primit premii in diplome, cărți și bani, iar cititorii anului vor participa la etapa națională a concursului Bătălia Cărților.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact