logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Romanii vor plati serviciile medicale prin tichete de sanatate PDF Imprimare Email
Joi, 02 Iulie 2009 08:54

Serviciile medicale din Romania vor fi platite, din toamna, prin tichete de sanatate. Ministrul sanatatii, Ion Bazac,a prezentat in sedinta Guvernului de miercuri, 1 iulie, o nota privind introducerea unui pachet general de servicii medicale si principiile implementarii tichetelor de sanatate. Potrivit acestei note, contributia personala a cetatenilor prin tichetele de sanatate nu va depasi 600 RON/an. Insa, potrivit estimarilor, o persoana va plati, in medie, 350 RON/an. Aceste tichete sunt deductibile, a precizat Bazac.

Pentru 350 RON, pacientul poate beneficia de doua spitalizari continue, 2 spitalizari de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigatie radiologica, 1 investigatie de inalta performanta.

O consultatie la medicul de familie va costa 5 lei, iar la un medic specialist 10 lei. Pentru vizitele la domiciliu, pacientul va plati 15 lei medicului de familie aflat in afara programului si 20 de lei medicului specialist aflat in afara programului si pentru serviciile de ambulanta.

Pentru spitalizarea de o zi, tariful este de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua 50 de lei. Consultatiile in spitalele de urgenta pentru persoanele care nu reprezinta urgente, se vor plati cu 20 de lei.

Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Iulie 2009 06:34
Citeşte mai mult...
 
Acum se pot dona celule stem şi în România PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Iulie 2009 14:40

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem, pentru ca pacienţii cu boli hematologice maligne, precum leucemia, care necesită tratament prin transplant de celule stem şi care nu au rude compatibile să aibă şanse mai mari de a face un transplant în ţară.

Procentul acestor pacienţi reprezintă aproximativ 7-10% din totalul pacienţilor care au nevoie de această procedură. Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi se impune înfiinţarea unei instituţii care să gestioneze o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienţi cu hemopatii maligne, informează ziarul Cotidianul.

Citeşte mai mult...
 
Tratamente medicale prin... telefon PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Iunie 2009 11:05

Pentru că interesul medicilor de familie faţă de reînfiinţarea centrelor de permanenţă este în continuare foarte mic, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) se gândeşte să dea o formă nouă acestor centre. Mai exact, MSP intenţionează să pună la punct un sistem tip call-center prin care medicii de familie să poată oferi sfaturi prin intermediul telefonului.

Medicii maramureşeni par să aibă mai multă încredere în acest tip de asistare a bolnavilor şi aşteaptă cu nerăbdare implementarea lui. Până la acest pas, MSP doreşte crearea a două centre pilot - în mediul urban şi în rural, care vor funcţiona în Bucureşti şi în unul din judeţele apropiate de capitală. "Considerăm că printr-un asemenea sistem se poate face o îndrumare mult mai bună a pacienţilor. Succesul programului depinde însă de taxa care va fi impusă. Dacă apelurile date de pacienţi vor fi cu valoare adăugată, programul de asistenţă medicală nu va prinde. Dacă însă apelurile vor fi gratuite şi se va aloca un număr de telefon de genul 0800-800...., programul va avea succes. Toate acestea depind însă de fondurile implicate şi de provenienţa fondurilor - din interiorul ţării sau din afară...", arată dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Generale de Medicină a Familiei, filiala Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Medicii de familie, transformaţi în "pârâcioşii" sistemului PDF Imprimare Email
Luni, 29 Iunie 2009 11:31

Un ultim proiect de modificare a contractului-cadru pe anul 2009 dorea din nou să pună eticheta de "pârâcios" pe fruntea medicilor de familie. Dacă în urmă cu aproximativ doi ani se spera că medicii de familie îi vor pârî pe şoferii cu boli venerice, un articol din proiectul de modificare a contractului-cadru specifică faptul că medicii de familie trebuie să-şi raporteze colegii din spitale care nu finalizează actul medical.

Vigilenţa membrilor Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei i-a scos şi de această dată pe medicii primari din belea. "În Proiectul de ordin nr. 416/428/ 2009 se specifica, la articolul 32, că medicii de familie trebuie să trimită lunar la Casa de Asigurări de Sănătate lista de medici care nu au încheiat actul medical. Adică, să facem lunar o listă cu colegii de breaslă care nu au trimis pacientul la laborator, care nu au făcut reţetă şi aşa mai departe. Am refuzat categoric acest rol, pentru că nu vrem să ne transformăm în pârâcioşii sistemului şi nu vrem să intervenim în activitatea celorlalţi colegi de breaslă. Aşadar, prin structurile noastre naţionale s-a făcut o sesizare în acest sens Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi văd că în noul proiect s-a renunţat la acest articol", arată dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, filiala Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Red Bull Sugar Free = fără zahăr, dar cu chimicale PDF Imprimare Email
Duminică, 28 Iunie 2009 02:34

Sfatul producătorului este unul corect: stil de viaţă sănătos. Acesta nu poate fi urmat dacă se consumă Red Bull Sugar Free, în principal din cauza îndulcitorilor chimici de sinteză cu potenţial cancerigen.

Red Bull Sugarfree este un produs profund dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, fără valoare biologică, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Apa carbogazoasă este principalul ingredient, în ea dizolvându-se o serie de aditivi alimentari sau alte substanţe cu potenţial dăunător asupra organismului. Dintre acestea, cei doi îndulcitori chimici de sinteză sunt cei mai periculoşi, amândoi fiind incriminaţi în apariţia cancerului.

În lucrarea "Biblia Alimentară", prof. Mencinicopschi scrie despre aspartam: "Doza zilnică admisă este de 40 mg/kg corp, raportându-se de-a lungul timpului efecte adverse ca oboseală, ameţeli, halucinaţii, iritabilitate, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei şi cancere de creier".

Citeşte mai mult...
 
Control de la minister la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Vineri, 26 Iunie 2009 14:07

4 spitale din Maramures care au acumulat datorii la furnizorii de medicamente si materiale sanitare vor fi controlate de o comisie mixta a Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Este vorba despre Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, Spitalul de Psihiatrie Cavnic si cel de Recuperare Borsa.

Verificarile se vor desfasura in perioada 29 iunie - 10 iulie si au drept obiectiv principal analiza si controlul serviciilor medicale realizate si nedecontate, comparativ cu arieratele inregistrate.

Comisiile vor verifica indicatorii medicali si economici din anii 2007 si 2008 ai acestor unitati, iar managerii spitalelor au obligatia de a prezenta in termen de 48 de ore de la cererea comisiilor, date privind:
- modul de angajare a fondurilor fata de bugetul aprobat
- planul de achizitii aprobat pe fiecare an si termenul de finalizare a procedurilor pe fiecare trimestru
- serviciile externalizate si costurile aferente acestora
- numarul pacientilor internati si externati, costul mediu/zi de spitalizare, costul medicamentelor/zi sau numarul de bolnavi internati la un medic/asistenta medicala/infirmiera.

Ultima actualizare Vineri, 26 Iunie 2009 14:17
Citeşte mai mult...
 
Coplata, înlocuită cu tichetele de sănătate PDF Imprimare Email
Duminică, 21 Iunie 2009 11:58

Ministerul Sănătăţii are intenţia să înlocuiască termenul de coplată a serviciilor medicale cu tichetele de sănătate. "Termenul de coplată este impropriu. Vom folosi modelul francez, şi anume tichetul pentru sănătate, care este modalitatea prin care se va realiza coplata. Tichetul pentru sănătate reprezintă serviciile medicale pe care pacienţii le vor plăti în sistemul de sănătate, în afara pachetului general de servicii", a precizat ministrul Bazac. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, consideră că sistemul de coplată este necesar din două motive: aduce bani la buget şi îi determină pe oameni să meargă mai puţin la medic.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 13:15
Citeşte mai mult...
 
Avem nevoie de somn PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 20 Iunie 2009 22:33

Viata zilelor noastre se desfasoara intr-un ritm trepidant, ametitor si epuizant. Insomnia a atins proportii epidemice. Oamenii inghit milioane de sedative si tranchilizante, intr-o incercare disperat de a regasi aceea odihna capabila sa le redea energiile pierdute.

 De ce ne simtim permanent obositi?

Ar putea fi vorba de o boala – cum ar fi un guturai sau o gripa – care va macina puterile. Sau poate ca suferiti de depresie. Multe persoane, de altfel sanatoase, duc o viata sedentara, lucrand in spatii inchise si fiind nevoite sa faca fata presiunilor termenelor-limita si nenumaratelor probleme ce-i secatuiesc emotional. Este foarte putin probabil ca asemenea persoane sa se simta odihnite dimineata, cand se ridica din pat.

 Pe langa aceasta, din ce in ce mai putini oameni reusesc sa duca la bun sfarsit ziua fara sa apeleze la un stimulent de genul cafelei, ceaiului negru sau colei. Cafeina este un stimulent al sistemului nervos central si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale insomniei.

 Semnele oboselii cronice:

In afara de oboseala si lipsa de putere, apare si o crestere a iritabilitatii. Calmul si rabdarea dispar aproape cu desavarsire. Totul necesita din ce in ce mai mult efort, pana ce, in cele din urma, chiar si cele mai simple sarcini par coplesitoare. Oboseala saboteaza creativitatea. Judecata are de suferit, iar eficienta scade considerabil.

Ultima actualizare Duminică, 21 Iunie 2009 17:11
Citeşte mai mult...
 
Medicii de familie îşi primesc doar luna viitoare banii pentru serviciile prestate în mai PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Iunie 2009 06:44

Alexandru Deac face un apel la înţelegere şi promite că problema îşi va găsi rezolvarea în perioada imediat următoare

Casa Asigurărilor de Sănătate Maramureş a primit o parte din fondurile necesare în vederea continuării activităţii sanitare. Banii au fost repartizaţi unităţilor sanitare cu paturi, dar şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Cei mai nedreptăţiţi de această repartiţie sunt medicii de familie. Suma care revine acestui sector acoperă doar plata integrală a serviciilor efectuate în luna mai. Conducerea CAS speră să obţină alte fonduri şi în luna iulie să achite toate datoriile către medicii de familie din judeţ.

Recent, la Constanţa s-a desfăşurat o întâlnire de lucru organizată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, scopul principal fiind informarea asupra situaţiei cu care se confruntă filialele judeţene. La întrunirea de la malul mării au participat toţi preşedinţii de CAS din ţară. CAS Maramureş a fost reprezentantă de Alexandru Deac, preşedinte-director general. Participanţii au purtat discuţii privind unele probleme importante cu care se confruntă domeniul sănătăţii publice: dificultăţile întâmpinate în procesul de contractare, contul de execuţie la 31 mai 2009, situaţia utilizării creditelor bugetare deschise, evoluţia consumului de medicamente în primele cinci luni, estimarea nivelului de cheltuieli pentru asigurarea minimului necesar al nevoii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale până la sfârşitul acestui an.

Citeşte mai mult...
 
O societate romano-italiana vrea sa construiasca la Sighet o morga de lux PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 14:43

Despre starea jalnica in care se afla morga din incinta Spitalului Municipal Sighet s-a scris in repetate randuri< spatiu nepotrivit, contrar legislatiei europene aflat in mijlocul spitalului, problema transportului cadavrelor, posibilitatile precare de autopsiere si cate si mai cate, probleme ale caror rezolvare ar necesita investitii enorme pe care bugetul local nu si-l poate permite. 
In toata aceasta criza financiara, iata ca salvarea vine de la o firma romano-italiana (T.O.F. & Co.), administrata de Raul Holici, cetatean originar din localitatea Borsa. Acesta s-a oferit sa construiasca un adevarat "Sub pamant SRL", respectiv o cladire cu etaj, parcari, sali de autopsiere, intrari separate pentru cadavre si pentru agentii de pompe funebre si apartinatori, frigidere supraetajate pentru pastratul cadavrelor in conditii optime, dusuri pentru medicii legisti si angajati si in general toate cele necesare unei morgi de talie europeana. Pe deasupra, societatea s-a oferit ca in cadrul aceleiasi investitii, care se ridica la 870 mii de euro, sa organizeze si un serviciu de pompe funebre, dotat cu toate cele necesare. 

Citeşte mai mult...
 
Centrul “Santa Vita” Sighet, locul II privind numărul analizelor gratuite efectuate PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 07:01

Dacă în anii trecuţi fondurile repartizate de Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş pentru examenele gratuite de laborator erau suficiente doar pentru trei-patru zile, în acest an, pacienţii din Sighetu-Marmaţiei, Ocna Şugatag şi din localităţile învecinate se pot adresa în număr aproape nelimitat Centrului de Diagnostic “Santa Vita”, condus de medicul dr. Sorin Markus. Fericita situaţie în care se află pacienţii se datorează faptului că, în baza punctajului care-l aşază pe locul al doilea în judeţ, Centrul de Diagnostic “Santa Vita” (medici Svetlana Gerlan şi Kalmar Geza) a contractat cu CAS 600 milioane lei/lună pentru examene gratuite, respectiv 400 milioane pentru laboratorul din Sighet şi alte 200 pentru cel din Ocna Şugatag, spre deosebire de laboratorul Spitalului Municipal Sighet, care a reuşit să contracteze doar 180 milioane lei.
Reamintim că, la cea de-a XV-a ediţie a Topului Judeţean al Firmelor, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie, Centrul de Diagnostic “Santa Vita” a obţinut locul I pe domeniul sănătate pentru întreaga activitate şi aportul adus la programul de evaluare a sănătăţii populaţiei şi, de asemenea, a obţinut standardul de competenţă numit ISO 15189 (International Organization for Standardization) acreditat de Institutul “Renar” din Bucureşti.

Ultima actualizare Luni, 15 Iunie 2009 07:13
Citeşte mai mult...
 
Sa facem cunostinta cu H1N1: Ce sunt gripele si cum "functioneaza" ele? PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 06:31

Este acum oficial: pentru prima oara dupa 40 de ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat epidemia de gripa "porcina" pandemie. Virusul s-a raspandit in 74 de tari de pe glob. E a patra pandemie de gripa in 100 de ani. Eticheta conteaza insa mai putin. Ce conteaza este cat de severa va fi epidemia. Deocamdata, a fost clasificata drept "moderata", insa este greu de prezis cum va evolua. Tot ce putem face in momentul de fata este sa incercam sa aflam cat mai multe despre virusul A(H1N1) si despre ce este, de fapt, gripa porcina. De ce nu avem inca un vaccin? Cum se produc mutatiile care duc la aparitia a noi si noi tulpini de virusi? Iata despre ce am stat de vorba cu Mihnea Bostina, de la Harvard Medical School.

R: Saptamana aceasta, Margaret Chan, directorul general al Organizatiei mondiale a sanatatii a declarat epidemia de gripa porcina pandemie. Prima pandemie « globala » in 41 de ani. Mihnea Bostina, sa comentam aceasta stire.

Ultima actualizare Luni, 15 Iunie 2009 06:34
Citeşte mai mult...
 
Spitale "în agonie" PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:47

Situaţia financiară a spitalelor maramureşene se agravează de la o lună la alta. Până şi unităţile medicale exemplare din judeţ încep să resimtă criza financiară, iar furnizorii de medicamente şi materiale sanitare şi-au pierdut răbdarea. Mulţi dintre aceştia ameninţă cu trimiterea în judecată.

Anul 2009 înseamnă un an negru pentru unităţile spitaliceşti din judeţ. Din această lună, în Maramureş nu mai există niciun spital fără probleme sau fără datorii la salariaţi şi furnizori. Cele mai disperate cazuri sunt cele ale Spitalului Municipal din Sighetu Marmaţiei şi Spitalului Orăşenesc din Cavnic, ambele acumulând datorii aproape imposibil de stins.

• Sighet - "buba" Maramureşului

Spitalul din Sighetu Marmaţiei pare condamnat la închidere. Cu restanţe de 33 miliarde lei vechi la salariaţi şi cu alte vreo 70 miliarde datorii la furnizori, Spitalul Municipal Sighet este "bolnavul" judeţului nostru. "Pe numele spitalului au existat două cazuri în instanţă, pe care, din câte ştiu, le-au câştigat sindicaliştii, care trebuie să-şi primească acum banii datoraţi. Este vorba de vreo 33 miliarde lei vechi. Mai sunt însă şi datoriile faţă de furnizori, care iarăşi se ridică la sume fabuloase", arată Mircea Ciocan, preşedintele Uniunii Sanitas Maramureş. Pe de altă parte, noul manager al spitalului, dr. Vasile Ştefanca, arată că în ultimele zile a reuşit să mai închidă robinetele care scurgeau fonduri înspre fostul manager şi familia acestuia, astfel reuşind să scape spitalul de câteva posibile datorii viitoare.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior81828384858687888990UrmătorSfârşit »

Page 90 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact