logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Eleva Sofia Fertadi de la CN Dragos Voda, premiu de excelenta la Olimpiada Internationala de Limba Rusa PDF Imprimare Email
Scris de Brindusa Oanta   
Marţi, 17 Iunie 2014 10:39

Cea de-a XIII –a editie a Olimpiadei Internationale de Limba Rusa a avut loc la Moscova, in perioada 5-11 iunie. In aceasta competitie au luat parte 205  elevi din 29 de tari. Programa de olimpiada  a prevazut trei probe : prezentarea proiectelor pe o tematica data si doua examene orale din limba si literatura rusa , istoria si cultura Rusiei. Lotul Romaniei a fost reprezentat de 18 elevi din Sighetu-Marmatiei, Tulcea, Braila, Suceava, Bucuresti, Iasi si Constanta.


La festivitatea de premiere au fost decernate 10 premii “castigator absolut” (punctaj maxim), printre care se numara  Fertadi Sofia Anamaria, eleva la Colegiul National “Dragos Voda”, in clasa a X-a D. Toti acesti 10 castigatori absoluti au dreptul sa fie admisi fara examene la insitutii de invatamant de prestigiu din Federatia Rusa.


“Am fost deosebit de impresionata de modul de organizare a olimpiadei, care a cuprins o deschidere fastuoasa, un program cultural divers, care a cuprins plimbari cu vasul, vizitarea Kremlinului , a Pietei Rosii, si a multor locuri cunoscute ale Moscovei. Am legat noi prietenii, iar in camerele hotelului, in care am stat timp de o saptamana, am discutat cu ceilalti participanti despre diferitele probleme ale lumii si despre diferentele si asemanarile tarilor in care traim. Cel mai important lucru este ca am legat niste prietenii stranse cu elevi de alta nationalitate si ca acum pot sa spun ca am prieteni nu numai in Europa, ci si in Asia si America.”

Ultima actualizare Marţi, 17 Iunie 2014 14:12
Citeşte mai mult...
 
Eleva Crina Ionela Hrini de la C.N."Dragoș Vodă" din Sighet, a obținut Locul I la Olimpiada Internațională de Limba Rusă PDF Imprimare Email
Scris de Brindusa Oanta   
Duminică, 15 Iunie 2014 21:00

Eleva Crina Ionela Hrini de la C.N."Dragoș Vodă" din Sighet,a obținut Locul I la Olimpiada Internațională de Limba Rusă,categoria B2,olimpiadă desfășurată în perioada 6-11 iunie la Moscova.
 
"Pentru mine Premiul I la Olimpiada Internationala de Limba Rusa iseamna atingerea inca a unui scop, un vis devenit realitate si, ceea ce este cel mai important dobandirea unor cunostinte noi, amintiri de neuitat si prieteni pe viata." declară Crina,în exclusivitate pentru Radio Sighet. Cu ce alte gânduri s-a întors acasă? Vă lăsăm pe d-voastră să aflați :
 
" Cu limba rusa am facut cunostinta in clasa a IX-a datorita dorintei de a invata o limba noua si de a putea citi in original cunoscutele opere ale lui Tolstoi, Puskin sau Dostoevski . Dorinta era cu atat mai mare cu cat vedeam ca nu este chiar asa de greu sa inveti ceva daca iti place. 
Chiar in clasa a IX-a am participat la olimpiada judeteana, de acolo m-am calificat la faza nationala, care s-a desfasurat in Sighetu-Marmatiei la Colegiul National “Dragos Voda” si la care am reusit sa obtin Premiul I. Nu a fost prima data cand urcam pe scena dupa Premiul 1, deoarece anterior,obtinusem Premiul 1 la faza nationala la limba si literatura ucraineana, dar totus,i sentimentul a fost unic.
Ultima actualizare Duminică, 15 Iunie 2014 21:07
Citeşte mai mult...
 
SIGHETU MARMAŢIEI - Liceul Forestier va avea campus şcolar PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Iunie 2014 17:31
S-a redeschis finanţarea campusului şcolar al Liceului Forestier din Sighetu Marmaţiei. Modernizarea se realizează în cadrul unui program european în valoare de 4,2 milioane euro. Proiectul prevede extinderea liceului cu opt săli de clasă, construcţia unei săli de sport, a unui atelier şcolar, respectiv a unui bloc de garsoniere. De asemenea, se vor moderniza căminul existent şi cantina.
 
S-a început modernizarea în 2008, prin fonduri guvernamentale, dar finanţarea s-a oprit. În prezent, s-a trecut proiectul pe o altă linie de finanţare, cea europeană, şi investiţia va fi implementată prin POR, ADR Cluj. Viceprimarul Horia Scubli a asigurat că şantierul urmează a fi reluat din 1 august a.c., iar cei aproximativ 1000 de elevi vor avea parte de condiţii mai bune de studiu:
Citeşte mai mult...
 
De la gradinita la scoala - proiect realizat la Gradinita nr 12 din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Gradinita nr 12 Sighet   
Sâmbătă, 14 Iunie 2014 17:10

 

În data de 10 iunie 2014 s-a desfăşurat la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 12, Sighetu Marmaţiei, într-un decor cu totul nou, grădiniţa fiind proaspăt renovată, concursul judeţean „De la grădiniţă la şcoală”, organizat de d-na director ANGELA ZOSIN şi prof. CRISTINA NEACŞU.

Scopul concursului a fost valorificarea cunoştinţelor dobândite de copii în activităţile desfăşurate în grădiniţă, precum şi dezvoltarea capacităţii acestora de a lucra în echipă pentru atingerea unui ţel comun.

Ultima actualizare Sâmbătă, 14 Iunie 2014 18:05
Citeşte mai mult...
 
DEZINTERES PENTRU BAC - Numărul absolvenţilor de liceu din Maramureş care susţin examenul de maturitate a scăzut semnificativ în ultimii trei ani PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Iunie 2014 09:15
Numărul elevilor care se înscriu la examenul de bacalaureat scade de la an la an. Dacă în anul 2012 în Maramureş erau în jur de 5.300 de elevi înscrişi, în anul 2013 numărul acestora a scăzut la aproximativ 4.600. Anul acesta, doar 3.909 absolvenţi s-au înscris pentru a susţine examenul de bacalaureat.
 
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş spun că printre motivele care au dus la această situaţie se numără scăderea populaţiei şcolare, lipsa interesului pentru învăţământul superior sau slaba pregătire a elevilor.
Citeşte mai mult...
 
Excelență la Colegiul Național „Dragoș - Vodă”: Locul I la Concursul național „Cultură și civilizație în România” PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Iunie 2014 14:28

Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Sighet și-a demonstrat încă o dată valoarea prin câștigarea locului I la Concursul național „Cultură și civilizație în România”, desfășurat la București în perioada 2-5 iunie a.c.

La Concurs au participat 35 de județe din țară, iar Maramureșul, reprezentat de către elevi și profesori de la Colegiul Național „Dragoș-Vodă”, a obținut locul I.

Echipajul de la CNDV a fost format din elevele Dunca Ioana, Ioaneș Constantina și Mihalca Andreea, care s-au pregătit intens sub coordonarea prof. dr. Vida Flaviu, prof. dr. Andrasciuc Gheorghe și prof. drd. Andrasciuc Daniela. Tema aleasă pentru concurs de către sighetenii noștri a fost „Pâinea și călătoria prin labirintul vieții în spațiul rural maramureșean”.

Ultima actualizare Vineri, 06 Iunie 2014 15:44
Citeşte mai mult...
 
CONTROVERSĂ - Manualele de religie, mărul discordiei între societatea civilă şi Biserică în Maramureş PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Iunie 2014 12:04
Controversatele manuale şcolare de religie revin în atenţia publică, după ce Ministerul Educaţiei a publicat criteriile după care trebuie să se ghideze cultele, atunci când vor redacta noile ediţii.
 
Conform setului de criterii publicat de Ministerul Educaţiei, după discuţiile purtate în acest sens cu reprezentanţii importantelor culte religioase, autorii de manuale vor trebui să aibă grijă ca informaţia să corespundă cu învăţătura bisericii, să fie în concordanţă cu programa şcolară, iar conţinuturile învăţăturii să fie relevante experienţei de viaţă a copiilor. Oficialii ministerului susţin că aceste criterii au rol auxiliar şi sunt menite să clarifice anumite aspecte controversate din programa şcolară actuală.
Citeşte mai mult...
 
TITULARIZARE - 1.164 de candidaţi înscrişi în acest an în Maramureş PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Mai 2014 11:15
Săptămâna trecută, s-au finalizat înscrierile pentru concursul de titularizare 2014, în Maramureş fiind 1.164 de candidaţi. Cadrele didactice înscrise la concurs vor susţine probele practice în perioada 26 mai - 27 iunie, iar examenul scris se va desfăşura în 21 iulie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Pavel Filip, cele mai solicitate posturi sunt cele de educatori (187 de candidaţi înscrişi), învăţători (120), precum şi catedrele de matematică (90), română (132), educaţie fizică şi sport (87) şi religie ortodoxă (38).
 
       sursa: www.infomm.ro
 
DIALOG - Problemele din invatamantul maramuresean prezentate prefectului PDF Imprimare Email
Vineri, 23 Mai 2014 13:57
Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, s-a intalnit pe 21 mai cu sindicalistii din invatamantul maramuresean. Discutiile au avut loc ca urmare a solicitarii venite din partea liderului sindicatului din invatanant, prof. Ioana Petreus, si au vizat principalele probleme cu care se confrunta invatamantul maramuresean la ora actuala. 
 
Printre acestea se numara: modificarea sistemului de salarizare a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic, deblocarea posturilor, modificarea indicatorilor de calcul pentru finantarea/elev, decontarea navetei, posiblitatea pensionarii cu 3 ani inaintea varstei standard a angajatilor din invatamant, organizarea concursurilor pentru functiile de conducere, plata sentintelor judecatoresti si reducerea cu 2 ore de predare pentru profesorii care au 25 de ani vechime si gradul didactic I. Pe plan local, principalele probleme cu care se confrunta salariatii din sistemul de invatamant sunt decontarea navetei si plata sentintelor judecatoresti, a caror rezolvare revine Primariilor din judet. 
Ultima actualizare Vineri, 23 Mai 2014 14:06
Citeşte mai mult...
 
Dascalii din Maramures pot face gratuit a doua facultate PDF Imprimare Email
Miercuri, 07 Mai 2014 07:44
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că dascălii care doresc să urmeze o a doua facultate o vor putea face gratuit, motivul fiind completarea catedrei acestora, reîntregirea normei didactice.
 
„Măsura este extraordinară; acolo unde sunt un număr redus de ore în planul cadru, avem foarte multe discipline unde este o singură oră pe săptămână, şi vă dau câteva exemple: religie, desen, muzică, logică, economie şi altele.
 
Citeşte mai mult...
 
Franţa văzută prin ochii copiilor – Clubul Elevilor, Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Caius Lugojan   
Joi, 01 Mai 2014 08:15

În cursul lunii aprilie, s-a desfăşurat,la Dej, cea de a 11-a ediţie a Concursului Naţional  de Teatru Francofon pentru Copii “Franthousiasme-2014”, având şi Secţiunea: Desen şi Pictură. Tema acestei secţiuni a concursului a fost: ,,Franţa  văzută prin ochii copiilor”. Cercul de Pictură al Clubului Elevilor  din Sighetu  Marmaţiei  a fost invitat la acest interesant concurs şi a fost reprezentat de opt copii selecţionaţi şi pregătiţi de mine în abordarea acestei teme. Pentru eficientizarea rezultatului participării la concurs, am alcătuit echipa având în componenţă copii pentru toate categoriile de vârstă. Participarea noastră la concursul de la Dej a fost foarte fructuoasă , copiii sigheteni obţinând  patru Premii  I la toate categoriile de vârstă, după cum urmează: la categoria  6-8 ani- Petrovai  Camelia cu lucrarea “La Paris”, la categoria 9-11 ani –Nemeş-Pop Patricia cu lucrarea “Culori la Strasbourg”, la categoria 12-14 ani Csiszar Cătălin cu lucrarea  “Visul…”, iar la categoria  15-18 ani Duma Ştefania cu lucrarea “Primăvară pariziană”
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 17 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact