logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


IMPORTANTE
Bialowieza – ultima pădure de şes din Europa – Polonia PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 18 Septembrie 2011 21:07

Dacă ai ocazia să te plimbi prin Bialowieza, constaţi că acesta este locul ideal pentru a te îndrăgosti de arbori. “Dacă un canal cu apă nu este un râu şi dacă o plantaţie de copaci nu este o pădure, atunci Bialowieza este Ultima Pădure din Europa!” Asta este abordarea pe care o subliniază cei care promovează pădurea Bialowieza ca ultim loc virgin silvatic de pe continentul nostru. Abordarea are desigur şi baze reale, în sensul că zona strict-protejată este o accesibilă pădure de câmpie care totuşi nu a fost niciodată defrişată… În mod normal, fiecare student la biologie, ecologie sau silvicultură din Europa ar trebui să facă o vizită aici, să vadă cum arată o pădure adevărată! 

Pădurea Bialowieza este o pădure mixtă, o rămăşiţă a pădurilor virgine ale Europei. Situată pe cumpăna de ape dintre bazinul Mării Baltice şi a Mării Negre, la altitudinea de 145-202 m, cu 620 mm precipitaţii anuale, zona are păduri şi cursuri de ape, tinoave şi păduri înmlăştinite. O atât de mare apropiere a bazinelor hidrografice aparţinând Mării Baltice şi Mării Negre, cu mlaştini care nu reprezintă bariere pentru multe specii acvatice, în principiu a permis schimbul de elemente floristice şi faunistice între cele două bazine. Ecosistemul silvatic al Bialowiezei are o vârstă de cca 10.000 de ani, fiind instalat aici după retragerea influenţei gheţarilor. Arborii ajung la maturitate şi bătrâneţe, dând exemple ale splendorii potenţiale ale acestor specii… Pădurea are exemplare monumentale de stejar pedunculat (Quercus robur), dintre care exemplarul numit “Marele Mamamusi” este probabil cel mai viguros, deşi nu cel mai mare: în 2005, la înălţimea pieptului uman (1,3 m de la sol) avea circumferinţa de 690 cm, iar înălţimea este de 34 m; există în această pădure şi exemplare de 46 m înălţime şi vârstă de peste 800 de ani, cum este cel numit Stejarul Ţarului (Bielorusia), sau exemplare cu circumferinţa de 740 cm cum este exemplarul numit Stejarul Butoi (Polonia).

Ultima actualizare Duminică, 18 Septembrie 2011 21:35
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu senatorul Gheorghe Mihai Bârlea PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 08 Septembrie 2011 07:07
Absolvent al facultăţilor de Filosofie şi de Drept, poet, bibliotecar, consilier al Inspectoratului de Cultură, prefect, membru fondator al Fundaţiei “Academia Civică”, director şi unul dintre fondatorii muzeului “Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistenţei”, sociolog, universitar, cetăţean de onoare al mai multor localităţi din stânga şi dreapta Tisei, şi lista ar putea umple pagini întregi cu CV-ul conferenţiarului universitar dr. Gheorghe Mihai Bârlea. Domnia sa a acceptat invitaţia noastră de a răspunde la câteva întrebări mai mult sau mai puţin incomode despre activitatea sa parlamentară, despre situaţia actuală a Românie, dar şi despre alte subiecte pe care le veţi descoperi citind interviul de mai jos. Lectură plăcută! 
Ultima actualizare Joi, 08 Septembrie 2011 07:10
Citeşte mai mult...
 
Festivalul Antic si Medieval – Aeternus Maramorosiensis 2011 PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 07 Septembrie 2011 23:06
La ce e bun un astfel de Festival? Pentru a promova atractivitatea turistică a Sighetului, a crește vizibilitatea Maramureșului, a te distra, a te familiariza cu istoria, a iubi trecutul, a înțelege prezentul și a creea viitorul! Panem et circenses (pâine și circ), adică mâncare și distracție, nevoi de bază ale omului, știau asta și romanii și mulți dinaintea lor, de când omul își crează o societate. Sună acum cam desconsiderator, “pâine și circ”, slogan decadent, dar până la urmă descrie scurt/2 nevoi umane de bază. Omul are nevoie de comunitate, de a cânta împreună pe bune cu mii și mii de alți oameni, de a se distra, de fericire, ceva care să îi dea speranța că merită trăit aici, că merită muncit și merită să faci parte din această comunitate.
Ultima actualizare Vineri, 09 Septembrie 2011 09:47
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Delia David, sigheteanca de la Facebook PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 05 Septembrie 2011 11:59

Silicon Valey este locul unde fiecare informatician isi doreste sa ajunga, insa putini sunt atat de buni incat sa-si vada visul cu ochii. Printre norocosi se afla si sigheteanca Delia David, in prezent inginer IT la celebra companie Facebook. Sighetenii trebuie sa-si cunoasca oamenii valorosi, iar Delia David este unul dintre ei. Cine e Delia David, ce amitiri o leaga de Sighet si ce face ea la Facebook puteti afla din interviul de mai jos.

Dani Godja: Bună! Haide să începem cu prezentările. Cine e Delia David?

Delia David: Servus! Cred ca cel mai bine ma descriu ca o persoana care se bucura de cate ori are ocazia sa invete ceva nou. Iar in Sighet, multa lume ma stie ca nepoata domnului Batin. :)

Ultima actualizare Marţi, 06 Septembrie 2011 11:37
Citeşte mai mult...
 
FOTO & VIDEO: Interviu cu trupa No`Mads prezenta la Festivalul Aeternus Maramorosiensis PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 31 August 2011 11:33
Dani Godja: Haideti sa facem prezentarile. Cine este No’Mads, de cand exista si ce studii muzicale aveti?
Irina Macovei – No’Mads inseamna Foc vs Foc. O prietenie sincera si aceeasi pasiune – Muzica. Asa am ajuns sa parcurgem mii de kilometri in tara si in strainatate, doar suntem Nomade, nu ? Cat despre studiile muzicale, liceul l-am terminat in Constanta la sectia instrumental – vioara (este vorba despre Colegiul National de Arte Regina Maria), iar mai apoi am urmat cursurile de Regie de Teatru Muzical ale Academiei de Muzica Gh. Dima din Cluj.
Alexa Stoenescu – Cu mare mandrie pot sa spun ca in aceasta vara formatia No’Mads a implinit un an, si pana acum a fost o aventura extraordinara pentru noi. Eu am terminat Liceul de Muzica „Dinu Lipatti” si UNMB (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti) la sectia Chitara Clasica.
 
 
Dani Godja: Cum ati defini muzica ce o cantati cu No’Mads?
Alexa Stoenescu – Adevarul este ca am prefera sa nu o definim propriu zis. Sigur ca am fost nevoite sa ne etichetam cumva (medieval, ethnic, pagan-folk) dar ceea ce defineste practic muzica noastra este starea de evadare din cotidian, de intoarcere la radacini si de cautare a legendarului si misticului in fiecare nota si fiecare sunet.
Irina Macovei – Muzica noastra este de fapt starea de libertate si bucurie pe care o avem atunci cand ne urcam pe scena. De fiecare data incercam sa dam totul pentru public si sa transmitem mai departe istoria si pasiunea muzicii pe care o interpretam.
Ultima actualizare Vineri, 02 Septembrie 2011 11:54
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu Mario Florescu (Mario & The Teachers) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 30 August 2011 10:41
O fuziune de genuri muzicale combinate cu muzica traditionala din zona carpatica si balcanica, care imbracate intr-o "haina actualizata" dau nastere conceptului de "ethno-fusion" , concept ce defineste trupa "Mario & The Teachers". 

Cu toate ca are o foarte bogata activitate in peisajul muzical romanesc, printre altele cantand in Sighet cu Stefan Hrusca in urma cu mai multi ani, putini sigheteni stiu cine este Mario Florescu, asa ca haideti sa facem prezentarile inainte de a asculta si vedea live trupa Mario & The Teachers la Festivalul Antic si Medieval Aeternus Maramorosiensis din Sighet, 3-4 septembrie 2011. 

Dani Godja: Cu trupa Mario & The Teachers cantati ethno-jazz, un gen muzical dezvoltat in Romania de Harry Tavitian. Cum ati defini muzica pe care o faceti sub acest nume?  Ati cantat pe celebrul album “Axis Mundi” (Harry Tavitian & Orient Express). Ce inseamna acest OM pentru dumneavoastra?
Ultima actualizare Marţi, 30 August 2011 12:30
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu percutionistul Cserey Csaba PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 29 August 2011 16:27

Cserey Csaba este un nume cunoscut sighetenilor mai tineri datorita  concertului cu Harry Tavian din Sighet de anul trecut, iar celor mai in etate, din prezentele sale alaturi de Teatrul din Satu Mare de la inceputul anilor 90. Acum se va intoarce in Sighet pentru Festivalul Antic si Medieval Aeternus Maramorosiensis din 3-4 septembrie, asa ca haideti sa-l cunoastem mai bine. 

1. In mod sigur, publicul sighetean va asteapta cu nerabdare pentru un nou concert. Tot la fel de sigur sunt ca amanunte suplimentare despre cariera dvs. de pana acum intereseaza pe foarte multi . Puteti sa ne dati cateva repere din activitatea dvs. artistica?

 

In Sighet am fost multe ori in anii 90,fiindca eram membru al teatrului din Satu Mare,si lunar am avut spectacole in Sighet cu piesele de teatru, dar dupa un timp s-au oprit aceste deplasari, si nu am mai avut ocazia sa ma mai duc la Sighet, dar cind m-am intors cu Harry la Sighet am avut o surpriza placuta in privinta spectatorilor, fiindca am resimtit aceasta caldura de primire, si mai ales in stilul jazz in care a fost si mai mare surpriza.

Ultima actualizare Marţi, 30 August 2011 07:00
Citeşte mai mult...
 
Zboruri peste verde – Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 26 August 2011 12:08
De sus observi instantaneu și dramatic cât de verde este tot peisajul… verde de diferite nuanțe, dar tot verde… Practic, de sus vezi o mare vegetală înverzită, cu ierburi și arbori, plante de cultură și plante de mlaștină, plante de stâncărie… nenumărate plante închegate în “comunități vegetale” … “habitate” care pot fi oarecum diferențiate, delimitate între ele, dar care se întrepătrund natural într-un uriaș covor verde. Fără această vegetație care acoperă Maramureșul, fără “producătorii primari” care pe baza energiei solare produc substanță organică, hrană… desigur că nu ar putea să existe nici spectaculoasele animale… cum este spre exemplu omul, ursul sau acvila de munte. Fără plante, totul ar fi un deșert bolovănos și lipsit de viață.
Ultima actualizare Vineri, 26 August 2011 14:04
Citeşte mai mult...
 
Păduri de fag în Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 23 August 2011 08:55
FOTO: dr. Peter Lengyel

Trunchiurile cilindrice, scoarţa lor netedă, cenuşie… fagi acoperind versanți ai zonelor de munte… Fagul (Fagus sylvatica) poate depăşi 40 de metri înălţime, diametru de peste 1,5 metri, şi o vârstă de 300 de ani, excepţional putând să trăiască şi 500 de ani, 5 secole, jumătate de mileniu… În jurul fagilor se derulează o întreagă poveste, în care actorii sunt urşi şi lupi, cerbi şi mistreţi, bufniţe şi sturzi, ori cerambicide (croitori), frumoase coleoptere dependente de lemnul din pădure.

În mod natural, în Maramureş făgetele ar domina mare parte a peisajului. Făgetele, pure sau în amestec, caracterizează mai cu seamă etajul cuprins între 550 şi 1100 metri altitudine. Pe lângă acest etaj al făgetelor, pădurile de fag se extind atât în sus cât şi în jos faţă de aceste altitudini, în conformitate cu situaţia climatică şi edafică locală, în zonele unde condiţiile de mediu le sunt favorabile: în Defileul Tisei făgetul coboară pe abrupturile răcoroase şi umede până la cursul apei (care se află la cca 300 m altitudine), în Munţii Maramureşului, spre exemplu 1. în zona Pop Ivan (exact pe graniţa România-Ucraina), fagii urcă pe versanţii însoriţi până spre etajul subalpin, ajungând până la 1.621 m altitudine (formând limita superioară a pădurilor) iar 2. în Munţii Ţibleş fagul ajunge la 1.612 m alt. Făgetele ocupă arii extinse în Munţii Igniş, Gutâi, Lăpuş, Ţibleş şi Maramureşului, precum şi în zona dealurilor terţiare ale Maramureşului, fiind mult mai slab reprezentate în teritoriile maramureşene ale Munţilor Rodnei.

Ultima actualizare Marţi, 23 August 2011 09:05
Citeşte mai mult...
 
Stâncăriile din Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 14 August 2011 10:38

Stâncărie alpină, peisaj sculptat în piatră, modelat timp de milenii de gheţari, azi este tot Împăraţia Frigului, a Vânturilor, a Iernii. Prăpastie, piatră cu alb, zăpadă spulberată şi cornişe cu gheaţă, îmbrăţişate toate de o rece suflare. Iarna pleacă târziu şi revine devreme pe înălţimi. Peisaj al bolovanilor golaşi şi al şuierăturilor în rafale, sălbatice atmosfere furtunoase de munţi înalţi şi reci. Norii se simt la ei acasă, te poţi uita îndelung cum ei dansează melancolic un vals abstract, o întrepătrundere între formidabile formaţiuni fantomatice, ce se-nşfacă halucinant şi se unesc, se despart şi se contopesc, dând naştere la spectacole gratuite nebăgate în seamă. În nopţi de vară, când pe cerul întunecat sutele de meteoriţi trasează dâre luminoase, poate chiar şi mii pe oră, îţi este mai uşor să vezi cum Universul este în transformare, nu este atât de static cum superficial pare. Totul se schimbă permanent. Evoluează! Şi totuşi se-nvârte.

Ultima actualizare Duminică, 14 August 2011 11:09
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” (Oncesti & Sighetu-Marmatiei) PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 07 August 2011 10:18
Comuna Oncesti a devenit de ieri o atractie turistica deosebita pentru zona Maramuresului. Iubitorii de zbor cu avioane usoare au de-acum incolo amenajata o pista pentru a-si putea pune hobby-ul in practica.
 
 
Ieri a fost inaugurata pista de zbor, la Oncesti in prezenta oficialitatilor (primarul comunei, viceprimarul, reprezentanti ai clubului Rotary), reprezentanti ai presei sighetene, curiosi, dar si iubitori de zbor. Organizatorul principal caruia i se datoreaza intregul eveniment este primaria din Oncesti, prin persoana domnului primar Mihai Negrea. Astfel, incepand cu ora 12, pe pista au aterizat avioane ultrausoare din diferite zone ale tarii, iar cei curajosi au avut posibilitatea de a efectua un zbor cu avionul. Cei carora le-a lipsit curajul au putut urmari, de pe margine, acrobatiile realizate de pilotii profesionisti. Intreaga manifestatie s-a incheiat cu o masa campeneasca, un concert sustinut de copiii formatiei din Oncesti care au pornit o hora, iar pilotii au fost rasplatiti din partea clubului Rotary, reprezentant presedintele Ion Maris cu o vedere a Sighetului si o farfurie din ceramica specifica zonei Maramuresului.
Ultima actualizare Marţi, 09 August 2011 06:55
Citeşte mai mult...
 
Biodiversitate în Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 02 August 2011 11:48
Înţelepciunea adevărată este să nu ne îndepărtăm de natură ci să modelăm comportamentul nostru conform legilor şi modelelor sale. “True wisdom consists in not departing from nature and in molding our conduct according to her laws and model.” (Seneca, ancient Roman writer.) (desigur, textul original nu este in engleză…)

Protejarea valorilor naturale maramureşene este dependentă parţial de cunoaşterea ştiinţifică a acestora. În acelaşi timp, conservarea biodiversităţii depinde de procese economico-sociale, de contextul politic, de nivelul cultural şi intelectual al populaţiei şi al liderilor care iau decizii legate de traiectoria de urmat pe viitor. Orişicum, substratul ştiinţific trebuie să fie parte a oricărei politici de mediu, a căutării armoniei dintre populaţia umană şi restul naturii, a reglării ratei sustenabile de utilizare a resurselor disponibile. Ecosisteme, specii, diversitate genetică intraspecifică… La momentul de faţă avem o părere puternic aproximativă asupra speciilor prezente în Maramureş, dar putem să conturăm oarecum ecosistemele din care ele fac parte.
Ultima actualizare Marţi, 02 August 2011 14:09
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu antropologul Marius Sidău PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 31 Iulie 2011 15:03

Antropologul Marius Sidău a fost prima dată pe Sighet Online cu ocazia vernisajului expozitiei personale de icoane religioase (NR. Articol si video AICI) ce a avut loc pe 29 octombrie 2009, la Galeria Universitatii Madonna din Southfield (Detroit, Michigan). Aflat pentru o scurtă perioadă pe tărâm maramureşean, am reuşit să realizăm un interviu cu o durata de aproape trei ore, planificat în urmă cu aproape doi ani. Am discutat despre tot ce ne-a trecut prin minte, de la antroplogie şi cultură, educaţie, religie şi putere, până la situaţia ţăranului maramureşean, problemele Sighetului şi ale sighetenilor, dar şi multe alte subiecte foarte interesante, credem noi, pe care le veti descoperi urmarind interviul.

Acest interviu l-am realizat împreună cu bunul meu prieten, Horia Picu, care mi-a fost de un imens ajutor pe parcursul celor trei ore de discutii. Mulţumesc, Horia!

Ultima actualizare Duminică, 31 Iulie 2011 17:21
Citeşte mai mult...
 
Unde e ”inocenta” de altadata? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 26 Iulie 2011 18:23
Stau si ma intreb uneori cat de ciudati suntem noi oamenii. Am evoluat sau involuat? Daca pana acum, parintii, bunicii nostri si-au trait viata intr-un mod cat se poate de simplu, noi, generatia noua, moderna pare ca ne place sa ne complicam. Nu suntem multumiti cu un singur loc de munca,ci mai cautam ceva part time. Am devenit dezinteresati de propriul partener de viata fiindca stim ca oricand am putea sa o luam din nou la capat- divortul nu mai este ceva rusinos, ci o adevarata moda. Atunci cand ne doare capul dam fuga cu degetele pe tastele laptopului pentru a afla de pe google caror motive se datoreaza simptomele noastre. Unde sunt oamenii simpli din noi? Unde sunt acele persoane care au nevoie pana la urma doar de a-si indeplini nevoile fiziologice, si doar o parte dintre ei cautand sa le satisfaca si pe cele din varful piramidei lui Maslow? De ce privim cu reticenta orice experienta care pana acum parea banala?
 
Iata cel mai simplu exemplu: daca atunci cand eram mici alergam prin ploaie cu picioarele goale, pe strada, in mijlocul drumului, azi, in niste balerini ”intrati la apa” stau si ma gandesc cu groaza la cate bacterii si mizerii se gasesc in apa care tocmai mi-a ”inecat” degetele de la picioare. 
Ultima actualizare Miercuri, 27 Iulie 2011 09:46
Citeşte mai mult...
 
Cartela buclucaşă, educaţia o salvează! PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 25 Iulie 2011 23:48

Am aflat cu surprindere că Ministerul Educatiei a găsit colacul de salvare pentru învăţământul românesc, aşa că din toamnă elevii vor putea intra în şcoala doar dacă au la ei o cartelă magnetică (dacă o pierd sau uită, vor fi absenţi chiar fiind prezenţi, aşa că în scurt timp cartelele vor fi înlocuite cu CIP-uri electronice implantate cine-ştie pe unde). În plus, prezenţa se va face pe baza aceluiaşi card, profesorii primind un tabel cu cei care au validat "legitimaţia" la începutul orelor. Uite aşa cred unii că se va reduce absenteismul de la ore. Păi da, avem cartele şi-n Parlament şi vedem prea bine cum funcţionează acestea, dar cineva trebuie să câştige un ban cinstit în ţara asta, nu?! Vor urma clasicele licitaţii in stilul mioritic bine-cunoscut, unde firme inodore si incolore politic se vor lupta ca niste fiare pentru un contract sănătos, în slujba cetăţeanului. 

Ultima actualizare Marţi, 26 Iulie 2011 08:11
Citeşte mai mult...
 
Program: AETERNUS MARAMOROSIENSIS - Festival Antic si Medieval in Sighetu Marmatiei (3-4 septembrie 2011) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 22 Iulie 2011 08:43
Sighetul, în mentalul colectiv al locuitorilor Ţării Maramureşului, reprezintă eminamente „Oraşul”; din păcate, pentru turiştii români sau străini el nu este altceva decât o staţie, un punct de tranzit între Oaş şi Bucovina (trecând prin Săpânţa şi Bârsana) oferit în principal de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
Geografii Marin şi Gabriela Ilieş, într-un studiu publicat în Acta Musei Maramorosiensis în anul 2001, reliefau însemnătatea turismului în dezvoltarea regională şi durabilă a Ţării Maramureşului comparativ cu industria lemnului şi a confecţiilor. Din acest considerent, noi profesorii de istorie considerăm că Centrul Vechi al Sighetului – un exemplu de arhitectură de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX – poate găzdui un festival de reconstituire istorică oferit de cei 68 de reenactori: 
COHORS III CAMPESTRIS CIVIUM ROMANORUM şi Lupii Daciei - Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în colaborare cu  Asociaţia Amicii Muzeului (daci şi legionari romani)
Ezüstsólyom – SilfrHaukr – Oradea (vikingi estici sau varegi)
Tiszafia – Törökszentmiklos (Ungaria) (pecenegi, cumani şi maghiari)
Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei – Braşov (cavaleri).
Prin organizarea acestui festival urmărim: recrearea, pe baza cercetării ştiinţifice, a unor aspecte de viaţă militară şi cotidiană aparţinând civilizaţiei antice şi medievale. Reconstituirea istorică presupune prezentarea de armament, tactici şi tehnici de luptă, o serie de elemente ofensive şi defensive (mişcări de antrenament, instrucţie, defilare şi paradă), precum şi  ateliere de tras cu arcul şi aruncat cu lancea. 
Totodată ne propunem să organizăm: o expoziţie de documente istorice, hărţi şi fotografii, legate de istoria Sighetului şi a Maramureşului la Sala Radio Sighet şi una de arme din colecţiile Muzeul Maramureşului, o dezbatere cu tema Istoria Sighetului şi turismul cultural, conferinţa „Maramureşul în ultima parte a secolului al XIII-lea” şi prezentarea de carte a Prof. dr. Ovidiu Pecican, precum şi un concert susţinut în Biserica Reformată de Boţac Cadmiel. Nu poate lipsi nici reconstituirea unui Târg Medieval (meşteri şi meşteşugari, suveniruri medievale, etc.)
Ultima actualizare Luni, 29 August 2011 10:56
Citeşte mai mult...
 
Zboruri cu balonul prin Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel (Asociația Valea Verde)   
Miercuri, 20 Iulie 2011 21:19
Imaginile cu peisaje naturale sau antropizate privite de sus, dau întotdeauna o înțelegere mai bună a realităților decât dacă trebuie să ne rezumăm doar la cele care pot fi făcute de la nivelul solului… Însă a ajunge la înălțimea dorită la acele locații pe care le consideri tipice și fotografiabile cu riscuri acceptabile, la momentele care contează… când lumina este cea dorită și poți surprinde splendoarea pe care mulți sunt constrânși doar să și-o închipuie… A ridica în văzduh echipamente și corpul uman capabil să le utilizeze, este mai ușor de zis decât de făcut…

Cât de mare este oare utilitatea educativă și impactul vizual produs de imagini relevante despre peisaje rurale maramureșene privite de sus, gospodării și biserici de lemn, circuri glaciare și stâncării, păduri și zone înierbate, cursuri de ape și zone lacustre, Sighetul – capitala voievodală?
Ultima actualizare Joi, 21 Iulie 2011 10:39
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior111213UrmătorSfârşit »

Page 11 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact