logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
OLIMPIADA DE BENZI DESENATE Ediția a II-a, 2021 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 23 Februarie 2021 22:00

Spiritul Olimpic merge înainte și ne pregătim, cu mic cu mare, să participăm la Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a II-a. Inițiată de Mihai Ionuț Grăjdeanu - autor și profesor de benzi desenatei, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român si Academia Olimpică Română, ediția din acest an ne va aduce mai aproape de Poveștile campionilor olimpici ai României, de Eroii sportului românesc (tema concursului).

Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de benzi desenate, de promovare a tinerelor talente din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceal. Eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Ultima actualizare Miercuri, 24 Februarie 2021 08:28
Citeşte mai mult...
 
Lansare de album și film de animație “The Laser Trip” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 15 Februarie 2021 21:10

Ne alăturăm fondatorului The Deep Sound of Space (TDSOS) Peter Gate, muzician experimentalist, artist vizual și antropolog, pentru a marca împreună lansarea albumului și a filmului de animație “The Laser Trip”. Un proiect ambițios, prin care Peter Gate își propune să transforme lumina laserului, în primă fază, într-un semnal, apoi în sunet și în cele din urmă în muzică! Piesele albumului vor avea ca denumiri / titluri, coduri binare care reprezinta cuvinte si coduri de culoare ale laserului prelucrat.

Vă invităm la un eveniment gratuit, online, vineri 19 februarie 2021, începând cu ora 18 pe pagina de facebook: The Laser Trip Project - When the light became music.

Ultima actualizare Marţi, 16 Februarie 2021 12:12
Citeşte mai mult...
 
Mărţişorul în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 13 Februarie 2021 16:20

Mărţişorul reprezintă un vechi obicei cu caracter lunar şi feminin, răspândit pe tot teritoriul României, practicat şi în alte zone sud-est europene. Iniţial, şnurul împletit, un fir roşu şi unul alb, era confecţionat de femei şi oferit în familie şi în comunitate, dăruit în principal persoanelor de sex feminin. Astăzi este dăruit de bunici/părinţi/naşi copiilor pentru a fi sănătoşi, de flăcăi fetelor pentru a fi frumoase şi drăgăstoase, de bărbaţi femeilor, de copii mamelor, bunicilor, rudelor, de fete şi femei altor fete şi femei. De remarcat, că în unele zone din Moldova şi Transilvania este dăruit şi bărbaţilor.

Mărţişorul/Marţul/Mărţugul/Mărţiguşul tradiţional este o amuletă alcătuită dintr-un bănuţ de argint, prin care trece şnurul ale cărui culori simbolizează: albul - puritatea începutului, roşul - atribut al vitalităţii (sănătate, frumuseţe sau iubire), dar şi victoria soarelui asupra frigului, care marchează renaşterea naturii. Se poartă la mâna stângă sau în piept, aproape întreaga lună, după care se leagă de ramura înmugurită a unui pom roditor. Dacă pomul nu rodeşte în acel an, e semn rău. De asemenea, mărţişorul poate fi purtat până la sosirea berzelor când se spune: "Na-ţi negreţile şi dă-mi albeţele!"

Ultima actualizare Luni, 15 Februarie 2021 09:20
Citeşte mai mult...
 
Un episod neclar din istoria carpilor PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 11 Februarie 2021 12:22

În lucrarea Murgescu Bogdan <coordonator>- "Istoria României în texte", Ed. Corint, Bucureşti, 2001 apare un episode neclar preluat din Petrus Patricius- Istorii, 8, pag. 54…55 – tratat de profesorul universitar Constantin Petolescu de la Univ. Bucureşti. Pe scurt, un guvernator al Moesiei Inferior (Tullius Menophilus) din anii 239-240 primeşte o delegaţie a carpilor, care solicitau subsidii, asemenea goţilor (după atacul din 238).

Dar delegaţia carpilor este tratată cu superioritate şi amânată în repetate rânduri. Apoi, îndrumată să se prosterneze direct împăratului pentru primirea de subsidii. Viitor guvernator al Moesiei Inferior, Tullius Menophilus respinsese un puternic atac al goţilor aliaţi cu carpii în 238 (sub împăraţii Pupienus şi Balbinus). Dintre popoarele confederate, romanii tratează numai cu gruparea gotică. Iar carpii sunt trataţi necorespunzător (goţii puteau ridica câteva zeci de mii de oameni, iar carpii circa 3000...6000 de soldaţi).

În 242 se relatează invazii carpo-gotice în Moesia şi Tracia.

Citeşte mai mult...
 
MAGICUL CONGRES MONDIAL AL PĂCII IFLAC ÎN PERU, CHIMBOTE (2021) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 10 Februarie 2021 15:24