logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Netbook-urile – portabilitate şi funcţionalitate elementară pentru orice buzunar PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 07:57

Ieftine, uşoare, mici şi practice – într-un cuvânt netbookuri, nişte laptop-uri mai mici numai bune pentru a scrie e-mailuri, pentru a naviga pe internet, ideale pentru călătorii care se limitează la aceste „minime” activităţi ale unui calculator, sau pentru cei care vor portabilitate pentru bani puţini. Dar care e diferenţa între netbook şi notebook (laptop-ul cu care suntem obişnuiţi)? Ce poate face un netbook şi care sunt limitele lui? Cât de performante sunt?

Netbook-urile sunt, aşa cum am menţionat mai sus, nişte mini-calculatoare ideale pentru călătorii, cu ajutorul cărora puteţi naviga fără probleme pe Internet, puteţi scrie e-mailuri sau chiar postari pe site-urile personale sau puteţi să vă conversaţi cu prietenii pe messenger. Costul unui netbook poate varia de la 100-200 de dolari, ajungând chiar până la 800-900 de dolari.

Dacă cumva avem nevoie de ceva mai mult decât o simplă navigare pe internet, şi implicit de performanţă, dacă vom avea nevoie de o anumită dimensiune a ecranului, o cantitate mai mare de memorie sau o putere de calcul sporită atunci va trebui să ne orientăm către altceva decât netbook-uri.

Citeşte mai mult...
 
Insuficienţa renală explicată simplu PDF Imprimare Email
Vineri, 10 Aprilie 2009 10:39

Rinichiul împreună cu afecţiunile sale sunt mai puţin cunoscute în populaţia generală, poate din cauza complexităţii sale sau poate din cauză că un răsunet mai mare îl au complicaţiile bolilor renale, de cele mai multe ori cele cardio-vasculare. Insuficienţa renală, după cum reiese şi din denumire, reprezintă o diminuare a funcţiei pe care rinichii o îndeplinesc. Însă înainte de a vorbi despre acest lucru trebuie să trecem puţin în revistă câteva lucruri esenţiale despre anatomia şi funcţiile rinichilor.

Ei bine, rinichii sunt două organe situate în regiunea lombară, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. Ei au dimensiunile de 12 cm (lungime) şi 6 cm (lăţime) şi forma unui bob de fasole. Unitatea structurală şi funcţională a rinichilor o reprezintă nefronul. Fiecare rinichi conţine aproximativ 1 milion de nefroni.

Citeşte mai mult...
 
Somnul poate îmbunătăţi modul de a învăţa PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:32

Două studii apărute în  3 Aprilie în revista Science prezintă cum somnul poate slabi conexiunile între celulele creierului pentru a face loc astfel pentru noi informaţii.

Paul Shaw, un cercetător de la Universitatea Washington din St. Louis afirmă că de mult timp se  cunoaşte faptul că lipsa somnului produce incapacitatea de a dobândi, de a procesa şi de a anula informaţia.

Unul dintre studii făcut de cercetătorii Giorgio Gilestro, Giulio Tononi and Chiara Cirelli de la Universitatea Winsconsin-Madison cercetează proteinele găsite între neuronii, numite proteine sinaptice, prezente în creierul muştelor adulte. Nivelul de sinapse scade cu cât muştele dorm mai mult, iar privarea de somn duce la apariţia şi mai multor sinapse. Puterea sinapselor este determinată cu ajutorul  măsurării activităţii neuronilor, însă creierul muştei este prea mic pentru aceste măsurători. De aceea ele sunt modificate genetic pentru a produce proteine sinaptice fluorescente ce pot fi uşor numărate şi al căror număr este direct proportional cu puterea sinapsei.

Citeşte mai mult...
 
De ce avem amprente? PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 08:16

Spre deosebire de alte cute de pe corp, care apar cu timpul şi datorită întinderii şi îndoire a pielii, cu amprentele digitale ne naştem. Cercetătorii de la Şcoala Normală Superioară din Paris (ENSP) au încercat să găsească o posibilă explicaţie pentru aceasta.

Se pare că amprentele digitale îmbunătăşesc foarte mult simţul tactil. Echipa de cercetători de la ENSP a realizat în scopul demonstrării acestui fapt două amprente artificiale din cauciuc, o amprenta având cute asemanatoare cu ale noastre, iar cealaltă fiind perfect întinsă.  În momentul în care au studiat frecarea dintre aceste amprente şi diverse texturi, au contstat că cea cutată vibra de 100 de ori mai puternic decât cea întinsă.

Experimentul arată aşadar ca amprentele îmbunătăţesc considerabil simţul tactil: vibraţia puternică pe care o produc acestea în momentul atingerii unei suprafeţe stimulează corpusculi Pacini, terminţii nervoase aflate în hipodermă, cu ajutorul cărora identificăm texturi.

Citeşte mai mult...
 
Neuronii au "memorie vizuală" PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Aprilie 2009 08:09

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkin au descoperit că imaginile sunt stocate în reţelele deneuroni timp de câteva secunde, chiar dacă noi nu mai vedem obiectele respective.  Acest lucru este posibil în cadrul cortexului vizual, parte a creierului unde sunt prelucrate imaginile formate pe retină și care face distincția între imaginile din plan. Din această cauză imaginile pe care le vedem au continuitate și nu par întrerupte. Studiul a fost publicat în revista ”Neuron”.

Ultimele cercetări nu reușiseră să lămurească problema stocării imaginilor și timpul cât acestea sunt fixate în creier. Rudiger von der Heydt, alături de echipa sa, au decoperit că imaginile sunt într-adevăr stocate. Acestea nu sunt însă detaliate, semănând mai mult cu o schiță rapidă a ceea ce am văzut.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 42 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact