logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Telefoanele inteligente modifica felul in care functioneaza creierul uman PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 27 Decembrie 2014 18:43

Utilizarea telefoanelor inteligente modifica felul in care functioneaza creierul uman, intrucat acesta se adapteaza la tehnologia “touchscreen” (ecran tactil) incorporata in aceste dispozitive, afirma autorii unui studiu realizat de Institutul de Neuroinformatica, afiliat Universitatii din Zurich, citat de Mediafax.
 
Oamenii de stiinta elvetieni au utilizat electroencefalografia (EEG) pentru a masura activitatea cerebrala. Ei au descoperit in acest fel diferente considerabile intre utilizatorii de telefoane inteligente si persoanele care folosesc telefoane mobile “traditionale”, precizeaza BBC.
Interpretand datele furnizate de EEG, autorii studiului au descoperit ca utilizatorii de telefoane inteligente au degete mult mai agile si o precizie tactila mult mai mare.
Citeşte mai mult...
 
Pentru reducerea stresului se recomandă să se verifice mai rar e-mailul personal (studiu) PDF Imprimare Email
Joi, 25 Decembrie 2014 11:47

Verificarea mai rară a mesajelor din e-mailul personal este benefică pentru sănătatea mentală și reduce stresul, susțin oamenii de știință canadieni, citați de site-ul Topsante.com.
 
În cadrul unui studiu realizat timp de două săptămâni, cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică (Canada) au analizat comportamentul a 124 de adulți care, în prima săptămână, au fost rugați să își verifice e-mailurile doar de 3 ori pe zi, iar în doua, de oricâte ori doreau.
 
În urma analizei rezultatelor, cercetătorii au descoperit că adulții care își verificau contul de e-mail de doar trei ori pe zi erau mai puțin stresați și mai concentrați la activitățile desfășurate, decât ceilalți.
Citeşte mai mult...
 
Somnul, stimulat mai bine de lectura cartilor tiparite decat de e-book-uri PDF Imprimare Email
Joi, 25 Decembrie 2014 11:41

Oamenii trebuie sa lectureze carti tiparite, nu eBook-uri descarcate pe tableta, daca vor sa doarma mai bine, afirma autorii unui studiu american, potrivit carora lumina albastra emisa de dispozitivele electronice perturba ciclul natural al somnului. 
 
Cercetatorii de la Brigham and Women's Hospital din orasul american Boston au comparat efectele biologice ale celor doua stiluri de lectura inainte ca oamenii sa mearga la culcare, in cadrul unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Timp de doua saptamani, 12 voluntari au lecturat vreme de patru ore, inainte de a merge la culcare, pentru perioade de cinci zile consecutive, carti electronice pe iPad si carti tiparite. 
Citeşte mai mult...
 
Cutremur in Sanatate: sub amenintarea conflictului de interese, zeci de medici demisioneaza din comisiile Ministerului Sanatatii de care depind castigurile industriei farmaceutice PDF Imprimare Email
Scris de HotNews.ro   
Marţi, 23 Decembrie 2014 10:49

Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii sunt formate in principal din profesorii universitari lideri ai domeniului respectiv in centrele universitare din Romania. Comisiile au fost esentiale si inca joaca un rol important in decizia autoritatilor de a compensa anumite medicamente sau de a achizitiona aparatura avansata pentru spitale. Aceste decizii au o miza financiara importanta pentru industria farmaceutica. 
 
Un ordin al ministrului Sanatatii, intrat in vigoare la sfarsitul lui noiembrie, extinde de o asa maniera aria conflictelor de interese incat o buna parte din medicii-membri se retrag pentru a nu cadea sub incidenta legii. Practic, in ultima saptamana din 2014, comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii sunt decimate.
Citeşte mai mult...
 
Mituri privind obiceiurile alimentare care afecteaza sanatatea PDF Imprimare Email
Luni, 22 Decembrie 2014 08:35
Unele reguli alimentare sunt considerate litera de lege pentru un regim de viata echilibrat, dar altele sunt simple mituri, cum ar fi acelea ca alimentele degresate sunt mai sanatoase sau ca reducerea consumului de sare ar fi benefic tuturor persoanelor. 
Degresat sau fara zahar inseamna fara calorii. Adevarul este ca in cele mai multe cazuri etichetele care afiseaza mesajul "degresat" sau "fara zahar" sunt doar capcane, deoarece din dorinta de a crea un produs care sa fie in primul rand gustos, producatorii compenseaza lipsa grasimii cu mai mult zahar sau potentiatori de arome si sare, iar zaharul este inlocuit la randul lui cu exces de sodiu, faina sau chiar grasime. 
Citeşte mai mult...
 
Persoanele care se simt mai tinere traiesc mai mult PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Decembrie 2014 09:58

Persoanele care se simt cu 3-4 ani mai tinere decat varsta lor reala au o rata a mortalitatii mai scazuta decat cele care se simt de varsta reala sau mai batrane, sustine un studiu publicat luni si citat de AFP. Cercetatorii au analizat date dintr-un studiu despre imbatranirea a 6.489 persoane, cu varsta medie de 65,8 ani, iar rezultatele au fost publicate in revista medicala americana JAMA Internal Medicine. 
 
Cele mai multe dintre acestea (69,6%) se considerau cu trei-patru ani mai tinere decat varsta lor, 25,6% aveau sentimentul varstei reale, iar 4,8% se percepeau mai in varsta cu peste un an. Pe parcursul analizei, care a durat 99 de saptamani, cercetatorii au constatat ca rata mortalitatii a fost de 14,3% in randul celor care se simteau mai tineri, de 18,5% in grupul celor care isi simteau varsta cronologica si de 24,6% in randul participantilor care se percepeau mai batrani. 
Citeşte mai mult...
 
Criză de medici la Ambulanţa Maramureş PDF Imprimare Email
Luni, 15 Decembrie 2014 12:40

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Maramureş are două posturi vacante de medici, pentru care nu există doritori. În aceste condiţii, adesea, asistenţii medicali sunt nevoiţi să „înlocuiască” lipsa cadrelor medicale de specialitate.
 
„Cu medicii stăm foarte prost. Am scos de două ori două posturi de medici la concurs, nu s-a prezentat nimeni şi nici nu s-a interesat cineva. Nu a dat nimeni niciun telefon la resurse umane. În rest, ar mai fi nevoie de asistenţi, dar posturile sunt blocate şi nu avem nicio şansă de angajare. Lumea nu este interesată, pentru că salariile nu sunt foarte atractive şi este un serviciu foarte greu. Foarte mulţi medici care au terminat specialitatea medicină de urgenţă se îndreaptă spre alte ţări, unde sunt retribuiţi foarte bine. Foarte mulţi ar dori însă să se angajeze ca ambulanţieri. Am avut două posturi pe care le-am scos la concurs şi au fost şapte candidaţi pe două locuri: patru candidaţi în Sighet pe un loc, şi trei în Baia Mare pentru un loc”, a declarat Ligia Micle, managerul SJA Maramureş.
Citeşte mai mult...
 
Care sunt beneficiile activitatii fizice in aer liber pe timpul iernii PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Decembrie 2014 15:20

Este greu sa gasiti motivatia pentru a iesi sa alergati afara in zilele friguroase. Dar, inainte de a va multumi cu salile de fitness aglomerate, ar trebui sa reconsiderati posibilitatea de a face exercitiile fizice in aer liber iarna aceasta. Cum puteti beneficia de pe urma acestei decizii?
 
 
1. Veti arde mai multe calorii
Pentru ca organismul munceste mai mult pentru a-si regla temperatura, veti arde mai multe calorii in timpul “antrenamentului de iarna” in comparatie cu cel din interiorul salii de fitness.
2. Beneficii pentru sanatatea inimii
Citeşte mai mult...
 
Medicii din spitalele publice intra in categoria functionarilor publici PDF Imprimare Email
Joi, 04 Decembrie 2014 12:32

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis miercuri ca un medic angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public, in consecinta el poate fi inculpat pentru savarsirea infractiunilor de coruptie. Instanta suprema a dat aceasta decizie, dupa ce a fost sesizata de Curtea de Apel Targu Mures pentru rezolvarea unei probleme de drept intr-un dosar penal, in care un medic chirurg a fost trimis in judecata pentru luare de mita. 
 
Avocatii medicului au cerut ca judecatorii de la ICCJ sa pronunte o hotarare prealabila in vederea rezolvarii de principiu a modalitatii de interpretare a dispozitiilor art. 175 din Codul penal, respectiv daca medicul chirurg angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, trimis in judecata sub acuzatia savarsirii infractiunii de luare de mita prevazuta de dispozitiile art. 289 alin.1 din Codul penal, se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta la art. 175 lit. c din Codul penal sau in categoria functionarilor publici prevazuta la art. 175 alin. 2 din Codul penal. 
Citeşte mai mult...
 
PROIECT - Bani mai mulţi pentru hrana pacienţilor internaţi. Ce spun oficialii maramureşeni PDF Imprimare Email
Miercuri, 26 Noiembrie 2014 08:53
Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească alocaţiile de hrană pentru pacienţii internaţi în spital.În momentul de faţă, mesele bolnavilor spitalizaţi ajung să coste între 7 şi 13 lei pentru adulţi, respectiv între 1,8 şi 14,5 lei pentru copii. Conform unei hotărâri de guvern, sumele alocate pe acest segment ar urma să se majoreze şi să ajungă între 7 lei şi 19,4 lei pentru adulţi, respectiv între 3 lei şi 17,5 pentru copii.
Citeşte mai mult...
 
GENA SINGURATATII - Anumiti oameni sunt programati genetic pentru a ramane celibatari PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014 19:25

O gena care ii face pe oameni sa nu se descurce prea bine in ceea ce priveste relatiile de cuplu si sa ramana celibatari pentru toata viata a fost descoperita recent de cercetatorii chinezi de la Universitatea din Beijing.

Savantii chinezi au descoperita o gena speciala, denumita "gena singuratatii", iar persoanele care prezinta acest fragment de ADN sunt cu 20% mai dispuse sa isi petreaca singure intreaga viata, fara un partener de cuplu, informeaza dailymail.co.uk. Se crede ca gena in cauza, care actioneaza prin scaderea concentratiei de serotonina, un neurotransmitator care influenteaza starea de buna dispozitie, ii face pe purtatorii ei sa se simta mai putin confortabil in relatiile de cuplu.

Astfel, gena singuratatii ii impiedica pe purtatorii ei sa inceapa o relatie sau, daca acestia reusesc sa isi intemeieze o relatie, ii determina sa se desparta succesiv de toti partenerii lor de viata. Cercetatorii de la Universitatea Beijing au analizat ADN-urile recoltate din firele de par prelevate de la aproape 600 de studenti chinezi, pentru a cerceta structura unei gene, 5-HTA1, care prezinta doua mutatii.

Citeşte mai mult...
 
Salarii mai mari pentru medici si asistente, incepand cu prima zi a noului an. Cel mai mult vor creste veniturile celor din sistemul sanitar care acum sunt remunerati cu salariul minin pe economie PDF Imprimare Email
Joi, 20 Noiembrie 2014 15:25

Angajatii din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala vor beneficia, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, de majorarea cu 100 lei la cuantumul brut al salariului de baza. In cazul angajatilor care in prezent sunt remunerati cu salariul minim pe economie, de 900 de lei, se va aplica o crestere in doua etape, in cuantum total de 150 de lei.

Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Sanatatii, de aceste majorari vor beneficia 300.000 angajati din sistemul subordonat ministerului, din reteaua autoritatilor locale si din retelele speciale ale Ministerului Apararii si Ministerului de Interne. Sunt incluse si persoanele care beneficiaza din ianuarie strict de cresterea salariului minim.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO Cand este recomandat un RMN? Avantajele unei tehnici medicale non-invazive, explicate de Dr Irena Morar, Specialist Imagistica Medicala PDF Imprimare Email
Miercuri, 19 Noiembrie 2014 08:50

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau Rezonanta magnetica nucleara (RMN) reprezinta o investigatie moderna, foarte performanta, ce ofera informatii mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata. Aceasta este in topul investigatiilor imagistice si de cele mai multe ori este recomandata dupa ce s-au epuizat celelalte metode diagnostice. Dr. Irena Moraru, medic specialist in imagistica medicala, explica pentru cititorii MedLive care sunt indicatiile, contraindicatiile si riscurile unei investigatii RMN. In plus, medicul specialist descrie procedura si explica modul de functionare al dispozitivului RMN 3 Tesla, care exista deja in Bucuresti, dar care a fost recent  introdus de catre MedLife si pe piata medicala din Constanta.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 18 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact