logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului impotriva unor boli precum Parkinson si Alzheimer PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Februarie 2015 07:42

Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n.red.) prezent in hamei ar putea contribui la protejarea creierului impotriva debutului unor boli precum Parkinson, Alzheimer si dementa senila.

Potrivit lui Jianguo Fang, liderul echipei de cercetatori, xanthohumol-ul [Xn], cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, ajuta la protejarea creierului impotriva ‘stresului oxidativ’, un dezechilibru care apare atunci cand organismul metabolizeaza oxigen si este considerat unul din factorii care contribuie la dezvoltarea unor afectiuni neurodegenerative.

Ultima actualizare Miercuri, 04 Februarie 2015 08:07
Citeşte mai mult...
 
Casa de Asigurari de Sanatate nu va incheia contracte cu furnizorii care nu au cititoare de carduri PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Februarie 2015 20:52

Unitatile de sanatate nu vor putea incheia contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate daca nu se doteaza cu cititoare de carduri. Pana la inceputul lunii aprilie au fost prelungite contractele de anul trecut, iar oficialii Casei de Sanatate spun ca pana la aceea data toate unitatile trebuie sa se doteze cu astfel de aparate. Reprezentantul medicilor de familie din Maramures spune ca pentru acestia nu cititorul de card este problema, ci sistemul electronic, care inca da rateuri.

Contractele cadru incheiate intre Casa de Asigurari de Sanatate si furnizorii de servicii medicale au fost prelungite pentru primul semestru al acestui an. Noile contracte se reinnoiesc incepand cu data 1 aprilie si conducerea CNAS spune ca acestea vor fi conditionate de dotarea cu cititoare de card.

„In momentul in care vom face contractarea serviciilor pentru anul acesta va fi obligatoriu ca fiecare dintre furnizori sa aiba si cititor de card de sanatate. Ceea ce ii obliga ca pana la aceasta data, daca vor sa intre in contract cu casa, sa aiba rezolvata si aceasta problema”, a declarat directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, Viorel Deghid.

Citeşte mai mult...
 
Patru lucruri pe care nu le stiati despre tulburarea obsesiv-compulsiva PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015 10:10

Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Afectiunea obsesiv-compulsiva este caracterizata prin doua lucruri: obsesii (ganduri intruzive, recurente) si compulsii (comportamente, de obicei repetitive, care sunt realizate pentru a reduce anxietatea gandurilor). Dar, cu toate acestea,  tulburarea poate fi dificil de identificat pentru ca apare in forme diferite. Care sunt cele patru lucruri mai putin cunoscute despre tulburarea obsesiv-compulsiva?
 
 
1. Obsesiile sunt ceva mai mult decat grijile obisnuite
Obsesiile care caracterizeaza tulburarea obsesiv-compulsiva apar in minte in mod “spontan si intruziv. Exista o frica incredibila si o anxietate exagerata asociata cu gandul respectiv”, a explicat Bruce Hyman de la Centrul de Cercetare pentru OCD din Florida.
Cercetatorii cred ca acele ganduri asociate cu OCD-ul (n.red. tulburarea obsesiv-compulsiva) sunt rezultatul unui dezechilibru chimic in creier, ceea ce duce la incapacitatea pacientului de a filtra gandurile nedorite, cel mai probabil din cauza nivelului scazut de serotonina.
Ultima actualizare Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015 13:02
Citeşte mai mult...
 
Creşte numărul consultaţiilor din ambulatoriu la Spitalul Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015 10:00

În cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei a fost implementat un nou sistem de programare a pacienţilor, bolnavii nemaifiind obligaţi să aştepte ore în şir pentru un consult medical. Sistemul este funcţional pe segmentul ambulatoriului de specialitate, iar numărul consultaţiilor a crescut deja cu 20%.
 
„Avem un sistem de programări, implementat pe partea de ambulatoriu, sistem care a fost implementat de foarte mulţi ani în anumite instituţii de stat. Prin acest sistem încercăm să luăm povara programării de pe umerii medicilor şi să o ducem în zona fişierului spitalului. Pacienţii se pot programa la fişier, cu număr de ordine. Vom încerca să transpunem noţiunea de programări din ambulatoriu şi în zona online de aşa natură încât programările să poată fi făcute şi pe internet. Dintr-o dată, au crescut veniturile spitalului şi oamenii au înţeles noua noţiune. Încet încet, lumea se înscrie pe făgaş. Sistemul este la început, mai are nişte
Citeşte mai mult...
 
Persoanele care renunta in mod regulat la micul dejun risca sa se ingrase cu 13 kilograme intr-un an PDF Imprimare Email
Miercuri, 28 Ianuarie 2015 16:00

Persoanele care renunta la micul dejun de trei ori pe saptamana risca sa consume 252 de calorii suplimentare pe parcursul zilelor respective si sa se ingrase aproximativ 13 kilograme intr-un singur an, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie. 
 
Renuntarea la prima masa a zilei mareste nevoia organismului de a consuma alimente nesanatoase si poate duce la o crestere cu 13 kilograme a greutatii corporale intr-un singur an, daca acele calorii suplimentare nu sunt arse prin intermediul unor exercitii fizice, afirma autorii studiului, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Studiul, realizat cu ocazia Breakfast Week - o campanie nationala realizata in Marea Britanie in numele fermierilor si producatorilor de cereale, cu scopul de a evidentia importanta micului dejun asupra starii de sanatate -, a evidentiat faptul ca alimentele preferate la jumatatea diminetii de persoanele care sar peste micul dejun sunt cipsurile, ciocolata si biscuitii. 
Citeşte mai mult...
 
Persoanele care renunta in mod regulat la micul dejun risca sa se ingrase cu 13 kilograme intr-un an PDF Imprimare Email
Miercuri, 28 Ianuarie 2015 15:21
Persoanele care renunta la micul dejun de trei ori pe saptamana risca sa consume 252 de calorii suplimentare pe parcursul zilelor respective si sa se ingrase aproximativ 13 kilograme intr-un singur an, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie. 
 
Renuntarea la prima masa a zilei mareste nevoia organismului de a consuma alimente nesanatoase si poate duce la o crestere cu 13 kilograme a greutatii corporale intr-un singur an, daca acele calorii suplimentare nu sunt arse prin intermediul unor exercitii fizice, afirma autorii studiului, informeaza dailymail.co.uk. 
Citeşte mai mult...
 
Glutamatul, aditivul alimentar care ne scurtează viața cu câțiva ani PDF Imprimare Email
Duminică, 25 Ianuarie 2015 12:17

Un inamic nevăzut, dar extrem de periculos se ascunde în tot mai multe produse de pe piaţă şi în special în cele de tip fast food. Este vorba despre glutamat, un aditiv nociv care dă gust mâncării preparate rapid şi stimulează apetitul. În acelaşi timp, însă, creează dependenţă, spun medicii. Specialiştii avertizează că acest potenţiator de aromă ne scurtează viaţa cu câţiva ani.

Medicii spun că succesul produselor de tip fast food vine din compuşii chimici care creează aromele ce dau în final dependenţă. Astfel, creierul nostru este păcălit că simte de exemplu gust de caşcaval sau de şuncă. În realitate, însă, ingredientele adevărate sunt înlocuite cu aditivi alimentari care intensifică gustul în mod artificial.
Citeşte mai mult...
 
Asistentii medicali generalisti scoliti inainte de 2010 vor putea participa la cursuri de revalorizare pentru a li se echivala studiile din Romania cu cerintele europene PDF Imprimare Email
Scris de Emaramures.ro   
Joi, 22 Ianuarie 2015 13:50

Asistentii medicali generalisti care au absolvit Scoala Postliceala Sanitara inainte de 2010 si care doresc sa plece la munca in strainatate vor fi nevoiti sa urmeze cursuri de revalorizare. Diplomele acordate in urma absolvirii modulelor de pregatire le vor fi recunoscute de statele Uniunii Europene. Cursurile au fost solicitate de Comisia Europeana, anul trecut, in momentul modificarii Directivei privind recunoasterea calificarilor profesionale. 
 
In repetate randuri, asistentii medicali generalisti care plecau sa lucreze in spitalele europene au sesizat ca intampina dificultati din cauza ca studiile postliceale din tara nu le erau recunoscute in statele europene. Au fost situatii cand acestia au fost nevoiti sa sustina probe practice si diferite examene pentru a li se putea echivala diploma din Romania cu cerintele europene. Reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania spun ca pentru a facilita recunoasterea diplomelor in cazul acestei categorii au facut mai multe demersuri la factorii decizionali. In cele din urma a fost gasita si solutia, asa ca din acest an se vor organiza cursuri de revalorizare. 
Citeşte mai mult...
 
Lipsa activitatii fizice “ar putea omori de doua ori mai multe persoane decat obezitatea” PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Ianuarie 2015 12:22

O plimbare de 20 de minute pe zi ar putea fi suficienta pentru reducerea riscului de deces timpuriu cu 30%, potrivit unui nou raport publicat saptamana aceasta. Intr-un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii au descoperit ca numarul de decese asociate cu lipsa activitatii fizice este de doua ori mai mare decat cel legat de obezitate.

 
 
Potrivit studiului, care s-a bazat pe date de la 334.161 barbati si femei din Europa, o plimbare de 20 de minute pe zi sau o activitate fizica comparabila, unde sunt arse cel putin 90-110 calorii, reduce riscul de moarte prematura cu 16-30%.
“Acesta este un mesaj simplu: chiar si putina activitate fizica pe zi ar putea avea beneficii substantiale pentru sanatate in cazul persoanelor care sunt inactive”, a explicat Ulf Ekelund, de la Medical Research Council Epidemiology Unit, Universitatea Cambridge.
Citeşte mai mult...
 
Somnul indelungat, cheia procesului de invatare PDF Imprimare Email
Joi, 15 Ianuarie 2015 07:00

Somnul indelungat reprezinta cheia procesului de invatare si a celui de memorare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie si de cei de la Universitatea Bochum din Germania, scrie Mediafax. Testele realizate pe un grup de 216 bebelusi in varsta de pana la 12 luni au aratat ca acestia erau incapabili sa isi aminteasca noile cunostinte invatate pe parcursul unei zile daca nu dormeau suficient de mult la scurt timp dupa dobandirea informatiilor.
 
Cercetatorii britanici si cei germani sugereaza ca cea mai buna perioada pentru invatarea unor lucruri noi este intervalul de dinainte de somn. Ei au subliniat, de asemenea, importanta lecturii inainte de a merge la culcare.
De asemenea, expertii considera ca somnul ar fi mult mai important in primii ani de viata decat la celelalte varste.
Oamenii isi petrec cea mai mare parte a vietii de bebelus dormind, iar somnul lor este mai indelungat decat in oricare alta perioada a vietii.
Citeşte mai mult...
 
O stare de spirit optimista poate pastra inima sanatoasa PDF Imprimare Email
Luni, 12 Ianuarie 2015 14:21

O stare de spirit optimista este in relatie puternica cu mentinerea unei inimi sanatoase, potrivit unui studiu publicat de cercetatori de la Universitatea din Illinois in revista Health Behavior and Policy Review, scrie techtimes.com. 
 
Rosalba Hernandez de la Universitatea din Illinois a declarat ca oamenii cei mai optimisti au de doua ori mai multe sanse sa aiba o sanatate cardiovasculara foarte buna, comparativ cu cei pesimisti. Ea a precizat ca aceasta asociere ramane importanta chiar si dupa ajustarea rezultatelor cercetarii cu caracteristicile socio-demografice si de sanatate mentala a pacientilor. 
 
Din punct de vedere rasial, acest grup de studiu, format din 5.100 de persoane, a inclus 38 la suta pacienti din rasa caucaziana, 28 la suta afro-americani, 22 la suta latino-americani, 12 la suta chinezi. Studiul a inceput in luna iulie 2000, iar datele au fost colectate de la pacienti la fiecare 18 pana la 24 de luni. 
Citeşte mai mult...
 
Utilizarea cardului de sanatate, obligatorie din 1 februarie PDF Imprimare Email
Vineri, 02 Ianuarie 2015 11:26

Utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015, prevede un proiect de hotarare de guvern pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. 
 
Data de 1 februarie este, de altfel, cea mentionata in mai multe randuri de autoritati ca fiind cea mai probabila pentru introducerea acestei obligativitati. 
 
"Utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se face incepand cu 1 februarie 2015", se arata in proiectul de HG. 
 
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca pana la 1 februarie se face initierea cardurilor, de catre medicii de familie, astfel incat acestea sa devina active. 
Citeşte mai mult...
 
Exercitiul fizic modifica ADN-ul PDF Imprimare Email
Duminică, 28 Decembrie 2014 12:45

Este cunoscut faptul ca exercitiul imbunatateste forma fizica si reduce riscul aparitiei bolilor, dar pana acum nu se stia clar cum anume se produc schimbarile. Un studiu recent arata ca exercitiul fizic modifica forma genelor si modul lor de functionare, imbunatatind starea generala de sanatate si conditia fizica, scrie The New York Times. 
 
Gradul in care o gena raspunde semnalelor biochimice ale corpului este influentat de procesul de metilare, prin care ciorchini de atomi, numiti grupuri de metil, se lipesc de exteriorul genei ca niste moluste microscopice. Oamenii de stiinta stiau deja ca tiparele de metilare se modifica in functie de modul de viata, de alimentatie, sau de expunerea la factorii poluanti. Dar nu se stia pana acum ce masura exercitiul fizic practicat in mod regulat pe termen lung influenteaza metilarea. 
Ultima actualizare Duminică, 28 Decembrie 2014 12:59
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 17 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact