logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Noctilucent – norii luminoşi ai nopţii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 06 Iunie 2009 09:53

De la sfârşitul primăverii până la mijlocul lui august suntem încântaţi de nişte formaţiuni noroase pe cât de frumoase, pe atât de misterioase numite Noctilucent. Primii astfel de nori din anul 2009 au fost văzuţi deasupra Rusiei pe 27 mai, iar două zile mai târziu au putut fi văzuţi deasupra Danemarcii şi a insulelor Britanice. Norii pot fi observaţi în general de cei care trăiesc la latitudini între 50 şi 70 de grade. Totuşi uneori au putut fi văzuţi până în Italia sau la poli. În emisfera sudică, aceşti nori sunt mult mai slabi în strălucire şi apar mai rar.

Norii Noctilucent sunt fenomene noroase situate în atmosfera superioară şi vizibile după crepuscul. Norii sunt formaţi din cristale de gheaţă. Ei sunt consideraţi a fi cei mai înalţi nori din atmosfera Pământului şi se găsesc în mezosfera la altitudini de 76 până la 85 kilometri. De obicei, norii Noctilucent sunt prea slabi pentru a fi observaţi. Ei devini vizibili când sunt luminaţi de către lumina soarelui aflat sub orizontul vizibil. Unii afirmă faptul că aceşti nori au un fel de lumină proprie datorită ionizării.

Citeşte mai mult...
 
Cucerirea Everestului este mai dificila, din cauza incalzirii globale PDF Imprimare Email
Marţi, 26 Mai 2009 06:45

Cucerirea Everestului este din ce in ce mai dificila din cauza temperaturilor ridicate, care provoaca topirea zapezilor, a declarat serpasul nepalez Apa Sherpa, care detine recordul mondial in ceea ce priveste numarul ascensiunilor pe "Acoperisul Lumii", relateaza Le Monde.

La revenirea din cea de-a 19-a ascensiune, Apa Sherpa a explicat ca pista de zapada care urca pana in varf nu mai este decat un drum de pietre, in conditiile in care schimbarile climatice au alungat zapezile eterne si au redus suprafata ocupata de gheata.

"Acest lucru face ascensiunea tot mai dificila, pentru ca este greu sa mergi cu crampoane pe pietre", a explicat, pentru Reuters, Sherpa, in varsta de 49 de ani.

El a dedicat expeditia de saptamana trecuta protectiei mediului si a amplasat pe varf o banderola pe care scrie: "Stop schimbarilor climatice, lasati Himalaya sa traiasca".

Deseurile alpinistilor - un pericol pentru mediu

Ultima actualizare Marţi, 26 Mai 2009 07:35
Citeşte mai mult...
 
Reîntoarcerea Atlantis în direct la NASA TV PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Mai 2009 09:25

După cinci ieşiri în spaţiu reuşite ale membrilor echipei navetei Atlantis, aceştia se pregătesc pentru reîntoarcerea acasă. Cei şapte astronauţi care s-au ocupat de reparaţiile lui Hubble sunt aşteptaţi să aterizeze la bordul lui Atlantis, astăzi vineri, 22 mai 2009. Naveta va avea două opţiuni de a ateriza pe pista Centrului Spaţial Kennedy din Florida. Prima va fi la ora 17 p.m. , iar a doua la 18:39 p.m. ora României.

Controlorii de zbor vor evalua condiţiile meteorologice pentru a permite navetei să aterizeze. Dacă vremea nu va permite aterizarea vineri, pista de rezervă se află la Baza Aeriană Edwards, California. În aceste condiţii echipajul va ateriza abia sâmbătă 23 mai.

Ultima actualizare Vineri, 22 Mai 2009 09:34
Citeşte mai mult...
 
Planeta Venus pe cerul zilei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 21 Mai 2009 08:17

Planeta VenusPlaneta Venus este in majoritatea timpului cea mai apropiata planeta de noi. Din aceasta cauza dar si datorita dimensiunilor aproapiate de cele ale Pamantului si faptului ca cerul venusian este mereu acoperit cu nori grosi ce reflecta inapoi in spatiu majoritatea razelor solare, planeta Venus este unul dintre cele mai stralucitoare corpuri vizibile de pe cerul terestru. De fapt doar Soarele si Luna sunt mai stralucitoare decat Luceafarul. 

Data fiind stralucirea foarte mare a planetei (magnitudinea aparenta de -4), aceasta poate fi vazuta destul de usor cu ochiul liber in plina zi. Problema cea mai mare este ca ochiul uman focalizeaza cu greu pe cerul zilei. Momentele optime pentru localizarea planetei Venus ziua sunt cele in care Luna se gaseste prin apropiere. Astfel Luna va folosi drept reper pentru gasirea planetei Venus dar in acelasi timp va si ajuta ochiul sa focalizeze la distante mai mari.

Citeşte mai mult...
 
Ida, strămoşul de acum 47 de milioane de ani al strămoşului omului PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2009 06:30

Foto: Atlantic Productions LtdOamenii de stiinta sustin ca au descoperit scheletul fosilizat al unei maimute vechi de 47 de milioane de ani, despre care sustin ca reprezinta veriga lipsa in evolutia rasei umane, relateaza agentiile internationale de presa.

Descoperirea scheletului maimutei-lemur, complet in proportie de 95% si denumit Ida, este descrisa de experti drept "a opta minune a lumii".

Ei sustin ca impactul acestei descoperiri asupra lumii paleontologiei este similar cu cel al unui asteroid care ar lovi Pamantul.

Oamenii de stiinta afirma ca aceasta dovada a tranzitiei speciilor confirma Teoria Evolutiei formulata de Charles Darwin.

Ultima actualizare Miercuri, 20 Mai 2009 06:35
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit »

Page 38 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact