logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
De ce Maramureşul istoric a rămas fără parlamentari ? (editorial de Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 12:58

Am aflat cu toţii lista celor 10 parlamentari ce vor reprezenta judeţul Maramureş. Aceştia sunt: senatorii Sorina Pintea (PSD), Severica Covaciu şi Iustin Talpoş (ambii PMP), domiciliaţi în Baia Mare, Ulmeni, respectiv Baia Mare. Deputaţi: Viorica Cherecheş (PNL), Gheorghe Şimon, Călin Matei, Sorin Bota (tustrei de la PSD), Adrian Todoran (PMP), Vlad Duruş (USR) şi Norbert Apjok (UDMR), toţi din Baia Mare, cu excepţia lui Apjok care domiciliază în Coltău, a lui Gheorghe Şimon, care este din Vişeu de Sus şi a lui Sorin Bota, băimărean domiciliat în Cluj-Napoca.
    Deci, din 10, unul singur - Şimon- va reprezenta întreg Maramureşul istoric. Motive ar fi mai multe:
Citeşte mai mult...
 
Conflictul cu partidul din care faci parte (Editoriar de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 16 Noiembrie 2016 08:44

Dacă accepți să nu stai pe margine – și te implici politic, imediat ajungi în situații de doi bani. Nu durează mult. Spre exemplu, constați că partidul din care faci parte, pe un anume subiect care din principiu nu îți este indiferent… ajunge să se poziționeze absolut jenant, populist… și mizerabil. Cum e senzația să faci parte din această entitate? Dacă ești un politruc, sigur nu ai nici un fel de problemă, nici măcar nu te interesează. Dar ca intelectual, sau ca om care are anumite principii pe care încearcă măcar el să nu le șunteze… oare cum pare o asemenea stare a faptelor? Vezi de ce e clasa politică plină de toate jegurile și leprele, și de ce oamenii cât de cât OK sunt eliminați din start de către sistem, involuntar ai zice, automat, fără nici un fel de efort din partea jegului politic?
Citeşte mai mult...
 
Artur Coman – botanist și silvicultor (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 09:54

Azi am participat la un simpozion organizat la Muzeul Maramureșului; în general nu prea mai merg la astfel de evenimente, dar acesta fiind la Sighet, am zis că este cumva de bun-simț să fiu prezent. Întâlnirea a adus împreună oameni din Ungaria, Ucraina, România… persoane interesate de aspecte naturalistice ale Carpaților.
 
 
 
Astfel de evenimente au tendința să fie legate de numele unor persoane mai reprezentative ale domeniului; acum a venit rândul lui Artur Coman (1881-1972), silvicultor și botanist… sau botanist și silvicultor; Artur Coman – cel care urma să devină o persoană remarcabilă, a fost născut în Ungaria, la Borșa, Maramureș, în urmă cu aproximativ 135 de ani – mai concret la 15 aprilie 1881. În 1907 a absolvit studiile superioare în limba maghiară, la Academia de Minerit și Silvicultură de la Selmecbánya (instituție care la acea vreme deja nu mai avea titulatura de academie ci se numea colegiu/ facultate… Bányászati és Erdészeti Főiskola). A ajuns să aibă diplomă de silvicultor/ inginer silvic. Până aici nu e prea interesantă povestea.
Citeşte mai mult...
 
Ați ucis ursulețul, cretinilor? (editorial de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 13 Octombrie 2016 06:40

Milioane de mesaje au circulat azi pe subiectul ursulețului executat la Sibiu. Dacă nu era filmat și dacă nu ajungea pe net și în mass media, nimeni nu credea că se poate să fie o asemenea jălnicie. Un ursuleț care trece pe acoperiș, apoi prin ceva curte, cum este împușcat și cade în ghiveciul cu verdeață. Revoltător, puțin? Demn de o capitală culturală europeană… mai ales când compari aceste imagini cu capturarea ursului din Canada… tranchilizarea lui și eliberarea în natură… imagini la fel de mult rulate prin mass media histerizată a zilei de azi. Sigur, se pot face tot felul de analize, dar în privința reacției publice este evident ce a rezultat: ura inimaginabilă a maselor largi ale populației față de vânători, față de aceste hoarde primitive de cretini care ucid din plăcere. Cine a tras, cu ce armă… déjà nici nu mai contează prea mult din punct de vedere mediatic. Cu fiecare zi ce trece, a recunoaște public că ești vânător va fi din ce în ce mai similar cu declararea publică a stării tale de puroi-infect în haină verde.

Citeşte mai mult...
 
October rain (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 07 Octombrie 2016 07:05

Trebuia să ajung la un service auto, undeva la marginea orașului, și la o bifurcație am ieșit pe o altă stradă decât cea pe care doream să ajung. Dacă tot eram în zonă, am mers mai departe, să văd cum este… un fel de re-discovery. Nu semăna zona cu ceea ce era cândva, în vremurile bune. Astea sunt zonele Maramureșului despre care nu scrie nimic pe pliante. Grămezile de gunoaie erau din ce în ce mai multe, deja aveai senzația că ești pe o groapă de gunoi. Sigur, ecologia este altceva decât salubrizare; nu îmi place să scriu despre gunoaie. Mai mult vreau să văd pădure, păsări, plante, dune de nisip, libelule. Gunoaiele pot să fie crunte, prezența lor este dezamăgitoare, ele pot rapid să distrugă orice peisaj. Și nu totdeauna le poți trece cu vederea. Erau copleșitoare, peste tot. Niște garduri înconjurau ceva târg de animale – un teren gol și jalnic, apoi un cimitir de mașini, sute și sute de caroserii, rable, bucăți de fiare, cu ceva sărăntoci care căutau ceva ce nu pare să existe. Câteva case de țigani, peisajul plin de câini vagabonzi. Treci printre tufe unde niște ciudați stăteau pe marginea drumului și nu făceau nimic. Cerul era întunecat, ploua mărunt și bătea un vânt dinspre Siberia. În mașină am dat încălzirea mai tare și am ridicat volumul muzicii să simți în piept bass-ul, dar textele melodiilor nu erau nici ele prea fericite. Era nevoie să ieși repede de aici, să te prefaci că locurile acestea nu există.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 39
agentie de publicitate

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact