logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Boeuf Bourguignon PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011 07:25
Este o cunoscuta reteta frantuzeasca care are la baza carne de vita preparata in vin rosu si garnisita cu legume, ciuperci, usturoi.
 
Ingrediente
130 gr bacon taiat fasii 
800 gr carne vitel/porc taiata cubulete 
4 linguri faina 
2 cepe mari 
2 morcovi mari 
6 catei usturoi 
4 1/2 cani supa vita (folositi supa de pui sau apa in lipsa)
de 1 deget in cana coniac 
250 ml vin rosu sec 
250 gr ciuperci intregi sau taiate in doua (in functie de marime)
Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011 07:50
Citeşte mai mult...
 
Vulpile din Maramures, vaccinate... din avion impotriva turbarii PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Noiembrie 2011 10:52
Incepand de astazi, 18 noiembrie, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramures au demarat campania de vaccinare a vulpilor impotriva rabiei. Este vorba despre cea de-a doua actiune de acest tip organizata in judet, inspectorii veterinari maramureseni avand sarcina sa coordoneze campania de toamna si pentru judetele Salaj, Satu Mare si Bistrita. Dozele de vaccin au fost ridicate in cursul zilei de ieri, 17 noiembrie, de la Aeroportul International Baia Mare, iar incepand de astazi vor fi aruncate din avion momeli continand substanta.
 
In zonele mai putin accesibile insa, veterinarii se vor deplasa direct la vizuine. “Este a doua campanie de vaccinare de toamna a vulpilor cu momeli vaccinale pe cale aeriana si manuala la vizuina. Activitatea urmeaza sa fie coordonata de DSV, care va supraveghea distributia aeriana din avion in fiecare zi, in afara zonelor urbane”, a declarat, pentru eMaramures, Tiberiu Muzsai, veterinar in cadrul DSV Maramures.
Citeşte mai mult...
 
Directia Silvica Maramures taie de Craciun 800 de molizi si 450 de brazi PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Noiembrie 2011 10:46
Pentru sarbatorile de iarna, Directia Silvica Maramures va pune in vanzare 800 de molid si 450 de brazi, la preturi ce vor porni de la 10 lei pe bucata si pana la 30 de lei. Fata de anul trecut, padurarii maramureseni au decis sa taie mai putin pomi de Craciun, asta si in conditiile in care vanzarile au scazut ca urmare a importurilor, a concurentei venite din partea ocoalelor silvice private, dar si a faptului ca tot mai multa lume se orienteaza spre brazii din plastic.
 
Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Maramures, Vasile Cheta, a aratat a pomii de Craciun vor fi marcati cu un inel de plastic, astfel incat cumparatorii sa nu aiba probleme la transportul lor. “Livrarea pomilor se face de la ocoalele silvice in limitele disponibilului pentru specia brad si la nivelul solicitarilor pentru specia molid, persoanelor fizice. Pentru prevenirea sustragerilro ilegale de pomi, in aceasta perioada se organizeaza impreuna cu politia si jandarmeria posturi fixe de control si patrule mobile care functioneaza 24 de ore din 24”, a mai spus oficialul directiei silvice.
Citeşte mai mult...
 
Lacul Techirghiol PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 09 Noiembrie 2011 14:47
Lacul Techirghiol este cel mai mare lac salin din România, un mare luciu de apă (1.226,97 hectare) aflat în vecinătatea imediată a liniei costiere, la cca. 15 km sud de Constanța; denumirea turcească Tekirgöl se traduce prin lacul barbunului (Mullus barbatus). Nămolul și apele lacului se utilizează pentru calitățile lor balneoterapeutice, începând cu secolul 19; dealtfel, nămolul acesta se produce ca rezultat al descompunerii bacteriene a organismelor acvatice care și-au terminat existența, mai cu seamă a crustaceelor Artemia salina și a algelor ce trăiesc în apă.
 
 
Un liman fluvio-maritim, avea faze de conectare a bazinului cu marea… când era un golf marin. Apele lacului, odată deconectate de cele marine prin formarea unui cordon de nisipuri litorale (de cca 200 m lățime), au devenit în mod natural hipersaline, ca rezultat al evaporării puternice în climatul subarid, ce a dus la scăderea nivelului apei lacustre și creșterea concentrației de sare la un nivel mai ridicat decât în apele marine. Nu se poate exclude o pătrundere a apelor marine prin cordonul de nisip, la adâncime. Nivelul lacului fluctuează atât anual cât și multianual; la măsurători din 1909, nivelul apei lacului era la -1,5 m față de nivelul mării, pentru a scădea la -1,64 în 1953, iar acum este a crescut aproape de nivelul mării, probabil ca rezultat al unui climat mai puțin arid-semiarid sau al perioadelor când irigațiile agricole au dus la creșterea cantităților de apă introduse în bazinul de captare a lacului.
Ultima actualizare Vineri, 30 Decembrie 2011 06:22
Citeşte mai mult...
 
S-a deschis sezonul de vanatoare la iepuri PDF Imprimare Email
Luni, 31 Octombrie 2011 19:39
Vanatorii pot ridica, din 1 noiembrie, autorizatiile pentru recoltarea iepurilor de la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures. In cursul zilei de duminica a avut loc prima vanatoare organizata pentru recoltarea speciei fazan. Ministerul Mediului si Padurilor a aprobat pentru AJVPS Maramures o cota de 285 de iepuri. Fondurile cinegetice la iepure sunt pe suprafetele fondurilor de vanatoare de la Remetea, Sasar, Cicarlau, Ardusat, Valea Chioarului si Dumbravita.
 
 
Sezonul va ramane deschis pana in 31 ianuarie 2012. “Membrii asociatiei pot sa ridice autorizatiile pana vineri, 4 noiembrie”, a declarat Ionica Pop, directorul executiv de la AJVPS Maramures. Acesta a mai precizat faptul ca duminica, 30 noiembrie, a fost organizata prima vanatoare la fazani in zona localitatii Ardusat.
Citeşte mai mult...
 
Parcul Naţional Harz – Germania PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 26 Octombrie 2011 21:15
Parcul Naţional Harz este situat în zona centrală a Germaniei, protejând biodiversitatea pe circa 10% din suprafaţa Munţilor Harz; este cel mai mare parc împădurit din această ţară: întinse păduri care adăpostesc câteva tinoave, nişte stâncării atractive peisagistic, câteva zone cu vegetaţie ierboasă, pâraie care adună apele… Vârful Brocken, o masă de granit din carboniferul superior, amintire a vulcanismului din urmă cu 300 milioane de ani aparţinând de orogeneza hercinică, deşi are doar 1.141 m înălţime, prezintă acum un microclimat mai dur decât să permită existenţa pădurilor şi conservă specii subalpine adaptate climatului rece… Cât priveşte agresiunea antropică, relevant este că în 1899 staţia de cale ferată a fost deschisă la 1.125 m altitudine… lângă vârf… deşi au existat proteste din partea celor care erau capabili să înţeleagă consecinţele asupra valorilor naturale ale zonei… cum era botanistul Bley.
Ultima actualizare Joi, 27 Octombrie 2011 10:31
Citeşte mai mult...
 
Ziua Reciclarii - campanie initiata de Politia Ecologica Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Miercuri, 12 Octombrie 2011 14:52

Politia Ecologica Sighetu Marmatiei va demara o actiune numita ''Ziua Reciclarii'', in cadrul careia se va merge la diferite scoli din oras unde se va sta de vorba cu copiii, li se va explica ce inseamna colectarea selectiva a deseurilor, reciclarea, ce se recicleaza, in ce containere se depun deseurile reciclate, etc. Vineri, 14 octombrie, Politia Ecologica va fi prezenta la Sc. ''I.M de Apsa'' in mijlocul a patru clase, unde se vor oferi diplome celor care isi dovedesc cunostintele in materie de reciclare si colectare selectiva si pliante unde se explica foarte clar ce inseamna sa reciclam si ce se intampla daca nu aruncam deseurile acolo unde trebuie. Urmatoarea scoala vizitata de catre Politia Ecologica va fi Scoala ''G. Cosbuc''.

Odata cu aceasta actiune se va lansa un proiect pilot cu privire la colectarea selectiva a deseurilor, pe cateva strazi din Sighet se vor distribui gratuit saci pentru acest lucru, strazile vizate pentru inceput fiind Mihai Eminescu, Eroilor si M. Kogalniceanu. Cetatenilor li se va explica cum sa colecteze si sa depoziteze PET-urile in acesti saci. Se va urmari colectarea PET-urilor in special, ele fiind o problema deosebita pentru oras. La un interval stabilit o masina se va deplasa pentru colectarea sacilor respectivi.

In zilele urmatoare, impreuna cu elevi de la Scoala ''G. Cosbuc'' si de la Grupul Scolar Forestier, unde exista o clasa de mediu, se va iesi in oras la curatenie, in special fiind vizat Parcul Dendrologic de pe malul Izei. Pentru clasa care va strange cele mai multe deseuri se va oferi si un premiu.

Ultima actualizare Miercuri, 12 Octombrie 2011 15:02
Vezi foto pliant
 
Ecologistul ideal dar totuși real PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 01 Octombrie 2011 14:18
Pentru civilizația noastră de secol 21, importanța cea mai mare o are criza ecologică în care ne afundăm, respectiv soluționarea ei, anume găsirea unor variante de dezvoltare durabilă reală… bazate pe resursele concret existente. Se caută un model de interrelație sustenabilă între civilizația umană și restul ecosferei… iar acest subiect actual are miza cea mai mare din etapa de după perioada când strămoșii noștri au coborât din copac. O planetă cu resurse finite nu poate permite o creștere economică și demografică fără limite; mai mult decât atât, se constată că deja la ora actuală este depășită capacitatea de suport a planetei, ceea ce se manifestă prin distrugerea stocurilor de pești oceanici, reducerea pădurilor și dispariția speciilor… o degradare ecosistemică generală. Nu mulți oameni ar fi impresionați de aceste chestiuni… dacă nu aceste resurse naturale ar fi cele de care este totalmente dependent viitorul omului ca civilizație și specie. Multe alte problematici ale dezvoltării pot să mai aștepte, însă în domeniul subminării resurselor naturale de care depindem, respectiv îndepărtarea de traiectoria dezvoltării durabile, situația globală se deteriorează pe zi ce trece, așa că în privința acestui subiect omenirea nu își poate permite să aștepte cât ar putea amâna analiza bosonului X.
Ultima actualizare Miercuri, 02 Noiembrie 2011 18:00
Citeşte mai mult...
 
Jnepenişuri din Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 27 Septembrie 2011 06:26

Cerul albastru imaculat, verzi tufe de jneapăn trepidează în bătaia vântului. Dacă ai ocazia să admiri înflorirea smârdarilor (rododendronilor), când coastele subalpine devin roşiatice, când câte-o pată de zăpadă mai licăreşte albă în zăcătorile nordice ale frigului, sigur vei rămâne cu amintirea unui anume tip de Paradis Rece. În depărtare se profilează pe cer un grup de zâmbrii, arbori care înfruntă cu succes condiţiile climatice ‘usturătoare’. Mai vezi câte-o porţiune cu buruienişuri de munte, pe lângă ape tufărişurile de arini de munte… Ce animale trăiesc în aceste jnepenişuri, pe lângă insule de stâncării şi pajişti? Şopârle de munte (Lacerta vivipara), vipere (Vipera berus), broaşte roşii de munte (Rana temporaria), tritonul alpin (Triturus alpestris) şi tritonul carpatic (Triturus montandoni), cocoşi de mesteacăn (Tetrao tetrix), iar fâsa de munte (Anthus spinoletta) este prezentă pe timp de vară…

Ultima actualizare Miercuri, 08 Februarie 2012 07:34
Citeşte mai mult...
 
Let's Do It, Romania! - Maramuresul, pe primul loc privind numarul voluntarilor implicati in curatenia nationala PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 25 Septembrie 2011 20:08

Pentru cea de-a doua oara consecutiv, romanii au demonstrat ca le pasa de natura si de tara in care locuiesc si au iesit sa curete intreaga Romanie de deseuri intr-o singura zi. Peste 250 000 de romani au participat la Ziua de Curatenie Nationala, depasind succesul inregistrat anul trecut, cand peste 200 000 de oameni au spus “Let`s Do It, Romania!”, pe 25 septembrie.

Primele rezultate primite la nivel national clasifica judetele Maramures (28 000 voluntari), Brasov (16 500 voluntari) si Prahova (13 000 voluntari) in topul cu cei mai multi oameni implicati in curatenia de pe 24 septembrie. Foarte aproape de podium sunt si Arges (12 000 voluntari) si Botosani (10 200 voluntari).  In  topul regiunilor, pe primul loc se afla regiunea Nord-Est, cu 65 000 de voluntari mobilizati pentru Ziua de Curatenie Nationala. Rezultatele finale in ceea ce priveste numarul de voluntari prezenti pe 24 septembrie vor fi disponibile in zilele care urmeaza.

Ultima actualizare Duminică, 25 Septembrie 2011 20:11
Citeşte mai mult...
 
22 septembrie, Ziua Europeana Fara Masini PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 21 Septembrie 2011 19:54
22 Septembrie este Ziua Europeana Fara Masini, ultima zi a Saptamanii Europene a Mobilitatii, patronata de Comisia Europeana.
 
Saptamana Europeana a Mobilitatii este o campanie de sensibilizare care vizeaza constientizarea cetatenilor cu privire la utilizarea transportului public, cu bicicleta, mersul pe jos precum si incurajarea oraselor europene de a promova aceste moduri de transport si de a investi in noile infrastructuri necesare. 
 
In marile orase europene traficul este oprit pentru cateva ore. Initiativa Uniunii Europene a fost imbratisata de 90 de localitati din Franta, 629 de localitati din Spania, 51 de localitati din Portugalia, iar in Romania s-au inscris peste 40 de localitati.
Ultima actualizare Miercuri, 21 Septembrie 2011 20:21
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact