logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Fizica pentru cei mici: De ce ziua soarele este galben şi cerul albastru? De ce la apus sau răsărit Soarele este roşu? De ce noaptea cerul este negru? PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 10:31

În spaţiu, cerul este negru şi Soarele alb 

Vedeţi dumneavoastră, dragii noştri cititori, dacă nu am fi pe Pământ, ci în spaţiul cosmic, undeva pe orbită în jurul Pământului, cerul ar părea negru (presărate cu puncte luminoaste - stelele), iar Soarele ar părea alb. Aceste fapte simple spun totuşi multe despre Univers şi legile sale.

De exemplu, faptul că cerul este negru în spaţiu (şi tot negru pe Pământ în timpul nopţii) este explicat de faptul că Universul este finit în spaţiu şi timp, adică a avut un moment când a început să existe, moment pe care fizicienii îl numesc Big Bang, sau Marea Explozie. Este răspunsul la un paradox celebru, vechi de câteva secole, denumit Paradoxul lui Olbers.

Lumina vizibilă, de multe culori

Pe de altă parte, Soarele ar apărea alb din spaţiu pentru că lumina ce o trimite Soarele nu are doar o singură culoare, ci toate culorile la care ne-am putea gândi.
Citeşte mai mult...
 
Activităţiile mentale pot preveni pierderea memoriei şi boala Alzheimer? PDF Imprimare Email
Luni, 02 Martie 2009 21:29

Un cercetător în neuropsihiatrie de la Mayo Clinic din Rochester, SUA, a realizat un studiu care sugerează că activităţile mentale susţinute în partea a doua şi a treia a vieţii pot preveni sau întârzia pierderea memoriei, precum în boala Alzheimer. Studiul va fi anuţat în aprilie 2009 la conferinţa anuală a American Academy of Neurology.

Un recent  studiu aparut cu scopul de a observa cu toti cat de mult sau de putin ne poate afecta activitatile de zi cu zi pierderea memoriei, a inclus 197 de persoane cu varsta cuprinsa intre 70 si 89 de ani suferind de usoare probleme cognitive sau diagnosticate cu pierderi de memorie si 1,124 de persoane de aceasi varsta fara probleme  de pierdere a  memoriei. Din acest studiu a rezultat faptul ca in ultimii ani, activitati ca cititul cartilor sau  jocurile pe calculator au dus la o descrestere intre 30-50%  in riscul pierderii memoriei   comparativ cu persoane care nu au luat parte la astfel de activitati. De exemplu, persoanele care au  urmarit programe tv mai putin de 7 ore pe zi  sunt cu 50 % mai putin predispusi sa isi piarda memoria in comparatie cu ceilalti.

Citeşte mai mult...
 
Urme de paşi umani de 1,5 milioane de ani PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Februarie 2009 08:40

Acestea au fost identificate în Kenya între 2006 şi 2008 de echipa antropologului John Harris de la Universitatea Rutgers din SUA. Ele sunt atribuite ca aparţinând speciei hominide homo ergaser, o specie timpurie a lui homo erectus şi să fi fost produse acum aproximativ 1,5 milioane de ani, fiind astfel cel mai vechi hominid cu proporţii ale membrelor şi mers biped asemănătoare omului modern. Studiul a fost publicat în ediţia de astăzi a prestigioasei reviste Science, fiind mai mult, experimentul prezentat pe coperta revistei.

 Urmele s-au păstrat în straturi sedimentare ce au fost estimate în mod independent a avea 1,5 milioane de ani. Sunt estimate ca aparţinând speciei home ergaster, o specie timpurie de homo erectus.

Citeşte mai mult...
 
Cum capată sunetele o semnificație în creierul uman? PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 10:56

Comunicarea prin intermediul cuvintelor este o capacitate pe care o poseda aproape orice om. În spatele acestui proces aparent comun se află creierul uman, ce are proprietatea de a extrage informații coerente dintr-o înșiruire de sunete ce pare aleatorie. Cum se produce această decodare a semnalului sonor receptat de urechea umană și-au propus să afle un grup de cercetători de la Institutul Max Plank din Olanda. Rezultatele au fost publicate în revista ”Tendinte actuale în stiința psihologiei” (Curent Directions in Psychological Science) de către psihologul Jos J.A. Van Berkum.

Nu mai este de mult un secret faptul că informația se transmite în creier prin intermediul curentului electric. Folosind așanumitele potențiale legate de eveniment, semnale electrofiziologice ce apar ca urmare a stimulării creierului, cercetătorii au observat ce se petrece la nivel electric în creier în momentul prelucrării unei fraze.

Citeşte mai mult...
 
Posibil fost izvor termal descoperit pe Marte PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 08:49

O echipă de cercetători de la centrul Johnson Space Center al NASA din Houston, SUA, a analizat fotografii detaliate ale solului planetei Marte şi anunţă în revista Astrobiology că au descoperit o structură geologică ce prezintă indicii puternice că ar fi fost în trecut un gheizer. Cum izvoarele sunt de obicei relativ calde, bogate în energie şi minerale, acestea ar fi putut permite dezvoltarea de microorganisme pe Marte, ba chiar supravieţuirea acestora în astfel de izvoare termale când planeta s-a răcit în timp. Cu timpul, izvoarele au secat şi odată cu ele ar fi dispărut şi posibilele microrganisme, lăsând în urmă substanţe specifice. Viitoare misiuni vor încerca să determine precis compoziţia chimică din aceste locuri, pentru a testa această ipoteză.

Microorganismele care trăiesc pe Pământ în izvoare termale sunt foarte asemănătoare genetic cu primele organisme care au trăit pe Terra. Poate că şi pe Marte ar fi putut apărea forme de viaţă în astfel de izvoare termale, care apăreau din sol, aducând apă căduţă şi minerale.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 47 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact