logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Arata-mi cum scrii, ca sa-ti zic cat de mincinos esti! PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Septembrie 2009 19:23

Minciunile ar putea fi detectate printr-un test informatizat ce analizeaza scriitura, potrivit cercetatorilor israelieni, relateaza AFP.

O echipa a departamentului de stiinte sociale si sanatate din cadrul Universitatii din Haifa a pus la unct un sistem informatizat de analiza a scriiturii, care ar putea fi folosit ca detector de minciuni.

Testul consta in a scrie, cu un stilou electronic, doua texte: unul ce relateaza evenimentul real si un altul complet inventat. Un program informativ analizeaza diferentele de grafologie, viteza si ritm si, de asemenea, presiunea stiloului pe hartie, pentru a determina daca textul este adevarat sau fals.

Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Septembrie 2009 04:56
Citeşte mai mult...
 
Gaura din stratul de ozon isi reduce dimensiunile la 25 de milioane km2 PDF Imprimare Email
Joi, 17 Septembrie 2009 10:49

Gaura din patura de ozon de deasupra Antarcticii se va reduce, in acest an, la 25 de milioane kilometri patrati, cu doua milioane de kilometri patrati mai putin decat in 2008, a anuntat miercuri Organizatia meteorologica internationala (OMM), citata de AFP.

"Conditiile meteorologice observate in prezent indica faptul ca gaura din patura de ozon va fi, in acest an, mai mica decat cea din 2006 si 2008, apropiata de talia celei din 2007" (25 milioane kilometri patrati), a precizat agentia ONU, intr-un comunicat.

Gaura din patura de ozon de deasupra Antarcticii a fost descoperita in anii '80. Ea incepe sa se formeze in fiecare an, in august, si atinge dimensiunea maxima la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie, dupa care, de la jumatatea lui decembrie, incepe sa se inchida.

Ultima actualizare Joi, 17 Septembrie 2009 14:57
Citeşte mai mult...
 
Specialiştii americani au alcătuit o listă cu sute de fobii PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2009 06:55

Hipopotomonstrosecvipedaliofobia este denumirea unei fobii care presupune teama de cuvinte lungi. Specialiştii în tot felul de tulburări declanşate de frică au alcătuit o listă cu cele mai ciudate 20 de de astfel de fobii.

Prima în top este alodaxofobia, adică frica în faţa opiniilor altor persoane. Barofobia, care presupune frica de graviditate şi logizomeconofobia, tradusă ca o frică de computere, ocupă locurile doi şi trei.

Alţii suferă de dextrofobie, adică teamă de obiectele situate în partea dreaptă a corpului sau chiar de eurofobie, frica de a auzi veşti bune. Francofobia este frica de francezi sau de cultura franceză. Mai există şi frică de bani, de sex, de măritiş, de bogăţie, de rai, de femei frumoase şi chiar de lună sau de idei. Tris kaidekafobia indică şi ea o nelinişte în privinţa numărului 13.

Conform specialiştilor, americanii sunt cei mai afectaţi de astfel de tulburări iraţionale. Femeile de toate vârstele sunt cele mai afectate.

Citeşte mai mult...
 
Bumbacul va deveni comestibil PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Septembrie 2009 09:02

Bumbacul este o plantă cultivată de peste 7.000 de ani, iar la ora actuală ocupă plantaţiile din peste 80 de ţări din lume. Fibrele de bumbac reprezintă 40% din materialul folosit în industria textilă, însă măreaţa plantă nu a fost niciodată în stare să ţină şi de foame. Seminţele de bumbac sunt o sursă bogată de proteină, însă acestea nu pot fi consumate decât prin înlăturarea gosipolului, un element chimic toxic care protejează planta de insecte şi de microbi. "Nici oamenii, nici porcii, nici găinile nu pot digera această substanţă", declară pentru Time Kater Hake, reprezentant al grupului industrial Cotton Inc. Doar vacile şi alte rumegătoare au un stomac suficient de puternic pentru a digera gosipolul.

Odată această substanţă înlăturată, bumbacul devine o sursă de proteine ieftină şi abundentă pentru toată lumea. Scoaterea în întregime a gosipolului nu este însă soluţia cea mai bună: în 1950 cultivatorii de bumbac care au făcut acest lucru s-au trezit cu culturile devorate de insecte. Keerti Rathore, profesor la Texas A&M University, a rezolvat problema printr-o inginerie genetică. Echipa acestuia a dezactivat gena răspunzătoare cu producerea gosipolului în sămânţa de bumbac, în timp ce restul plantei îşi păstrează intact sistemul defensiv.

Citeşte mai mult...
 
A aparut Manifestul Internetului, in 17 puncte PDF Imprimare Email
Marţi, 08 Septembrie 2009 07:13

Manifestul internetului a fost conceput de jurnalisti si bloggeri germani, preocupati de modul in care functioneaza noile forme de raspandire in masa a informatiei. El a fost publicat luni 7 septembrie, cu putin inainte de ora 12.00. Brusc, www.internet-manifest.de n-a mai putut fi accesat. Acum, site-ul e din nou activ si intens comentat. Mai jos, facem un rezumat al manifestului in care se proclama dreptul inalienabil la libertate al Internetului, considerat „un imperiu mediatic, in buzunarul de la haina“.

1. Internetul e altfel. El produce public nou, alte modalitati de schimb al informatiei si alte tehnici culturale. Mass media traditionala trebuie sa-si adapteze modul de lucru la noile realitati tehnologice, in loc sa le ignore sau sa le combata.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit »

Page 32 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact