logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Ecologismul Politic pentru Viață Umană Sustenabilă PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 14 Martie 2012 17:49
Cât timp deciziile relevante sunt luate în politică, situația mediului, a biodiversității, a dezvoltării durabile, viitorul omului, toate sunt dependente de o zona în care până acum ecologismul nu are nici un cuvânt de spus. Este interesant să analizăm cauzele pentru care ecologismul este firav în domeniul politic din România: poate aduce idei pentru îmbunătățirea situației.
 
Direcțiile politice clasice, dreapta/ stânga, ca și toate variantele lor, se bazează pe ideea de creștere, care era o abordare rezonabilă la momentele istorice când aceste orientări au fost definite doctrinar. La ora actuală această abordare a creșterii pe termen nedefinit, nu mai este posibil a fi susținută, din cauza constrângerilor ecologice inerente și conștientizate: capacitatea de suport a Planetei a fost deja depășită de economia globală și cele 7 miliarde de oameni. În principiu, ar trebui să existe o nouă doctrină politică, bazată pe o abordare ecologică, în așa fel încât civilizația umană să se integreze în capacitatea de suport a Planetei, adică o reală dezvoltare durabilă. Ceea ce este evident până acum este că partide politice care se declară “verzi”, atât pe la noi cât în alte țări, nu au avut capacitatea de a dezvolta o asemenea doctrină a sustenabilității, ci oferă în general un amestec de variate păreri lipsite de coerența necesară pentru a reprezenta o bază de discuție serioasă.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Martie 2012 07:23
Citeşte mai mult...
 
Fată Verde cu Părul Pădure… PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 29 Februarie 2012 07:57
Era liniște. Toamnă târzie, era ceață, umezeală în aer, iar ea se grăbea pe străzile întunecate ale orășelului… mergând la prima ei zi de muncă. Se îndrepta către Marea Platformă Industrială de Prelucrare a Lemnului. În liniștea nopții, cum se apropia, se auzea din ce în ce mai clar murmurul acela al hoardei de utilaje instalate în platforma industrială. În sufletul ei tânăr de fată-femeie se amestecau sentimente variate, de la bucuria de a avea în sfârșit un loc de muncă și venituri, la durerea de a nu mai continua studiile, de a se amesteca printre anonimii muncitori… Atmosfera de afară nu o ajuta nicicum să-și găsească o licărire de speranță și optimism de care să se agațe… așa că încerca din toate puterile să se gândească la frumusețea primăverilor petrecute cândva în trecut sau în viitor la margine de pădure.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Martie 2012 07:25
Citeşte mai mult...
 
Omul și niște zăpadă… PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 18 Februarie 2012 09:53
Poți analiza situația. Auzi că este o iarnă oarecare, naturală. Niște zăpadă, niște vânt, viscol, ger. În rest nici o problemă. Doar că arii extinse din peisaj sunt blocate, zeci de mii de oameni stau izolați copleșiți de zăpadă… un timp care lor li se pare o veșnicie; dacă vezi cam ce atmosferă este printre oamenii blocați sub nămeți, când curentul electric este întrerupt de multe zile, când nu au acces la lemnele pentru încălzire, când nu pot nici să iasă din casă… Oameni cad printre nămeți și sunt găsiți după câteva zile, alții se sting în hipotermie în casele lor reci ca o grotă glacială.
Ultima actualizare Marţi, 21 Februarie 2012 01:42
Citeşte mai mult...
 
Glacial PDF Imprimare Email
Scris de dr.Peter Lengyel   
Luni, 13 Februarie 2012 10:08
Azi ne aflăm în Eră Glaciară… deși mulți oameni nu conștientizează situația. Schimbările sunt transformări evolutive inevitabile pe parcursul Istoriei Naturale… inclusiv schimbările climatice… indiferent că ne plac sau nu. Ce putem constata? Glaciațiunile sunt rare pe parcursul istoriei acestei Planete… iar cvasitotalitatea ultimelor 500 de milioane de ani temperatura medie a Planetei a fost mult mai ridicată decât acum. Cuaternarul a început în urmă cu 2,58 milioane de ani. O foarte lungă perioadă înainte de Cuaternar, Planeta noastră nu a avut gheață polară… nu au existat calote și ghețari în munți. De fapt, înainte de actualul Cuaternar, glaciațiunea precedentă a fost o răcire mai puțin accentuată, în urmă cu 350-280 milioane de ani (deci înainte de apariția dinosaurilor… petrecută în urmă cu cca. 230 milioane de ani), iar înainte de ea, o glaciațiune care să fi răcit clima atât de tare ca acum, a fost prezentă în urmă cu cca. 450 milioane de ani… când cele mai evoluate ființe erau peștii.
Ultima actualizare Marţi, 21 Februarie 2012 06:49
Citeşte mai mult...
 
Vânătoarea: crimă împotriva biodiversității PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 06 Februarie 2012 08:11
Pe parcursul preistoriei și a istoriei civilizației umane, vânarea animalelor sălbatice a parcurs mai multe etape. La momentul actual, coexistă pe această Planetă mai multe stiluri de vânătoare, practicate de oameni diferiți (băștinași din triburi sau criminali cu arme moderne), diferite ca mobil, diferite în privința consecințelor. La nivelul natural, strămoșii noștri umani aflați în etapa preistoriei, erau omnivori culegând ce găseau dar având și comportament de prădător, o oarecare specie din ecosistemele naturale, la fel ca urșii. A urmat apoi vânătoarea din vitejie, în timpurile medievale apuse. Vânătoarea modernă a devenit un măcel criminal care afectează atât structura și dimensiunea variatelor populații de animale sălbatice, cât afectează genomul sălbăticiunilor și subminează funcționalitatea ecosistemelor.

Procurarea hranei prin vânătoare… mod de supravieţuire. Rudele noastre foarte apropiate, cimpanzeii actuali, sunt vânători pricepuţi, vânând maimuţe din alte specii, precum şi antilope. Aceste prăzi sunt hăituite, încercuite, există strategii de vânătoare elaborate de diferitele grupuri dintre cimpanzei: un individ-maimuță priceput la vânătoare este mai respectat de membrii grupului în care trăieşte.
Ultima actualizare Luni, 06 Februarie 2012 11:39
Citeşte mai mult...
 
Viziunea romantică asupra Naturii și Omului PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 12:32
Prin viziunea naturalistică romantică, Omul se vede pe sine și analizează Lumea a cărei parte este: Natura nu mai este privită ca un mecanism ci ca o entitate organică aflată în dezvoltare, evoluție, o entitate capabilă de autoreglare și având o valoare extraordinară în fiecare parte a sa. Romantismul, la ora actuală, poate părea de factură vintage, ceva ce aparține trecutului, dar este și azi în vogă… în afara mainstream-ului consumerist (încă), adică a actualului curent majoritar. Oare va reveni neo-romantismul ca factor definitoriu al unei societăți umane post-moderne, mai apropiate de Natură?
 
 
Romantismul consideră Natura ca un substitut universal al diferitelor religii aflate în conflict între ele; totodată, Natura este considerată a fi capabilă să ofere acele senzații care sunt necesare pentru „însănătoșirea inimilor civilizate” ca bază pentru moralitate. Metafora arborelui care supraviețuiește furtunii oferă o imagine a omului care poate trece de perioadele nefavorabile sau crunte.
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:12
Citeşte mai mult...
 
Animal Sălbatic în Iarna Carpatină PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 12 Ianuarie 2012 13:55
Un fulg coboară ameţit, apoi altul; fulguieşte, începe să ningă mai consistent, apoi o neoprită revărsare de alb din cerul plumburiu. Alb-imaculat ce acoperă noroaie şi crengi rupte, acoperă durerile trecutului sau ale prezentului. Albă zăpadă se întinde cât vezi cu ochii, învelind liniştitor dealuri şi păduri, văi cu case mărunte, munţi cu creste semeţe şi singuratice. Acoperă iarba şi clăile de fân, acoperă muşuroaiele simple sau cele încă având pentru noi o anume semnificaţie.
 
Priveşte cum ninge Decembrie! Visuri albe, peisaje cu lumina strălucitoare, imense întinderi de iarnă, frumoase ca o speranţă din copilărie. Păsări negre trec seara peste uriaşul cer portocaliu, printre nori mărunţi intră ultime raze gălbui, luminând vârfuri înzăpezite. Apoi încă o noapte adâncă, cu fulgi căzând neînduplecat peste pădurea de iarnă. Vântul le amestecă şi le ridică, le spulberă şi le adună în cetini, pe trunchiuri, pe cuvertura groasă ce se îngroaşă în continuare.
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:19
Citeşte mai mult...
 
Comunicarea Naturii în Era Digitală PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 01 Ianuarie 2012 15:39
Avem la dispoziție tehnologia IT&C, computere și comunicații, Internet, Facebook șamd. Incredibil cât de performante au devenit echipamentele disponibile. Dar știm oare să le utilizăm la un mod rezonabil de eficient? Nu mă refer aici la aspectele tehnice, ci la modul în care noi, naturaliștii, “comunicăm Natura” prin acest “mediu virtual”. Poate că formularea “a comunica Natura”… sună oarecum ciudat, dar cred că are ceva substanță sintagma engleză “communicating nature” care se referă la această activitate. Am ajuns cumva în secolul 21 și vedem cum se schimbă lucrurile începând cu fundamentele lor. Cât de adecvate sunt modalitățile noastre de a formula un mesaj, cât de atractiv este acesta… ajunge să fie decriptat de mai mult de o mână de oameni? Cine înțelege ceea ce ai vrut să zici, “ce fel de oameni” sunt cei care se interesează de subiectele legate de Natură și Om… adică interrelația acestor “entități”? Mai înțeleg oare oamenii aceia mulți că Omul este parte din Natură? Desigur că există genii care au demonstrat o capacitate de “a comunica Natura” pe înțelesul milioanelor de semeni umani.
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:18
Citeşte mai mult...
 
Criza actuală si constiinta ecologică PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 18 Decembrie 2011 07:19
Uniunea Europeană, nu demult având pretenții de model de dezvoltare durabilă și economie sănătoasă, performanță administrativă și excelență de toate felurile… este acum hulită din variate direcții iar încrederea în capacitatea europeană de a rezolva problemele măcar în Europa… este evident diminuată.

Ca orice entitate aflată în criză, ca o ființă în hipotermie, Europa economico-politică are grijă ca resursele să fie orientate în zonele ei vitale, adică în acele arii de putere economico-politică care au capacitatea de a lua decizii în numele tuturor dar de facto mai ales în propriul lor interes. În acest fel, zonele periferice, marginale, sunt lăsate să se descurce dacă pot, așa cum pot ele… și li se pretinde chiar să ajute la stabilizarea zonei centrale-europene. Sacrificiile îndurate de oamenii de pe la periferie (geografică/ politică/ socială) nu mai trebuie creionate. Statele care se zbăteau pentru a ajunge membre ale Uniunii au neplăcuta surpriză de a conștientiza poziția lor periferică și situația oarecum incredibilă că și de la ele se așteaptă ajutorarea zonei bogate.… în loc ca ele să fie ajutate să se integreze în UE, adică să devină parte a unei comunități în care nu doar obligațiile și prețurile sunt similare dar și veniturile, nivelul de viață și până la urmă nivelul de securitate a vieții umane.
Ultima actualizare Vineri, 30 Decembrie 2011 06:26
Citeşte mai mult...
 
Comunicarea Naturii în Era Digitală PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 27 Noiembrie 2011 08:36
Avem la dispoziție tehnologia IT&C, computere și comunicații, Internet, Facebook șamd. Incredibil cât de performante au devenit echipamentele disponibile. Dar știm oare să le utilizăm la modul rezonabil de eficient? Nu mă refer aici la aspectele tehnice, ci la modul în care “comunicăm Natura” prin acest “mediu virtual”. Am ajuns cumva în secolul 21 și vedem cum se schimbă lucrurile începând cu fundamentele lor. Cât de adecvate sunt modalitățile noastre de a formula un mesaj, cât de atractiv este acesta… ajunge să fie decriptat de mai mult de o mână de oameni? Cine înțelege ceea ce ai vrut să zici, “ce fel de oameni” sunt cei care se interesează de subiectele legate de Natură și Om… adică interrelația acestor “entități”? Mai înțeleg oare oamenii aceia mulți că Omul este parte din Natură?
Ultima actualizare Duminică, 27 Noiembrie 2011 10:32
Citeşte mai mult...
 
Montaniarzi maramureseni, la un pas de a fi impuscati de braconieri in Muntii Tiblesului PDF Imprimare Email
Luni, 21 Noiembrie 2011 15:38
O drumetie a unui grup de maramureseni in Muntii Tiblesului a fost la un pas sa se transforme intr-o tragedie. Gloante le-au suierat pe la urechi excursionistilor sambata, 19 noiembrie. Pericolul a fost cu atat mai mare cu cat, in cele din urma, s-a descoperit ca a fost vorba despre un caz de braconaj. Un cerb a fost ucis, iar politistii din cadrul IPJ Maramures incearca acum sa dea de urma autorilor.
 
Unul dintre montaniarzii aflati in grup, Ionica Pop, a relatat ca incidentul s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute. Barbatul se afla intr-o drumetie alaturi de alte patru persoane, iar grupul a sesizat o miscare suspecta. Drumetii au incercat sa intre in dialog cu persoana pe care au zarit-o, insa aceasta nu a raspuns. Cateva minute mai tarziu, in zona s-au auzit impuscaturi si a fost observat un cerb, care ulterior a fost gasit ucis. „Imediat, intr-o zona despadurita ne-au suierat niste gloante pe langa urechi, unii au ridicat mainile sus ca ne predam si, la cateva minute, am vazut cerbul haituit de doi caini. Am vazut ca il conduceau spre vale. Ulterior, am vazut urme de sange, am gasit si cerbul foarte aproape de vale, la cateva minute de statia de epurare si o halda de steril”, a povestit Ionica Pop.
Ultima actualizare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 17:10
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact