logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


IMPORTANTE
Duminica Verde in Sighet, o campanie initiata de Sighet Online PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 12 Aprilie 2014 18:47

De cativa ani imi doresc ca intreg Centrul Vechi al Sighetului sa fie inchis duminica pentru masini si sa devina o zi pe saptamana zona de promenada, de la Pompieri pana la biserica romano-catolica, de aceea am initiat in numele site-ului Sighet Online campania DUMINICA VERDE IN SIGHET.. Masura are justificare daca ar fi aplicata doar pe perioada orei de vara. Duminica nu ar impiedica aprovizionarea magazinelor din zona centrala, iar accesul la bisericile din zona nu ar fi afectat. Centrul Vechi inchis masinilor, motocicletelor si scuterelor poate fi locul in care ONG-urile din Sighet alaturi de catre Primaria si Consiliul Local Sighet sa demareze in fiecare duminica diverse actiuni (cros, ciclism, activitati educativ-recreative pentru cei mici, targ popular samd).  Sigur ca ar exista si sigheteni care s-ar impotrivi acestei masuri. Taximetristii ar fi primii afectati de aceasta masura alaturi de cei care nu concep sa nu-si expuna masinile in fata barurilor centrale sau sa faca cateva ture pentru a fi vazuti si admirati, dar obiceiurile proaste pot fi educate. Important e ca oficialitatile sa vada beneficiile unei astfel de masuri pentru sigheteni si turisti, avantaje pe care le stim cu totii. 
Ultima actualizare Duminică, 13 Aprilie 2014 15:32
Citeşte mai mult...
 
Importanța Strategic-Vitală a Științei (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 11 Aprilie 2014 19:18

Dacă analizezi tradiția de 800 de ani a Universității Cambridge (din Marea Britanie), universitate fondată în anul 1209, cu ale sale 31 de colegii descentralizate, pe unde au trecut Newton și Darwin… pe o asemenea bază poate exista un centru de excelență relevant la nivel global; să ai 90 de personalități care au obținut Premiul Nobel… cred că este destul de clar despre ce este vorba chiar și dacă nu voi înșira aici acele nume emblematice, de la astronomi la geneticieni și etologi, de la fizicieni teoreticieni la economiști și savanți în domeniul demografiei, filosofi, artiști și politicieni. Cum de oare Imperiul Britanic a putut să se extindă pe toată Planeta, iar engleza a rămas limba oficială de facto (sau și de jure) în multe state, de la Australia la SUA, India, Africa de Sud și alte variate state africane… precum și nenumărate insule de peste tot, de la Papua Noua Guinee la Noua Zeelandă, de la Bahamas la Fiji, din Dominica în Mauritius și Micronezia… etc. Te poți întreba, se putea realiza o asemenea expansiune fără o performanță în cunoaștere, înțelegere, navigare, tehnologie șamd? Putere nu poate exista fără tehnologie, iar tehnologie nu poate exista fără știință, cred că este clar.
Ultima actualizare Vineri, 11 Aprilie 2014 22:13
Citeşte mai mult...
 
Spaţiile verzi şi ciorile din Sighetul Marmaţiei (Autor: Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Marţi, 08 Aprilie 2014 17:50

Unul dintre semnele clare de civilizaţie urbană îl reprezintă existenţa şi calitatea spaţiilor verzi. Acest fapt se observă bine, dacă comparăm Viena (capitala mondială a parcurilor, cu 125 mp parc pe cap de locuitor) cu prăfuitul Khartoum din Sudan, bunăoară. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru fiecare locuitor ar trebui să existe 50 mp spaţii verzi, iar conform normelor UE, un minim de 26 mp. Dacă în majoritatea ţărilor europene aceste limite sunt atinse sau depăşite, acest lucru nu este valabil şi la noi.
    Astfel, Sighetul Marmaţiei are o populaţie de 37.640 locuitori, la o suprafaţă de 13.536 ha. Aici există de fapt doar două parcuri (Grădina Morii, întins pe 4,18 ha) şi abandonatul Parc Dendrologic (5,37 ha), la care se adaugă scuarurile din cartierele oraşului, în suprafaţă de 23,61 ha. Deci, rezultă că pentru fiecare locuitor al Sighetului există 8,81 mp spaţii verzi, adică de peste trei ori mai puţin decât norma europeană sau de şase ori sub recomandările OMS! Până şi Bucureştiul, locul cu cele mai asediate parcuri din România (care cad an de an sub betoanele noilor construcţii), are 9,67 mp spaţii verzi pentru fiecare locuitor.
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu trupa sigheteana Hybrid Symphony dupa inregistrarea primului demo PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 06 Aprilie 2014 11:47

Hybrid Symphony din Sighetu-Marmatiei este o trupa rock foarte iubita si indragita de catre un segment tot mai important de tineri atat din orasul nostru cat si din alte orase pe unde au cantat pana in prezent. Evolutia in plan muzical la care au ajuns tinerii sigheteni intr-un an de existenta a dus in mod firesc trupa spre inregistrarea primului demo intr-un studio profesional. Acest pas important pentru formatia Hybrid Symphony a fost un motiv foarte bun de a-l provoca pe Kovy Gabor ("Gabo"), tobosarul, managerul si liderul trupei, la un interviu pe care va invit sa-l cititi in continuare:

 

Dani Godja: Salut, Gabo! Trupa Hybrid Symphony a finalizat in urma cu cateva zile la Cluj inregistrarile primului demo. Ce ne poti spune despre acest material?

Ultima actualizare Luni, 07 Aprilie 2014 15:38
Citeşte mai mult...
 
Înălțătoare și mizerabilă Creativitate (Autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 06 Aprilie 2014 07:39

O serie de nume umane sunt emblematice… rămânând pilonii de susținere ai diferitelor culturi locale sau a celei globale. Este de remarcat cât de diferite pot să fie realizările lor filosofice-artistice-științifice… față de viața lor de om, de multe ori infect-mizerabilă. În general, implicarea pe care o aveau, arderea care a permis realizarea unor creații monumentale, a fost în stare să îi pârjolească și să îi mistuie și pe ei. Figura lor publică este bazată pe opera lăsată civilizației umane… în general recunoscută ca valoare mai cu seamă după ce omul-creator a dispărut; omul-real, cel care a produs opera în cauză, era de multe ori o vietate cu o viață zbuciumată. Martin Heidegger scrie în “Originea operei de artă”: “(…) tocmai în marea artă – și numai despre ea este vorba aici – artistul rămâne, în raport cu opera, un element indiferent, aproape asemenea unui punct de trecere care se autodistruge în procesul de creație, pentru a lăsa opera să treacă în prim plan.” Această constatare se poate extrapola ușor; exemple din diferite domenii ale artelor și ale filosofiei sunt numeroase; dar și printre oameni politici de calibru există “efecte”, și nici oamenii de știință nu au fost a priori imunizați… deși știința… rațională, permite o mai mare stabilitate, cu toate că există și “domenii mai cuantice și relativiste”. Michelangelo Buonarroti, Nietzsche, Virginia Woolf, Van Gogh, Leo Tolstoy, Ernest Hemingway, Hölderlin, Széchenyi István, Eminovici/ Eminescu,… exemplele ar putea continua pe multe pagini.
Citeşte mai mult...
 
Interviu din altă… lume. De vorbă cu Dăian Dănuţ – Nelu, masterand în China – Beijing (În căutarea sighetenilor din… diaspora) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Joi, 03 Aprilie 2014 10:59

Aflasem întâmplător, zilele trecute, despre „aventura” în care tânărul sighetean Dănuţ – Nelu Dăian se lansase, lăsând în urmă, la mii de kilometri, ţara de baştină, pentru a studia în... Extremul Orient. De ce oare studiile în China sunt considerate „exotice”, iar cele situate, la aproximativ aceeaşi distanţă de România, în USA, sunt privite cu... detaşare şi normalitate, ţine de sistemul de referinţă al fiecăruia.

Pe Dănuţ – Nelu Dăian l-am cunoscut de mic copil. Îi cunosc foarte bine şi părinţii. Familia Dăian este o familie de bun simţ, care şi-a crescut copiii în spiritul muncii şi al respectului pentru lucrurile bine făcute. Dănuţ – Nelu a absolvit Colegiul Naţional Dragoş Vodă în anul 2010 şi a fost admis să-şi continue studiile la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, specializarea Chineză - Engleză. În anul 2013 a fost acceptat la o universitate din China pentru un master pe care şi l-a dorit din momentul în care s-a apropiat de limba chineză. Masterul durează 2 ani, l-a început în anul 2013 şi îl va finaliza în 2015. Tânărul nostru sighetean studiază în cadrul Universităţii de Limbă şi Cultură din Beijing (Beijing Language and Culture University -BLCU), Facultatea de limbă chineză, specializarea "Predarea limbii chineze străinilor". Această universitate este cunoscută ca având cel mai mare număr de studenţi străini din China (anual peste 1600 de tineri din peste 60 de ţări îşi finalizează aici studiile).

Ultima actualizare Joi, 03 Aprilie 2014 11:05
Citeşte mai mult...
 
Un mare pericol al pseudo-ecologiei: lampioanele zburătoare (Autor: Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Luni, 31 Martie 2014 11:50

Moda lansării cu orice prilej a inflamabilelor şi toxicelor lampioane zburătoare pare să se menţină pe un trend ascendent şi anul acesta. Astfel, cu ocazia Zilei Pământului (29 Martie), dintr-o mulţime de oraşe ale României, inclusiv din Sighetul Marmaţiei, au fost lansate asemenea bombe incendiare, sub pretextul susţinerii ecologismului (!). 
    Acţiunea se înscrie în grupul de aberaţii pseudo-ecologice din care face parte şi producerea energiei „verzi” cu preţul distrugerii naturii: construirea de microhidrocentrale pe râuri sălbatice de munte, turbine eoliene metamorfozate în capcane de măcinare ale păsărilor migratoare, ori producerea de combustibil biodiesel prin defrişarea junglelor virgine!
    Din nefericire, lansarea lampioanelor provoacă o mulţime de incendii. De exemplu, chiar de Ziua Pământului, un asemenea obiect inflamabil a aprins un balcon din Baia Mare. De Revelion, din aceleaşi motive a avut loc un un incendiu la Ploieşti, anul trecut au ars trei case la Craiova, iar acum doi ani, un alt foc a fost provocat la Iaşi. Anul trecut, lampioane rătăcite au cauzat în Anglia un incendiu care a provocat nouă răniţi şi pagube de 6 milioane de lire sterline. În total, în Marea Britanie, acestea au provocat, numai între anii 2009-2011, un număr de 186 incendii!
    Dar baloanele cu aer cald se fac vinovate şi de pagube serioase aduse naturii. Astfel, s-a dovedit că  lampioanele provoacă, prin ardere sau înghiţire, decesul în chinuri al animalelor cu care intră în contact. Anul trecut, calul Patrick din Marea Britanie care înghiţise resturile unui balon, a scăpat la limită, suferind o operaţie dureroasă care a dus la pierderea a doi metri din lungimea colonului. Peste tot în lume, asemenea jucării criminale provoacă incendii de pădure (numai în Vietnam, în câteva luni, acestea au cauzat 20 de incendii majore).
Citeşte mai mult...
 
Libertate Academică și Implicare Publică PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 29 Martie 2014 18:06

“When kids look up to great scientists the way they do to great musicians and actors, civilization will jump to the next level.” – Brian Greene
 
Academicianul, profesorul universitar, cercetătorul… ce este el în lumea de azi? Constrâns de rigorile unui context rigidizat, de birocrație și adecvări politice, acest tip de om devine din ce în ce mai mult un mecanism de producere a unor rapoarte de specialitate cu caracteristici de political correctness, “adunând puncte” prin publicarea semi-automatizată de articole științifice eminamente ultraspecializate, pe baza cărora urcă în scara ierarhică, până… până unde? Din câte pare, realitatea actuală a hiperspecializărilor, a publicării-ca-scop și a competiției pentru noi finanțări decise politic la mod mai mult sau mai puțin vizibil, împinge acest tip de om către o zonă de unde greu poate avea ceva de zis despre variatele subiecte majore, dure și controversate, aflate în dezbatere la nivelul societății actuale. Chiar dacă ar avea o părere, acest tip de om preferă să nu se amestece, să nu își facă probleme lui și colegilor cu care lucrează, să stea în turnul lui de fildeș, construit cu atâta trudă, compromisuri și zbatere: are altă treabă, alte priorități, și îl poți înțelege. Pare totalmente opusul lui Einstein, care a participat activ la dezbaterea subiectelor precum rolul științei în societate, învățământ, cercetare, religiozitate, armament și războaie șamd. Dacă citești cartea care adună variate scrieri ale lui Einstein, „Cum văd eu Lumea?”, vezi cam care este calibrul intelectual al acestui geniu: capacitatea lui nu se restrânge la domeniul fizicii teoretice, ci își extinde analizele asupra variatelor domenii și subiecte de interes pentru mintea umană… și exprimă public ideile, concluziile, constatările. Prin acest fel de a se relaționa cu societatea, Einstein este genial nu doar pe palierul specialității lui în domeniul strict-științific… ci creează un model de om de știință implicat în viața concretă a Lumii. Pentru un astfel de comportament, probabil că era necesară atât genialitatea lui, cât și contextul societal care să permită asumarea unor asemenea manifestări.
Citeşte mai mult...
 
Ecologism în Societatea Obosită (autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 27 Martie 2014 20:57

Îți amintești, poate. Prin ultimii ani ai comunismului, prin societățile est-europene oamenii simțeau că deloc nu e bine, simțeau o acută nevoie de libertate… de a exista uman, nevoia de căutare a fericirii. Oare situația actuală seamănă? Era vai-și-amar în timpurile de zvârcolire finală a comunismului… iar 1989 a adus un extraordinar val de speranță. Oamenii estului erau destul de decuplați de la realitatea lumii globale; ținuți în lagărul acela jalnic, care avea și țări izolat-ermetic, erau atât de naivi încât își puneau doar întrebarea… cam în câți ani, 2 sau 5 vom depăși în bunăstare țările civilizate. A urmat o temperare… o deziluzie.. adică o trezire din iluzie… în perioada numită de tranziție… către economia de piață. Criză peste criză, dezastre sociale și personale claie peste grămadă… rare au fost excepțiile de la regulă. Undeva mai exista o speranță… că lasă… va fi bine după integrarea în NATO și Uniunea Europeană… vom fi liberi și vom trăi în prosperitate, e doar o chestiune de timp. Și unele lucruri chiar au început să meargă mai bine. Exact când am ajuns să avem impresia că va fi OK, a venit criza economico-financiară-transnațională și toate au ajuns iar în paragină. Problema este că acum nu există o viziune, un țel către care societatea să se îndrepte… de facto nu se vede nici o speranță… pentru mari mase de oameni, de la intelectuali la tineri. Au fost câteva povești-cu-frișcă aberate de analiști slăbuți-intelectual, care povesteau de criza în V sau W…. care nu va dura mult, câteva luni eventual. Iar oamenii au vrut să îi creadă, că doar vorbeau experții… fără contact cu realitatea.
Citeşte mai mult...
 
În USA… viselor! Interviu cu Delia Mureşan – Gârbacea (În căutarea sighetenilor din... diaspora) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Miercuri, 05 Martie 2014 15:52

Când spun Lela, Delia, spun generaţia mea... optzecistă. O generaţie serioasă, ambiţioasă, focalizată pe rezultate. De fapt, reţeta pentru reuşită era destul de simplă şi nespectaculoasă în acei ani.

Frumuseţea anilor adolescenţei este un remember general valabil pentru toţi “adulţii”. Noi am avut parte totuşi de o prea mare liniaritate în studiu şi-n sistemul educaţional, fiind revigoraţi din când în când de nelipsitele “escapade” din anii de liceu (petrecuţi “între zidurile” Liceului “Dragoş – Vodă” din Sighet), încărcaţi şi motivaţi fiind şi de surprinzătoare energii latente.

Metodele pedagogice “comuniste” au generat totuşi valori, competiţia era mult mai dură deşi prea exclusivistă, iar succesul era foarte bine controlat. “Evadările” se produceau în cadru strict privat, cu toţi ochii aţintiti pe noi şi beneficiind de “vigilenta” complicitate a unor dascăli dragi de-ai noştri.

Ultima actualizare Miercuri, 05 Martie 2014 16:01
Citeşte mai mult...
 
Șarpele cel bun (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 05 Martie 2014 15:42

“The brave men did not kill dragons. The brave men rode them.” – Game of Thrones, adaptation of A Song of Ice and Fire, George R. R. Martin.

Era o noapte târzie de iarnă. Totul era plăcut și uman, cum începeam să ne obișnuim cu ideea că viața noastră a primit un sens pe care nu îl avea niciodată. Era în transformare Lumea, devenea mai interesantă decât se putea spera vreodată. Ea admitea că nu îi prea place să vadă șerpi și că are o oarecare reținere până și atunci când vede câte o imagine pe Facebook. Cândva un șarpe a trecut prin iarbă nu departe de ea și n-a fost un sentiment prea plăcut, îmi zicea pe un ton șoptit. “Nu e vina noastră că ne temem, ne-a fost inoculat, copiii în general nu se prea tem, dar când ajungi să crești, conștientizezi pericolul.” Îi ascult cuvintele și simt cum splendid & iremediabil două ființe umane ajung din nou să se reunească într-o entitate, așa cum exista prin ceva mitologii antice. Mă gândeam la Zei-Șarpe și la Zeițe-Șarpe, la diferite legende născute în subconștientul triburilor de oameni care începeau să interpreteze ceea ce simțeau… să lege simbolic sentimentele de entități pe care le constatau ca fiind existente în mediul natural. Abordarea Lumii de către spiritul uman este o reflexie și o reflecție cu mai multe sensuri. Se combinau elemente din peisajele în care trăiau oamenii aceia ai începuturilor de civilizație, cu senzațiile ce se conturau în sufletul uman. Erau preocupați de aceste ființe aparte, așa că există niște contexte arhetipale, niște relaționări pe care le percepem oarecum, în măsura în care avem capacitatea intelectuală adecvată și deschiderea către cunoaștere. O parte a acelor imagini arhetipale se păstrează sub formă de scrieri religioase, legende, mitologii, texte filosofice, artefacte sculpturale, hieroglife, și ne sunt accesibile și nouă – celor care încercăm la rândul nostru să reinterpretăm Lumea din noi. Interesant este să constați venerarea șerpilor în cele mai diferite culturi, pe toate continentele locuite de cei care au creat Civilizația. Interpretările pot să zică multe nu doar despre șarpe, ci mai ales despre oameni. Cu toate că în general mă interesează astfel de subiecte, totuși civilizația umană pare destul de nesemnificativă cât timp ascult vocea Ei…
Ultima actualizare Miercuri, 05 Martie 2014 16:51
Citeşte mai mult...
 
Desfiinţarea târgului de animale de la Sighet ar fi o greşeală (editorial de Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Marţi, 04 Martie 2014 10:02

Recent, primăria din Sighetul Marmaţiei a anunţat - fără vreo consultare cu beneficiarii direcţi şi indirecţi, că va desfiinţa multisecularul târg de animale care se ţine aici de patru ori pe lună şi care a stat la însăşi baza înfiinţării oraşului (conform primului privilegiu, dat în anul 1352). Motivele invocate de către edilii locali? 
    1.O dată ar fi pierderile financiare, terenul pe care se ţine acţiunea nefiind proprietate a urbei, ci închiriat, taxele încasate nereuşind acoperirea chiriei. 
    2. Apoi, ar exista o problemă de oportunitate: „târgul nu reprezintă un interes al sighetenilor, obiectivul deservind populaţia din zonele rurale adiacente” (!), au declarat presei autorităţile municipale. 
Citeşte mai mult...
 
Bancheri iobagizati (Articol de Doru Atomei) PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Sâmbătă, 22 Februarie 2014 10:03

Dupa ce am trecut (si inca trec) prin viata cu bune si cu (mai putine) rele, dar ma situez deasupra liniei de plutire si gasesc rostul de a trai si de a ma bucura de cele lumesti, am inceput sa simplific mult lianturile interminabile prin care, de obicei, imi complicam existenta doar de dragul complicarii.
 
Simplificand in mod brutal logica ce graviteaza in jurul banilor, pot spune ca in viata sunt 2 mari etape:
 
-cum sa facem sa avem mai multi bani
 
-ce facem cu banii pe care am reusit sa-i strangem (caz fericit)
 
Am sa incerc sa schitez aici un traseu pe care multi dintre noi l-au trait, il traiesc sau poate urmeaza sa-l traiasca…
Citeşte mai mult...
 
Diferenţa dintre „Ţara Maramureşului” şi „judeţul Maramureş” (Autor: Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Vineri, 21 Februarie 2014 15:13

Pe an ce trece, confuzia dintre „Ţara Maramureşului” şi restul judeţului cu acelaşi nume este tot mai mare. De vină sunt atât o anumită parte a presei, cât şi unii politicieni, funcţionari, oameni de cultură, operatori în turism, cântăreţi de muzică populară etc.
     Pentru cei care nu ştiu, judeţul Maramureş de azi este de fapt alcătuit din „adevăratul” Maramureş („Ţara Maramureşului” ori Maramureşul „voievodal”, „istoric” sau „de dincolo de Deal”, cum mai este denumit), mărginit la sud de „Ţările” Lăpuşului, Chioarului (parte rămasă în judeţul Sălaj) şi Codrului (parţial, restul aflându-se în judeţele Satu Mare şi Sălaj). 
Ultima actualizare Vineri, 21 Februarie 2014 15:28
Citeşte mai mult...
 
Parteneri pentru… Europa. Interviu cu Mihaela Năneştean-Rusalim (În căutarea sighetenilor din... diaspora) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Duminică, 16 Februarie 2014 07:53

Cu Mihaela Năneştean (căsătorită Rusalim) am colaborat în anii 2003 – 2004, când am coordonat un proiect Rotary, “Parteneri pentru comunitate” ce încerca – printre altele – să dezvolte abilităţi în cadrul ONG  - urilor pentru a răspunde nevoilor grupurilor defavorizate din municipiul Sighetu Marmaţiei. Mihaela era studentă, dornică de implicare în activităţile societăţii civile şi a voluntarizat cu multă seriozitate în proiectul nostru, fiind conştientă de extraordinara oportunitate ce i se oferea. Avea multe speranţe, dorinţa de a confirma şi mai ales de-a realiza şi proiecte personale într-o ţară ce era aproape de intrarea în UE. Dorinţa intensă de atunci de a călca pe urmele… europenilor, inclusiv prin proiecte cu impact social, s-a împlinit pentru noi toţi câţiva ani mai târziu. Dar, pentru o parte din români, desăvârşirea economico - socială individuală nu s-a concretizat, cum ar fi fost firesc, în ţară, oportunităţile Vestului au constituit potenţiala soluţie salvatoare. Şi Mihaela, ca şi mulţi alţi tineri, a părăsit România în căutarea... împlinirii individuale. În România, atunci – din perspectiva unui tânăr – totul părea blocat, nu exista variantă fezabilă şi durabilă de succes. Au trecut zece ani de la acel proiect şi se pare că ineficacitatea sistemului romanesc în promovarea şi/sau protejarea propriilor resurse uamane continuă să persiste.
Ultima actualizare Duminică, 16 Februarie 2014 08:36
Citeşte mai mult...
 
Ecologie urbană printre blocuri PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 10 Februarie 2014 09:22

Un fel de oraș la periferia UE, în iarna unei crize socio-economice transnaționale. Putea să fie oricare localitate, diferențele nu par prea mari. Ies dintre blocuri și nu mă surprinde că două jigodii încep să latre și se apropie destul de tare, aproape să mă muște una dintre ele. Cum nu mă uit direct la javre, se apropie și mai tare… pare că nu își prea dau seama că poate este cam riscant pentru ele. Nu doream să creponez botul bocancului în zona dințată a câinelui, așa că am luat o cărămidă… din seria care mărginea un fel de strat cu flori… care exista cândva în vremurile mai bune. Aud un zbieret… care îmi zice, printre altele, să nu dau cu o PIATRĂ AȘA MARE!! Sunetul nu venea din direcția câinilor, asta era clar. Constat că în direcția opusă era o făptură care analiza situația cât putea ea și își exprima opinia în privința neadecvării dimensiunii cărămizii la dimensiunea jigodiei. De sunetul acesta țipător-strident, până și câinele care era dornic spre hotărât să muște… a fost destul de surprins și a considerat că este mai bine să se retragă la intrarea întunecată a scărilor, unde este în siguranță, printre bucățile de oase aruncate de careva binevoitor. Zbieretul isterical includea și detalii despre idei exprimate de mine în ceva articole despre javrele din orașe. Este posibil să fie cineva dintre iubitorii de câini hoinari care au lăsat de izbeliște sutele de dihănii închise în “adăpostul” în care au ajuns să se ucidă și să se mânânce între ele aceste minunate creaturi… probabil că au avut poftă bună. Îmi zicea un coleg că a fost pe la acel adăpost să ia de acolo un câine, dar ce a văzut acolo a fost horror, și că nu a putut să aleagă ceva cât de cât viabil… pe care să îl ducă acasă. Îmi pot imagina cam ce atmosferă trebuie să existe în locul acela…
Citeşte mai mult...
 
Popas la... Bruxelles – interviu cu Mirela Pop, Product Manager al companiei Kimberly - Clark. (În căutarea sighetenilor din... diaspora) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Sâmbătă, 08 Februarie 2014 15:51

În ultimii ani ai secolului trecut… Nu, nu! Nu sună bine deloc. Să reformulez!...

În urmă cu aproximativ 15 ani colaboram cu sigheteanca Mirela Pop pe un proiect interesant la acea vreme pentru zona noastră. Mirela prin anii ´98 - ´99 era consultant la Fundaţia Internaţională de Management (FIMAN) Bucureşti care administra fonduri PHARE dedicate dezvoltării antreprenoriale în România şi finanţa proiecte prin care organizaţiile neguvernamentale se acomodau cu cerinţele „civismului Unional” şi încercau să pătrundă în viaţa comunităţilor locale. În esenţă era un preambul al mult aşteptatei aderări a României la... comunitatea statelor Europene.

Trăiam o atmosferă de optimism şi speranţe, ne făceam planuri ambiţioase, faptele şi gândurile noastre erau atrase de bogatul... apus. Uniunea Europeană era un vis frumos, imperceptibil dar coalizator, ne străduiam să fim şi noi... vizibili! Am muncit cu pasiune pentru a ne împlini social dar mai ales... civic, ne simţeam atraşi şi mai ales eram convinşi că aparţinem mult-doritului spaţiu european.

Ultima actualizare Sâmbătă, 08 Februarie 2014 16:01
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact