logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
O terasă incomodă într-un oraș comod PDF Imprimare Email
Scris de Silviu Lica   
Sâmbătă, 30 Iunie 2018 07:28

Azi am avut o revelatie! Ma tot macina o intrebare de cand sunt intors in tara: Cum reusesc alte orase, unele mai marunte ca Sighetul, sa aiba spatii verzi frumos amenajate, sa  se ingrijasca de strazi si trotuare astfel incat mare parte sunt asfaltate, sa atraga investitori si investitii. Unele administratii locale indraznesc, frate, sa acceseze fonduri europene si chiar sa faca cate ceva, sa reabiliteze un spital, sa revitalizeze un parc etc. Ei bine, am aflat de ce in urbea noastra nu merg treburile: este o mica terasa care incurca, da' incurca rau de tot. Si Primaria o vrea demolata. Si nu numai ca o vrea demolata, este si o hotarare de consiliu local care impune un set de reguli pe care le am aflat si eu, in sfarsit. Acum, sa ne intelegem, regulile trebuie respectate, dar de toata lumea. Iar ceea ce scrie acolo nu se respecta in totalitate de nicio terasa din oras. Dar oare asta trebuie sa fie preocuparea imediata a Primariei? Inteleg ca zona centrala, cladirile istorice si de patrimoniu necesita o grija aparte si sprijin orice demers care apara integritatea si pastrarea acestora... dar sa te legi de o amarata de terasa, inca o data, stiind bine ca nici una din toate celelalte nu e conforma?! Sa ramanem in domeniul Urbanism. Oare nu exista constructii ridicate fara autorizatie de constructie care sa necesite atentie? Oare nu au fost (si sunt) atacate cladiri cu valoare deosebita? Sau chiar despre terase, oare nu este in oras o terasa de mari dimensiuni ridicata langa o cladire monument istoric si care nu s ar incadra nicicum in peisaj? 
Citeşte mai mult...
 
De ce Maramureşul istoric a rămas fără parlamentari ? (editorial de Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 12:58

Am aflat cu toţii lista celor 10 parlamentari ce vor reprezenta judeţul Maramureş. Aceştia sunt: senatorii Sorina Pintea (PSD), Severica Covaciu şi Iustin Talpoş (ambii PMP), domiciliaţi în Baia Mare, Ulmeni, respectiv Baia Mare. Deputaţi: Viorica Cherecheş (PNL), Gheorghe Şimon, Călin Matei, Sorin Bota (tustrei de la PSD), Adrian Todoran (PMP), Vlad Duruş (USR) şi Norbert Apjok (UDMR), toţi din Baia Mare, cu excepţia lui Apjok care domiciliază în Coltău, a lui Gheorghe Şimon, care este din Vişeu de Sus şi a lui Sorin Bota, băimărean domiciliat în Cluj-Napoca.
    Deci, din 10, unul singur - Şimon- va reprezenta întreg Maramureşul istoric. Motive ar fi mai multe:
Citeşte mai mult...
 
Conflictul cu partidul din care faci parte (Editoriar de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 16 Noiembrie 2016 08:44

Dacă accepți să nu stai pe margine – și te implici politic, imediat ajungi în situații de doi bani. Nu durează mult. Spre exemplu, constați că partidul din care faci parte, pe un anume subiect care din principiu nu îți este indiferent… ajunge să se poziționeze absolut jenant, populist… și mizerabil. Cum e senzația să faci parte din această entitate? Dacă ești un politruc, sigur nu ai nici un fel de problemă, nici măcar nu te interesează. Dar ca intelectual, sau ca om care are anumite principii pe care încearcă măcar el să nu le șunteze… oare cum pare o asemenea stare a faptelor? Vezi de ce e clasa politică plină de toate jegurile și leprele, și de ce oamenii cât de cât OK sunt eliminați din start de către sistem, involuntar ai zice, automat, fără nici un fel de efort din partea jegului politic?
Citeşte mai mult...
 
Artur Coman – botanist și silvicultor (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 09:54

Azi am participat la un simpozion organizat la Muzeul Maramureșului; în general nu prea mai merg la astfel de evenimente, dar acesta fiind la Sighet, am zis că este cumva de bun-simț să fiu prezent. Întâlnirea a adus împreună oameni din Ungaria, Ucraina, România… persoane interesate de aspecte naturalistice ale Carpaților.
 
 
 
Astfel de evenimente au tendința să fie legate de numele unor persoane mai reprezentative ale domeniului; acum a venit rândul lui Artur Coman (1881-1972), silvicultor și botanist… sau botanist și silvicultor; Artur Coman – cel care urma să devină o persoană remarcabilă, a fost născut în Ungaria, la Borșa, Maramureș, în urmă cu aproximativ 135 de ani – mai concret la 15 aprilie 1881. În 1907 a absolvit studiile superioare în limba maghiară, la Academia de Minerit și Silvicultură de la Selmecbánya (instituție care la acea vreme deja nu mai avea titulatura de academie ci se numea colegiu/ facultate… Bányászati és Erdészeti Főiskola). A ajuns să aibă diplomă de silvicultor/ inginer silvic. Până aici nu e prea interesantă povestea.
Citeşte mai mult...
 
Ați ucis ursulețul, cretinilor? (editorial de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 13 Octombrie 2016 06:40

Milioane de mesaje au circulat azi pe subiectul ursulețului executat la Sibiu. Dacă nu era filmat și dacă nu ajungea pe net și în mass media, nimeni nu credea că se poate să fie o asemenea jălnicie. Un ursuleț care trece pe acoperiș, apoi prin ceva curte, cum este împușcat și cade în ghiveciul cu verdeață. Revoltător, puțin? Demn de o capitală culturală europeană… mai ales când compari aceste imagini cu capturarea ursului din Canada… tranchilizarea lui și eliberarea în natură… imagini la fel de mult rulate prin mass media histerizată a zilei de azi. Sigur, se pot face tot felul de analize, dar în privința reacției publice este evident ce a rezultat: ura inimaginabilă a maselor largi ale populației față de vânători, față de aceste hoarde primitive de cretini care ucid din plăcere. Cine a tras, cu ce armă… déjà nici nu mai contează prea mult din punct de vedere mediatic. Cu fiecare zi ce trece, a recunoaște public că ești vânător va fi din ce în ce mai similar cu declararea publică a stării tale de puroi-infect în haină verde.

Citeşte mai mult...
 
October rain (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 07 Octombrie 2016 07:05

Trebuia să ajung la un service auto, undeva la marginea orașului, și la o bifurcație am ieșit pe o altă stradă decât cea pe care doream să ajung. Dacă tot eram în zonă, am mers mai departe, să văd cum este… un fel de re-discovery. Nu semăna zona cu ceea ce era cândva, în vremurile bune. Astea sunt zonele Maramureșului despre care nu scrie nimic pe pliante. Grămezile de gunoaie erau din ce în ce mai multe, deja aveai senzația că ești pe o groapă de gunoi. Sigur, ecologia este altceva decât salubrizare; nu îmi place să scriu despre gunoaie. Mai mult vreau să văd pădure, păsări, plante, dune de nisip, libelule. Gunoaiele pot să fie crunte, prezența lor este dezamăgitoare, ele pot rapid să distrugă orice peisaj. Și nu totdeauna le poți trece cu vederea. Erau copleșitoare, peste tot. Niște garduri înconjurau ceva târg de animale – un teren gol și jalnic, apoi un cimitir de mașini, sute și sute de caroserii, rable, bucăți de fiare, cu ceva sărăntoci care căutau ceva ce nu pare să existe. Câteva case de țigani, peisajul plin de câini vagabonzi. Treci printre tufe unde niște ciudați stăteau pe marginea drumului și nu făceau nimic. Cerul era întunecat, ploua mărunt și bătea un vânt dinspre Siberia. În mașină am dat încălzirea mai tare și am ridicat volumul muzicii să simți în piept bass-ul, dar textele melodiilor nu erau nici ele prea fericite. Era nevoie să ieși repede de aici, să te prefaci că locurile acestea nu există.
Citeşte mai mult...
 
Ministerul Sângeros al Mediului (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr/ Peter Lengyel   
Joi, 29 Septembrie 2016 06:57

Există prin (m)inisterul (m)ediului niște comisii, niște experți, plus ceva mecanisme de avizare din partea (a)cademiei (r)omâne… care ar trebui să facă tot posibilul pentru protejarea valorilor naturale. Cum îți poți explica oare ca prin cotele de vânătoare aflate pe cale de aprobare în septembrie 2016 să fie legalizată uciderea a 474 de pisici sălbatice… protejate… care nici măcar nu “produc pagube” (oricum o formulare mizerabilă); deci, cum îți explici asta? Documentul pe care se bazează această “cotă” de 474 de pisici sălbatice mai cere și împușcarea a 68 de râși… Te poți întreba, cam câți sunt cei din aceste comisii de cacao care au văzut în natură măcar odată o pisică sălbatică… să nu mai zic de râs… și totuși fără jenă ei aprobă an de an acest masacru propus de mafia vânătorii, escrocii care te-ar împușca și pe tine, așa din distracție. Tehnocratic, ca la Auschwitz, în stil tăcut, metodic, fără multe comentarii.

Citeşte mai mult...
 
Viehmann (editorial de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 08 August 2016 17:19

A fost un uriaș privilegiu ca în timpurile studenției să îl întâlnesc pe Viehmann. A priori era un fel de lumină, iar asta devenea și mai evident în comparație cu ceilalți. Cursurile lui erau pline de farmec, simțeai pasiunea față de natură și față de cultură, față de oameni. Prezentările pe care le ținea la curs, cât în serile de club speo… proiecțiile de diapozitive… erau atât de pline de viață, atât de autentice, atât de frumoase încât atrăgeau studenți de la toate felurile de facultate, nu doar pe cei din domeniul științelor biologice, geologice sau geografice. Adică, Viehmann a adus peșterile și natura în sufletul omului tânăr, a studentului, la un mod cumva universal. Îți poți imagina cum putea să fie facultatea, dacă ar fi fost mulți ca el?

Ultima actualizare Luni, 08 August 2016 17:54
Citeşte mai mult...
 
Din nou ANAP-oda? (editorial de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 27 Iulie 2016 18:43

Ecologiștii, ne-am dori desigur să putem avea încredere în viitorul Agenției Naționale pentru Arii Protejate. Și încercăm să vedem și partea plină a paharului… doar să nu fie otravă. Numai că nu suntem naivi. Ne aducem aminte de speranțele legate de Agenția de Protecția Mediului, de speranțele legate de Garda de Mediu… și despre modul cum ele au ajuns să fie sinecuri pentru rudele, amantele și prietenii politrucilor, „cimitire de elefanți”, colecții de oameni care stau pe la birouri… sau mai rău, arme de represiune împotriva firmelor oponenților politici. Oare ce garanții există că ANAP nu va fi la fel? Zero? Oare ce speranțe există ca ANAP să nu fie o nouă hidoșenie-instituțională, o fațadă frumos zugrăvită pentru “protecția naturii”, în spatele căreia să apară o nouă caracatiță cu 490 de tentacule? De ce ecologistul cu experiența ultimelor 3 decenii nu poate să fie prea optimist… nici măcar când își dorește?
Citeşte mai mult...
 
Page 1 of 22

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact