logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


IMPORTANTE
Toți oamenii trăiesc, dar numai unii dintre ei există PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Joi, 10 Octombrie 2013 19:53

1. Binomul acumulare materială – înstrăinare (alienare)

Nu doar credința, ci și știința prin descoperirile sale și prin frecventele destăinuiri ale unora dintre cei mai prestigioși slujitori ai ei chiar din rândul evoluționiștilor pursânge, ne încredințează că viața este un miracol mai presus de vlaga gândirii umane și că omul reprezintă pentru creaționiști încoronarea întregii concepții și munci divine din cele șase zile ale facerii, respectiv produsul de vârf al evoluției viului pentru înverșunații adversari ai creației.

Sigur, convergența opiniilor celor două tabere ireconciliabile vizavi de rangul omului în lumea viului și de uriașele sale resurse de exprimare pe care le deține (utilizează maximum 15% din capacitatea creierului și, după cum se prezintă, cu mult mai puțin de-atât din cea a inimii și sufletului), nu exclude categorica divergență a pârghiilor întrebuințate în argumentare: Credința neclintită în Adevărul revelat prin Cuvânt, împotriva cuvântului științei, care, respingând Adevărul de dragul adevărurilor accesibile prin cunoașterea umană, este pe bună dreptate condamnată să nu cunoască în vecii vecilor măreția și desăvârșirea întregului prin punerea cap la cap a fragmentelor, așa cum cum ulciorului spart nu-i este dat să fie refăcut vreodată din cioburi!

Citeşte mai mult...
 
AS de Sighet şi Grenoble (Interviu cu Andreea Ştefania Kadar) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Miercuri, 11 Septembrie 2013 12:16

Ce legătură are Sighetul cu Grenoble – Franţa?...

Cum se poate ca dintr-un orăşel „provincial”,  pironit de mucaliţi neînţelegători la marginea civilizaţiei, a cărui populaţie descreşte de la an la an din cauza conjuncturii socio-economice nefaste să ajungi student apreciat în „Capitala Alpilor”, în oraşul care găzduieşte printre altele un modern „Centru de Studii Nucleare”?... Răspunsul e simplu, trebuie să fii... AS!...

Andreea Ştefania (prescurtat AS)  Kadar este sigheteancă. Nu cu mulţi ani în urmă a părăsit Sighetul (dupa absolvirea Colegiului Naţional Dragoş Vodă) pentru a studia arhitectura la Cluj. AS este o domnişoara deosebit de serioasă, focalizată pe studiu şi aprofundarea cunoaşterii, deprinsă din familie cu lucrul bine făcut. A preferat să nu urmeze calea uşoară a preluării afacerii familiei (o tipografie bine poziţionată pe piaţa de profil) şi a decis că poate să încerce să facă performanţă într-un domeniu spectaculos, ce lasă urme definitive în creaţia artistică monumentală: arhitectura.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Septembrie 2013 12:35
Citeşte mai mult...
 
Indignații PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 10 Septembrie 2013 18:00

Căpușe financiare transnaționale semnează cu Guvernul contracte confidențiale, pe care tu o să le plătești. Tu ești garanția pentru ele! Fraierii-alegătorii-contribuabilii sunt buni de plată! Profit capitalizat de corporație, pierderi plătite de contribuabili. Corporațiile au în slujba lor politicieni de vârf care fac lobby pentru ele, sau eventual semnează. Variate pierderi colaterale de miliarde de euro, o societate cianurată încă înainte de a exista lacul? Fain. Te miri că mare parte dintre cei apți de a gândi rațional sunt indignați? Ecologia, în toată această realitate, este doar un element… cel vizibil, dar aici este vorba de multe alte aspecte, economice, sociale, politice, mediatice – la fel de dure.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Cât îi Maramureșu', nu-i oraș ca Sighetu' (editorial) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 30 Iulie 2013 15:57

După foarte mulți ani de amăgiri și dezamăgiri, acum, în al doisprăzecelea ceas, când majoritatea tinerilor capabili au plecat sau sunt pe picior de plecare pentru că s-au săturat de un oraș care stagna într-o anumită lâncezeală în toate aspectele vieții sociale, în sfârșit am ajuns să mă simt mându că-s sighetean. După ce, in urmă cu câteva luni m-am bucurat de transformarea unei zone moarte a orașului intr-un sens giratoiu care a dat nu doar un alt aspect Sighetului, ci a fluidizat foarte bine traficul rutier din zona respectivă, am asistat zilele acestea la inaugurarea primei străzi pietonale din Sighet (strada Corneliu Coposu) și reabilitarea parcului Grădina Morii. Am rămas profund impresionat de rezultatul celor două realizări. S-a simțit din plin viziunea arhitectului Vasile Mândruț, un specialist căruia i s-a oferit șansa de a ne arăta ce poate crea pentru orașul său. Satisfacția din ochii celor care descoperă cele două realizări nu poate fi transpusă în cuvinte, dar am descoperit-o zilele acestea plimbându-mă prin cele mai noi realizări ale orașului. N-am mai văzut atâția copii și părinți fascinați de ceea ce au descoperit zilele acestea în Parcul Grădina Morii, iar sclipirea de bucurie din ochii copilului meu m-a făcut să cred că Sighetul este un oraș în care e plăcut să trăiești. Am văzut turiști ajunși în vizită la cel mai important punct turistic al orașului – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – care erau plăcut impresionați de ceea ce au descoperit în acea zonă. Ce carte de vizită poate fi mai bună decât ceea ce transmit mai departe cei care ne vizitează orașul? Iar in momentul de față simt că orașul se indreaptă într-o direcție bună și aștept cu viu interes viitoarele realizări. E adevărat, nu e nimic senzațional în a avea o stradă pietonală frumoasă și un parc de joacă și relaxare modern, doar am intrat în normalitate, dar era deprimant până acum să vedem alte orașe cum devin tot mai frumoase în timp ce orașul nostru devenea tot mai cenușiu.

Ultima actualizare Duminică, 18 Octombrie 2015 13:47
Citeşte mai mult...
 
Brandul turistic al României, între Dracula şi toalete publice PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Marţi, 16 Iulie 2013 11:40

Dacă trebuie construite autostrăzi, românii se apucă să facă atâtea studii de oportunitate şi fezabilitate până uită de paşii următori. Dacă trebuie promovat turismul peste hotare, se cheltuieşte ineficient pe logo-uri şi sloganuri tembele menite să sfredelească, cică, tărtăcuţele potenţialilor turişti. Suntem în stare să facem orice, numai veceuri publice decente şi centre permanente de informare turistică (dotate cu site-uri web performante, cu oameni vorbitori de mai multe limbi străine, cu materale promoţionale) nu!  Mai nou la modă (deh, fondurile europene!) este înfiinţarea unor centre de informare încropite pe genunchi (unde sunt angajaţi finii şi nepoţii), cu o durată de viaţă de 1 – 3 ani. Abia de ajung să fie prezentate în ghidurile străine ori în spaţiul web, că se şi desfiinţează! Iar toaletele publice…Cei care au simţit vreodată o nevoie urgentă în timp ce vizitau monumentele UNESCO din ţara noastră, pot depune mărturie despre existenţa, frecvenţa, aspectul ori gradul de curăţenie al acestora…
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu sigheteanca Talida Goean. Consulul General al României în Hong Kong şi Macao PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu & Dani Godja   
Miercuri, 10 Iulie 2013 06:39

- Sunteţi Consulul General al României în Hong Kong şi Macao şi sigheteancă! O să avem ce povesti! Sigur cititorii site-ului sighet-online.ro vor dori să afle cât mai multe despre dvs.şi, în aceeaşi măsură, cât mai multe lucruri despre acea parte a lumii unde lucraţi acum. 
 
1. Aţi absolvit Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei în 1996, secţia de matematică-informatică. Între 1996 şi 2000 aţi fost studenta facultăţii de Matematică – Informatică a Univesităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între 1999-2003, aţi urmat cursurile Institutului Naţional pentru Administratie şi Ştiinte Politice de la Bucureşti. Cum aţi reuşit să rezolvaţi problema distanţei dintre Bucureşti şi Cluj şi mai ales a timpului, în perioada 1999-2000, când aţi urmat ambele facultăţi?
 
Talida Goean: - Cu puțin efort și, uneori sacrificii, se poate. 
 
2. Am găsit în autobiografia dvs. că aţi urmat şi cursuri la Insititutul Naţional de Cercetare şi dezvoltare în Turism, în 2006-2007. Cum aţi trecut de la matematică-informatică la ştiinţe politice, apoi turism? V-aţi dat seama că aceste facultăţi, adică cele legate de politică şi turism vi se potrivesc mai bine?
Ultima actualizare Miercuri, 10 Iulie 2013 10:04
Citeşte mai mult...
 
Edilii castrați și Iubitorii de Animale PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 03 Iunie 2013 21:06

Este splendid să privești acvilele care se rotesc pe cer. Acvile de munte, acvile de câmp, acvile țipătoare…. Este minunat să admiri șacalii prin Dobrogea, caprele negre din Retezat, este mirific să vezi mari stoluri de pelicani prin peisaje deltaice. Este un sentiment aparte să privești urși grizzly și urși negri, elani extraordinari… împreună cu amerindieni din Munții Stâncoși ai Canadei. Somonii roșii care urcă pe râul sălbatic. Este un privilegiu să poți vedea crocodili și lei, varani și cobre, antilope și recifi de corali… variate animale. Poate să îți placă atât de mult subiectul încât să ajungi să îți dedici viața scurtă pentru studiul lor, înțelegerea contextului în care ele au apărut, au evoluat, au devenit diversificate pe variate linii filetice… Poate să devină interesant să cunoști cum au ieșit primii pești/ amfibieni pe uscat, cum au trăit dinosaurii… cum unele mamifere de azi depun ouă, ce înseamnă tectonica globală… biogeografie șamd. Migrații, aspecte de etologie… realmente fascinante. Ecologie, ecologism… trecut, prezent și viitor. Poți să îți dedici chiar viața pentru protejarea animalelor, pentru a crește cumva șansele ca speciile să persiste, să existe condițiile în care ele… și oamenii… o ciudată specie de maimuțe care a fost capabilă să ridice această civilizație… să supraviețuiască.
Ultima actualizare Luni, 03 Iunie 2013 21:32
Citeşte mai mult...
 
Normalitatea lor versus anormalitatea noastra PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 03 Iunie 2013 14:57

Am citit cu viu interes discutiile iscate de articolul foarte pertinent si bine punctat de dr. Peter Lengyel, postat ieri  pe Sighet Online (N.R. Cititi AICI). Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple si clare: pentru "iubitorii de animale comunitare", viata acestor animale abandonate valoreaza mai mult decat viata copiilor, a batranilor, a tuturor celor care platim taxe si impozite catre stat. Potrivit unui articol publicat de Realitatea.net (NR. vedeti AICI articolul), intretinerea unui maidanez la adapost costa intre 400 si 600 de lei pe luna. Alocatia copilului meu este sub 50 lei pe luna. De aici deduc ca viata copilului meu valoreaza cam de 10 ori mai putin decat a unui caine abandonat de o persoana iresponsabila.

Domnisoara Andrea Miclean, presedinta ONG-ului "Prietenii Animalelor din Sighet" recunoaste in finalul unui comentariu foarte acid la adresa autorulu articolului, dr. Peter Lengyel, ca in lumea civilizata,  pe langa eutanasie, se fac si adoptii, programe educative animale-copii. Foarte corect! Peste tot, in lumea civilizata, cainii abandonati sunt dusi in adaposturi special amenajate unde sunt tinuti doua-trei saptamani, interval de timp in care aceste animale primesc toata atentia si toata ingrijirea posibila, iar daca cineva este dornic sa adopte un caine, o poate face, asumandu-si o serie de responsabilitati. In schimb, daca nu vine nimeni sa-si asume responsabilitatea asupra acelor animale (caini/ pisici), acestea sunt eutanasiate! Astfel se intampla peste tot in lumea civilizata! Costurile sunt mult prea mari pentru a mentine ani de zile un animal fara stapan intr-un adapost pana si pentru tarile stabile economic. Normalitatea lor este la noi o anormalitate! Cum adica sa-i eutanasiem? Nu mai bine ii lasam liberi pe strazi sa ne puna vietile in pericol?  Nu inteleg ce-i impiedica pe alesii nostri din Parlament sa puna in aplicare o lege valabila peste tot in Uniunea Europeana, atata timp cat ne straduim din rasputeri sa ne aliniem la legislatia europeana. 

Ultima actualizare Luni, 03 Iunie 2013 18:30
Citeşte mai mult...
 
Steagul cel mare PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 21 Aprilie 2013 07:02

E acum în plin proces de fabricaţie cel mai mare steag din lume. E drapelul nostru naţional, făcut după o idee 100% autohtonă, cu material românesc (aici am oarecari dubii, poate o fi chinezesc?), cu muncitori români (aici n-am dubii…). 
 
Avem încă un prilej de mândrie naţională! Chiar vom deveni faimoşi după ce cusăturile vor unifica cele trei culori într-un simbol care va străbate veacurile şi va lăsa generaţiile viitoare fără replică pentru măreaţa noastră izbândă! Vom avea ceva ce n-a mai avut nimeni şi vă pot garanta că nici nu va mai avea. Nimeni nu va avea curajul să facă un steag mai ceva ca al nostru! Să se ştie ce suntem (în stare) şi ce dorim ( dar nu prea reuşim…). 
Viitorul steag va avea nu ştiu câte hectare ca suprafaţă. Glorie ţie, popor român, că din rândurile tale se înalţă asemenea oameni cu iniţiative care nu mai încap în minţile lor şi dau pe-afară. Chiar întregul Pământ va deveni în curând prea mic pentru o atât de mare idee.
 
Ultima actualizare Duminică, 21 Aprilie 2013 07:26
Citeşte mai mult...
 
Cum distrugem un popor? Ii distrugem cultura! PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 14 Martie 2013 19:27

O știre care m-a lăsat fără cuvinte mi-a fost dat să citesc azi, fapt ce m-a determinat să imi exprim public ingrijorarea. Institutul Cultural Roman, sub conducerea domnului Andrei Marga, profesor universitar, ex-ministru de externe al României, ex-ministru al educației, ex-rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, laureat al premiului Herder în anul 2005, a decis că o parte din cele mai importante și mai valoroase proiecte culturale din Romania nu sunt eligibile pentru finanțare. Printre aceste proiecte se numără: Festivalul International TIFF de la Cluj, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul de Jazz de la Gărâna, Festivalul de film independent Anonimul, Festivalul National de Teatru organizat de UNITER alături de alte cateva la fel de valoroase. In schimb, printre evenimentele eligibile pentru finantare se regăsesc proiecte incomparabil mai putin relevante pentru imaginea culturala a Romaniei. Oare care este judecata care guvernează aceste decizii? Avem mai mare nevoie de proiectul Minerva, care include dizertatii si recitaluri de poezie (Asociatia Bibliopolis) sau de proiectul: ”Analiza strategiilor de dezvoltare urbana pe coasta Marii Negre in anii 60-70” decât de Festivalul International TIFF, domnule Marga? 

Ultima actualizare Luni, 18 Martie 2013 13:51
Citeşte mai mult...
 
Fortificaţii feudale maramureşene (între secolele X-XVIII) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Miercuri, 09 Ianuarie 2013 23:18

Fortificaţiile feudale reprezintă un element important al istoriei militare a oricărui ţinut. Din nefericire, Maramureşul nu a beneficiat niciodată de un studiu amănunţit al cetăţilor locului, astfel că, până azi, tipologia, istoriaşidescrierea acestora a rămaslacunară. Este adevărat, cetăţile de aici au avut un caracter mai mult local, cu puţine elemente spectaculoase de ordin istoric sau arhitectonic, cu excepţia cetăţii Hust, iar pe teritoriul regiunii n-a existat nici un oraş-cetate (precum Sibiul, Bistriţa sau Baia Mare).

În acelaşi timp, element de noutate, credem noi, trebuie să remarcăm prezenţa aici a unui important grup de biserici fortificate, cvasinecunoscute, care introduc Maramureşul pe harta est-europeană a acestui tip de întărituri cu caracter militar.

Ultima actualizare Joi, 10 Ianuarie 2013 09:35
Citeşte mai mult...
 
Cunoașterea ca plăcere sau învățământ care distruge omul? PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 09 Ianuarie 2013 19:59

În mod natural, Omul este curios şi are dorinţa de a înţelege cât mai bine Lumea. Blazarea, indiferenţa în acest domeniu, este în mare parte consecinţa sumbră a unui sistem de învăţământ greoi, rigid și incapabil de schimbare, sistem nu doar inadecvat pentru a dezvolta dorinţa de cunoaştere, dar mult mai rău decât atât, apt de a distruge această dorinţă. Efectele sunt catastrofale nu doar la nivel individual ci este subminat viitorul unei societăţi atât de aberante. Cât timp învățământul a fost managerizat de oieri și soțiile acestora, au reușit să creeze turme de oi tâmpe… o bucurie pentru cei care doresc să îi exploateze politic, religios și economic.

 
Este necesară o analiză a situației, pentru o ne face o impresie asupra motivației reale în învățare, a școlii care ajută la performanță și a celei care distruge dorința de cunoaștere, precum și a consecințelor sociale ale variatelor abordări din învățământ. Țările cu sisteme de învățământ performante, precum Finlanda, Coreea de Sud, Japonia, pe care am avut ocazia să le vizitez, au o abordare fundamental diferită de cea de pe la noi, în ceea ce privește subiectul. Stimularea creativității și dezvoltarea spiritului critic, a capacității de analiză, munca în echipă și acțiunea participativă sunt puse înaintea preocupării de memorare a datelor. Finanțarea este adecvată, învățământul reprezintă o prioritate politică reală, nu una aflată doar declarativ printre subiectele majore. Iar rezultatele sociale nu au întârziat să apară.
Ultima actualizare Joi, 10 Ianuarie 2013 07:22
Citeşte mai mult...
 
VIDEO-FOTO: Interviu cu fotograful, etnologul si scriitorul japonez Miya Kosei la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Cristi Fernea & Dani Godja   
Vineri, 28 Decembrie 2012 13:56

A ajuns în Maramureş în anul 1965. În drum spre Paris, s-a oprit la Moscova. Acolo, cineva l-a sfătuit să treacă şi prin Europa de Est, prin România. În loc să stea câteva zile, a stat trei luni. Primii români cu care a vorbit i-au răspuns în franceză. Miya Kosei s-a născut în 1937 la Tokio, într-o familie de artişti (mama - o poetă binecunoscută şi des premiată în Japonia, tatăl - dramaturg). A studiat literatura, arta, istoria, etnologia, sociologia. Eseist şi autor de lucrări documentare, şi-a început cariera la revista "Weekly Book Review", unde a lucrat între 1958 si 1964. În afară de ziarist sau fotograf, Miya a publicat cărţi de poezie, proză, povestiri pentru copii, documentare.În 1965 a ajuns pentru prima oară şi în România şi este entuziasmat de Maramureş (a făcut peste 100 călătorii de documentare in Maramures si peste 200 In Romania). A publicat 12 volume de eseuri, lucrări documentare şi albume de fotografii despre România, primul dintre ele, editat in Japonia, vandut in peste 90.000 de exemplare,  iar pentru anul 2013 se pregateste sa editeze un nou album de fotografie despre Maramures, de data aceasta la deja celebra editura sigheteana, Valea Verde. 

Ultima actualizare Joi, 03 Ianuarie 2013 11:04
Citeşte mai mult...
 
Tineretul sighetean, incotro?! PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 22 Decembrie 2012 23:12

 

Ce este un oraş fără tineri? Este un oraş mort! Ce este un oraş fără tineri intelectuali? Este un oraş condamnat la dispariţie deoarece aceştia reprezintă motorul de dezvoltare al oricărei comunităţi! Ne întrebăm constant de ce nu avem intelectuali tineri în oraş, de ce toată lumea pleacă de aici şi nimeni nu vrea să se întoarcă, dar ce am făcut  până acum pentru a-i păstra? NIMIC!

 

 După cum spuneam în articolul „Arătăm cu degetul, tinerii care fac cu adevarat performanţă sunt ignoraţi şi sunt nevoiţi să plece in locuri unde valorile sunt respectate şi ajutaţi să obţină performanţă care se transpune in câştig pentru toată lumea. Avem tineri harnici care se pricep să muncească foarte bine, dar majoritatea pleacă. La ce ne foloseşte nouă să ştim că e plină lumea de tineri români care fac cinste ţării de unde au plecat prin performanţele ce le obţin acolo, dacă nu ştim să-i păstrăm şi să le oferim condiţiile optime pentru ca ei să facă performanţă aici?!

Ultima actualizare Duminică, 01 Februarie 2015 12:32
Citeşte mai mult...
 
Societatea din România este Incapabilă de a Proteja Naturalul? PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 22 Decembrie 2012 22:53

Există o oarecare mândrie a celor care trăim în aceste peisaje, că avem în locurile noastre o biodiversitate mai naturală decât în alte zone ale Europei civilizate. Exista o speranță că dacă vom ajunge parte din Uniunea Europeană, va exista un mecanism funcțional de protejare a valorilor naturale încă existente pe la noi. A fost o speranță fără fundament. În fiecare zi auzi de defrișarea pădurilor bătrâne chiar și în arii protejate, braconaj la pești, păsări, mamifere mari, camioane frigorifice pline cu zeci de mii de păsărele împușcate de vânătorii italieni care au venit la masacre organizate pe la noi, auzi de construirea a sute de microhidrocentrale care devastează văile sălbatice ale Carpaților, auzi de miile de eoliene ridicate pe traseul de migrație a păsărilor, auzi de singurul lac termal de la noi care a fost distrus de oameni… indiferent de speciile endemice din acea rezervație.
 
La aflarea veștilor despre dezastrul ecosistemului termal de la 1 Mai/ Pețea, orice om care are o preocupare față de Natură, protejarea speciilor, conservarea biodiversității… a avut o senzație de răzvrătire, ură față de autoritățile indiferente și incapabile, acele autorități difuze care sunt în cârdășie cu cei care au dus la subminarea acestui ecosistem aparte, protejat pe hârtie, dar distrus de facto de agresiunea umană. Cel mai trist este că se știa ce urmează, au fost numeroase articole despre subiect, dar degeaba. Este greu să înțeleagă cineva care are beneficii material/ politice din a nu înțelege ce se întâmplă.
Ultima actualizare Duminică, 23 Decembrie 2012 00:04
Citeşte mai mult...
 
Ce formă de guvernământ li s-ar potrivi românilor? PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Sâmbătă, 22 Decembrie 2012 14:17

Ce a fost știm cu toții (unii am suferit întreaga grozăvie a evenimentelor ante și postdecembriste, alții nu, căci lichelele și oportuniștii, aidoma gunoaielor, întotdeauna ies la suprafață, ceea ce înseamnă că știu să se descurce), ce este simțim din plin pe pielea noastră, ce va fi, căutăm să întrevedem într-un viitor tulbure pentru grosul trăitorilor pe aceste meleaguri.

Dar căutările noastre în cartea viitorului nu sunt deloc liniștitoare, atâta timp cât prezentul, conform nefericitei tradiții postdecembriste, trudește în cadrul unei interminabile reforme la demolarea a tot ce este românesc (de la folclor și până la marile combinate, de la limbaj și până la agonia simțămintelor ferecate în inimi), iar mai apoi, cu bizara mândrie a unei democrații neștirbit antipatriotică, românii (sau, mă rog, hahalerele acestora cu numele de guvernanți și/sau aleși) așteaptă să vină umanismul apusean (sic!) pentru a reclădi orice pe ruinele acuzatoare ale României de azi, căci acest „orice” este în ochii lor mai bun decât cel mai avansat bun autohton.

Ultima actualizare Sâmbătă, 22 Decembrie 2012 23:59
Citeşte mai mult...
 
Ziua în care suntem mândri că suntem români PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 01:04

Azi e Ziua Naţională a României, zi în care tot ce inseamnă media în România încearcă să ne facă prin diverse spoturi şi emisiuni să ne simţim mândri că suntem români. Din păcate, suntem mândri că suntem români doar o singură zi pe an. În restul celor 364 de zile din an suntem oricum, numai mândri de această ţară nu suntem. Ne uităm în jurul nostru şi vedem că nu ne respectăm valorile, nu ne respectăm unii pe alţii pe stradă, în comunitate, nu ne respectăm unii pe alţii nici măcar pe alte meleaguri. In plus, anul acesta, ziua de 1 Decembrie, Sărbătoarea Naţională a Românilor, este tulburată de zgomotul grotesc al unei campanii electorale în care politicienii încearcă cu orice preţ să ne convingă că pot fi buni români pentru noi în Parlament. Din păcate, în ultimii 22 de ani de libertate post-comunistă am văzut mai mult „personulităţi” avide de putere şi de bani decât români sincer interesaţi de soarta ţării şi binele poporului român. Oamenii politici nu se simt obligati să rezolve chestiunile fundamentale ale națiunii, fiindcă aceste probleme se rezolva întotdeauna pe termen lung, iar ei sunt aleși pe patru ani. Tot ce este fundamental este de lungă durată. Mai trist a fost să vedem politicieni care au luat din pâinea românului şi au închis şcoli şi spitale pentru interesul naţional. Pe 1 decembrie vom fi iar invadaţi de discursuri demagogice în care ni se va vorbi de mândria de a fi român, cu toate că medicii şi profesorii au fost încurajaţi in urma cu ceva timp chiar de conducătorul statului să-şi părăsească ţara pentru un trai mai bun. Dar trebuie să fim mândri că suntem români, fie şi pentru o zi pe an.

Ultima actualizare Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 01:55
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact