logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL


Când vor fi curăţate grajdurile lui Augias din România? PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Marţi, 10 Aprilie 2012 11:06

Este lesne de observat că la noi lucrurile şchiopătează îngrozitor, motiv pentru care de la munte pân’ la mare şi de la vlădică până la opincă, românii cârtesc cu osârdie împotriva tuturor potentaţilor ce şi-au trecut ştafeta guvernării din Decembrie ’89 şi până în prezent. Dar nu, n-o fac de nebuni ori dintr-o drăcoasă înclinaţie spre încontrare. Trei sunt cauzele care-i îndeamnă la reflecţiile cu iz politic:

 1)Tradiţia românească în materie de nesfârşite dezbateri politice. La vremea lui, Mircea Eliade s-a arătat atît de surprins de gustul nepotolit al românilor pentru atari controverse, încât n-a ezitat să afirme că n-a mai întâlnit un popor care aidoma românilor să cheltuie atâta amar de energie în dezbateri sterile de acest gen.

Ultima actualizare Marţi, 10 Aprilie 2012 11:55
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: România se poate salva doar prin agricultură PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 09 Martie 2012 10:00

Ni se părea în celălalt regim că am atins limitele extreme ale suferinţei umane, nu atât din cauza lipsurilor materiale de neînchipuit pe care le-am îndurat aproape toţi (excepţie făceau nomenclaturiştii şi învârtiţii cu rol de trepăduşi ai regimului), cât mai ales din pricina prigoanei sistematice la care ne-a fost supus spiritul, prin închiderea lui în cuşca strâmtă a dogmelor partidului atotputernic.

  Tot atunci vedeam cu jalea-n suflete cum vlaga ţării este înghiţită de Molohul nesăţios al unei industrii constant neproductivă şi cum produsele unei agriculturi tot mai ruginită şi mai delăsătoare iau calea străinătăţii, pentru ca din sumele încasate să se poată administra noi guri de oxigen numeroşilor muribunzi ai economiei naţionale.

   Da, dar măcar pe-atunci România avea industria şi agricultura ei, aşa obosite şi fără chef cum apăreau în realitate, adică neplanificate ori trucate în terfeloagele partidului.

Ultima actualizare Vineri, 09 Martie 2012 14:52
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: România trebuie să fie a românilor, nicidecum a străinilor! PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Luni, 27 Februarie 2012 08:57

Tot mai mulţi români (Nae Ionescu face o distincţie netă între român şi bun român: primul este românul neaoş, bunul român este alogenul cu bun simţ, care nu numai că-i un cetăţean exemplar, dar chiar se străduieşte să simtă şi să gândească româneşte!), tot mai mulţi români, deci, sunt serios îngrijoraţi de fundătura în care a ajuns România după 22 de ani de gafe, bâlbâieli şi orbecăieli, alintate cu cognomenul de cârmuire postdecembristă.

  Ştiu treaba asta din discuţiile purtate cu diverse persoane, dar ştiu mai ales din mesajele care circulă pe Internet. Iată o probă în acest sens:

 De câţiva ani colaborez cu o bună regularitate la mai multe publicaţii româneşti din străinătate. Una dintre acestea – Pagini româneşti din Noua Zeelandă, este cu vrednicie şi pasiune condusă de Cristi Dumitrache.

Ultima actualizare Luni, 27 Februarie 2012 09:05
Citeşte mai mult...
 
Patinoarul ignorantei, dinspre dec 1989... (partea I-vis) PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Luni, 16 Ianuarie 2012 11:50
... si fugeam liber, fericit, pe un camp intins, plat, printr-o imensitate necontrolata de fulgi mari de zapada... si totul era imaculat, alb... sublim, maiestos, unic! In jurul meu, cunoscuti si necunoscuti strigau, tipau, se agitau, se imbratisau, se bucurau  la fel ca mine... in nebunia mea, extaziat de peisaj si de sentimentul libertatii, al eliberarii, am ignorat faptul ca unii din jurul meu alunecau, cadeau... chiar dispareau... eu eram insa orbit de acel "carpe diem" plin de adrenalina, de nazuinte, de idealuri... de glorie... de fericire totala! Si fugind eu asa, in extazul meu necontrolat, la un moment dat, ma izbesc de ceva invizibil... si cad... incerc sa ma ridic dar vad ca alunec din nou... si din nou... chiar nu ma pot tine pe picioare... Albul imaculat  nu-l mai percep clar caci s-a facut deodata intuneric bezna... se aprinde un bec difuz undeva in fata mea si, ca prin ceata, incep sa se distinga forme, mai intai nedefinite, apoi, acestea prind contur... si-mi dau seama ca m-am lovit de o mantinela, aparent imaginara... dau cu mana prin zapada si descopar printre acei fulgi proaspat asezati un strat gros (probabil) de gheata... inca nu realizez unde ma aflu.. poate pe un lac inghetat, dar ce sa caute mantinela acolo... ma uit de jur-imprejur, vad neclar dar mi-e clar ca acele umbre care aluneca, care cad la pamant nu sunt altii decat cei ce alergau veseli mai devreme... si in dreptul fiecarui cazut se contureaza propria bucata de mantinela, ce apare prin propriul far difuz... si printre cei cazuti, trec sigur pe ei, echipati cu patine, crose si chiar pucuri, cu casti pe cap si lanterne in maini... destul de infricosatori ca aspect, totusi... soldatii... care iau apoi forme de militanti, de lideri, de politicieni, de eliberatori ai intunericului.... si se face lumina.. orbitoare, prea orbitoare... nu deslusesc decat forme, umbre, gesturi... si aud voci multiple, amplificate, repetand acelasi lucru: "Suntem liberi"...
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:24
Citeşte mai mult...
 
Șanse pentru Copilul Viitorului PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 16 Ianuarie 2012 08:45
Teritoriul numit azi România are premizele pentru a deveni un spațiu geografic extraordinar, însă pentru asta este nevoie de acțiunea câtorva oameni extraordinari. Cum se poate face din țara asta o zonă prosperă, atractivă, interesantă, despre care să se vorbească în mod pozitiv pe scena internațională? Ce se poate clădi pe atuurile pe care le avem, pentru a crește șansele existenței unei populații umane viguroase și bine integrate în mediul de viață, în următoarele decenii și secole? Cum se pot transpune în practică cele trei direcții echivalente ca valoare ale dezvoltării durabile: 1. economic, 2. social și 3. mediu? De ce viziune este nevoie și ce se poate face în mod concret, acum?
Ultima actualizare Luni, 16 Ianuarie 2012 11:58
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit »

Page 37 of 40

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact