logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Creierul uman, din ce în ce mai mic PDF Imprimare Email
Luni, 03 Ianuarie 2011 08:58

Un nou studiu arată că dimensiunea creierului uman a scăzut constant în ultimii 20.000 de ani. Ne-a scăzut şi inteligenţa? Cercetătorii au păreri împărţite despre efectele şi cauzele micşorării creierului. Unii spun că ne-am prostit, alţii, dimpotrivă, că am evoluat.

Scăderea dimensiunilor creierului vine după ce, timp de două milioane de ani, craniul uman a crescut constant, peste tot în lume, indiferent de rasă sau de sex.

„În ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului masculin a scăzut de la 1.500 de centimetri cubi la 1.350 de centimetri cubi, pierzând o bucată de dimensiunea unei mingi de tenis", potrivit revistei „Discover".

Ultima actualizare Luni, 03 Ianuarie 2011 09:00
Citeşte mai mult...
 
Descoperiri remarcabile ale anului 2010 PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Decembrie 2010 12:28
1. Un gel care poate proteja de virusul HIV In Africa, mai mult de 22 de milioane de oameni sunt infectate cu HIV. Cercetari recente au dus insa la crearea unui gel vaginal, bazat pe substanta denumita tenovofir, care face ca femeile care il folosesc sa aiba de doua ori mai multe sanse de a nu se infecta, comparativ cu cele care nu il folosesc. Un astfel de gel ar putea salva milioane de vieti in fiecare an.
 
2. Doua specii noi de dinozauri
O echipa de paleontologi de la Universitatea din Utah a descoperit doua specii noi de dinozauri anul acesta. Utahceratops gettyi era de marimea unui elefant si avea un cap urias, cu cinci coarne. Kosmoceratops richardsoni, este considerat de catre oamenii de stiinta unul dintre cele mai uimitoare animale cunoscute si cel mai bizar dinozaur, in special datorita faptului ca avea 15 coarne, unele chiar si pe nas si obraji.
Citeşte mai mult...
 
Cele mai vechi ramasite umane, datand de acum 400.000 de ani, au fost descoperite in Israel PDF Imprimare Email
Joi, 30 Decembrie 2010 12:04

O echipa de arheologi israelieni sustine ca a descoperit intr-o pestera din Tel Aviv cele mai vechi ramasite umane, care dateaza de acum 400.000 de ani, ceea ce ar contrazice teoria conform careia Homo sapiens a aparut in Africa, in urma cu 200.000 de ani, relateaza AFP.

Potrivit lui Avi Gopher de la Institutul de Arheologie al Universitatii din Tel Aviv, testele facute pe stalagmite, stalactite si alte materiale gasite in pestera indica faptul ca cei opt dinti descoperiti aici ar putea fi cele mai vechi ramasite ale speciei umane.

"Pestera noastra a fost folosita pentru o perioada de aproximativ 250.000 de ani - de acum aproximativ 400.000 de ani pana acum 200.000. Dintii sunt imprastiati pe mai multe niveluri ale pesterii, unii in partea cea mai adanca, adica de acum 400.000 de ani," a explicat el.

Citeşte mai mult...
 
Ce ii face fericiti pe barbati? PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Decembrie 2010 12:19
Bazandu-se pe studiile intreprinse pana in prezent, Askmen.com a intocmit o lista a lucrurilor importante pentru un barbat, indiferent de locul in care acesta traieste.
 
10. Pe ultimul loc, dar existent in acest top al celor mai importante aspecte in existenta unui barbat, se afla averea. Insa, dupa cum au aratat mai multe studii, nu aceasta este cheia catre fericire. Conteaza mai mult sa fii mai bogat decat cei pe care ii cunosti decat sa fii avut in general.
 
9. Important este si sexul, asa dupa cum era de asteptat. Doi economisti britanici, David Blanchflower si Andrew Oswald, afirma ca exista o stransa legatura intre fericire si activitatea sexuala. Acestia au descoperit ca americanii - acesta fiind esantionul studiat - care fac sex de patru sau mai multe ori pe saptamana sunt si cei mai fericiti. Studiile au aratat ca sexul aduce mai multa fericire barbatilor decat femeilor, dovedindu-se ca face mai fericiti mai ales barbatii educati decat pe cei cu studii mai putine. Desi si faptul ca oamenii fericiti fac mai mult sex este perfect adevarat.
 
8. A fi tanar, dar si batran este, indiferent de caz, un motiv de fericire pentru barbati. Mai multe studii au aratat ca, in cazul barbatilor, fericirea are forma literei "U". Se nasc fericiti, iar acesta stare descreste pe masura ce inainteaza in varsta, atingand minimul la circa 40 de ani - cand si depresia este la apogeu -, pentru a creste din nou, la batranete. De aici si denumirea de criza a "varstei mijlocii".
Ultima actualizare Miercuri, 29 Decembrie 2010 12:24
Citeşte mai mult...
 
Hologramele, noua tinta a telefoniei mobile PDF Imprimare Email
Luni, 27 Decembrie 2010 11:03
Telefoanele mobile vor deveni până în 2015 suficient de avansate pentru a proiecta o imagine tridimensională a persoanei care sună, în timp ce laptopurile ar putea fi alimentate prin energie cinetică, potrivit unor estimări ale cercetătorilor grupului IBM, citate de Bloomberg.
 
Predicţiile fac parte din tradiţia anuală a grupului american, cel mai mare furnizor de servicii pentru computere. IBM îşi consultă la sfârşit de an cei 3.000 de cercetători pentru a identifica cinci idei cu cele mai mari şanse de a deveni realitate în următorii cinci ani. Convorbirile holografice proiectate de telefonul mobil conduc topul anul acesta.
 
Predicţiile specialiştilor IBM includ şi baterii care se încarcă în contact cu aerul, programe IT care pot informa exact unde şi când se vor produce ambuteiaje rutiere, generarea de informaţii despre mediu prin intermediul unor senzori din smarphone-uri şi maşini sau alimentarea oraşelor cu energie obţinută din căldura degajată de serverele de date. "Acestea sunt toate obiective îndrăzneţe, ceea ce este bine.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 18 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact