logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT


Cine are mere? - „Fructe în şcoli” demarează în Maramureş din semestrul al II-lea PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 12:30

Copiii maramureşeni mai au de aşteptat circa o lună de zile până să primească fructe la şcoală. Oficialii Consiliului Judeţean Maramureş nu indică o dată anume când acest program va demara efectiv, dar spun că cel mai probabil merele vor ajunge în şcoli la debutul semestrului al II-lea.

În total, sunt cinci firme care se „bat” pentru a aduce elevilor din Maramureş fructe, merele fiind din Suceava, Turda, Hunedoara şi Maramureş. Urmează alte şi alte termene legale de trecut, apoi perioada de contestaţii, iar dacă lucrurile vor decurge normal, distribuţia merelor în şcoli se va face din a doua jumătate a lunii februarie a acestui an. De mere gratuite vor beneficia elevii din clasele pregătitoare, învăţământul primar şi învăţământul gimnazial din unităţile de învăţământ public şi privat acreditat/autorizat din judeţ. Fondurile Uniunii Europene alocate României pentru acest an şcolar sunt de 6.869.985 euro.

Citeşte mai mult...
 
FSLI: Legea salarizării unitare trebuie să elimine actualele inechități între salariații din sectorul public PDF Imprimare Email
Joi, 21 Ianuarie 2016 09:11

Noua lege de salarizare unitară trebuie să elimine actualele inechități și dezechilibre în ceea ce privește salarizarea personalului din sectorul public, consideră reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care reprezintă drepturile și interesele a peste 178.000 de salariați din învățământul preuniversitar.

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, reprezentanții FSLI susțin că, în prezent, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 de lei.

'O lege de salarizare construită plecând de la principii corecte presupune ca fiecare categorie socio-profesională să fie poziționată în grila de salarizare, în funcție de rolul pe care-l are în dezvoltarea societății. (...) O componentă fundamentală a acestui domeniu este resursa umană și, inevitabil, subfinanțarea a condus la degradarea alarmantă a statutului social al personalului din sistemul educațional. Din cauza salarizării umilitoare, calitatea profesională a dascălilor care au intrat în sistem în ultimii ani a scăzut constant, ceea ce a avut drept consecință scăderea calității actului instructiv-educativ', se menționează în comunicat.

Citeşte mai mult...
 
Proiectul de calendar privind înscrierea în clasa pregătitoare 2016 PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Ianuarie 2016 18:19

Înscrierea la clasa pregătitoare în 2016. Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2016 vor fi obligaţi să-i înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare, se arată în proiectul de calendar pentru înscrierea în clasa pregătitoare în care se mai prevede că cei care împlinesc 6 ani în perioada septembrie – decembrie pot fi înscrişi la clasa pregătitoare doar dacă trec evaluarea psihosomatică.

Potrivit proiectului, elevii înscrişi la şcoala de circumscripţie vor urma automat cursurile la această şcoală. După ce au loc înscrierile la şcolile la care elevii sunt arondaţi, pe locurile rămase libere va avea loc înscrierea copiilor care nu locuiesc în acele zone, inclusiv a celor din alte localităţi.

În cazul în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor din afara circumscripţiei este mai mare decât numărul locurilor rămase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice după cum urmează:

Citeşte mai mult...
 
Initiativa a FSLI - Cursuri de prim ajutor în programa şcolară PDF Imprimare Email
Luni, 04 Ianuarie 2016 12:07

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere introducerea în curricula şcolară a cursurilor de prim ajutor, motivând că este foarte important ca elevii să ştie cum să intervină în anumite situaţii.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei precizează că acestea ar trebui predate de personal calificat.

„România este o ţară unde se poate întâmpla oricând o catastrofă, un cutremur puternic, inundaţii sau orice altă tragedie, iar în asemenea context, primele acţiuni ale noastre, indiferent de vârstă, fac diferenţa între viaţă şi moarte. Educaţia, şi în acest sens, în sensul de salvare a vieţii, este foarte importantă”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, citat de adevărul.ro.

„În orar, nu ar avea unde pune cursul ăsta”

Întrebaţi ce părere au despre această iniţiativă, numeroşi dascăli maramureşeni spun că ideea este una bună, însă că ar trebui gândit cursul în aşa fel, încât să nu aglomereze şi mai tare orarul elevilor.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul creste cu 20% nivelul finantarii invatamantului preuniversitar PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Decembrie 2015 15:39
Finantarea de baza asigurata de la bugetul de stat pentru invatamantul preuniversitar va fi majorata, in 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul in curs, potrivit unei Hotarari aprobate miercuri de Guvern. Astfel, costul standard per elev, in invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, creste de la 2.520 lei la 3.043 lei, iar in mediul rural, de la 2.898 lei la 3.499 lei.
Guvernul a aprobat o hotarare de modificare a HG 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/prescolar si stabilirea finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, care se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului per elev/prescolar.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 18 of 111

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact