logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Naveta Atlantis face ultimul service telescopului Hubble PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 08 Mai 2009 06:30

Luni, 11 mai 2009, este programata o noua misiune spatiala - STS 125. Naveta spatiala Atlantis va efectua un ultim zbor cosmic catre telescopul spatial Hubble. Scopul misiunii este realizarea de catre naveta a spatiala a unui service telescopului aflat pe orbita circumterestra. Telescopul Hubble a fost lansat in spatiu in urma cu mai bine de 19 ani, pe 24 aprilie 1990. De atunci acesta a uimit si continua sa uimeasca intreaga lume cu descoperiri si imagini ale Universului ce par cel putin incredibile. Cu ajutorul lui Hubble am putut sa cunoastem mai bine Universul si sa vedem aspecte ale acestuia care ne fascineaza pur si simplu.

Misiunea STS 125 este ultima misiune de service a telescopului Hubble realizata de catre naveta spatiala. Chiar daca Hubble va mai ramane in spatiu inca ani buni, misiunea navetelor spatiale este planificata sa se termine in anul 2010. In locul acestora vor aparea noi vehicule spatiale care ne vor duce din nou pe Luna dar si catre alte lumi cum ar fi planeta Marte.

Ultima actualizare Vineri, 08 Mai 2009 06:45
Citeşte mai mult...
 
Maximum Eta Aquaridelor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 05 Mai 2009 07:01

Lunile de primavara aduc pe cer primii curenti de meteori ce ne duc cu gandul la frumoasele nopti de vara cand cerul este de multe ori brazdat de zeci si zeci de stele cazatoare. Daca in urma cu doar cateva zile a avut loc maximul curentului Lyride acum e randul meteorilor Eta Aquaride sa isi faca simtita prezenta. 

Numele meteorilor este dat de steaua in apropierea careia se gaseste radiantul in perioada maximului - Eta Aquarii. Meteorii acestui curent sunt asociati cu cometa 1P/Halley, ei fiind produsi de fapt de firicele de praf ramase in spatiu pe orbita cometei in urma trecerilor repetate ale acesteia. Eta Aquaride este un curent favorabil cu preponderenta in emisfera sudica unde in 2009 observatorii experimentati ce vor avea parte de conditii bune vor putea observa intr-o ora mai mult de 50-60 de meteori. Nici in emisfera nordica Eta Aquaridele nu pot fi neglijate: in conditii bune in noaptea maximului se vor putea observa 20-30 de meteori intr-o ora.

Citeşte mai mult...
 
Site-ul STIINTA AZI si-a inchis portile PDF Imprimare Email
Luni, 04 Mai 2009 07:46
Prea puţini voluntari, prea puţini sponsori, articole ale noastre furate, lipsa de respect al publicaţiilor mari pentru cititorii de ştiri de ştiinţă cărora le oferă de multe ori ştiri greşite sau ştiri furate din străinătate, lipsa de timp pentru a continua Stiinta Azi şi eşecul proiectului după o lună de zile lăsat doar pe mâna voluntariilor, când traficul, cantitatatea şi calitatea au scăzut considerabil, duce la suspendarea acestui proiect pe termen nedefinit, cu posibilitatea de a fi reluat totuşi cândva. Poate până atunci România va demonstra că merită un astfel de proiect de voluntariat. Sperăm că Stiinta Azi va rămâne un model demn de urmat pentru cei care vor dori cu adevărat să pună osul la treabă şi să nu aştepte să vină unul din străinătate, ca Adrian Buzatu, coordonatorul acestui proiect, să le facă ţara mai bună şi apoi nici să nu îl aprecieze.
Citeşte mai mult...
 
Mostre de praf interstelar oferă indicii despre perioada de dinaintea apariţiei Soarelui PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 05:49

O echipa internaţională de oameni de ştiinţă a găsit într-o mostră colectată de o rachetă NASA în anul 2003 praf interstelar primitiv, ce pare să dateze din perioada presolară.

Mostra a fost colectată după trecerea cometei Grigg-Skjellerup de către o nava spaţială a NASA, în momentul în care Pământul trecea prin dâra de praf lăsată de cometă. Cometele sunt recunoscute ca martori ai formării Sistemului Solar, ele fiind resturi ale formării Soarelui şi ale planetelor şi păstrându-şi în general compoziţia de-a lungul timpului. De aceea colectarea de materie de pe acestea este un demers ce aduce indicii preţioase pentru verificarea teoriilor cu privire la formarea sistemului Solar.

Citeşte mai mult...
 
Un gel biodegradabil ar putea fi folosit cu succes pentru tratarea cancerului la esofag PDF Imprimare Email
Marţi, 21 Aprilie 2009 06:52

Gastroeneterologii de la Centrul Medical al Universităţii Rush din Statele Unite, conduşi de doctorul Sohrab Mobarhan, studiază cât de eficientă şi sigură este noua metodă de administrare a medicamentelor specifice chimioterapiei pentru cancerul la esofag: injectarea unui gel ce conţine o substanţă consacrată în terapia anticancer.

Cancerul la esofag este o boală ce apare atunci când acidul gastric din stomac pătrunde în esofag. Celulele din esofag atacate de acesta se dezvolta în această caz anormal, situaţie ce poate degenera în formarea unui cancer. Simptomele, consntând printre altele într-o tuse cronică, gât uscat, indigestie sau aciditate nu sunt neobişnuite, de aceea boala poate trece neobservată mult timp

Terapia actuală consacrata în tratamentul cancerului la esofac presupune injectarea unei mari cantităţi de medicament direct pe tumorile greu accesibile, combinată cu operaţii de înlăturare a unor bucăţi din esofag. Boala este diagnosticată în stadii foarte avansate şi pacienţii nu au multe opţiuni de tratament, speranţa de viaţă fiind de mai puţin de doi ani dupa detectarea bolii.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit »

Page 40 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact